Maltainen puuro eri viljojen maltaista ja jauhoista.

Anonyymi

MALTAINEN PUURO

Suomalaisista viljoista voi valmistaa maltaista puuroa.
Maltaiden toimittajat jauhaa tai rouhii viljojen maltaita pienestä lisämaksusta.
Tämä ohje pyrkii olemaan yleispätevä eri viljoille, niin valmistus aloitetaan vedestä. Näin tuleee huomioiduiksi eri viljojen maltaiden ja jauhojen erilainen veden tarve automaattisesti näppituntumalla arvioiden.

Maltaisen puuron ohje eri viljojen maltaista ja jauhoista:

1. Kuumennetaan reilun kokoisessa kattilassa arvioitu määrä vettä noin 70 asteiseksi.

2. Lisätään 70 asteiseen veteen vähitellen ja koko ajan sekoittaen kaura, ohra, vehnä tai ruis maltaita ja jauhoja niin että saadaan sakean notkeahko puuro. Maltaita noin yksi kolmasosa ja karkeita jauhoja noin kaksi kolmasosaa. Maltaiden ja jauhojen suhdetta voi vaihdella tarpeen mukaan. Miedomman puuron saa kun maltaiden määrää vähentää ja jauhojen määrää vastaavasti lisää. Eri viljojen maltaita ja jauhoja voi myö sekoittaa keskenään.

3. Laitetaan maltainen puuro hautumaan noin 70 asteiseen uuniin ja annetaan hautua noin 3 tuntia. Sekoitetaan hautumisen aikana noin 3 kertaa.

4. Otetaan hautunut puuro uunista. Lisätään suola ja maista, (noin 1 telusikallista suolaa 2 litraan vettä). Puuron tuleee olla nyt notkeaa puuroa. Lisätään tarvittaessa kuumaa vettä. Sekoitetaan.

5. Hautunut puuro laitetaan kunnolliseen uunivuokaan ja haudutetaan kypsäksi. Voidaan aluksi hauduttaa noin 170 asteisessa uunissa noin 15-30 minuuttia. Alennetaan uunin lämpötila noin 120 asteeseen ja annetaan hautua noin 2½ tuntia. Hautumisen alussa lisätään pinnalle muutama ruokalusikallinen voimakasta siirappivettä estämään kuorettumista, tai noin 3 kertaa muutama ruokalusikallinen vettä. Korppuuntuminen vältetään kun haudutetaan täysiä vuokia. Ohut kerros vuokan pohjalla korppuuntuu pitkällä haudutusajalla helposti.

6. Maltainen puuro on parhaimmillaan, kun se on seisonut peitettynä viileässä noin 3 päivää. Puuro tarjoillaan kylmänä perinteisesti maidon tai kerman ja hienon sokerin kanssa.
Annoksesta saa juhlavan näköisen kermavaahdolla, värillisellä hillolla tai marmeladilla ja värillisillä ja pehmeillä hedelmäviipaleilla - sopii vaikkapa vappu ja juhannuspöytään.

0

136

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Alle 15 oli

        Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata
        Vimpeli
        132
        3494
      2. Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!

        Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois
        Suomalaiset julkkikset
        75
        2296
      3. Heh, persut = vassarit = 10,0 %

        Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f
        Maailman menoa
        259
        2205
      4. Onko kaivattusi yllättänyt sinut?

        Piditkö häntä toisenlaisena ihmisenä?
        Ikävä
        141
        1980
      5. Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla

        Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v
        Ikävä
        69
        1522
      6. Rakastan sinua

        Kohta sanon tämän livenä, älä pelästy.
        Ikävä
        101
        1430
      7. Sä oot kyllä

        Aika erikoinen nainen
        Ikävä
        61
        1303
      8. Juhannusterveiset kaivatulle

        Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻
        Ikävä
        93
        1297
      9. Kaupunki osti Absin

        Nyt vaan yrittäjiä kaivataan
        Haapavesi
        61
        1270
      10. Millaistakohan

        Sun kanssa suhde olisi?
        Ikävä
        71
        1141
      Aihe