Imelletty perunalaatikko
Kun perunasoseen imeltymislämpötila on noin 65-74 astetta, niin perunasose imeltyy jopa alle 3 tunnissa. Jos soseen lämpötila laskee alle 65 asteen, imeltyminen hidastuu merkittävästi.
Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.
Näistä aineksista valmistuu imelletty perunalaatikko:
niukasti vettä perunoiden keittämiseen
2 1/2 kg perunoita, hyvin soseutuvaa lajiketta
1 dl vehnäjauhoja
50-100 g voita
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti. Voit lisätä myös kermaa
2 teelusikallista suolaa
jos haluat, mausta muskotilla tai jollain mulla sopivalla mausteella
1 teelusikallista jauhettua muskottia
Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:
1. Kuori perunat ja keitä ne niukassa suolattomassa vedessä kypsiksi. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen.
2. Jäähdytä perunasose huolella ja välillä sekoittaen 72-76 asteiseksi. Ohenna sosetta vain tarvittaessa 72-76 asteisella vedellä. Lisää jauhot 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 65-73 asteinen sose imeltyy 2-3 tunnissa, Laita kansi kattilaan.
3. Laita perunasosekattila noin 70-75 asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita välillä ja anna imeltyä noin 3 tuntia. tarkista imeltymisen edistyminen maistamalla.
4. Lisää voi siivuina sulamaan imeltyneeseen soseeseen. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen, tai sakean vellimäisen seoksen. Lisää suola. Mausta jauhetulla muskotilla - tai jollain muulla sopivalla mausteella, tai voit jättää maustamatta. Sekoita tasaiseksi.
5. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat niin pinnalle voit sirotella kevyesti myös korppujauhoa.
6. Paista aluksi imellettyä perunalaatikkoa noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja imelletty perunalaatikko alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.
Imelletty perunalaatikko. Valmistusohje.
3
331
Vastaukset
- Anonyymi
En tiedä toista niin pahaa ruokaa kun imielletty perunalaatikko. Vetistä lötköä ja ällöä laatikkoa.
- Anonyymi
Siirapilla tehtynä on herkkua. MInä en tee tuolla tavalla. En edes osaisi eikä se ole minun makuuni.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Siirapilla tehtynä on herkkua. MInä en tee tuolla tavalla. En edes osaisi eikä se ole minun makuuni.
Tässä siirapilla makeutettu perunalaatikko.
SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO - AINEKSET:
2,5 kg jauhoisia perunoita
1 desilitraa vehnäjauhoja
100 g voita
n. 1 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti
2-2,5 teelusikallista suolaa
4 ruokalusikallista tummaa siirappia
1-2 teelusikallista muskottipähkinää
NÄIN VALMISTUU SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO:
Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat. Jauhoisten kuumien perunoiden kuoriminen on todella hankalaa ja aiheuttaa isot kuorimistappiot.
Keitä kuoritut perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Huomioi että vesi jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina keittoveteen.
Jäähdytä perunasose välillä sekoittaen. Lisää jauhot soseeseen ja sekoita hyvin ja laita kansi kattilaan.
Laita sosekattila noin 55 asteiseen uuniin ja anna hautua välillä sekoittaen noin 2 tuntia.
Lisää soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat puuromaisen soseen. Lisää jauhettu muskotti ja lisää suola.
Lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi. Siirapilla saadaan imellettyä perunalaatikkoa vastaava makeus ja väri.
Laita sose voideltuun posliiniseen tai vastaavaan kunnon uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
Paista aluksi noin 180-200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa 3-4 tuntia.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.683198Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k91851- 1111740
Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes2241249- 1291048
- 99992
- 60944
Miksi nuori ottaa hatkat? Rajut seuraukset: seksuaalinen hyväksikäyttö, väkivalta, huumeet...
Lastensuojelu on kriisissä ja nuorten ongelmat kasvussa Suomessa. Hatkaaminen tarkoittaa nuoren luvatta poistumista omil67926- 84869
Shokki! Suuri seikkailu -kisassa todellinen jättiyllätys - Tämä muutos järkyttää varmasti monia!
No nyt on kyllä aikamoinen ylläri, peli todellakin kovenee…! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/shokki-suuri-seik6865