Lumeton talvi 2020

Anonyymi-ap

Kolumni 60 Degrees -lehdessä.

Muistan lapsuuteni talvet 1960-luvun Oulusta, joka on melkein napapiirillä. Valoa kuitenkin riitti, koska pysyvä lumi laskeutui jo marraskuussa kirkastaen taivaan ja maan.[:]
60 leveysastetta, talvi 2020. Kun ilmaston lämmetessä lumesta ja jäästä tulee satunnaista, valon määrä täällä pohjoisen talvessa vähenee dramaattisesti ja lisää mielenterveysongelmia. Tätä ei korvaa se, että puolet vuodesta saamme edelleen nauttia ylenpalttisesta valosta pohjoisen pitkässä kesäpäivässä, jonka valossa voi lukea puoliltakin öin.
Lumettomilla talvilla on valitettavasti muitakin haittoja. Pelloilta huuhtoutuu vesistöihin entistä enemmän ravinteita, kun maa ei enää jäädy ja peity. Maatalouskäytäntöjen on muututtava koko Itämeren alueella, jos haluamme pysäyttää ainoan, vakavasti sairaan meremme rehevöitymisen.
Ravinteita on siis kierrätettävä mahdollisimman tehokkaasti. Luomuviljely nousee varteenotettavaksi vaihtoehdoksi, joskin myös tavanomaisen viljelyn puolella on tehtävissä paljon.
EU:n maatalousministerit tutustuivat äskettäin vieraillessaan puheenjohtajamaa Ruotsissa luomuviljelyn mahdollisuuksiin ilmastonmuutoksen torjunnassa. Luomuviljelyssä maan hiilivarasto karttuu, ja ravinteet pysyvät paremmin kierrossa. Luomua on kaikki syyt edistää EU:n tasolla.
Suomessa luomun suhteen vallitsee käsittämätön tilanne. Luomuviljelyala on lähellä eurooppalaista kärkeä, hiukan alle seitsemän prosenttia, mutta jopa puolet luomutuotannosta valuu samaan laariin tavanomaisten maataloustuotteiden kanssa. Mikä valtava lisäarvon menetys, miten lannistavaa sen täytyy olla luomutuottajille!
Luomun kulutus ei Suomessa ole kasvanut samaa tahtia Länsi-Euroopan maiden kuten Tanskan, Saksan ja Britannian kanssa. Missä siis vika?
Kysyntä ja tarjonta eivät kohtaa, eikä auta kysyä, onko ensin muna vai kana. On tehtävä työtä sekä tarjonnan että kysynnän puolella ja koko markkinaketjussa. Suomessa onkin saatu aikaan tiivis yhteistyö luomualan eri toimijoiden kesken, viljelijöistä teollisuuden kautta kauppaan ja tutkimukseen. Nykyinen hallitus on ottanut näin asetetut markkinatavoitteet ohjelmaansa, ja luomu on adoptoitu myös osaksi Suomalaisen ruokakulttuurin ohjelmaan.
Kaikkein tärkeintä on, että luomu kirkastaa profiiliaan eikä enää vähättele merkitystään. Kuten luomuväki EU:n maatalousministerien vierailulla Ruotsissa painotti, luomuviljely on asetettava unionin tukipolitiikassa samanarvoiseen asemaan tavanomaisen viljelyn kanssa. Kuluttajat ratkaisevat, ja yhä useampi valitsee kokonaisvaltaisin perustein luomun.

Heidi Hautala
Kirjoittaja on Euroopan parlamentin jäsen


Julkaistu 05/10/2009

https://heidihautala.fi/fi/lumeton-talvi-2020/

9

<50

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Oulussa näyttäisi olevan 40 cm lunta ja lisää tulee.
   Ihmiset, etenkin matut kuitenkin tavanomaistakin hullumpia.
   Jokin lumettomuuden ennustamisessa ei oikein osunut.

