Koko totuus vs osatotuudet (alustava assosiatiivinen hahmotus)

Anonyymi

Osatotuudet:

Kielellinen,käsitteellinen, määritelmällinen, binäärinen, kelpoisuuarvo, näkökulma, paradigma, logiikka, matematiikka,staattinen,joko-tai, reduktionistinen,joko-tai hahmotus, koulutus, ehdollistaminen,determinismi jossa unohdetaan takaisinkytkennät (=vapaa tahto), suljetut systeemit, yksitasoinen

Koko totuus:

intuitiivinen, holistinen, ei käsittein eikä määritelmin yksiselitteisesti ilmaistavissa,sekä-että hahmotus, itseopiskelu, oman tien kulkeminen, downward causation,dynaaminen, alati muuttuva takaisinkytkentöjen kautta, epälineaarinen monitasoinen hierarkkinen kokonaisuus jossa avoimia systeemejä jotka vuorovaikuttavat keskinäisten rajapintojensa kautta, jossain määrin topologisesti mallinnettavissa

Osatotuudet pyritään aina yleistämään koko-totuudeksi ---> sosiaalisen tilan jakautuminen, konfliktit,dissosiaatio, skitsofrenia ja muut sofistikoituneet mielisairauden muodot joista myönnetään jopa akateemisia arvonimiä (PhD)

4

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Koko totuus on mysteeri jota ei voida tietää. Ehkä se selviää sitten myöhemmin tämän elämänkoulun jälkeen.

    • Anonyymi

      Jeesus väitti olevansa totuus. Häntä on kutsuttu myös Sanaksi ja Logokseksi.

    • Anonyymi

      Onko mikään inhimillinen ja järkevä asia mahdollista ilman konsensus todellisuutta ?

    • Anonyymi

      Näkökulma->perusoletukset->tulkinnat->loogisesti koherentti kokonaisuus joka on kulttuurisidonnainen hahmotustapa joka on opittu ja omaksuttu ainoaksi oikeaksi.

      Näkökulmassa aletaan "vivuta" todellisuuden hahmotusta jostain varmaksi ja pysyväksi koetusta kokemuksen aspektista lähtien kuten taivaanmekaniikka joka koettiin ikuiseksi ja varmaksi totuudeksi ja jonka oletettiin olevan täysin deterministinen eli laskettavissa ja ennustettavissa täydellisesti.

      Taivaanmekaniikan perusteella postuloitiin maanpäällisten asioiden selitykseksi atomimallit joiden oletettiin olevan vastaavanlaisia kuin taivaanmekaniikka eli Auringon ja planeettojen liikkeet. Atomimallien perusteella taas oletetaan että kaikki fysikaaliset ilmiöt ovat pohjimmiltaan tuon atomimallin mukaisia eli täydellisen deterministisiä ja matemaattisesti laskettavissa olevia.

      Taivaanmekaniikan kautta etenevä todellisuuden hahmotus lähtee siis vipuamaan todellisuuskuvaa itsensä eli kokijan ulkopuolelta ollen näennäisen objektiivinen vaikka kyseessä on kollektiivinen subjektiivisuus jossa lähtökohdaksi on valittu sellainen mahdollisimman kaukainen mutta varmaksi ja pysyväksi koettu ilmiö kuten taivaanmekaniikka.

      Toisenlainen mallinnus lähtee kokijasta itsestään eli psyyken ja elämän itse koetuista 1. persoonan kokemuksista ja kaukaisesten kohteiden säännönmukaisuuksista) ja pyrkii sitten mallintamaan itsen ulkopuolista todellisuustta psyykensä ja kehonsa kautta käyttäen niitä mittauslaitteina sekä "mittatikkuna.

      Koska kaikki kokijat eivät ole samanlaisia ja heidän kykynsä hahmottaa sekä sisäiseksi että ulkoiseksi koettua kokemusta on siis erilainen niin tämäntyyppinen hahmotustapa helposti koetaan liian subjektiiviseksi ja myös usein vallitsevan kulttuurin hahmotustavan suhteen poikkeavaksi niin tuo objektiiviseksi koettu 3. persoonan hahmotus koettiin oikeammaksi näkökulmaksi koska se ei ollut samassa määrin riippuvainen yksilöllisten kokijoiden/havaitsijoiden ominaisuuksista vaikka periaatteessa tuo itsestä ja kunkin omista kokemuksista ponnistava hahmotus voi olla paljon tarkempi ja lähempänä sitä aistihavainnolta ja mittauslaitteilta "piilossa" olevaa perimmäistä totuutta.

