Jaakon päivä

Anonyymi

Naistenviikko päättyy Jaakonpäivään. Äidilläni oli uskomus, että Jaakonpäivänä vedet muuttuvat uimakelvottomiksi. "Jaakko heittää kylmän kiven". Uskomus on syntynyt juliaanisen kalenterin aikana, josta luovuttiin 17.2.1753 siten, että seuraava päivä oli 1.3. Jaakonpäivä aikaistui samalla vuodenaikoihin nähden 11 päivällä. Eli aikana, jolloin uskomus syntyi, oli suurin piirtein samantapainen sää kuin nykyään on 5.8.

Elokuun 5. päivän tienoilla uimavedet alkavat todellakin kylmetä. Mutta eivät hyppäyksenomaisesti niin kuin Jaakko heittää kylmän kiven -uskomuksessa. 6. elokuuta uimavedet ovat suurin piirtein yhtä lämpimiä kuin 4. elokuuta. Säistä ja omista mieltymyksistä riippuen vedet pysyvät uimakelpoisina elokuun puoleen väliin, jopa syyskuun alkuun.

Yhteen uskomukseen uskon: Jos juhannuksena humalapäissään nousee veneessä seisomaan ja katsoo laidan yli veteen, näkee vedenpinnasta vaimonsa edesmenneen puolison kasvot.

Juhannus on keskikesään sijoitettu pakanallinen juhla, jonka kristinusko otti omaan käyttöönsä. Aikojen kuluessa juhannusta on siirretty kahdesti. Alunperin juhannus oli nimenomaan kesäpäivänseisauspäivänä eli vuonna 2017 sen olisi kuulunut olla eilen eli 21.6. Mutta katolinen kirkko siirsi sen kesäkuun 24. päivään, jolloin se olisi tasan puolen vuoden päässä joulusta. Vuonna 1955 juhannus siirrettiin sitten lauantaille, joka tänä vuonna on sattumalta 24.6.

5

168

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Mihin kummitukset ovat kadonneet?

    • Anonyymi

      Jaakontori on Kemijärvellä!

    • Anonyymi

      Helatorstaina Jeesus astui taivaaseen

      Helatorstain toinen nimi on Kristuksen taivaaseenastumisen päivä. Sitä vietetään 40 päivää pääsiäisen jälkeen.

      Raamatun mukaan Jeesus näyttäytyi ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän aikana ja opetti seuraajiaan. Sen jälkeen Jeesus astui taivaaseen.

      Oli aika kun Suomalaisilla oli oma Jeesus, taisi olla Koiviston aikana.

      • Anonyymi

        Pääsiäisenä Jeesus kuoli ja haudattiin, mutta ei lopullisesti.

        Siksi vietämme helatorstaita.

        Raamattu tietää Jeesuksen liikkuneen ylösnousemuksensa jälkeen maan päällä 40 päivän ajan ja nousseen vasta sen jälkeen taivaaseen.

        Tämä jakso sisälsi yllättäviä näyttäytymisiä ja tulevaisuuteen haasteiden kohtaamiseen tähtäävää ja kristillisiä hedelmiään kauas kantanutta opetustoimintaa.

        Monissa muissa kielissä helatorstain nimi viittaa suoremmin ja lähes kädestä pitäen siihen, mitä mainittuna päivänä tapahtui: Kristus astui taivaaseen.

        Suomessa se pitää tietää erikseen. Se on yksi sivistyksen mitta.

        Ruotsissa päivä on Kristi himmelsfärdsdag.

        Tosin vuosina 1973–1993 helatorstai oli suomeksikin Kristuksen taivaaseenastumisen päivä, koska sitä ei vietetty torstaisin, vaan oli se siirretty torstaita edeltävälle lauantaille, johtuen työelämän kiihkeästä rytmistä.

        Helatorstailla on myös pakanallisia juuria. Se oli ikiaikainen kevään juhla, joka ajoittui kylvökauden alkuun ja sitä vietettiin rukoilemalla hyvää satoa.

        Karja saatettiin ajaa laitumelle tulien lävitse karjatautien ehkäisemiseksi. Aukeille paikoille sytytettiin helatorstain aattona kokkoja eli helavalkeita.

        Helajuhlissa saatettiin esiintyä myös harkitsemattoman ja epävirallisen vallattomasti, olihan kevät riemun aikaa pitkän talven jälkeen.

        Suomen lähihistorian muistorikkainta helatorstaita vietettiin vuonna 2017. Tuolloin saatettiin maan poveen tasavallan entinen presidentti Mauno Koivisto.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      80
      1867
    2. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      18
      1719
    3. Millä voin

      Hyvittää kaiken?
      Ikävä
      16
      1564
    4. 50+ naiset kyl

      Lemottaa sillille mut myös niitte kaka lemottaa pahlle ku kävin naiste veskis nuuhiin
      Ikävä
      20
      1266
    5. En voi sille mitään

      Tulen niin pahalle tuulelle tästä paikasta nykyisin. Nähnyt ja lukenut jo kaiken ja teidän juttu on samaa illasta toisee
      Ikävä
      12
      1224
    6. Välitän sinusta mies

      Kaikki mitä yritin kertoa tänään ei mennyt ihan putkeen..Joka jäi jälkeenpäin ajateltuna suoraan sanottuna harmittaa aiv
      Työpaikkaromanssit
      6
      1212
    7. hieman diabetes...

      Kävin eilen kaverin kanssa keskusapteekissa kun on muutama kuukausi sitten tullut suomesta ja oli diabetes insuliinit lo
      Pattaya
      12
      1176
    8. Miten joku voi käyttää koko elämänsä

      siihen että nostelee täällä vanhoja ketjuja ja troIIaa niihin jotain linkkiä mitä kukaan ei avaa? Ihmisellä ei ole mitää
      Tunteet
      9
      1160
    9. Annetaanko olla vaan

      Siinä se, tavallaan kysymys ja toteamuskin. Niin turhaa, niin rikkovaa. On niin äärettömän tärkeä, ja rakas olo.. N
      Ikävä
      29
      1151
    10. Pakkoruotsi on leikkikieli, jota ei ole tarkoituskaan osata

      Pakkoruotsi on leikkikieli. Ennen leikkikieltä sanottiin siansaksaksi, sitten keksittiin tilalle pakkoruotsi. Pakkoruot
      Kielipolitiikka
      9
      1140
    Aihe