Hyönteisten meille liki tuntematon maailma!

Hyönteisten evolutiivinen kehitys on ylivertaista monimutkaisiin ihmisiin nähden!
.
Viki: ~ https://en.wikipedia.org/wiki/Insect - Hyönteiset ---
.

Yle-ote: " .. Eläinten ja hyönteisten maailma on paljon monimutkaisempi kuin olemme kuvitelleet. Syömme, tallomme, tuhoamme eläimiä suurimmista pienimpiin ja viemme heidän elintilansa. “Väkivalta on moninkertaista ja koostuu paitsi fyysisistä teoista myös eläinten näkökulman kieltämisestä”, filosofi Elisa Aaltola kirjoittaa uudessa Esseitä eläimistä -esseeteoksessaan. .. "

-löytyy enemmän linkin ~ https://yle.fi/aihe/a/20-10002933 - alta.
"Ville Hytösen kolumni: Poikani suojeli hyönteistä, jota olisin saman ikäisenä lyönyt lapiolla – Tallinnaan puuhataan kulkuväylää ötököille"
.

Arvelujen mukaan emme tunne suurinta osaa hyönteisin maailmasta, emmekä niiden sukupuuta koko muuhun eliökuntaan nähden -

.. onhan lopulta sekin selvää, että niin hyönteisillä, sinivalailla kuin ihmisillä apinoineen on yksi ja yhtäläiseen jatkumoon sisältyvä evoluution kaikkivoipainen perimäketju "aikojen alusta", jolloin ajattomuudesta irtautunut vetovoima "syntyi hoksatessaan mitättömänä toisen olemattoman".

Hyönteiset ovat maailmalliselollisuuden täyttymä, siksi suureksi ja monikirjoiseksi niiden vaikute kaikkinensa on yltynyt -

.. jo lajien määränä, monimuotoisuutena kuin syy-seurausvaikutteina. Voimme ehkä sanoa, ettei ilman hyönteisiä laajasti ymmärrettynä - ei olisi ihmistä, eikä muutakaan eliötä.

Emme osaa päättää mikä oli "ensin", ja onko sillä väliä, sillä hyönteisten esiintyminen, selviytyminen ja menestyminen kuin limittyminen on esimerkillisen harmonisesti kasveista elämiin.

Ihminen on kaikin keinoin koettanut tappaa hyönteispopulaatioita -

.. puutarhamyrkyistä laajaan peltopinta-alojen myrkytyksiin saakka - syy ja motiivi on ollut paremmat - suuremmat sadot viherkasvubiologiasta itse ihmiskunnan ravintotuotantoon - siksikin apulannoitteiden ohella on ihmiskunnan määrä saatu nostettua huimaan kahdeksaan miljardiin, joka meidän omien sivutuotosjätöksien myötä on ajamassa Palloamme osin ihmiselinkelvottomaksi.
--

Tuntuisi jo jotenkin itsestään selvältä, että hyönteiset jatkavat kuin ihmiskunta hiipuu olemattomiin -

.. hiipumista vauhdittaa ihmisten keskinäistaistelu alueellisesta vallasta, reviireistä, ravinnosta (hyönteisiäkin voidaan syödä) kuin ahneudesta saada lisää, nopeammin ja suuremmissa erissä -

.. tämän kasvuhokeman tie on kohta kuljettu loppuun. Vuotuinen ylisyöntipäivä lähestyy nopeasti kohden tammikuuta ~ https://wwf.fi/uutiset/2022/03/nakokulma-suomalaisten-ylikulutuspaiva-sota-ja-pandemia-mita-niilla-on-yhteista/ -, ollen 31.3. päivä armon vuonna 2022.
--

Hyönteiset pölyttävät suuren osan ravinnostamme!
.
~ https://en.wikipedia.org/wiki/Entomophily - hyönteispölytys
.
Hyönteisillä on oma vuosimiljoonainen roolinsa, vaikutteensa ja harmonian siivittämä osuutensa koko luontaisesti kasvavassa biosfäärissä - jo ajoilta paljon ennen koko ihmisen alkeellisintakaan esiintymää.

