Lääkinnällinen laite ?

Anonyymi

Nyt pyörii televisiossa ja radiossa mainoksia jotka mainostaa sanotaan nyt vaikka esim. kipuvoidetta. Puhutaan että tämä on lääkinnällinen laite. No ei saatana ole mikään laite, vaan tuote. Jos sanotaan esim. että markkinoidaan laitteita terveydenhuoltoon tai vaikkapa sairaalakäyttöön niin ymmärretään että puheena on esim defibrillaattori tai mikä tahansa tekninen väline. Kipuvoide tai lääke ei ole laite, vaan tuote, liuos, voide, tahna, tai mikä tahansa mutta ei laite !
Mikä näitä aivopieruja suomenkieleen oikein keksii ?

17

286

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Moottoriöljy terva ja maitokaan ei ole laitteita.

  • Anonyymi

   Sitä se on kun naiset häärää nykyään joka paikassa eivätkä ymmärrä tekniikasta mitään. Joku muukin samankaltainen sanojen väärinkäyttö kiinnittänyt huomiota, mutta en saa nyt päähäni.

  • Anonyymi

   Lääke vaikuttaa farmakologisesti, metabolisesti tai immunologisesti. Lääkinnällinen laite voi olla tarkoitettu lääkintään, mutta ei vaikuta lääkkeen tavoin.

   • Anonyymi

    Esim. täishampoo on lääkinnällinen laite: se tappaa täit, mutta ei imeydy ihmisen elimistöön. Sanahirviö lienee EU:n aikaansaannosta ja käännetty suoraan englannista suomeen. Lääkinnällinen laite on kattotermi sekä laitteille että tarvikkeille. Ehkä lääkinnällinen väline olisi vähän parempi ilmaisu?


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Esim. täishampoo on lääkinnällinen laite: se tappaa täit, mutta ei imeydy ihmisen elimistöön. Sanahirviö lienee EU:n aikaansaannosta ja käännetty suoraan englannista suomeen. Lääkinnällinen laite on kattotermi sekä laitteille että tarvikkeille. Ehkä lääkinnällinen väline olisi vähän parempi ilmaisu?

    Lääkinnällinen väline on paljon parempi. Ehkä myös lyhyempi ilmaisu lääkintäkeino?


  • Anonyymi

   Kyse on vain kääntäjän virheestä, kun asiayhteyttä ei ole huomioitu. Turha siitä on vetää palkokasvin osia ylähengitysteihin, jos mainoksessa on käännösvirhe.

   Englanniksi ’medical device’ voi tarkoittaa myös esimerkiksi lääkettä tai voidetta, vaikka pelkän ’device’ sanan merkitys onkin vain ’laite’. Vastaavasti esimerkiksi ’military device’ tai ’political device’ voivat tarkoittaa muutakin kuin laitteita, esimerkiksi sotilaallista taktiikkaa tai poliittista juonta.
   Kääntäjä on tulkinnut mainoksessa sanan ’device’ liian kirjaimellisesti.

  • Anonyymi

   Termin ’medical device’ voisi kai usein kääntää ilmauksella ”keino ihon (kivun tms.) lääkitsemiseen”.

   • Anonyymi

    Ei termin käyttö rajoitu ihon hoitoon.


  • Englannin Device voi olla varsinaisen mekaanisen laitteen, miksi se yleensä suomennetaan lisäksi myös aine, metodi tai toimintatapa.

   Esimerkksi tapa, millä lainsäädännöllä poistetaan tuotekuvat tupakka-askeista on "device" nuorison tupakoinnin aloittamisen vähentämiseksi.

   Device ei siis oikeastaan ole myös suomen tuotteen synonyymi, vaan yleisesti keino tehdä tai saavuttaa jokin tavoite.

  • Anonyymi

   Suomea ainakin radio ja tv mainoksissa puhutaan ja olkoonkin englanninkielinen termi mikä tahansa niin suomessa ei lääkkeitä ole sanottu laitteiksi koskaan aikaisemmin. Suorat käännökset englanninkielestä ovat kuultuna ihan vammaisia joten miksi kielitoimisto tai mikä taho näitä valvookin ei puutu tämäntyyppiseen suomen kielen raiskaamiseen. Jos kerran suomenkielessä on ollut monipuolisemmat ilmaisut ja sanasto eri tarkoituksiin niin miksei niissä pysytä. Muutenkin sapettaa kaikenlainen lähinnä englanninkieliset sanat suomenkielessä kun käytettävissä on ymmärrettävät suomenkielen sanat.
   Aloittaja.

