MALTAINEN PUURO
Suomalaisista viljoista voi valmistaa maltaista puuroa.
Maltaiden toimittajat jauhaa tai rouhii viljojen maltaita pienestä lisämaksusta.
Tämä ohje pyrkii olemaan yleispätevä eri viljoille, niin valmistus aloitetaan vedestä. Näin tuleee huomioiduiksi eri viljojen maltaiden ja jauhojen erilainen veden tarve automaattisesti näppituntumalla arvioiden.
Maltaisen puuron ohje eri viljojen maltaista ja jauhoista:
1. Kuumennetaan reilun kokoisessa kattilassa arvioitu määrä vettä noin 70 asteiseksi.
2. Lisätään 70 asteiseen veteen vähitellen ja koko ajan sekoittaen kaura, ohra, vehnä tai ruis maltaita ja jauhoja niin että saadaan sakean notkeahko puuro. Maltaita noin yksi kolmasosa ja karkeita jauhoja noin kaksi kolmasosaa. Maltaiden ja jauhojen suhdetta voi vaihdella tarpeen mukaan. Miedomman puuron saa kun maltaiden määrää vähentää ja jauhojen määrää vastaavasti lisää. Eri viljojen maltaita ja jauhoja voi myö sekoittaa keskenään.
3. Laitetaan maltainen puuro hautumaan noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan hautua noin 3 tuntia. Sekoitetaan hautumisen aikana noin 3 kertaa.
4. Otetaan hautunut puuro uunista. Lisätään suola ja maista, (noin 1 telusikallista suolaa 2 litraan vettä). Puuron tuleee olla nyt notkeaa puuroa. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä. Sekoitetaan.
5. Hautunut puuro laitetaan kunnolliseen uunivuokaan ja haudutetaan kypsäksi. Voidaan aluksi hauduttaa noin 170 asteisessa uunissa noin 15-30 minuuttia. Alennetaan uunin lämpötila noin 120 asteeseen ja annetaan hautua noin 2½ tuntia. Hautumisen alussa lisätään pinnalle muutama ruokalusikallinen voimakasta siirappivettä estämään kuorettumista, tai noin 3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä. Korppuuntuminen vältetään kun haudutetaan täysiä vuokia. Ohut kerros vuokan pohjalla korppuuntuu pitkällä haudutusajalla helposti.
6. Maltainen puuro on parhaimmillaan, kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 3 päivää. Puuro tarjoillaan kylmänä perinteisesti maidon tai kerman ja hienon sokerin kanssa.
Annoksesta saa juhlavan näköisen kermavaahdolla, värillisellä hillolla tai marmeladilla ja värillisillä ja pehmeillä hedelmäviipaleilla - sopii vaikkapa vappu ja juhannuspöytään.
Maltainen puuro eri viljojen maltaista ja jauhoista.
Anonyymi
0
136
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alle 15 oli
Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata1323494Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!
Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois752296Heh, persut = vassarit = 10,0 %
Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f2592205- 1411980
Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla
Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v691522- 1011430
- 611303
Juhannusterveiset kaivatulle
Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻931297- 611270
- 711141