RNA-editointi osoittaa, ettei DNA sanele eliön ominaisuuksia

http://www.columbia.edu/cu/biology/courses/w3034/Dan/readings/RNAediting-maas.pdf

Lainaus: "It was generally believed that the DNA-encoded, exonic sequence information stored in the genome directly predicts the amino acid composition of the resulting gene products. However, this view had to be modified following the discovery of RNA editing, a process that enables a cell to recode genomic information in a systematic and regulated manner, selectively changing the readout of a gene at single nucleotide positions within the primary RNA transcript."

Oli siis yleisesti uskottu, että DNA-koodattu jakso informaatiota (DNA:n geenisekvenssi) suoraan ennakoisi ja sanelisi geenituotteiden aminohappojärjestyksen ja -koostumuksen. Toisin sanoen on pitkään luultu, että DNA-jaksot sanelisivat myös proteiinien laadun ja rakenteen. Kun vakavasti otettava tiede on tarkemmin perehtynyt mekanismeihin, jotka vaikuttavat proteiinien rakentumiseen, on tämä vanhentunut käsitys muuttunut. Samalla on selvinnyt, miten äärettömän monimutkaisia mekanismeja proteiinien monimuotoisuuden taustalla on.

RNA:n tasolla tapahtuvat hallitut muutokset ovat merkittävin proteiinien monimuotoisuuden syy. Vaihtoehtoinen silmukointi on oma lukunsa ja siitä olen kirjoittanut useita artikkeleita. Vaihtoehtoisen silmukoinnin aikaansaamat muutokset ovat sekvenssitasolla varsin laajoja verrattuna ns. RNA-editoinnin aikaansaamiin muutoksiin, jotka kohdistuvat yksittäisiin emäksiin. Yleisin RNA:n emästason editointitapahtuma on A-to-I -editointi, eli tietyt entsyymit (mm. ADAR ja APOBEC) kykenevät maskaamaan eli naamioimaan adeniiniemäksen inosiiniksi, jolloin kääntäjälle inosiini näyttää guaniinilta. Ihmisen genomissa on yli miljoona kohdetta, jotka käyvät läpi A-to-I -editoinnin. Muita jo tunnettuja RNA-editoinnin muotoja ovat G-to-A, C-to-U ja U-to-C -editointi. Myös yksittäisten emästen insertio ja deleetio onnistuu RNA-editointimekanismeilta.

RNA-editointimekanismien löytyminen ja niiden ymmärtäminen on aiheuttanut luonnollisesti sen, että vanhemmat tutkimukset, joissa on analysoitu cDNA:ta, eli RNA-molekyylejä, eivät ole sekvensointiosuudeltaan enää luotettavia tutkimuksia. Uudet tutkimukset tulevat merkittävästi muuttamaan myös ihmisen genomin SNP-tietokantaa. Myös käsitys mutaatioiden vaikutuksesta ihmisen genomiin tulee muuttumaan, koska moni mutaatio putoaa pois genomisesta DNA:sta. Tiede tulee korjaamaan itseään.

RNA-editointi on epigeneettisten mekanismien ja tekijöiden säätelemä prosessi. Tämä puolestaan korostaa DNA:n roolia passiivisena tietovarastona, jota tulee lukea ja lukudataa muokata, jotta solu saisi rakennettua valmiita lopputuotteita.

RNA-editoinnin kohdalla on kyse jo niin monimutkaisista muokkausproseduureista, että vaatisi todella paljon uskoa väittää tällaisten mekanismien syntyneen sattumalta. Paljon loogisempaa on uskoa, että monimutkaisten, ohjelmointia ja matemaattisia algoritmeja muistuttavien mekanismien takana on Suunnittelija ja Luoja.

https://sciencerefutesevolution.blogspot.com/2022/01/rna-editing-is-most-significant-reason.html

5

127

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Ihan varmasti juu. Mitäpä jos vain keskittyisit taivaallisen Kimisi palvontaan, jättäisit nämä epigenetiikka-fantasiasi ja antaisit tieteen mennä menojaan. Sinulla ei ole sille mitään annettavaa, tohtori guuggeli.

    • Anonyymi

      Jos näin on, mikä estää sinua tekemästä tieteellistä artikkelia tuosta aiheesta? Tämä taitaa olla väärä foorumi tuoda esiin maailmansensaation tasoa olevia mullistavia tieteellisiä löytöjä. ;-)

      • Anonyymi

        No kato se ilkeiden ja valhettelevien ateisti-tiedemiesten ja illuminaatin salaliitto nääs. Ja aivan järjetön rehellisten oikeiden kristittyjen tiedehenkilöiden ja vakavasti otettavan tieteen vaino. Nääs. ;D


    • Anonyymi

      Koko elokehä on päin persettä suunniteltu, kun niin sienet, kasvit, eläimet kuin levätkin käyttävät hirveästi energiaa siihen, että saisivat sekoitettua dna-pohjaisen perimänsä aina seuraavassa sukupolvessa uudestaan, mutta oman elämän yleisnero, alakoulun apuopettaja RoT tietää luettuaan itse kirjoittamaansa blogia, että eihän sillä ole paskankaan väliä mitä dna:ta sillä soluissa sattuu olemaan.

      Paljon tyhmiä avauksia tällä palstalla saa lukea, mutta kyllä nämä RoT:n möläytykset hakevat läpitunkemattomuudessa typeryydessään turhaan vertaistaan.

    • Dna määrittelee elämänmuodon fenotyypin, etkö sitä tiennyt?

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

      On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
      Maailman menoa
      302
      3387
    2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

      Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
      Sinkut
      238
      1850
    3. By the way, olet

      mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
      Ikävä
      91
      1345
    4. J-miehelle toivon

      Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
      Ikävä
      85
      1313
    5. Onko kaivattunne suosittu?

      Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
      Ikävä
      79
      1203
    6. Haluatko S

      vielä yrittää?
      Ikävä
      59
      1178
    7. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

      En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
      Ikävä
      53
      1133
    8. Onkohan sulla enää tunteita

      kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
      Ikävä
      36
      1014
    9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

      Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
      Haapavesi
      46
      946
    10. Etkö ymmärrä että olen turhautunut

      kun ei etene. Auttaisit rakas vai onko kaikki vain kuvitelmiani omassa päässäni?
      Ikävä
      65
      884
    Aihe