Huolikirje Vanhemmille

Anonyymi-ap

Hyvä kirje. Totuushan on, että näiden häiriöitä aiheuttavien penikoiden takana on häiriintyneet vanhemmat, Normaali ihmisten jälkeläiset eivät käyttäydy näin. Matut ovat myös hyvin edustettuina häiriköiden ryhmässä. Tästähän seuraa vääjäämättä yksityiskoulujen tulo Suomeen, jos ei tehdä jotain.
Tiedote kemiläisille huoltajille 14.12.2022

Huolien TOP 3 info sinulle huoltaja! (lukuaika 5 min)

Lähestymme teitä laajan moniammatillisen verkostotapaamisen jälkeen. Olemme huolissamme lapsistanne ja nuoristanne. Kun olette lukeneet alla olevan viestin, keskustelkaa lapsenne/ nuorenne kanssa siinä kerrotuista asioista. Mikäli haluatte olla yhteydessä meihin, löytyvät yhteystietomme alta.

Nämä asiat koskevat Meri-Lapin alueen noin 8-15-vuotiaita lapsia.



1) Nuorten ja lasten keskuudessa tuntuu olevan ajatus, että he voivat ratkaista asioita kostamalla.

Yleensä tapahtumien juurisyyt ovat täysin selvittämättä tai tapahtumat huhun tasolla. Kun tosiasioita ei ole tiedossa, tehdään keksittyjä johtopäätöksiä ja etukäteen päätetään joku syylliseksi. Nämä lapset ja nuoret keräävät ympärilleen porukan, ja he lähtevät hakemaan oikeutusta asialleen jopa rikollisin keinoin kuten uhkailemalla, väkivallalla, rikkomalla omaisuutta ja kiristämällä. Lapset ja nuoret pitävät mukanaan myös teräaseita ja työkaluja, joita voi käyttää teräaseena. Huomionarvoista on se, että lapset ja nuoret saavat suuriakin ryhmiä mukaan tekemään näitä edellä kuvattuja asioita.

Lapset ja nuoret käyttävät sosiaalisen median sovelluksia kanssakäymiseen ja usein myös kuvaavat ikäviä tapahtumia. Pääasiassa alustana toimii Snapchat, WhatsApp ja Tiktok. Syksyn aikana on esiintynyt myös toisten henkilötiedoilla somessa tehtyjä tilejä. Kyseessä voi olla tällöin identiteettivarkaus.

Lasten ja nuorten tulee ymmärtää, että kun joku on toiminut heidän mielestään väärin, tulisi asioista ehdottomasti kertoa aikuiselle. Oikeutta ei Suomessa voi ottaa omiin käsiin. On hyvä keskustella lapsenne/ nuorenne kanssa vaihtoehdoista, jos kaveriporukka on tekemässä jotain tyhmää. Tällöin voi soittaa vanhemmille tai lähteä kotiin. Huoltajien tulee asettaa kotiintuloajat lapsille ja nuorille ja muutenkin seurata missä lapsi/ nuori milloinkin on ja kenen kanssa. Tärkeää on myös seurata lapsen/ nuoren puhelimen ja sosiaalisen media käyttöä. Terveelliseen päivärytmiin kuuluu oleellisesti uni ja huoltajien velvollisuus on huolehtia sen toteutumisesta.



2) Vape eli sähkötupakka ja muut tuotteet

Nuorten, jopa alakouluikäisten keskuudessa liikkuu vapeja eli sähkötupakkavälineitä. Nuoret ja lapset saavat niitä muilta alaikäisiltä. Tiedossa on myös tapauksia, joissa nuuskaa on jaettu lapsille toisten alaikäisten toimesta ja tämän jälkeen on yritetty kiristää rahaa.

Sen lisäksi, että lain mukaan em. tuotteita ei pitäisi olla alle 18-vuotiaiden hallussa, on tärkeä kotona puhua siitä, ettei toisilta oteta päihteitä tai muuta sellaista myöskään vastaan. Jos joku tarjoaa jotain, asiasta tulee kertoa aikuisille! Laittomilta markkinoilta ostetuista /hankistuista aineista ei voi koskaan varmuudella tietää, mitä ne sisältävät.

Ethän aikuisena välitä lapsille ja nuorille nuuskaa ja/tai sähkötupakkatuotteita.



3) Muiden kunnioittaminen

Osa lapsista ja nuorista ei tunnu kunnioittavan toisia ihmisiä ja toisten ihmisten omaisuutta. Opettajille, koulun henkilökunnalle, seurakunnan työntekijöille, nuorisotyöntekijöille, kauppiaille, järjestyksenvalvojille ja vartijoille puhutaan rumasti, haukutaan eikä noudateta peruskäyttäytymissääntöjä tai järjestyssääntöjä. On tullut ilmi tapauksia, joissa paikkoja rikotaan, turmellaan ja sotketaan. Tuntemattomille ihmisille huudellaan törkeyksiä, syljetään julkisissa tiloissa ja aiheutetaan häiriötä liikennevälineillä.

