lättä konkurssiin muutaman päivän jakso paskaa jauhaa home kasa

Anonyymi

ei hullumpaaa ideaa 500 sairastuneita vaativat satoja tuhansia korvauksia.. iho yms ongelmista haloo

3

54

Äänestä

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Suomessa harvinaiseksi sairaus- tai vammaryhmäksi on määritelty perinteisesti ryhmä, johon kuuluu enintään 5:10 000, eli runsas 2700 henkilöä.

   Epidermolysis bullosa (EB) on yleisnimitys joukolle perinnöllisiä ja synnynnäisiä ihon ja limakalvojen rakkulasairauksia. EB on harvinainen sairaus, jonka vaikeusaste vaihtelee huomattavasti.

   Hereditaarinen angioödeema (HAE) on perinnöllinen sairaus, joka aiheuttaa ennalta arvaamatonta turvotusta ympäri kehoa.

   Harvinaisen valoyliherkkyyden eli ihoporfyrian oireena on valoherkkyys. Porfyriat ovat harvinaisia ja yleensä perinnöllisiä aineenvaihduntasairauksia, jotka johtuvat hemin valmistushäiriöstä joko luuytimessä tai maksassa

   Iktyoosit ovat ryhmä perinnöllisiä, vaikeusasteeltaan suuresti vaihtelevia ihon sarveistumissairauksia. Monet niistä ovat erittäin harvinaisia.

   Muita harvinaisia ihosairauksia tunnetaan satoja. Harvinaisten ihosairauksien lisäksi on monia harvinaisia sairauksia, joissa ihon oireet ovat vain yksi sairauteen liittyvistä oireista. Ihosairaudet ilmenevät yksilöllisesti ja niiden vaikeusaste vaihtelee.

  • Anonyymi

   Sisäilman ongelmien aiheuttamia oireita on vaikea tunnistaa, koska ne ovat niin tavallisia – nuhaa, yskää ja hengenahdistusta. Moni altistuneista ei oireile lainkaan.

   Silti sadattuhannet suomalaiset altistuvat homeille, uutisoi Helsingin Sanomat hiljattain. HS:n jutun mukaan isoja ongelmia on yhdessä kymmenestä kodista ja sitäkin useammassa päiväkodissa ja koulussa.

   Onko mahdollista tunnistaa, milloin hengitystieoireet kertovat juuri sisäilmaongelmista?

   – Sisäilman ongelmat aiheuttavat samankaltaisia oireita kuin monet muutkin asiat. Pelkkien oireiden perusteella on vaikeaa sanoa, mistä ne johtuvat, THL:n Asuinympäristö ja terveys -yksikön johtava tutkija Anne Hyvärinen muistuttaa.

   Hyvärisen mukaan tyypillisimpiä kosteus- ja homevaurioiden aiheuttamia oireita ovat:

   1. ylähengitystieoireet, kuten nuha, äänenkäheys ja yskä

   2. hengitystieinfektiot

   3. hengenahdistus

   4. hengityksen vinkuminen

   5. astman paheneminen tai synty

   Kaikki eivät oireile

   Vaikka oireet tunnetaan, niiden perusteella on vaikea tehdä kosteusvauriodiagnoosia: ne voivat kertoa monesta muustakin asiasta. Oireet muistuttavat paljon esimerkiksi flunssan ja siitepölyallergian oireita, ja siksi sisäilmaongelmien tutkiminen on siitepölykaudella todella vaikeaa.

   – On kyse monimutkaisesta ilmiöstä, Hyvärinen sanoo.

   – Yksittäinen oire ei ole suora osoitus mistään. Ei voida sanoa, että tietyt oireet liittyisivät vain homeongelmiin tai että kosteusvauriosta johtuva yskä olisi erilaista yskää kuin flunssassa.

   Myös liian lämmin tai kuiva sisäilma ja tupakansavu voivat aiheuttaa samankaltaista oireilua tai pahentaa sisäilmaoireita entisestään. Yksilöllinen herkkyyskin vaikuttaa: joku saa oireita helposti, joku ei koskaan.

   – Olen käynyt läpihomeisessa rakennuksessa, jossa leipäkorikin oli homeessa, mutta ihmiset eivät oireilleet ollenkaan. Itse oireilin heti, Hyvärinen kertoo.

   Palaavatko oireet aina samassa paikassa?
   Asiaan kannattaa kiinnittää huomiota ainakin silloin, jos oireet toistuvat samassa paikassa ja helpottavat aina sieltä poistuessa.

   – Jos havaitsee oireita aina yhdessä rakennuksessa, voi alkaa epäillä sisäilmaongelmaa.

   Ympäristöäkin kannattaa tarkkailla. Usein homeongelmat havaitaan, kun rakennuksessa huomataan jotain outoa: kummallinen haju tai kosteusvaurion jälkiä.

   Jos hengitystieoireita saa tietyssä rakennuksessa ja ne helpottavat aina sieltä poistuessa, rakennuksen sisäilma pitäisi tutkia.

   – Esimerkiksi työnantaja on velvollinen huolehtimaan, että työpaikka on turvallinen. Jokainen tapaus pitäisi selvittää, Hyvärinen sanoo.

   Lue lisää:

   Nukutko sinäkin hometyynyllä? Näitä terveysongelmia se aiheuttaa

   Onko pyyhkeesi home- ja bakteeripesäke? Näin usein se pitäisi pestä

   Siitepölyallergia vai tavallinen nuha? Näistä merkeistä tiedät, kummasta on kyse

  • Anonyymi

   maannsika mätö honoo kupa thul het vihannes.. aaaaids

  Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Oho! Martina Aitolehti tuo Anne-äitinsä tv:seen: "Ei ole varmasti aina ollut helppoa olla mun äiti"

   Martina Aitolehden lapsuuden perhe on osittain tuttu julkisuudesta, mutta ehkä äiti vähiten. Nyt Anne-äiti nähdään tv:ssä yhdessä Martinan kanssa. Ma
   Kotimaiset julkkisjuorut
   223
   7526
  2. Eriksenin hypetys mennyt yli

   Jos huuhkajien pelaaja olisi saanut samanlaisen sairauskohtauksen häntä ei olisi kohdeltu yhtä hyvin. Kun kyse oli jumaloitujen pallosankarien pel
   Maailman menoa
   197
   6223
  3. Sofia haukkuu Martinaa

   Jaaha.. Nyt Sofia haukkuu Martinaa, että M on hänelle niin kamala. Ja jutun mukaan S aloitti kuvauksien aikana myös terapian, johon tietenkin myös kam
   Kotimaiset julkkisjuorut
   360
   3599
  4. Kauhea kuva Stefun instassa

   Onko itse piru sarvineen? Saa aikaan kylmiä väreitä.....
   Kotimaiset julkkisjuorut
   184
   3346
  5. Äänestysaktiivisuus oli vaalien suurin häviäjä - demokratia kärsii

   Äänestys­aktiivisuus oli vaalien suurin häviäjä: ”Alkaa olla demokratian kannalta kriisitasolla”, sanoo tutkija. https://www.hs.fi/politiikka/art-200
   Maailman menoa
   200
   2242
  Aihe