Hyönteisten sopeuma ja limittymä biologisiin elollislokeroihin (yli reviirirajojenkin?) on ylivertaisen kehittynyt, hienostunut kuin sopeutunut ja --

-- lisääntyminen otollisuudessaan ja sen myötä kiihtyessään on valtavan riittoisaa - tuottoisaa, kunnes jokin muu "tytärlaji" ottaa roolin tasapainon palauttamiseksi - toisaalta emme tunne tarkoin hyönteisten keskinäisyyttä - eikä edes sitä miten totaalia tarkoituksellisesti (sattumanvaraisesti) on "tuhota tytärlajeja sukupuuttoon".

Jo pelkästään muurahaispopulaatioiden [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2009/05/ekologinen-ajattelu-tiivistaa-asumista.html - ] yhteinen elollisbiomassa on enemmän kuin koko nykyisen ihmispopulaation - asuminen eli yhteisöllisyys reviireittäin lienee tehokkaasti järjestetty. Tässä kohdin jokainen ajatteleva ihminen voi pohtia mikä on muurahaisten aikaansaama ympäristöllinen haittajälki suhteessa ihmiskunnan aikaansaamiin sotkuihin - jätteistä myrkkyihin.

..
Muurahaisen ainoa myrkky on henkilökohtainen ase, eikä sekään kaikille lajikumppaneille luotuina, vaan niille, jotka sitä evoluution näkökulmasta oikeasti tarvitsevat - aseena puolustukseen ja myös hyökkäykseen!

Ihminen koettaa kuitenkin tuhota hyönteislajeja, omilla tuotekehittämillään myrkyillä, ehkä lopulta omaksi harmikseen ja kohtalokseen? -

.. emmekä tässäkään tunne syyn ja seurauksen lakia - kausaliteettia, miten se tarkemmin ihmisen ajattelemattomana toimena sotkee kuningasevoluution tahtoa ja vuosimiljardista suunnittelukarttaa - emmehän tunne edes evoluutiota [ ~ https://ilkkaluoma.blogspot.com/2016/12/opetamme-konealya-vaikka-emme-edes.html - ] kuin pinnalta raapaisuna - olettamuksena sen "suunnittelemattomuus ja sattumanvaraisuus".

--

EKSTRA

Voimme olla varmoja, että vuosisatamiljoonaiset hyönteiset jatkavat tulevissakin elollisolosuhteissa kun ihmiskunta evoluution erehdysprototyyppinä poistuu elollisuutta ylläpitävään lopulliseen kiertoon.

...
70698

10

69

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sinun kirjoitus hyppi taksonomiassa hämmentävästi.
   Esimerkiksi. Kyllä tosiaan hyönteisiä on ollut pidempään kuin ihmisiä ja tulee olemaan pidempään, mutta olisi reilumpaa verrata esimerkiksi nisäkkäitä hyönteisiin.

   • On hyvin oletettavaa, että kaikki hiilielämällinen vesipitoinen elämä on lähtöisin samasta "juuresta" - en kokisi että nisäkkäillä olisi sen kummempaa ylemmyyttä esimerkiksi hyönteismaailmaan nähden - johon kyllä "lukisin" myös planktonit! Virhe?


  • Anonyymi

   Löytyykö ymmärryksemme pelastus täältä?

  • Anonyymi

   Löytyykö hyönteismaailmasta Putleri Suuri, joka ottaa reviirinsä takaisin sen myöhemmin valloittaneilta?

   • Anonyymi

    Miten paljon Vietnamissa Agent Orange tuhosi hyönteismaailmaa? USAn toimesta.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miten paljon Vietnamissa Agent Orange tuhosi hyönteismaailmaa? USAn toimesta.

