rosvopaisti

tuuli

Hei,
Osaisiko joku kertoa miten rosvopaistia tehdään? Käytetäänkö aina lampaanlihaa?
Kiittäen etukäteen vastauksista.
Tuuli

5

4580

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeillut

      Olen tehnyt sekä lampaasta että siankinkusta, ja luulen, että mikä muu liha hyvänsä käy! Miksei kävisi?
      Kinkku vain paranee, kun se saa oikein kauan muhia kuopassa.
      Ehdotan, että haet netistä ohjeet. Siellä on niitä useampia, sekä ihan yksinkertaisia että vähän fiinimmin tehtyjä. Periaate on kuitenkin se, että tehdään maahan kuoppa, joka vuorataan kivillä, ja siinä poltetaan nuotiota muutama tunti. Liha maustetaan ja pakataan tiiviisti alumiinifolioon ja sanomalehteen ja kiedotaan vaikka katiskaverkkoo tai rautsikalla, että pysyy koossa. Kekäleet tyhjennetään pois kuopasta, paketti sinne, maata päälle ja uusi nuotio vielä päälle. Kivaa ja yksinkertaista, kunhan yhden kerran opettelee. Mutta etsi ne ohjeet kuitenkin ensin!

      • Kalle

        se suunnilleen tehdään, elikä mikään pikaruoka se ei ole!


    • Perhonen45

      3kg lampaan paistia
      Maustamiseen:1dl öljyä,2rkl pasilikaa,
      2rkl rakunaa,
      1/2rkl mustapippuria,
      1rkl suolaa
      15 valkosipulinkynttä
      1/2l Valiojukurttia
      maustamatonta
      2rkl sokeria
      2rkl sitruunamehua

      Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen
      kypsennystä.Yhdistä mausteet ja öljy.Levitä
      seos paistin pinnalle.Tee pintaan viiltoja,
      joihin laitat halkaistuja valkosipulinkynsiä
      Nosta paisti muovipussiin.Sekoita loput ainekset
      Jokurtin joukkoon.Kaada seos paistille.Sulje
      pussi.Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään.
      Ota paisti pussista,pyyhi hyvin talouspaperilla
      Kääri paisti tiiviisti,monin kerroin foolioon.
      Kiedo vielä reilu kerros sanomalehtiä folion
      ympärille.


      Kaiva n.1/2m syvä kuoppa mielellään saviseen
      soramaahan .Vuoraa reunat kivillä tai tiilillä
      Polta kuopassa nuotiota n.4 tuntia.Tasaa loppu
      hiillos.Katso ,ettei jää liekkejä .Nosta paisti
      hiillokselle.Peitä paisti maakerroksella tii-
      viisti .


      Yhden rosvopaistin paistoaika on n.4 tuntia
      useamman n.6 tuntia.Kokonainen lammas hautuu
      kypsäksi yön yli .Nosta paisti kuopasta.Anna
      jäähtyä hiukan ja leikkaa tarjolle.


      Vinkki:Voit valmistaa paistin myös uunissa
      200 asteessa noin 4 tuntia.

      Lisäk:uudetperunat,salaatti,
      Snapsit,punaviini,tai kylmä olut
      ja on tosi hyvää.

      • Rosmo

        Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.


      • rosvopaistin ystävä
        Rosmo kirjoitti:

        Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.

        Rosvopaistin tekoa varten kuopan voi vuorata myöskin tiiliskivillä -kätevää ja siistiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Mitä elukkaa kaivattusi

      muistuttaa? Vastaan ite myöhemmin. Miehelt.
      Ikävä
      65
      4190
    2. Haleja ja pusuja

      Päivääsi kulta 🤗🤗💋❤️❤️❤️ kaipaan sinua Tänäänkin.. Miksikäs se tästä muuttuisi kun näin kauan jatkunut 🥺
      Ikävä
      46
      3969
    3. Onko mukava nähdä minua töissä?

      Onko mukava nähdä minua töissä vai ei? Itse ainakin haluan nähdä sinut 🤭
      Työpaikkaromanssit
      36
      3482
    4. Oi mun haniseni

      Mul on ihan törkee ikävä sua. En jaksais tätä enää. Oon odottanut niin kauan, mutta vielä pitää sitä tehdä. Tekis mieli
      Ikävä
      16
      2893
    5. Hei rakas sinä

      Vaikka käyn täällä vähemmän, niin ikäväni on pahempaa. Pelkään että olen ihan hukassa😔 mitä sinä ajattelet? naiselle
      Tunteet
      34
      2719
    6. En kirjoita sulle tänne

      Enään nainen. Olen kyllä kiltisti enkä ala mihinkään kuin tosirakkaudesta. Kanssasi sitten jos se on mahdollista ja pidä
      Ikävä
      14
      2522
    7. Kyllä mulla on sua ikävä

      Teen muita juttuja, mutta kannan sua mielessäni mukana. Oot ensimmäinen ajatus aamulla ja viimeinen illalla. Välissä läm
      Ikävä
      10
      2134
    8. IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä.

      IS:n tiedot: Toni Immonen irtisanottiin MTV:ltä Toni Immonen työskenteli pitkään MTV:llä. IS uutisoi torstaina Toni Imm
      Maailman menoa
      12
      1216
    9. Nainen, tunnusta että olet varattu ja tyytymätön suhteeseesi

      Ja siksi pyörit täällä ikävä palstalla etsien sitä jotain jota elämääsi kaipaat. ehkäpä olet hieman surullinen, koska ta
      Ikävä
      145
      1157
    10. Mitä ajattelet

      Mies minusta tänään?
      Ikävä
      80
      1006
    Aihe