Rokottamattomia Suomessa

Anonyymi

Toisen rokotteen on saanut noin 1.5 miljoonaa ihmistä, joten noin 4 miljoonaa on vielä vailla parasta saatavilla olevaa suojaa.

Ensimmäisen rokotteen on saanut 3,5 miljoonaa ihmistä, joista 1,5 on saanut myös toisen, joten vain yhden rokotteen varassa on noin 2 miljoonaa ihmistä.

Ilman mikäänlaista rokotetta on siis noin 2 miljoonaa ihmistä. Yli 1/3 väestöstä. (Suurin osa nuoria)

Jos delta-variantti iskee rokottamattomiin ja jos sanotaan, että vaikkapa 5% väestöstä (riippumatta onko rokotettu vai ei) saisi tartunnan ja riippuen suojasta sairastuisi, se tarkoittaisi rokottamattomista 100 000 ihmistä. Jos delta-variantti yrittäisi tartuttaa kerran rokotettuja, niistä puolet tilastollisesti onnistuisi, joten miljoonasta ihmisestä sama 5% on 50 000 ihmistä. Ja tupla-rokotteen saaneista 1,5 miljoonasta ihmisestä 6% sairastuisi, joka on noin 4000 ihmistä.

Toisinsanoen, yhteensä noin 154 000 ja joka on enemmän, kuin tähän mennessä todetut tartunnat.

Tämä kuormittaa sairaanhoitoväkeä tietenkin, mutta aiheuttaa myös turbulenssia työssäkäyviin, nuorisoon ja koululaisiin, koska altistumisia on tuollaisen ihmisjoukon kanssa tulossa melkoisesti. Ja joista tulee kotikaranteenia kunnes testillä selviää onko tartuntaa vai ei, tai jos kukaan ei välitä, sairastuneet hortoilee pitkin katuja.

Hieman huoli painaa.

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Näistä tähän asti sairastettujen varianttien kanssa saadun kokemuksen perusteella 80% on lievä sairaus tai oireeton tartunta, 15% vaatii jonkinlaista sairaalahoitoa kuten lisähappea ja 5% kehittää pahat oireet ja vaatii hoitoa kuten hengityskoneet.
      Joten, jos hatusta heitetään, että 154000 olisi uusi tartuntaluku entisten tartujen päälle päälle ja lähtöisin meillä uudesta delta- variantista, noilla suhteilla 123000 selviäisi ilman isompia toimenpiteitä (testi, kotikaranteenit ja kotihoito), 23000 olisi sairaalassa lisähapessa tai kevyemmällä osastoilla ja tehohoidossa hengityskoneissa 8000.
      Suomessa, kirjattuja todettuja tartuntoja on tällä hetkellä noin 100000 ja covid-19 taudista johtuneita kuolemia vähän alle 1000. Joten, noin 1% todetuista tartunnan saaneista menehtyisi tautiin. Tuolla samaisella 154000 numerolla se tulisi tarkoittamaan noin 1500 kuolemantapausta.
      Toki nämä tapaukset ja aalto tulee jakaantumaan usealle kuukaudelle, jos se tulee kehittymään samanlaiseksi aalloksi, kuin kevään kovin aalto oli, reunasta reunaan noin 6kk (tammikuun alusta kesäkuun alkuun).
      Delta- variantin kuvasta tiedetään se, että se on kova tarttumaan ja on aiheuttanut ongelmia ainakin rokottamattomille mm. Intiassa, UK:ssa ja USA:ssa.
      Tämän noin kesäkuun puolessavälissä Suomessa alkaneen aallon torjuntaan vaikuttavat asiat on tehty kevään aikana, eniten vaikuttaen kesäkuun alkuun mennessä rokotetut, joilla on ollut suoja todennäköisesti juhannuksen jälkeisellä viikolla. Toki sen jälkeen rokotetut ovat ehtineet myös mukaan, mutta esimerkiksi suurin osa juhannuksen alusviikolla rokotetuista on ehtinyt saamaan suojaukset päälle aikaisintaan tällä viikolla, ja todennäköisimmin noin elokuun alussa. Tämä näin, koska elimistö saa kehitettyä puolustuskeinot noin 4-6vko aikana rokotuksen saamisesta.
      Joten tällä viikolla rokotteet saavat henkilöt ovat paremmassa suojassa vasta syyskuun alussa, jolloin voi olettaa tilanteen olevan vielä kasvuvaiheessa (noin kolmen kuukauden kasvuvaihe), ja tämä perustuen kokemuksiin aiemmista aalloista ja siitä, että tätä kasvuvaihetta on eletty nyt noin kuukausi (ja 2 kuukautta olisi vielä tulossa).
      Elokuun alun jälkeen rokotettavilla, aktivoituminen menee todennäköisesti jo aallon huippuun tai alkavaan huipun taittumiseen, eikä vaikuta näin ollen siihen millaiseksi aallon huippu tulee muodostumaan. Tärkeitä kuitenkin sen kannalta, että myös tuolloin rokotettavat tulevat auttamaan aallon laannuttamisessa.
      Täten, jos tilanne on se, että nuoria (alle 18v) ei ole juurikaan rokotettu ja nuoret ovat ne, jotka deltaa tästä syystä tulevat sairastamaan, he ovat se uusi riskiryhmä ja heidän asioiden hoitoon pitää pystyä kiinnittämään huomiota. Vaikka sairastaminen heillä olisikin vähäisempää tai erilaista, kuin aiemmilla riskiryhmillä.
      Se mikä kuvasta puuttuu ovat ne erilaisiin riskiryhmiin kuulumattomat henkilöt, jotka ovat sairastaneet taudin "kaikessa hiljaisuudessa", jota tapahtui varsinkin 2020 keväällä, mutta on voinut tapahtua sen jälkeenkin. Heidän elimistö on jo esitelty sairaudelle aiemmin, joten voi olla, että nämä sankarit ovat paremmassa tilassa. Ja kaikki heistä ei ole mukana laskelmissa, joissa katsotaan vain rokotettuja.
      Tarkkaa tutkimusta sairastamalla saadusta suojasta ei ole. Arvioita on, että se olisi voimakkaampi tai sama voimakkuus, kuin ensimmäisestä rokotteesta tuleva.

