Miksi en löydä enää kaupasta tai leipomoista entisajan leipää ja pullaa, jotka maistuivat joltakin ? Ja miksi nykyiset vaaleat leivät ovat ihan kuivia, eivåt paina juuri mitään, täynnä ilmakuplia ja sisällys kuivaa heti ? Pinta saattaa olla rapea, mutta sisältö ihan höttöä. Pullat/pullapitkot ovat myös kuivia ja kuivuvat saman tien. Muistelen kaihoten esim. nuoruudessani tehtyä ranskanleipää, jossa oli ihanan rapea kuori ja sisältä pehmeää, jopa hieman kosteaa ja maistuvaa. Sama koski pullia.
Voiko kyse olla nykyisistä jauhoista tai voista taikka taikinan vaivaamisesta ja paisto-olosuhteista vai mistä ? Itse en osaa leipoa pullaa enkä leipää ole koskaan yrittänytkään, pullia joskus ja aina niistäkin on tullut kuivia...
Ja vielä sen verran, että miksiköhän kaikki myytävät yksittäiset leivonnaiset (pullat, viinerit tai vast.) ovat nykyään niin julmetun suuria ! Pienemmät riittäisivät aivan hyvin ja olisivat kauniimpiakin...
T. K. Kysyvä
Pulla ja leipä
7
468
Vastaukset
- Anonyymi
Saisko hapanjuurella parempaa leipää ja pullaa?
- Anonyymi
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. Kysyvä - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. KysyväSilloin viitisenkymmentä vuotta sitten jauhot eivät olleet tehdasmaisesti jalostettuja samalla tavalla kuin nyt. Maalla kasvatettiin itse vilja, puitiin ja säilytettiin viljasiilossa. Joka kylässä oli pieni myllykin johon pystyi viemään viljan jauhatettavasi.
Ruisleivän juures oli tiinussa valmiina ja ruisleivän taikina-ainesta hapatettiin kauemman aikaa ennenkuin se leivottiin. Itse ruisjauhot olivat maukkaampia.
Hyvin harvoin leivottiin niin sanottua ranskanleipää, melkein aina se oli sekaleipää tai hiivaleipää.
Itse leipomalla saa kyllä aika hyvänkin makuista jos leipätaikinassa on osaksi esim. piimää, porkkanaa tai vaikkapa puuroa. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jotku leipomothan tekevät nykyään hapanjuurileivonnaisia, ehkä ne ovat hiukan parempia. Meidän suht. lähellä on pienimuotoista kotileivontaa harrastava 'leipomoyrittäjä', mutta hän leipoo harvakseltaan, mutta jotain jää puuttumaan... Ruisleipä on sinnepäin, mutta ei sekään tarpeeksi hapanta. Hyvä yritys hänellä kuitenkin, mutta kun on nuorempaa sukupolvea ei ehkä ole niin tietoinen entisajan leivistä. ...
T. K. KysyväRiippuu taikinajuuresta sen leivän maku, Siksihän ennen oltiin tarkoja juuresta kuten nykyisin oluen vierteen alusta
- Anonyymi
Ehkä ne nyky jauhot on tulleet Ukrainasta.. ? Kun, hinnat ainakin nousee, kun "sota. Vaikka ei kesän kotimaisesta sadosta ole mitään tietoa ? Polttoaineiden ja lannoitteiden hinnat on kuulemma noussut.
Millä luomuviljelijät lannoittaa ja ovat lannoittaneet koko ajan? Hehän eivät käytä näitä "myrkky" lannoitteita.
Eikö lehmän-kanan-ja hevosenlanta kelpaa pelloille, kuten ennenvanhaan , kun ei mäitä salpietareita ym. ollut pilaamassa viljoja? Eikä ollut syöpääkään ect. niin paljon, kuin nykyään, eikä TEHOVILJELYÄ,
Olisi aika palata juurille ! - Anonyymi
Nykyajan ranskanpulla on vöhäsulainen ja siksi kuiva
- Anonyymi
oikeeta aitoa pullaa ei kylläkään löydy eikä löytynyt useisiin vuosiin.
se on pakko itse ruveta harjotteleen, niin olen todennut !!
itse löysin sattumalta jopa R-kioskilta, ovat 2 kpl paperipakkaus , hinta oli n. 3 e, mutta oli todella hyviä !!!
kerrann ostin R-kioskilta sama pakkaus , ale -50 %, niin eipä ollut yhtä hyvä, elikkä se tuoreuslaatu.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Miksi persuilla ei ole firmoja?
Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?837111Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015
Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit267063Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan
Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k1096168Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä
Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?455414Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?
Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik845238Demarikultin uhri kertoo
Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa635205Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?
Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus405108Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi
Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset274595Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä
"Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv173477Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto
vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html3003400