Oma vakuutusyhtiö

Sampo Pohjola

Kysyn vaan:

Kuinka Hankalaa Suomessa olisi perustaa vakuutusyhtiö?

Mitä juridisia toimenpiteitä tarvitaan?

Toiminnan voisi aloittaa jotenkin osuuskuntaperiaatteella.
Esim. kaikki Smoton jäsenet saisivat kyselykirjeen jossa tiedusteltaisiin halukkuutta moiseen.
Hankkeeseen voisi lähteä mukaan jollain sijoitussummalla ja toimintaa pyöritettäisiin -0 tulos periaatteella. Jos vakuutus irtisanottaisiin, niin sijoitussumma palautettaisiin.
Vakuutusmaksut vakiintuisivat parin vuoden kuluttua jollekin tasolle.

Tottakai yhtiöllä pitäisi olla tietty henkilökunta hoitamassa operatiivista toimintaa, mutta heidän palkkansa maksettaisiin vakuutusmaksuista, tietysti. Henkilökunta voisi olla sijoittunut vaikka Hikiälle, sen ei kai ole väliä? Vakuutustarkastajia pitaisi sitten ilmeisesti olla suht taajaan, ettei tarkastusmatkat olisi kohtuuttoman pitkiä.

Kuinka tällainen toiminta sitten käytännössä käynnistyisi? En tiedä!
Esim bonusten siirto nykyisestä vakuutusyhtiöstä, uudet bonuskriteerit jne. Pitäisi ilmeisesti aloittaa nolla bonuksista, ettei tarvitse ollaa yhteensopiva minkään muun vakuutuslaitoksen kanssa, vai onko tässä joku lakisääteinen juttu? Ei kai pitäisi jos kyse olisi osuustoiminnasta? Tietysti uuden yhtiön pitäisi esim. tarkastaa vastapuolen vahingot, mutta ei kai se estä oman vaikkapa bonussysteemin luomista?

Tämä ei ole mikään yksinkertainen asia, mutta kyllä motoristit mahtaa melkoisia vakuutusyhtiöiden tuloksen rahoittajia olla.

Onko tämä raatona syntynyt ajatus?
Ei muuta kun Eu rahoitusta hakemaan ja pankinjohtajan puheille, että nyt tarvittaisiin laina vakuutusyhtiön perustamiseen. Olis ainakin johtajan ilmeen näkeminen kokeilemisen arvoinen asia.

9

3801

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • muristi

      ...Vakuutusyhtiölain mukaan vakuutusyhtiöiden valvonta kuuluu sosiaali- ja terveysministeriölle. Valvontaa varten vakuutusyhtiön on toimitettava ministeriölle yhtiön taloudellista asemaa koskevia tietoja ja selvityksiä...

      Toimilupaa ei anneta, jos:

      1) luonnollisen henkilön tai oikeushenkilön ja vakuutusyhtiön välillä olevan merkittävän sidonnaisuuden arvioidaan olennaisesti vaikeuttavan sosiaali- ja terveysministeriön 14 luvun mukaisen valvonnan suorittamista; tai

      2) perustettavaan vakuutusyhtiöön merkittävässä sidonnaisuudessa olevaan luonnolliseen henkilöön tai oikeushenkilöön sovellettavan sellaisen valtion, joka ei kuulu Euroopan talousalueeseen, lainsäädännön tai sen täytäntöönpanoon liittyvien seikkojen arvioidaan olennaisesti vaikeuttavan 1 kohdassa tarkoitetun valvonnan suorittamista.

      http://www.finlex.fi/fi/esitykset/he/1996/19960091

    • aloittaa toimintaa

      Eipä taida onnistua ihan helposti; jo yksistään pääoman hankkiminen, puhumattaakaan lain koukeroiden tuntemisesta. Luvan alaista hommaa, kaiketi vielä; eipä ole naapurimaiden vakuutusyhtiötä ollut tunkua tänne.

      • Sampo Pohjola

        helppoa ei.

        Eikä ole naapureilla eikä muillakaan kiinnostusta, mutta onko siihen syynä markkinoiden pienuus, Suomi on kumminkin monelta kantilta pieni markkina-alue, eikä sijoitetun pääoman tuotto ole täällä varmasti paras mahdollinen. Voihan sitä itsekin ajatella että sijoitanpa pennoseni niin hyvin, että makselen tuotolla mopovakuutukset, ei tarvi moisella asialla päätä vaivata.

        Rahoituslähteenä esitin tuota sijoitusmaksua joka olisi samalla ikäänkuin vuokratakuu.

        Tällainen vaatisi varmasti laskelmia enemmän kuin monen mopoilijan yhteenlaketulla koulupohjalla saisi aikaiseksi, mutta olisi se aika mielenkiintoista tietää, paljonko meidän vakuutusmaksuista menee jonkun muun leivän päälle.

        Eikohän mopoilijoissa ole joku juristikin, että noista lakikoukeroista selvittäisiin, ja kyllähän tekevälle sattuu, jos tulee joku moka, niin eikö pian ole joku viskaali neuvomassa, kunhan nyt ei kukaan kiven sisään joutuisi.


    • perspektiiviin

      Jos vakuutusten hinnat jurppii, selvitäpä ensin kuinka onnistuisi vakuuttaa Suomen kilvissä oleva pyörä ulkomaille. Vakuutusten hinnathan vaihtelevat eu-maissa paljonkin, eikä ulkomaille vakuuttamiselle pitäisi käsittääkseni olla juridista estettä. Mahdollisessa korvaustapauksessa saattaa toki syntyä lainopillisia dilemmoja, esim. minkä maan lakien mukaan korvausvastuu ratkaistaan. Myös vakuutusehdoissa ja -turvassa on eroja, joiden selvittäminen tuskin on helppoa vieraskielisistä vakuutusasiakirjoista.