   • Anonyymi

    On tainnut onneksi hiukan vähentyä, välillä julkkikset ja asiantuntijat käytti paljon englanninkielisä sanoja välissä aivan turhaan. Jossain tapauksessa jos käyttää paljon englantia, voi tullakin ensin mieleen, mutta typerän kuuloista joka tapauksessa. Ja tuskinpa kukaan unohtaa paikka sanan kun sanoo lokaatio :)


  • Anonyymi

   Lokaatio. Voi saatana.
   Olen alkanut vastata kaikille vierasperäisiä sanoja käyttävälle " mitä tarkoitat ? "
   Näihin sanoihinei ole pakko vastata mitenkään.

  • Anonyymi

   Perskindol kylmä/kuumageeli EI OLE LAITE.

  • Anonyymi

   Siinä voisi käyttää sanaa pipilaite.

   ”Taavi laittaa nyt tätä pipilaitetta sormeen, niin huomenna pipi on poissa.”

   • Anonyymi

    Jos laite on sirkkeli niin on sormikin poissa.


  • Anonyymi

   Lääkäri kysyy. Mitä laitteita käytit kun sormi meni poikki ? Bepanthenia ja sirkkeliä.

  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Jussi Hakulinen on kuollut - YÖ yhtyeen hittien tekijä

   https://www.is.fi/viihde/art-2000008994171.html Vielä ei ole kerrottu kuoleman syytä. Jussi Hakulinen loi YÖ yhtyeen kuuluisimmat hit
   Maailman menoa
   210
   4574
  2. Kirja: Martina Aitolehti näki narkomaani-siskonsa piikitetyn käsivarren: "Sillä hetkellä tajusin..."

   Hyvinvointiyrittäjä ja triatlonisti Martina Aitolehti avautuu rehellisesti mm. pikkusiskonsa-Steffin huumehöyryisestä elämästä uudessa elämäkertakirja
   Kotimaiset julkkisjuorut
   53
   3373
  3. Loiri on kuollut.

   Poistui kuvioista.
   Maailman menoa
   181
   3371
  4. Törkeä ryöstö Hyrynsalmella

   Törkeä ryöstö Hyrynsalmella – miehet tunkeutuivat aamuyöllä taloon, otsikoivat lehdet. Kenen sakkija ovat tunkeutujat olleet ja missä??
   Hyrynsalmi
   56
   2250
  5. Martinan vastenmielinen menneisyys

   Martinan kirjasta julkaistujen otteiden perusteella hän on vastenmielinen sarjapettäjä ja epävakaa persoona. Kukaan normaali ihminen ei huuda kuutta t
   Kotimaiset julkkisjuorut
   248
   2074
  6. Yön Jussi Hakulinen on Kuollut

   Näin kertoo lehdet, esim satakunnankansa. R.I.P. Jussi. Olit hyvä laulaja ja sanoittaja.
   Pori
   139
   1614
  7. Joko kadonnut?

   Onko löytynyt jo?
   Hyrynsalmi
   12
   1557
  8. Miksi Martina puhuu kirjassaan

   …muunneltua totuutta. Hän ei ole ollut apuvalmentajana hevostallilla nuoruudessaan. Hän on ollut ihan tavallinen tallityttö muiden tallityttöjen jouko
   Kotimaiset julkkisjuorut
   137
   1416
  9. Kiinasta taas uusi virus maailman iloksi

   Kiinassa on tunnistettu uusi Langya henipavirus (LayV), johon on sairastunut jo kymmeniä ihmisiä. Tutkijoiden mukaan virus on todennäköisesti tarttun
   Maailman menoa
   57
   1363
  10. Vesa-Matti Loirin some hiljeni pahaenteisesti - Nyt tuhansilla suomalaisilla vain tämä yksi viesti

   Mikä on sinun suosikkimuistosi Vesa-Matti "Vesku" Loirista? Meneekö se Uuno Turhapuro osastolle, Eino Leinon tulkintaan vai onko se aivan jotain muuta
   Maailman menoa
   15
   1033
  Aihe