Meidän aikuisten tulee muistaa, että lapset ja nuoret ottavat meistä myös mallia. Kotona on tärkeä kiinnittää huomiota oman perheen kielenkäyttöön ja puuttua jos puhutaan itsestä tai muista rumasti. Ruma kielenkäyttö ja haukkuminen jättää jälkensä. Kotona on tärkeä käydä keskustelua ja oppia myös siitä, että tekemisillä on seurauksensa. Jos sääntöjä rikkoo, tulee niistä seuraamuksia. Lapset ja nuoret tarvitsevat rajoja ja oppia siihen, että teoilla on aina joku seuraus. Tärkein oppi tulee kotoa. Aikuisten on uskallettava olla aikuisia.



Mistä tukea ja apua kemiläisille huoltajille

Vanhemmuus on maailman haastavin, mutta palkitsevin työ. Et ole myöskään vanhempana yksin. Me allekirjoittaneet autamme sinua.

Lain mukaan vanhemmilla tai lapsen huoltajilla on ensisijainen vastuu lapsensa hyvinvoinnista ja tasapainoisesta kehityksestä. Tämä perustuu lastensuojelulakiin § 2.

8

353

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Takitsun nuorisotila jouduttiin sulkemaan joksikin aikaa perseilyn takia. Asemarakennus tuhottiin sisältä. Laavuja on yritetty polttaa jne. En usko, että näitä kusipäitä on kovin monta. Ilmoitus aina Poliisille ja nämä saadaan loppumaan. Tarkkailuluokat takaisin kouluihin.

      • Anonyymi

        Tarkkailuluokkia ei tarvita,kunhan on hyviä opettajia,jotka osaavat käsitellä oppilaita. Kemiat tulee toimia molemmin puolisesti,arvon anto siis molemmille. Olen onnistunut tehtävissäni ja ole siittä hyvin onnellinen.Lapset ja lasten vanhemmat ovat kiittäneet minua.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkkailuluokkia ei tarvita,kunhan on hyviä opettajia,jotka osaavat käsitellä oppilaita. Kemiat tulee toimia molemmin puolisesti,arvon anto siis molemmille. Olen onnistunut tehtävissäni ja ole siittä hyvin onnellinen.Lapset ja lasten vanhemmat ovat kiittäneet minua.

        On paljonkin sosiaalisilla aloilla sellaisia henkilöitä, jotka eivät osaa käsitellä lapsia yksilöllisenä ihmisenä.Ei ole vaikutusta siinä ,kuinka paljon on opiskellut.Voi aiheuttaa vahinkoa lapsille väärällä menetelmällä,olen sen huomannut.Oppilaitoksissa tulee ottaa huomioon opiskelijan sopivuus kyseiselle alalle tulevaisuudessa.


    • Anonyymi

      Tässä sitä nyt ollaan. Ostakaa lisää pelejä,antakaa rahaa heselle, antakaa soittaa turpaa,älkää olko näkevinään tai kuulevinaan. Olkaa innoissaan,kun omalla kullanmurulla on kavereita, silloin ei teitä häiritse. Varmaan suosittu kaveripiirissä, kun on paljon kavereita. Antakaa niitä merkkivaatteita jollekkin kaverille,jolle ne sopii,jotka ei omalle kurssille enää kelpaa. Terveisiä vaan niille hyvätuloisille munapäille,joiden pennut tuolla kylillä matcoilee.

      • Anonyymi

        Vanhemmat ensiarvoisessa asemassa,minkälaiset rajat asettaa lapselleen.Vanhempien tulee seurata minkälaisessa porukassa lapsi liikkuu. Harrastuksia tulee lapsella olla,sitä kautta on hyvässä porukassa.Merkki vaatteitakin voi antaa kavereille,jos ne ovat menneet pieneksi.Kaverit ovat tärkeitä ,vaikuttavat myös ilmapiiriin koulussa positiivisesti.


      • Anonyymi

        On suosittu, jos on paljon kavereita.


    • Anonyymi

      Huoli-ilmoitus Kemin paskalakkien spesiaali, mitä sitte tehdään ku sekin vaan turhaa paskaa?

    • Anonyymi

      Alkaa näkyä se vapaankasvatuksen tulos.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      114
      8604
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2605
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      126
      2331
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1976
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1714
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1529
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      15
      1477
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1419
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1292
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      13
      1203
    Aihe