Volvo alkaa tehdä vetykuorma-autoja jo 2020-luvun aikana

Anonyymi

12

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      hieno asia

    • Anonyymi

      "Asiakastestit alkavat muutaman vuoden kuluttua ja kaupallistamista suunnitellaan tämän vuosikymmenen jälkipuoliskolle."

      Eli muutama vuosi, 2025? Ja sitten kaikkien ulottuville 2028? Sen verran monta vuotta kerkeää kulumaan että iso riski akkutekniikan kehittymisessä. Ja hinnasta ei mainittu sanallakaan koko artikkelissa, joka on pitkä miinus.

      https://keskustelu.suomi24.fi/t/17091514/vetytankkausverkoston-tappaa-lopulta-isot-ajoakut-ja-akkutekniikka-

      Olen aika varma että niin kauan kuin vain diesel rekkoja on saatavilla niin niitä ostetaan raskaita kuormia siirrettäessä pitkiä matkoja (halvemmat kokonaiskustannukset) ja vasta sen jälkeen mietitään onko vetykuorma-auto kilpailukykyinen tuote kun ei enään diesel kuorma-autoja saa. Kuljetusala on niin kovasti kilpailtu että siinä ei ympäristöarvot paljoa merkkaa jos on liian kalliit kilometrikustannukset vetykuorma-autolla. Firman pysyminen pystyssä on tärkeämpää kuin luontoarvot.

      "Toinen ajaa halvemmalla

      AKT:n Lauri Tiainen sanoo, että suurin osa kuljetusalan yrityksistä hoitaa työnantajavelvoitteet ja palkanmaksun työsopimusten mukaan.

      Alan kilpailua kuitenkin vääristävät yrittäjät, jotka tekevät kuljetustyötä niin pienillä sopimuksilla, että he eivät voi maksaa työehtosopimuksen mukaista palkkaa tai lain mukaisia veroja.

      Mukana on suomalaisten yrittäjien lisäksi kabotaasi-kuljetuksia: maan sisällä tapahtuva kuljetus toiseen maahan rekisteröidyllä kulkuneuvolla. On ulkomaalaisia kuljettajia, joille esimerkiksi kolme euroa tunnilta on parempi korvaus kuin kotimaassa saatava tulo.

      Kuljetusalan yrittäjä Mika Niskanen on samaa mieltä liian kiristyneestä kilpailusta. Hän sanoo, että ala on luisunut siihen, että tavarantuottajat sanelevat kustannustason kuljetukselle.

      – Hintakilpailu on erittäin kova. Tavarantuottajat sanovat, että ei ole pakko ajaa, koska alalle on tulijoita, sanoo yrittäjä Mika Niskanen."

      https://www.akt.fi/uutiset/kuljetusala-vetoaa/

      https://yle.fi/uutiset/3-11622717

      • Anonyymi

        Patterikäyttöiset kuorma-autot ovat vielä ihan marginaalituote. Niitä on Suomessakin vain parikymmentä. Pitkänmatkan rahtiliikenteeseen ei patterivehkeitä vielä ole. Tyhjiä lupauksia on kyllä nähty. Samoin vedyn kanssa.

        Esim. Nikolan vety/polttokennorekka on paljastunut metaanikäyttöiseksi. Moottori on siis diesel, joka on muunnettu käyttämään metaania (maakaasu/biokaasu). Vetyä ja polttokennoja siinä on kylkiin liimattujen tarrojen verran.

        Tällä hetkellä ainoat mahdolliset vaihtoehdot "dinosaurus"dieselille ovat biodiesel ja metaani. Nurkkapyörityksessä paineistettu metaani, jota käytetään mm. kaupunkibusseissa, Niemen muuttoautoissa ja roska-autoissa. Pitkänmatkan rahtiliikenteessä nesteytetty metaani.

        Mutta ja tämä on iso mutta....

        Diesel on ihan väärä vehje kaasumaisen polttoaineen polttamiseen. Metaani ei syty puristettaessa, joten pitää käyttää 10-15 % dieseliä sytykkeenä. Bensakoneessa metaani sen sijaan toimii OK ja katalysaattori niittaa mahd. päästöt.

        Ongelmat potenssiin 2 nesteytetyn metaanin kanssa. Polttoainetankki on termospullo, josta koko ajan haihtuu metaania sitä mukaa, kun tankkiin vuotaa lämpöä. Metaani on vahva kasvihuonekaasu, joten biometaaninkaan tupruttelu ilmakehään ei ole hyvä idea.