    Tuskin merkittävästi. Ainehan oli kasveja vastaan suunnattu eli lehtimyrkky jossa sitten dioksiineja epäpuhtautena. Nisäkkäille kuten ihmisille on toinen aineen sisältämistä lehtimyrkyistä varsin haitallinen ja dioksiinit ovat aina huono uutinen. Hyönteisten kannalta vaikutus on lähinnä välillinen eli kun kasvit kuolevat niin hyönteisille ei ole ruokaa ja nekin kuolevat.

    https://www.theguardian.com/environment/2011/jul/14/amazon-rainforest-forests

    Viimeksi Agent Orangea käytettiin Amazonin sademetsien tuhoamiseen 2010 - luvulla. Brasilian nykyisen idioottipresidentin (Bolsonaro) piikkiin ei tuota voi laittaa kun hänet valittiin vasta 2018.

    Ukrainassa raadoista elävät hyönteiset ja bakteerit menestyvät tällä hetkellä varsin hyvin, kiitos Putler I Kalsarinmyrkyttäjä Suuren.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Miten paljon Vietnamissa Agent Orange tuhosi hyönteismaailmaa? USAn toimesta.

    Entä vietnamilaisia?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Entä vietnamilaisia?

    Vähän verrattuna siihen, miten muut tekijät tuhosivat vietnamilaisia.

    Nythän näyttää olevan Putlerin vuoro tuhota ukrainalaisia siviilejä. Ehkäpä joku inhottava loishyönteinen tai retrovirus voitaisiin nimetä putlerin mukaan.


  • Anonyymi

   Arvostan avausta!

   -.myrmekologi

  • Anonyymi

   Maailman suurin biomassakeskittymä on valtamerien planktoneilla ...

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Tapio Suominen on kuollut

   Urheilutoimittaja Tapio Suominen on kuollut. Suominen oli kuollessaan 60-vuotias. Selostajalegendan kuolemasta kertoo Y
   Maailman menoa
   51
   3444
  2. Joonas Rask viettänyt omasta

   mielestään kivaa iltaa hyvässä hengessä.. https://www.is.fi/sm-liiga/art-2000010582941.html
   Maailman menoa
   5
   2631
  3. Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin

   Matti, 72, on myynyt jäätelöä Espalla 27 vuotta, mutta nyt hänelle riittää: "Anni Sinnemäki pilasi tämän kaupungin". Rep
   Maailman menoa
   49
   2113
  4. Nythän sitä sopii hallituksen lepäillä lomilla

   kun on Suomi saatu perikadon partaalle. Työpttömyys on huipussaan ja velkaa on vedetty kaksin käsin. Valtion yhtiöistä o
   Maailman menoa
   78
   1411
  5. J mies jos vain vielä voit

   Tule luo https://m.youtube.com/watch?v=F5pinBuBRwE&pp=ygUdam9zIHZhaW4gdmllbMOkIHZvaXQgdHVsZSBsdW8%3D Ikuisuutta ei van
   Ikävä
   18
   1246
  6. Nainen haluaisitko

   Mieluiten viettää mökkiviikobloppua viinamiehen, himogrillaajan, fitness-addiktin vai vauva kuumeisen miehen kanssa ?
   Sinkut
   34
   1043
  7. Mites ois nainen?

   Lähdettäisiinkö yhteiselle lenkille joku ilta? Vaikka sinne metsään. Olisi varmaan juteltavaa puolin ja toisin.
   Ikävä
   59
   1042
  8. Onko sulla joku

   Suunnitelma jo olemassa
   Ikävä
   58
   1007
  9. Koska kumpikaan ei saa sanaa suustaan

   niin miten olisi, jos opeteltaisiin viittomakieli ja hoidettaisiin kommunikointi sillä? Olisi varmasti helpompi murtaa j
   Ikävä
   61
   972
  10. Captain suuttui ja mustaksi muuttui

   Nyt on sitten laadittu oikein tiedote. Viimeksi oli siirtämässä laivojaan kun hävisi oikeudessa Savonlinnan kaupunkia va
   Savonlinna
   43
   951
  Aihe