Imelletty perunalaatikko. Valmistusohje.

Anonyymi-ap

Imelletty perunalaatikko

Kun perunasoseen imeltymislämpötila on noin 65-74 astetta, niin perunasose imeltyy jopa alle 3 tunnissa. Jos soseen lämpötila laskee alle 65 asteen, imeltyminen hidastuu merkittävästi.

Imellettyyn perunalaatikkoon ei lisätä siirappia. Makeus saadaan aidosti imeltämällä.

Näistä aineksista valmistuu imelletty perunalaatikko:

niukasti vettä perunoiden keittämiseen
2 1/2 kg perunoita, hyvin soseutuvaa lajiketta
1 dl vehnäjauhoja
50-100 g voita
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee runsaasti. Voit lisätä myös kermaa
2 teelusikallista suolaa


jos haluat, mausta muskotilla tai jollain mulla sopivalla mausteella
1 teelusikallista jauhettua muskottia


Näin valmistuu imelletty perunalaatikko:

1. Kuori perunat ja keitä ne niukassa suolattomassa vedessä kypsiksi. Soseuta perunat kuumina niukkaan keittoveteen.

2. Jäähdytä perunasose huolella ja välillä sekoittaen 72-76 asteiseksi. Ohenna sosetta vain tarvittaessa 72-76 asteisella vedellä. Lisää jauhot 72-76 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen. 65-73 asteinen sose imeltyy 2-3 tunnissa, Laita kansi kattilaan.

3. Laita perunasosekattila noin 70-75 asteiseen uuniin imeltymään. Sekoita välillä ja anna imeltyä noin 3 tuntia. tarkista imeltymisen edistyminen maistamalla.

4. Lisää voi siivuina sulamaan imeltyneeseen soseeseen. Lisää maitoa sen verran, että saat löysähkön, puuromaisen seoksen, tai sakean vellimäisen seoksen. Lisää suola. Mausta jauhetulla muskotilla - tai jollain muulla sopivalla mausteella, tai voit jättää maustamatta. Sekoita tasaiseksi.

5. Laita sose voideltuun lasiseen tai posliiniseen uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voilastuja tai voinokareita. Jos haluat niin pinnalle voit sirotella kevyesti myös korppujauhoa.

6. Paista aluksi imellettyä perunalaatikkoa noin 190-210 asteisessa uunissa. Kun pinta saa väriä ja imelletty perunalaatikko alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 140 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin imelletty perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu ja saat mehevän imelletyn perunalaatikon.
Paista imellettyä perunalaatikkoa noin 2-3 tuntia.

3

345

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En tiedä toista niin pahaa ruokaa kun imielletty perunalaatikko. Vetistä lötköä ja ällöä laatikkoa.

      • Anonyymi

        Siirapilla tehtynä on herkkua. MInä en tee tuolla tavalla. En edes osaisi eikä se ole minun makuuni.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Siirapilla tehtynä on herkkua. MInä en tee tuolla tavalla. En edes osaisi eikä se ole minun makuuni.

        Tässä siirapilla makeutettu perunalaatikko.

        SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO - AINEKSET:

        2,5 kg jauhoisia perunoita
        1 desilitraa vehnäjauhoja
        100 g voita
        n. 1 litra maitoa, määrä vaihtelee runsaasti
        2-2,5 teelusikallista suolaa
        4 ruokalusikallista tummaa siirappia
        1-2 teelusikallista muskottipähkinää

        NÄIN VALMISTUU SIIRAPILLA MAKEUTETTU PERUNALAATIKKO:

        Kuori perunat raakoina ja halkaise isot perunat. Jauhoisten kuumien perunoiden kuoriminen on todella hankalaa ja aiheuttaa isot kuorimistappiot.
        Keitä kuoritut perunat niukassa vedessä täysin kypsiksi. Huomioi että vesi jää soseeseen. Soseuta perunat kuumina keittoveteen.
        Jäähdytä perunasose välillä sekoittaen. Lisää jauhot soseeseen ja sekoita hyvin ja laita kansi kattilaan.
        Laita sosekattila noin 55 asteiseen uuniin ja anna hautua välillä sekoittaen noin 2 tuntia.
        Lisää soseeseen voi siivuina sulamaan. Lisää maitoa niin että saat puuromaisen soseen. Lisää jauhettu muskotti ja lisää suola.
        Lisää siirappi ja sekoita tasaiseksi. Siirapilla saadaan imellettyä perunalaatikkoa vastaava makeus ja väri.
        Laita sose voideltuun posliiniseen tai vastaavaan kunnon uunivuokaan. Lisää pinnalle muutamia voinokareita.
        Paista aluksi noin 180-200 asteisessa uunissa niin että pinta saa väriä ja sose alkaa kuplimaan. Alenna uunin lämpötila noin 130-140 asteeseen niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Näin perunalaatikko ei kuivu eikä korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän siirapilla makeutetun perunalaatikon.
        Paista siirapilla makeutettua perunalaatikkoa 3-4 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. YLE Äänekosken kaupunginjohtaja saa ankaraa arvostelua

      Kaupungin johtaja saa ankaraa kritiikkiä äkkiväärästä henkilöstöjohtamisestaan. Uusin häirintäilmoitus päivätty 15 kesä
      Äänekoski
      84
      1719
    2. Euroopan lämpöennätys, 48,8, astetta, on mitattu Italian Sisiliassa

      Joko hitaampikin ymmärtää. Se on aivan liikaa. Ilmastonmuutos on totta Euroopassakin.
      Maailman menoa
      272
      1595
    3. Asiakas iski kaupassa varastelua tehneen kanveesiin.

      https://www.iltalehti.fi/kotimaa/a/33a85463-e4d5-45ed-8014-db51fe8079ec Oikein. Näin sitä pitää. Kyllä kaupoissa valtava
      Maailman menoa
      288
      1373
    4. Martina lähdössä Ibizalle

      Eikä Eskokaan tiennyt matkasta. Nyt ollaan jännän äärellä.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      170
      1299
    5. Avustikset peruttu.

      Aettokosken ampuraan rahat otettu poekkeen valtiolle.
      Suomussalmi
      57
      915
    6. Määpä tiijän että rakastat

      Minua nimittäin. Samoin hei! Olet mun vastakappaleeni.
      Ikävä
      48
      881
    7. 66
      874
    8. Jos ei tiedä mitä toisesta haluaa

      Älä missään nimessä anna mitään merkkejä kiinnostuksesta. Ole haluamatta mitään. Täytyy ajatella toistakin. Ei kukaan em
      Ikävä
      66
      873
    9. Miksi mies tuntee näin?

      Eli olen mies ja ihastuin naiseen. Tykkään hänestä ja koskaan hän ei ole ollut minulle ilkeä. Silti ajoittain tunnen kui
      Ikävä
      40
      861
    10. Se nainen näyttää hyvältä vaikka painaisi 150kg

      parempi vaan jos on vähän muhkeammassa kunnossa 🤤
      Ikävä
      48
      838
    Aihe