        Nestemetaania käyttövissä kuorma-autoissa ilmeisesti mitoitetaan dieselsuuttimet riittämään pelkästään sytykkeen ruiskuttamiseen. Metaanin loputtua 400 hv autosta tulee 50 hv auto. Matka jatkuu, mutta kävelyvauhtia.

        Periaatteessa metaanin voisi hyödyntää polttomoottorin sijaan polttokennossa, muttei taida tällaisia rekkoja olla? Joku pakettiauto sentään on väkästelty, mutta sekin on eräänlainen range extender, missä akkua ladataan 5 kW polttokennolla.

        Vetyä jaellaan raskaalle kalustolle 350 bar paineessa. Saa olla penteleen iso tankki, jos paineistetulla vedyllä pitää pärjätä. Energiatiheys luokkaa 0,7 kWh/l, kun se on dieselillä 10 kWh/l ja nestemetaanilla n. 6 kWh/l.


    • Anonyymi

      VW ei osaa

    • Anonyymi

      päästöt ja helppokäyttöisyys

    • Anonyymi

      "”Olemme erityisen ylpeitä siitä, että ensimmäinen vetyjunien kalustomme mahdollistaa päästöttömän liikennöinnin myös sähköistämättömillä reiteillä”, Siemens Mobilityn toimitusjohtaja Michael Peter kertoo tiedotteessa.

      Yhtiö lisää, että junalla on markkinoiden alhaisimmat elinkaarikustannukset."

      Alhaisemmat elinkaarikustannukset??? Olisi kiva nähdä laskelma miten tuohon ollaan päästy sillä vety polttoaineen on kuitenkin about samoissa dieselin kanssa plus sitten selvästi kalliimpi polttokennotekniikka päälle joka myös kuluu ajan myötä vaatien huoltoa ja korjauksia. Ei ne vetyautojen eikä vetyjunienkaan polttokennot ikuisia ole. Dieseliä säästyy kyllä mutta vetyä kuluu, mutta ilmeisesti ympäristöarvoilla nyt kovasti Siemens koittaa ratsastaa.

      Ellei sitten tämä vertailu ole tehty vetyjuna vs sähköjuna sähköinfroineen, niin saadaan artikkeli kikkailtua "halvemmaksi" kun unohdetaan että sillä sähköjunalla tulee myöhemmin halvemmat elinkaarikustannukset viimeistään toisen sukupolven junalla. Nimittäin se sähköjunan junaverkoston sähköistäminen (ajolangat) on kyllä kallista, mutta kun se on kerran tehty niin se tulee myöhemmin halvemmaksi kokonaisuutena vaikka toki sitäkin pitää huoltaa vuosien saatossa.

    • Anonyymi

      noin sano

    • Anonyymi

      koopdou

    • Anonyymi

      niin vety juu

    • Anonyymi

      ja samalla henkilöautoja?

    • Anonyymi

      volvo tietää ja toyotalla on jo

    Ketjusta on poistettu 2 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      75
      1453
    2. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      106
      1247
    3. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      119
      1207
    4. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      78
      1146
    5. Paras olisi vain unohtaa

      Tuleekohan tähän meidän tilanteeseen ikinä mitään selvyyttä. Epätoivo iskee taas, enkä jaksaisi enää odottaa. Kohta lop
      Ikävä
      70
      994
    6. IS viikonloppu 18-19.5.2024.

      Laatija Toni Pitkälä on itse laatinut ja kuvittanut 3- arvoista ristikkonsa. Nihkeästi tuntuu löytyvän ensimmäisiä var
      Sanaristikot
      80
      801
    7. Voisitko laittaa

      Nimesi ensimmäisen ja kaksi viimeistä kirjainta tähän?
      Ikävä
      42
      745
    8. Oliko vähä sometettu taas vai?

      Tuli aiva liika nopiaa traktorin perä vastahan. https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/2b3857b3-f2c6-424e-8051-506c7525223a
      Kauhava
      9
      742
    9. Kristityn megahyökkäys idän palstoilla on kauhistuttava

      Terroristikristityn megahyökkäys joka puolella on kauhistuttava, hänen viesteissään on järjetön määrä vihaa. Hän on idän
      Idän uskonnot
      376
      722
    10. S on minun etunimen kolmas kirjain.

      Mikä sinun etunimen kolmas kirjain on?
      Ikävä
      53
      676
    Aihe