Miksi en löydä enää kaupasta tai leipomoista entisajan leipää ja pullaa, jotka maistuivat joltakin ? Ja miksi nykyiset vaaleat leivät ovat ihan kuivia, eivåt paina juuri mitään, täynnä ilmakuplia ja sisällys kuivaa heti ? Pinta saattaa olla rapea, mutta sisältö ihan höttöä. Pullat/pullapitkot ovat myös kuivia ja kuivuvat saman tien. Muistelen kaihoten esim. nuoruudessani tehtyä ranskanleipää, jossa oli ihanan rapea kuori ja sisältä pehmeää, jopa hieman kosteaa ja maistuvaa. Sama koski pullia.
Voiko kyse olla nykyisistä jauhoista tai voista taikka taikinan vaivaamisesta ja paisto-olosuhteista vai mistä ? Itse en osaa leipoa pullaa enkä leipää ole koskaan yrittänytkään, pullia joskus ja aina niistäkin on tullut kuivia...
Ja vielä sen verran, että miksiköhän kaikki myytävät yksittäiset leivonnaiset (pullat, viinerit tai vast.) ovat nykyään niin julmetun suuria ! Pienemmät riittäisivät aivan hyvin ja olisivat kauniimpiakin...
T. K. Kysyvä
Pulla ja leipä
7
374
Vastaukset
- Anonyymi
Saisko hapanjuurella parempaa leipää ja pullaa?
- Anonyymi
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. Kysyvä - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. KysyväSilloin viitisenkymmentä vuotta sitten jauhot eivät olleet tehdasmaisesti jalostettuja samalla tavalla kuin nyt. Maalla kasvatettiin itse vilja, puitiin ja säilytettiin viljasiilossa. Joka kylässä oli pieni myllykin johon pystyi viemään viljan jauhatettavasi.
Ruisleivän juures oli tiinussa valmiina ja ruisleivän taikina-ainesta hapatettiin kauemman aikaa ennenkuin se leivottiin. Itse ruisjauhot olivat maukkaampia.
Hyvin harvoin leivottiin niin sanottua ranskanleipää, melkein aina se oli sekaleipää tai hiivaleipää.
Itse leipomalla saa kyllä aika hyvänkin makuista jos leipätaikinassa on osaksi esim. piimää, porkkanaa tai vaikkapa puuroa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. KysyväRiippuu taikinajuuresta sen leivän maku, Siksihän ennen oltiin tarkoja juuresta kuten nykyisin oluen vierteen alusta
- Anonyymi
Ehkä ne nyky jauhot on tulleet Ukrainasta.. ? Kun, hinnat ainakin nousee, kun "sota. Vaikka ei kesän kotimaisesta sadosta ole mitään tietoa ? Polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat on kuulemma noussut.
Millä luomuviljelijät lannoittaa ja ovat lannoittaneet koko ajan? Hehän eivät käytä näitä "myrkky" lannoitteita.
Eikö lehmän-kanan-ja hevosenlanta kelpaa pelloille, kuten ennenvanhaan , kun ei mäitä salpietareita ym. ollut pilaamassa viljoja? Eikä ollut syöpääkään ect. niin paljon, kuin nykyään, eikä TEHOVILJELYÄ,
Olisi aika palata juurille ! - Anonyymi
Nykyajan ranskanpulla on vöhäsulainen ja siksi kuiva
- Anonyymi
oikeeta aitoa pullaa ei kylläkään löydy eikä löytynyt useisiin vuosiin.
se on pakko itse ruveta harjotteleen, niin olen todennut !!
itse löysin sattumalta jopa R-kioskilta, ovat 2 kpl paperipakkaus , hinta oli n. 3 e, mutta oli todella hyviä !!!
kerrann ostin R-kioskilta sama pakkaus , ale -50 %, niin eipä ollut yhtä hyvä, elikkä se tuoreuslaatu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Sä et pääse yli, mä en pääse yli
Jäädäänkö kuinka pitkäksi aikaa kärvistelemään omissa kuplissa näihin tunteisiin vai aletaanko puskemaan jo tätä läpi. V1401745- 401658
Hei sinä nainen
Haluan olla rehellinen – olet hämmentänyt minua todella paljon. En ota sinusta mitään selvää, ja ehkä juuri siksi huomaa631410- 681305
Kelan perkeleellinen käytäntö
Kun äiti joutuu hakemaan Kelalta tukia vähien tulojen tähden, niin aina otetaan huomioon lapsen tilillä olevat rahat. Ei2091154Mitäs te venäjän puolustajat tekisitte, jos venäjä todella hyökkäisi tänne?
Tää on se mielenkiintoinen kysymys. Tehän olette lähinnä vasemmistolaisia, eikä armeijaa ole käyty, eikä rintamalle mi2771107- 701083
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask napauttavat - Tällaisten ihmisten ei kannata muuttaa Italiaan: "Ei..."
Ellen Jokikunnas ja Jari Rask toteuttivat oman unelmansa Italiassa. He ostivat kakkoskodin Italian Pugliasta. Lue lisää19958- 74955
Miksi kaikki jauhaa KAJ:sta
Se bastulauluhan on todella huono, vanhanaikainen ja oikea junttilaulu. Oikein ällöttää, kun idiootit hehkuttaa sitä ps106888