rosvopaisti

tuuli

Hei,
Osaisiko joku kertoa miten rosvopaistia tehdään? Käytetäänkö aina lampaanlihaa?
Kiittäen etukäteen vastauksista.
Tuuli

5

4635

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • kokeillut

      Olen tehnyt sekä lampaasta että siankinkusta, ja luulen, että mikä muu liha hyvänsä käy! Miksei kävisi?
      Kinkku vain paranee, kun se saa oikein kauan muhia kuopassa.
      Ehdotan, että haet netistä ohjeet. Siellä on niitä useampia, sekä ihan yksinkertaisia että vähän fiinimmin tehtyjä. Periaate on kuitenkin se, että tehdään maahan kuoppa, joka vuorataan kivillä, ja siinä poltetaan nuotiota muutama tunti. Liha maustetaan ja pakataan tiiviisti alumiinifolioon ja sanomalehteen ja kiedotaan vaikka katiskaverkkoo tai rautsikalla, että pysyy koossa. Kekäleet tyhjennetään pois kuopasta, paketti sinne, maata päälle ja uusi nuotio vielä päälle. Kivaa ja yksinkertaista, kunhan yhden kerran opettelee. Mutta etsi ne ohjeet kuitenkin ensin!

      • Kalle

        se suunnilleen tehdään, elikä mikään pikaruoka se ei ole!


    • Perhonen45

      3kg lampaan paistia
      Maustamiseen:1dl öljyä,2rkl pasilikaa,
      2rkl rakunaa,
      1/2rkl mustapippuria,
      1rkl suolaa
      15 valkosipulinkynttä
      1/2l Valiojukurttia
      maustamatonta
      2rkl sokeria
      2rkl sitruunamehua

      Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen
      kypsennystä.Yhdistä mausteet ja öljy.Levitä
      seos paistin pinnalle.Tee pintaan viiltoja,
      joihin laitat halkaistuja valkosipulinkynsiä
      Nosta paisti muovipussiin.Sekoita loput ainekset
      Jokurtin joukkoon.Kaada seos paistille.Sulje
      pussi.Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään.
      Ota paisti pussista,pyyhi hyvin talouspaperilla
      Kääri paisti tiiviisti,monin kerroin foolioon.
      Kiedo vielä reilu kerros sanomalehtiä folion
      ympärille.


      Kaiva n.1/2m syvä kuoppa mielellään saviseen
      soramaahan .Vuoraa reunat kivillä tai tiilillä
      Polta kuopassa nuotiota n.4 tuntia.Tasaa loppu
      hiillos.Katso ,ettei jää liekkejä .Nosta paisti
      hiillokselle.Peitä paisti maakerroksella tii-
      viisti .


      Yhden rosvopaistin paistoaika on n.4 tuntia
      useamman n.6 tuntia.Kokonainen lammas hautuu
      kypsäksi yön yli .Nosta paisti kuopasta.Anna
      jäähtyä hiukan ja leikkaa tarjolle.


      Vinkki:Voit valmistaa paistin myös uunissa
      200 asteessa noin 4 tuntia.

      Lisäk:uudetperunat,salaatti,
      Snapsit,punaviini,tai kylmä olut
      ja on tosi hyvää.

      • Rosmo

        Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.


      • rosvopaistin ystävä
        Rosmo kirjoitti:

        Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.

        Rosvopaistin tekoa varten kuopan voi vuorata myöskin tiiliskivillä -kätevää ja siistiä.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Olen miettinyt kauan

      miten reagoisin, kun näen sinut taas. Ehkä ladannut tuohon hetkeen liikaa odotuksia. Ja sitten kun lopulta olit siinä, h
      Ikävä
      29
      2350
    2. Archie ja Iida ero.

      Suuri kohujen saattelema rakkaustarina on ohi?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      128
      2293
    3. Olen levoton takiasi

      Enkä saa itseäni rauhoittumaan
      Ikävä
      158
      2054
    4. Mitä ensi viikolla tapahtuu?

      Mitä toivot, että ensi viikolla tapahtuu?
      Ikävä
      35
      1650
    5. Ostiko maailma sinut minulta?

      Kun et enää resonoi kuin ennen. Kun et enää ihmetellen katso ympärillesi ja pohdi mitä mäen takana on? Ymmärrän ja tue
      Ikävä
      20
      1648
    6. Älä stressaa. Rakastan sua

      Eikä tämä tunne mene pois, se on varmaan jo huomattu kumpikin ❤️
      Ikävä
      51
      1037
    7. Mitä sanoisit mulle?

      Niin, mitä sanoisit mulle! Sille ainoalle, jota rakastat..
      Ikävä
      86
      995
    8. On niin paha olla

      Tarviin jotain jolla turruttaa... Kuka voi auttaa.
      Ikävä
      18
      939
    9. Minna Kuukka joutui jekuttamaan ovelasti TTK:n takia - Tästä oli kyse - Tunnustaa: "No joo, joo..."

      Symppis Minna Kuukka! Minna on kyllä erinomainen valinta Tanssii Tähtien Kanssa -oppilaaksi - vai mitä mieltä olet? To
      Tanssii tähtien kanssa
      24
      932
    10. Onneksi meidän välillä ei ole mitään negatiivista

      Olen tosi iloinen siitä.
      Ikävä
      114
      904
    Aihe