      Kaikki erilaiset näkökulmat kertovat aina jotain todellisuudesta mutta se kertomus on aina suhteellista eli tuottaa osatotuuksia. Koko totuus voi löytyä vain erilaisia näkökulmia yhdistelemällä kunhan muistaa että looginen ristiriidattomuus voi säilyä vain samanlaisen premissikokoelman sisällä eli eri näkökulmista tuotettuja käsitteellisiä väitteitä ei voi sotkea samaan päättelyyn joutumatta samalla näennäisesti loogisiin ristiriitoihin koska ns. totuus on aina näkökulma/paradignasidonnaista.

      Pitää löytää jonkinlainen korkeamman tason hahmotus tai näkökulma joka kattaa ja yhteensovittaa alemman tason näennäisesssä ristiriidassa keskenään olevien näkökulmien aspektit yhdeksi loogisesti ristiriidattomaksi kokonaisuudeksi mikä usein edellyttää täysin uuden kuvailukielen kehittämistä ja sisäistämistä ja jollainen kieli on neutraali suhteessa vastakkaisten näkökulmien taustalla olevaan metafysiikkaan.

      Tällaisia metafyysisesti neutraaleja kuvailukieliä on jo olemassa kuten esim. yleinen systeemiteoria ja topologia jotka soveltuvat yhtä hyvin ns. fysikalistisen eli taivaanmekaniikasta lähtevään tutkimukseen ja toisaalta ns. idealistiseen 1. persoonan kokemuksista lähtevään tutkimukseen ja niiden yhteensovittamiseen.

      Suuri osa ns. filosofisista ja eli näennäistieteellisistä ongelmista syntyy kun erilaisia näkökulmia/paradigmoja sotketaan samaan päättelyyn (esim. ns. vapaan tahdon ongelma) vaikka niihin on mahdotonta löytää uskottava ratkaisu sillä samalla hahmotuksen tasolla kuin ne ongelmat alunperin ovat syntyneet vaan edellyttävät vastakkausten näkökulmien tiedostamista toisiinsa nähden suhteellisiksi ja niiden välisten ristiriitojen olevan näennäisiä ja vain erilaisesta hahmotuksesta ja näkökulmasta johtuvia.

      Näkökulman laajentaminen yleensä häivyttää näennäisongelmat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita

      Pupuhuhdasta löytyi lähes sadan kilon miljoonalasti huumeita – neljä Jyväskylän Outlaws MC:n jäsentä vangittu: "Määrät p
      Jyväskylä
      63
      2819
    2. Istuva kansanedustaja epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta

      Seiskan tietojen mukaan Timo Vornanen on epäiltynä pahoinpitelystä ja ampuma-aserikoksesta eikä kenellekään taatusti tul
      Maailman menoa
      386
      2690
    3. Persut petti kannattajansa, totaalisesti !

      Peraujen fundamentalisteille, vaihtkaa saittia. Muille, näin sen näimme. On helppo luvata kehareille, eikä ne ymmärrä,
      Maailman menoa
      96
      2210
    4. Ei luottoa lakko maahan

      Patria menetti sovitun ksupan.
      Suomen Keskusta
      66
      1876
    5. Timo Vornanen kilahti

      Mikähän sille kansanedustajalle polisiisi miehelle on noin pahasti mennyt hermot , että tulevaisuudensa pilasi totaalise
      Kotka
      74
      1855
    6. Nähtäiskö ylihuomenna taas siellä missä viimeksikin?

      Otetaan ruokaöljyä, banaaneita ja tuorekurkkuja sinne messiin. Tehdään taas sitä meidän salakivaa.
      Ikävä
      4
      1793
    7. Sinäkö se olit...

      Vai olitko? Jostain kumman syystä katse venyi.. Ajelin sitten miten sattuu ja sanoin ääneen siinä se nyt meni😅😅... Lis
      Ikävä
      6
      1784
    8. Pullonpalautusjärjestelmä muuttuu - paluu menneisyyteen

      EU suuressa viisaudessaan on päättänyt, että pulloja pitää kierrättää. Jos oikein ymmärsin, nykyisen järjestelmänmme ti
      Maailman menoa
      143
      1718
    9. Housuvaippojen käyttö Suomi vs Ulkomaat

      Suomessa housuvaippoja aletaan käyttämään vauvoilla heti, kun ne alkavat ryömiä. Tuntuu, että ulkomailla housuvaippoihin
      Vaipat
      1
      1603
    10. Sininen farmari - Ford Focus- YFB-842 on poliisilta kadoksissa Kauhajärvellä

      https://alibi.fi/uutiset/poliisilta-poikkeuksellinen-vihjepyynto-autossa-oleva-henkilo-on-avuntarpeessa/?shared=29255-2d
      Lapua
      6
      1502
    Aihe