Mitkä tähdet on ns kiintotähtiä?

Anonyymi

Ilmeisesti ainakin Pohjantähti on kiintotähti? Minulle väitettiin myös että esim. Sirius olisi kiintotähti?

Olen seurannut kyseisiä tähtiä taivaalla ja stellarium sovelluksessa.
Jos puhutaan ainoastaan näennäisyydestä niin Pohjantähti pysyy kyllä näennäisesti varsin hyvin paikoillaan, kun taas Sirius havaintojeni perusteella ei pysy paikoillaan edes näennäisesti.

Luokitellaanko siis sirius ja kaikki muutkin taivaalla olevat tähdet kiintotähdiksi vaikka ne liikkuvat kokoajan taivaalla ja vaihtavat sijaintiaan paljon jopa muutaman tunnin aikana

12

549

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   https://www.ursa.fi/extra/kosmos/k/kiintotahti.html

   "Tähti, kohde, jonka sijainti taivaan muiden taivaankappaleiden suhteen näyttää pysyvän aina (suunnilleen) samana. Vääriä mielikuvia antavana vanhaa nimitystä "kiintotähti" on hyvä välttää."

   Kaikki näkyvät tähdet ovat kiintotähtiä kun niiden suunnat toisten tähtien suuntiin verrattuna muuttuvat hyvin hitaasti. Planeetat olivat vanhassa kielessä "kiertotähtiä".

  • Anonyymi

   Siriuksen paikka taivalla muuttuu maan pyörimisliikkeen vuoksi. Pohjantähti taas pysyy suurin piirtein paikallaan maan pyörimisliikkeestä huolimatta, koska se sijaitsee lähes maapallon pyörimisliikkeen akselilla.

  • Pohjantähti sattuu nyt olemaan melkein Maan pyörimisakselin suunnassa. Tähtitaivaan näennäinen pyöriminen johtuu Maan pyörimisestä, kuten myös Auringon ja Kuun nousu ja lasku.
   ”Kiintotähdistä” ja ”kiertotähdistä” puhuttiin vielä joskus 1950-luvulla kun itse kävin alakoulua.
   Joskus pimeällä keskiajalla kuviteltiin tähtien olevan taivaankannessa olevia reikiä joista pääsee läpi vähän taivaan valoa.
   Kyllä tähdetkin liikkuvat toistensa suhteen, tyypillisesti muutamia kymmeniä km/s (samalla kun kiertävät Linnunradan keskusta tällä kohtaa n. 240 km/s), mutta kun lähimpiinkin tähtiin on etäisyyttä kymmeniä biljoonia kilometrejä, eivät tähtikuviot ehdi ihmisiän aikana muuttua lainkaan silmämitalla havaittavasti. Ne ovat vielä suurin piirtein samannäköisiä kuin antiikin Kreikassa, missä ne pääpiirteittäin hahmoteltiin.

  • Anonyymi

   Joku galilei on kuulemma kuvannut tähtiä ja havainnut että esim. Jupiter kiintotähden ympärillä liikkuu jotain kohteita jota epäilee kuulemma kiertotähdiksi. Ne ei siis liiku taivaalla samaan suuntaan kuin muut tähdet, vaan kiertävät kehää jupiterin ympärillä.

   • Anonyymi

    Sepäs nyt meni hassuja tekemään. Aikamoista tieteilyä ko. herralta, vai liekö neiti?


   • Anonyymi

    Avaruudessa on jo luotaimiakin. Elät 1600-luvun tähtitieteessä. Kirjastossa on aiheeseen liittyviä kirjoja. Tervetuloa 2000 luvulle tälle vuosituhannelle.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Avaruudessa on jo luotaimiakin. Elät 1600-luvun tähtitieteessä. Kirjastossa on aiheeseen liittyviä kirjoja. Tervetuloa 2000 luvulle tälle vuosituhannelle.

    Kyllä Galilei ihan aikuisten oikeasti kiikaroi tähtiä ja planeettoja 1600-luvulla ihan riippumatta siitä, millä vuosisadalla sinä kuvittelet eläväsi.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kyllä Galilei ihan aikuisten oikeasti kiikaroi tähtiä ja planeettoja 1600-luvulla ihan riippumatta siitä, millä vuosisadalla sinä kuvittelet eläväsi.

    Kyllä monet kiikaroi tähtiä vielä tänäkin päivänä ja tekee omia havaintoja. Kaikkia ei kiinnosta ihailla pelkästään nasan maalauksia vaan halutaan tehdä omiakin havaintoja taivaalta.


   • Hanki yleissivistys! Jupiter nimenomaan ei ole kiintotähti vaan planeetta. Opettele aluksi edes peruskäsitteet, wikipediasta löytyy.


  • Anonyymi

   Varmaan ainakin Alderaan on kiintotähti.

  • Anonyymi

   Kun se näyttää trollilta ja käyttäytyy kuin trolli niin se aika todennäköisesti myös on trolli.

   Älkää ruokkiko trollia antamalla sille huomiotanne. Trolli elää huomion itseisarvosta eli sille miinus- ja plusmerkkinen huomio ovat molemmat kelvollista ruokaa.

  • Anonyymi

   Ihmisen tekemiä satelliitteja ne vaan on.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Mulla on niin ikävä sua mies

   taas senki hunajakipon mies. Tai aina :)
   Ikävä
   284
   1770
  2. Slava Ukraine-mölisijöiden vuoksi Suomi syöksyy nyt synkkään lamaan

   Eivät tainneet mölisijät tajuta millaisia kustannusseurauksia tästä maalle ja sen kansalaisille seuraa.
   Maailman menoa
   428
   1620
  3. Eikö olenkin niin, että

   jos sinulla mies on ikävä, niin sinä otat yhteyttä vaikka sinua olisi kielletty. Jos, oikeasti tuntee ja haluaa, sitä taistelee.. eikös? Teen vain
   Ikävä
   64
   866
  4. Ernan pahoinpitely

   Erna pahoinpidelty. Törkeää Seiskalta nimittää tuota kissatappeluksi. Erna kertoo tässä lehtijutussa että hänellä on turvamies aina yöelämässä. Missä
   Kotimaiset julkkisjuorut
   38
   829
  5. Beata Papp gold digger (Leppilampi)

   Kivasti nuori nainen turvasi toimeentulonsa kun antoi setämihelle. Naiset!!! Kyllä niitä setämiehiä löytyy aina vaikka naama ois kuin petolinnun perse
   Kotimaiset julkkisjuorut
   22
   817
  6. Millanen oli tunnereaktio

   Millanen tunnereaktio oli viimeksi ku kaipauksen kohteen näit?
   Tunteet
   54
   755
  7. Paras muistosi hänestä?

   Mitä muistoa muistelet mieluiten ikävöimästäsi ja miksi?
   Ikävä
   65
   730
  8. Miksi Sanna pukeutuu kuin katuhuora?

   Phyi! https://www.is.fi/viihde/art-2000009002181.html
   Maailman menoa
   220
   709
  9. Martina taistelija.

   WSOY tällä hetkellä listan kärjessä, eli myydyin kirja.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   103
   668
  10. Sopiiko sinulle?

   Jos nyt kaikesta huolimatta löydettäisiin yhteistä aikaa niin, että voisimme keskustella tämän sotkeentuneen lankakerän auki. Jos et itsesi vuoksi, ni
   Ikävä
   28
   650
  Aihe