Hei,
Osaisiko joku kertoa miten rosvopaistia tehdään? Käytetäänkö aina lampaanlihaa?
Kiittäen etukäteen vastauksista.
Tuuli
rosvopaisti
5
4546
Vastaukset
- kokeillut
Olen tehnyt sekä lampaasta että siankinkusta, ja luulen, että mikä muu liha hyvänsä käy! Miksei kävisi?
Kinkku vain paranee, kun se saa oikein kauan muhia kuopassa.
Ehdotan, että haet netistä ohjeet. Siellä on niitä useampia, sekä ihan yksinkertaisia että vähän fiinimmin tehtyjä. Periaate on kuitenkin se, että tehdään maahan kuoppa, joka vuorataan kivillä, ja siinä poltetaan nuotiota muutama tunti. Liha maustetaan ja pakataan tiiviisti alumiinifolioon ja sanomalehteen ja kiedotaan vaikka katiskaverkkoo tai rautsikalla, että pysyy koossa. Kekäleet tyhjennetään pois kuopasta, paketti sinne, maata päälle ja uusi nuotio vielä päälle. Kivaa ja yksinkertaista, kunhan yhden kerran opettelee. Mutta etsi ne ohjeet kuitenkin ensin!- Kalle
se suunnilleen tehdään, elikä mikään pikaruoka se ei ole!
- Perhonen45
3kg lampaan paistia
Maustamiseen:1dl öljyä,2rkl pasilikaa,
2rkl rakunaa,
1/2rkl mustapippuria,
1rkl suolaa
15 valkosipulinkynttä
1/2l Valiojukurttia
maustamatonta
2rkl sokeria
2rkl sitruunamehua
Ota paisti huoneenlämpöön hyvissä ajoin ennen
kypsennystä.Yhdistä mausteet ja öljy.Levitä
seos paistin pinnalle.Tee pintaan viiltoja,
joihin laitat halkaistuja valkosipulinkynsiä
Nosta paisti muovipussiin.Sekoita loput ainekset
Jokurtin joukkoon.Kaada seos paistille.Sulje
pussi.Marinoi jääkaapissa seuraavaan päivään.
Ota paisti pussista,pyyhi hyvin talouspaperilla
Kääri paisti tiiviisti,monin kerroin foolioon.
Kiedo vielä reilu kerros sanomalehtiä folion
ympärille.
Kaiva n.1/2m syvä kuoppa mielellään saviseen
soramaahan .Vuoraa reunat kivillä tai tiilillä
Polta kuopassa nuotiota n.4 tuntia.Tasaa loppu
hiillos.Katso ,ettei jää liekkejä .Nosta paisti
hiillokselle.Peitä paisti maakerroksella tii-
viisti .
Yhden rosvopaistin paistoaika on n.4 tuntia
useamman n.6 tuntia.Kokonainen lammas hautuu
kypsäksi yön yli .Nosta paisti kuopasta.Anna
jäähtyä hiukan ja leikkaa tarjolle.
Vinkki:Voit valmistaa paistin myös uunissa
200 asteessa noin 4 tuntia.
Lisäk:uudetperunat,salaatti,
Snapsit,punaviini,tai kylmä olut
ja on tosi hyvää.- Rosmo
Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.
- rosvopaistin ystävä
Rosmo kirjoitti:
Vinkit ovat hyviä. Myös hiekkamaa kelpaa. On mielyttävämpi kaivaa teos ylös. Tärkeää on myös se, ettet laita liikaa maata, paistisi ja nuotion väliin. N. 30 cm riitää. Eikä tarvitse polttaa mitään juhannuskokkoa, siinä päällä. Sen tarkoituksena on vain säilyttää kuoppaan tehty lämpö. Se on tärkeintä, nämä lämmitetyt kivet. Itse käytän rosvopaistin tekoon, vanhaa tilavaa kattilaa. Ei tarvitse niin hirveästi kääriä pakettiin. Folioon kyllä. Tietysti kysymyksseä on myös makuasia. Eli en puutu annettuihin maustamisohjeisiin. Mutta, laitan yleensä mukaan myös sipulin siivuja (lihamäärästä riippuen, 2-3-4 sipulia). Porkkanaa laitan myös. Yleensä ne menevät (muusiksi), mutta tarkoitus onkin, että niistä tulee nestettä, eikä paistista tule kuivaa. Puolenkilon paistia ei kannata kokeilla, huomaat vain menettäneesi luottamuksen kokkina, ystäviesi silmissä. Mielestäni minimi on 3kg. Kaikki liha käy (en tosin ole Broileria kokeillut). Jos käytössäsi on ruostumattomasta teräksestä valmistettu laakea, kannellinen vuoka, suosittelen että siivutat lihan valmiiksi. Vuoka ei mene miksikään, ja voit lyhentää kypsymis aikaa neljästä tunnista kolmeen. Tämmöiseen vuokaan, ja miksei myöskin vanhaan kattilaan (ei alumiini), voi lisätä hyvin, folioonkäärityt perunat. Perunat tarvitsevat myös hieman nestettä. Siihen suosittelen voita. valkosipuli voita tai yrttivoita. Kääriessäsi lihat folioon, voit myös levittää lihojen päälle pekonisuikaleita. Näin estät myöskin lihan kuivettumisen, ja pekonihan on aivan syötävää. Muista että, ei ole väliä, onko ne lihat kolme- vai neljätuntia siellä nuotion alla. Kunhan olet tämän kosteuspuolen hoitanut. Tarkoitan siis, kolmessakin tunnissa tulee valmista, mutta ei tee pahaa vaikka olisivat siellä neljäkin tuntia. Maukkaita ruokahetkiä.
Rosvopaistin tekoa varten kuopan voi vuorata myöskin tiiliskivillä -kätevää ja siistiä.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Olen päivä päivältä vain varmempi siitä että rakastan sinua
Onhan se tällä tuntemisen asteella jokseenkin outoa, mutta olen outo ja tunne on tunne. 😊931438Verovähennysten poisto syö veronkevennykset pieni- ja keskituloisilta
Kokoomuslaiset ja perussuomalaiset kansanedustajat jakavat kilvan postauksia, jossa kerrotaan miten kaikkien työssäkäyvi1841400Hei rakas mies. Olisi yksi kysymys, mielellään rehellinen vastaus edes täällä..
Mitä sinä minusta haluat?761175- 901125
- 81985
- 83979
- 39952
Kelloniemeltä harvinaisen lapsellista käytöstä valtuustossa
Olipa harvinaisen ala-arvoinen esitys kelloniemeltä valtuustossa. Alkoi Nivalaa oikein matkimalla matkimaan siteeratessa66905Satonen Kelaan, on paras mies ?
Kukaan ei ole tehnyt enemmän Kelalle asiakkaita kuin Satonen kokoomuksineen, näin ollen täyttänee paikan edellytykset v78888Korjaamo Kiesifix
Hei. Kävin viime viikolla tuolla korjaamolla, siistiä oli mutta yksi asia jäi mieleen!Joitakin jätkiä istui ja katseli/5841