      • Anonyymi

        Kaikki ovat yhtälailla hoitoa tarvitsevia ihmisiä. Ja koska suurin osa edellisten aaltojen riskiryhmistä ovat tällähetkellä kohtalaisen hyvässä suojassa, rokottamattomat tulevat olemaan ensisijaisesti eniten hoitoatarvitsevia.
        Jää nähtäväksi kuinka hyvin epidemiaa saadaan hoidettua muilla keinoilla siihen saakka kunnes kaikilla on hyvä suoja. Kuten esimerkiksi maltilla, suojautumisella, pitämällä välimatkat, miettimällä onko pakko mennä isoihin yleisötapahtumiin (vaikka olisi sallittua) ja henkilökohtaisella hygienialla.
        Deltavarianttia koskien on ollut arvauksia, että myös nk laumasuojaa koskien, jota nyt ensisijaisesti rokotteiden avulla tavoitellaan, tarvittaisiin 80% väestöstä rokotettua aiempien 60%-70% sijasta. Tätä täytyy seurata.
        Viimeimmät uutiset UK:sta, "Englannista" suomalaisittain, kertovat että itseasiassa tartunnat ovat ehkä kuitenkin vain osa kokonaisuutta, koska covid19 taudin mahdolliset ja osittain jo havaitutkin jälkiseuraukset menevät osastoon "loukkaantuminen tai vammautuminen", koska iso osa sairastaneista on alkanut kokemaan erilaisia pitkiä jälkiseuraamuksia, joita kutsutaan "Long covid"- nimellä. Ja voi aiheuttaa työkyvyn hetkellistä alenemista, mutta myös pysyvää alenemista ja joissain tapauksissa jopa työkyvyttömyyttä. Toinen merkittävä asia yhteiskunnalle ovat aiemmat säännöt koskien karanteenia altistumisissa ja sairastumisissa, ja on ilmeistä, että Englannissa on paikoin tullut jo ongelmia mm. bussiliikenteen ja logistiikan puolella, busseja on jouduttu laittamaan seisontaan, koska kuskeja on jouduttu laittamaan karanteeniin, ja logistiikan puolen ongelmat ovat saaneet paikoitellen aikaan sen, että kaupan hyllyjä on alkanut jälleen tyhjentymään, ehkä vähän hamstraamisen takia (koska siellä lähestulkoon kaikki rajoitteet poistettiin ja ihmiset eivät uskalla enää oikein asioida missään) mutta osittain myös jakeluliikenteen häiriöiden takia.


    • Anonyymi

      Yli 60- vuotiasta on rokottamatta vain n. 100 000 Suomessa. Koronaan kuolleiden keski-ikä on 84 vuotta. Nuoremmat sairastavat koronan kuin tavalla se kausi-infulenssan, jos sairastuvat. Ketä tässä siis suojellaan?
      Tuntuu siltä että koko systeemi on viritetty siihen että koko väestö rokotettaisiin. Olisi se järkevää vai ei.
      'Deltavarianttin' olemassaoloa ei ole edes vahvistettu! Koronarokotteet ovat vaarallisempia kuin korona!

      • Anonyymi

        Deltavariantti on valtavirus tällä hetkellä kaikissa uusissa todetuissa tartunnoissa Suomessa.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Aikakone-yhtyeestä tuttu Maki Kolehmainen kuollut

      Kuoli tänään aamuyöstä nopeasti edenneeseen sairauteen. Hän oli 58-vuotias.
      Maailman menoa
      139
      8471
    2. Se viime kohtaaminen

      Oli naine vähän sellainen kohmea. Nopeasti yritin etsiä merkkejä sinusta mutta en saanut mitään ilmi. Ajattelin että ny
      Ikävä
      68
      1383
    3. Ihan rakentavassa mielessä

      Haluaisin nainen kysyä sinulta ja myös itseltäni että mitä me oikein odotellaan? Olisiko aika jo käydä edes treffeillä?
      Ikävä
      76
      1155
    4. Mitä kehon osia

      Olet kaivatultasi nähnyt ja piditkö näkemästäsi?
      Ikävä
      59
      1146
    5. Taidan olla ihan sairas

      Kun mietin jo meidän yhteisen lapsen nimeä 😄
      Ikävä
      90
      1047
    6. Kuinka paljon merkkaa naisen ulkonäkö

      Parisuhteessa ykeensä kysynnvaan Onko kaunis nainen oarempi vaihtoehto kun tavis
      Sinkut
      139
      980
    7. Olen sinusta nainen

      Oikeasti tosi ylpeä. Tunnen sen miten kehity ja opit säätelemään omia tunteitasi. Se on aina hieno piirre ihmisessä.
      Ikävä
      37
      778
    8. Luin jostain että skorpioni

      Naiset parhaita rakastajattaria…. Pitäneekö paikkansa?
      Ikävä
      102
      775
    9. Pitäisikö alkaa

      Treenaamaan että sulla tippuu silmät päästä kun näet minut ensi kerralla, nainen. 🤔
      Ikävä
      43
      761
    10. Tuli surullinen olo.

      Olit muuttunut niin paljon etten meinannut tunnistaa. Miksi rupsahdit? 😞 m-n
      Ikävä
      40
      674
    Aihe