  • Anonyymi

   Jo kolmas lunminen talvi menossa. Tässä se nähdään, että ilmastoa ennustetaan aivan liian lyhytnäköisesti. Oikeastaan aina, mihin oikeasti luotan, ovat puiden lustotutkimukset, jotka osittavat ilmaston vaihtelevuuden. Kun pitää mielessä, että ilmastolle on tyypillistä vaihdellä, ei tarvitse kantaa huolta asioista, joista ihmisen ei oikeastikaan tarvitse huolta kantaa.

  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Mistä voin hakea korvauksia, kun lunta on ennustuksista huolimatta ja möin lumilingon alihintaan vuonna 2019? Nyt olisin ostanut uuden, mutta kauppiaat myyvät eioota.

  • Anonyymi

   Kolumni lienee edelleenkin mielipidekirjoitus ja tässä tapauksessa vieläpä poliitikon mielipidekirjoitus. Opetus: Ei pidä luottaa poliitikkojen mielipidekirjoituksiin.

   Oliko tuolloin 2009 tieteellistä julkaisuia, jossa ennustettiin kymmenen vuoden päässä Oulussa talvien olevan lumettomia? Ei taida löytyä.

   • Anonyymi

    Kyllä vihreät ja kokoomus tuota kovaan ääneen toitotti.tutkimuksista en tiedä.


   • Anonyymi

    Jos joku ilmastonmuutoksesta lehteen kirjoittelee niin kyllä hänen täytyy olla asiantuntija. Vai onko Petteri Taalaskin pelkkä mielipidekirjoittelija.


  • Anonyymi

   Ok, minäpä postaan saman tekstin uudestaan mutta tällä kertaa en väitä mitään ettei kukaan vain kysy mitään kiusallista. Ai mutta harmi, pointtini jäi hämäräksi.

   • Anonyymi

    Minä osaan ennustaa pointtisi ainakin kolmenkymmenen vuoden päähän. Ehkä hiukan kauemmaksikin.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Miehelle tämä

   Voi olla tosi vaikea olla normaalisti kun sinua jos joutuu katsomaan. Olet niin komea.
   Ikävä
   146
   2044
  2. Mitä ikävöimäsi sanoi sinulle viimeisen

   Kerran kun juttelitte?
   Ikävä
   63
   1538
  3. Hotelli kiannan k

   Mikä hässäkkä lienee ollut hotellilla eilen illalla.
   Suomussalmi
   30
   1496
  4. Martinan ulosanti haastatteluissa.

   Eipä ole hääppösiä tämän daamin haastattelut vaikka saa puhua siitä mitä tärkeintä,hänestä itsestään! Aika turhia nämä h
   Kotimaiset julkkisjuorut
   207
   1439
  5. Jodel ei toimi

   Aina kun avaan jodelin se vaan crashaa välittömästi? Mitä voin tehä asialle?
   Viihde ja kulttuuri
   9
   1332
  6. Talouselämä: Riikka Purra väläyttää ruoan verotuksen kiristämistä tämä pataporvari ei varakkaisiin..

   ..koske vaan taviskansa maksaa aina IS - Talouselämä: Riikka Purra väläyttää ruoan verotuksen kiristämistä https://www.
   Maailman menoa
   127
   1200
  7. Salonius-Pasternakilta painava viesti Suomen reserviläisille

   Ulkopoliittisen instituutin (Upi) johtava tutkija Charly Salonius-Pasternak arvioi Ylen aamussa, että mikäli Yhdysvaltoj
   NATO
   204
   1167
  8. Näytit hyvältä

   Oot hyvännäköinen ja mukava nainen
   Ikävä
   44
   882
  9. Koulukeskus

   Mitäs ikävää koulukeskuksella tänään o sattunut kun paikalla oli lanssi ja poliiseja iltapäivällä?
   Ylitornio
   7
   873
  10. Pressa ehdokas Urpilainen väsähtäneenä ja tylsänä mtv3 aamu-tv

   Ei kyllä vakuuttanut miltään osalta. Innokkuus selvästi puuttuu tehtävään, mutta puolueen piti saada oma ehdokas väkisis
   Maailman menoa
   59
   817
  Aihe