      Mitä tulee tuohon mainitsemaasi " -0 tulos periaatteeseen", sellainenhan on oikeastaan jo käytössä vakuutusyhtiöissä liikennevakuutuksen osalta. Liikennevakuutuslaissahan (18§) todetaan, että maksujen on oltava kohtuullisessa suhteessa maksettuihin korvauksiin. Joskus moottoripyörien liikennevakuuttaminen on ollut jopa alijäämäistä:
      http://www.vakes.fi/lvk/suomi/index.jsp?cid=lvk_fi_leh23052003

      Väitänpä siis, ettei uuden yhtiönkään osakkailla olisi se enempää mielenkiintoa harjoittaa hyväntekeväisyyttä, vaan vakuutusten kipuaisivat vahinkojen edellyttämälle tasolle. Vapaaehtoisissa vahinkovakuutuksissa tilanne voisi olla toinen, joskaan saavutettu etu tuskin olisi kaiken vaivan arvoinen.

      Jotkut myös arvostavat asiakaspalvelun toimivuutta - ainakin ne, joille vahinko on joskus sattunut. Itselläni on mp-vakuutus pohjolassa, mutta olen hautonut ajatusta sen siirtämisestä Nordeaa parempien keskittämisalennusten toivossa. Soitinkin asiakaspalveluun, jossa ystävällinen naishenkilö ilmoitti, ettei tiedä pyörien vakuutuksista mitään, vaikka olin palveluvalikon perusteella ohjautunutkin liikennevakuutusasioista vastaavan henkilön puheille. Ilmoitin, että käyn konttorissa puhumassa asiat selviksi. Konttorissa kaksi eri henkilöä ohjasi minut eteenpäin ja kolmannelta sain käteeni tarjouspyyntökaavakkeen, jonka käskivät mennä kotiin täyttämään ja antoivat palautuskuoren. Vaikka olin ilmoittanut, että olen aikonut siirtää useita vakuutuksia Pohjolasta Nordeaan, laskivat potentiaalisen asiakkaan ns. "menemään". Miksi uskoisin, että asiakaspalvelu vahinkotapauksessa toimisi yhtään paremmin?

      Tässä valittamisen ja mitään tekemättömyyden luvatussa maassa (mp-)vakuutuksenottajilta unohtuu se vakuutuksen perimmäinen tarkoitus: jos ajat jalankulkijan kauniina kesäiltana pyörätuoliin, satojen tuhansien sairaalalaskut, kipupumput, lääkkeet ja työkyvyttömyyskorvaukset maksaa vakuutusyhtiö etkä sinä.

      Mutta minullehan se ei koskaan satu. "Eikä täällä kaasu haise..."

    • terris

      Perustakaa vakuutusrengas.

      Vakuutusrenkaan kaikki jäsenet sitoutuvat korvaamaan jonkin jäsenen vahingosta syntyvät kustannukset. Vakuutusmaksut voivat olla kohtuu pienet, jos ei haluta valmiiksi kunnon pesämunaa tulevien vahinkojen varalle.
      MP vahingoissa saattaa tulla pitkä centtimäärä maksuun, joten jäseniä on hyvä olla useita kymmeniä - satoja.

      Näin tehtiin ennen valtion yhtiöissä....

      • Rengas

        Vai rengas.. Pikkuvahingot hoituisi helposti mutta mitenhän olisi puolen miljoonan henkilövahinko, tai vaikka muutama sellainen..


      • mätää on !
        Rengas kirjoitti:

        Vai rengas.. Pikkuvahingot hoituisi helposti mutta mitenhän olisi puolen miljoonan henkilövahinko, tai vaikka muutama sellainen..

        Lakia pitäisi muuttaa niin,että liikennevakuutus korvaisi vain vastapuolen vahingot,(harvinaista pyöräonnettomuuksissa)oma henkiökohtainen vakuutus sitten kuskin!


      • mopo.nen
        mätää on ! kirjoitti:

        Lakia pitäisi muuttaa niin,että liikennevakuutus korvaisi vain vastapuolen vahingot,(harvinaista pyöräonnettomuuksissa)oma henkiökohtainen vakuutus sitten kuskin!

        Jos kuljettajan omat henkilövahingot jäisivät vaikka oman vapaaehtoisen tapaturmavakuutuksen hoidettavaksi, niin korvaukset olisivat jonkin prosentin nykyisistä.
        Liikennevakuutus korvaa täyden korvauksen, mutta esimerkiksi työeläkkeistä korvaustaso on huomattavasti alempi.

        Esimerkiksi Espanjassa oli muutama vuosi liikennevakuutuksen enimmäishenkilövahingossa rajana vain n. 350.000 euroa, Suomessa ei rajaa. Suomessa konginkankaan onnettomuudesta olisi tullut "tosihalpa" jos näin olisi myös meillä.


      • mopo.nen

        Kaskovakuutuksissa tuollainen rengas toimisi.
        Riittävän suuri omavastuu ja maksut aina etukäteen sekä vakuutusrenkaaseen myös jälkilaskutus mahdollisuus huonojen vuosien varalle.

        Korvauspalvelut ostettavissa nykyisiltä autovahinkotarkastajilta.

        Liikennevakuutuksessa ei toimisi suurten vakavaraisuusvaatimusten takia.


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1887
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1574
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1296
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1234
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1222
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1186
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1170
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1161
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1150
    Aihe