Laser -salakuuntelu, häh ????

Anonyymi-ap

Joskus yhden kaverin kanssa ideoitiin tuollaista, ja onhan netissä juttuja, että valtiolliset tiedustelupalvelut käyttäisivät tuollaista.

Sitten osui sattumalta vastaava tarina suomi24 keskusteluista, ks:

https://keskustelu.suomi24.fi/t/9422117/kaikille-ei-loydy-paria

Lainaus:

"tiedän asiasta kun minulla on rakentamani ikkunaan suunattava laaser joka paluttuu äänen moduloimana, ja joka audio siitä sitten pikataan".

Isotteleekohan tuossa linkatussa kirjoituksessa joku, joka ei kuitenkaan käytännössä osaisi rakentaa toimivaa laserkuuntelulaitetta ???

Mikäkö toimivan tekemisestä sitten tekee niin vaikean ?

No: valtiolliset tiedustelupalvelut varmaan pystyvätkin tuohon, niillähän ei ole rahasta pulaa. Eli kerrostaloasunnon vakoilemiseksi ostavat tai vuokraavat asunnon suoraan vastapäisestä talosta samalta korkeudelta .... demodulaatiota lukuunottamatta helppoa, kun tällöin saadaan heijastunut laser samaan suuntaan kuin mistä alkuperäinen laser lähetetään.

MUTTA:

Jos tavis haluaisi tehdä saman, niin eihän taviksella ole varaa ostaa/vuokrata suoraan vastapäistä huoneistoa!

Ja tästä seuraa ongelma:

Jos suuntaat esim. katutasosta (eli seisot kadulla tai asennat vaikkapa autoon ja pysäköit auton sopivaan paikkaan) laserin kuunneltavan kerrostaloasunnon
ikkunaan (ideana siis, että asunnossa puhuttu ääni saa ikkunalasin värisemään tahtiinsa, ja siten myös moduloi tuon laserin valoa), niin se heijastunut laserhan osoittaa silloin taivaalle !

Eli idea ei toimi, koska heijastunut laser ei osu sinne, mistä lähetät lasersädettä.

Ainoa keino tavikselle voisi olla suunnata laser niin, että se osuu ensin ikkunan yläkarmiin, heijastuu siitä (jos heijastuu... onko se yläkarmi muka riittävästi laseria heijastavaa materiaalia?) - ikkunaan, ja ikkunasta uudelleen, ja tällä kertaa samaan suuntaan kuin mistä laseria lähetetäänkin.

Tuo idea voisi siis toimia, mutta vain, jos ikkunan yläkarmi heijastaa laseria tarpeeksi - jos ei heijasta, niin saat tuolla aikaiseksi vain toimimattoman laitteen.

Ja JOS se heijastaa tarpeeksi, mitä seuraavaksi?
Jos lasi värähtelee äänen tahdissa, niin sehän aiheuttaa sen, että heijastuva laser osuu hieman eri kohtaan eri hetkinä, äänen mukaan kohdesijaintia muuttaen.

Onko jossain muka fototransistoripanelia, joka tuottaisi analogisen signaalin osumakohdan mukaan?

Voisi tietysti laittaa vaikkapa 20 kpl 3 mm fototransistoreja tai fotodiodeita vierekkäin, mutta tuosta tulisi jo 60 mm pitkä alue, muuttuuko se takaisinheijastumakohta muka noin paljon vain äänen vaikutuksesta ?

Tai sitten 1 ainoa fotodiodi, johon se heijastuva laser joko osuu tai ei - mutta sitten saat ns. 1-bit audiota.... äänenlaatu ainakin on silloin kehno, saakohan puheesta muka vielä selvää ?

Eli onko tuollainen lasersalakuuntelulaite edes mahdollista saada toimivaksi silloin, jos ei ole rahaa suoraan vastapäisen (samalla kerrosklorkeudella olevan) huoneiston ostamiseen tai vuokraamiseen ?

Eli siten, että salakuuntelija on katutasossa, joko seisoo tai sitten istuu autossa, mutta kuunneltava kohde on kerrostaloasunto kerroksessa X ?

Ja lisäksi kuuntelua vaikeuttaa nykyikkunoiden ainakin 3- tai ehkä jopa 4-lasinen toteutus.... asunnon puheethan osuvat ensimmäisenä sisimpään lasiin, ja kuuntelija voi seurata vain ulommaisimman lasin värähtelyä !

9

226

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      En tiedä, miten vaikeaa tuollaista on tehdä, mutta sen tiedän, että eräiden laitosten ikkunallisiin neuvotteluhuoneisiin oli laseihin asennettu pieniä pietsokajareita, joihin ajettiin häiriötä.

      • Anonyymi

        🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑🍒🍑

        💋 ­­­N­­y­m­­f­o­m­a­­­a­­­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#17758477x

        🔞❤️❤️❤️❤️❤️🔞💋💋💋💋💋🔞


    • Anonyymi

      Sen verran lisäisin, että läheskään kaikkea ei kannata uskoa, mitä vakoilusta väitetään.

      Muistuu mieleeni intin tietoliikenneasiantuntija. Oli puhetta siitä, miten helppoa on kuunnella linkkiyhteyksiä. Ei kuulemma tarvitse kuin ajaa jänteellä sijaitsevalle mäelle ja työntää antenni ulos ikkunasta.

      Linkkijärjestelmiä rakentaneet tietävät, että mikroaaltolinkkien yhteysvälit lasketaan tarkasti ja niissä käytetään voimakkaasti suuntaavia antenneja. Silti ensimmäistä yhteyttä muodostettaessa antenneja joutuu mastossa suuntaamaan kunnollisen kentän löytymiseksi. Ei taida viestin sieppaaminen ihan auton ikkunasta onnistua.

    • Anonyymi

      Eipä tuo ole edes vaikeaa. Laser-osoittimella pystyy saamaan näkyvän säteen ja sopivasti jos sen saa heijastumaan ikkunasta voi em. pisteen kohdalle asettaa valoherkän diodin ja mitään muuta ei tarvita kuin vahvistusta ennen kajaria. Pitää tietysti olla tarpeeksi kaukana, että em. piste lähtee värähtelemään riittävän laajalla alueella. Äänitaajuisen värähtelyn pystyy ilmaisemaan melko vähällä. Hankalin homma taitaa olla saada em. homma tehtyä piilossa eli saada tilalle vaihdettua vaikkapa ir-valolla toimiva diodi.
      Täkäläiset 3-kertaiset ikkunat pitävät kyllä melko hyvin huolen vaimennuksesta eli uloimpaan lasiin värähtelyitä ei kovin paljoa enää pääse vaikuttamaan.

      • Anonyymi

        On otettava huomioon, että lasi värähtelee myös ulkopuolisesta äänenpaineesta ja monilasisissa ikkunoissa heijastuma tulee jokaisesta lasipinnasta ja eri heijastumien välillä on vaihe-ero. Tästä seuraa se, että tarvitaan melkoista suodatusta ja signaalinkäsittelyä, jotta hyötysignaaliin päästäisiin käsiksi.

        Kannattaa myös tutustua elastisen laatan värähtelytaajuuksiin ja -muotoihin, jotta osaa suunnata laserinsa oikeaan kohtaan ikkunassa.

        Näin periaatteessa toimiva menetelmä, mutta käytännön toimivuus tarvitsee melkoisen osaajan ja laitteiston.


      • Anonyymi

        Ja miten ikkunan värähtely moduloi sädettä niin, että se olisi valodiodilla ilmaistavissa?
        Mielikuvitus laukkaa, eikä tekninen tietämys ole suotta esteenä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Ja miten ikkunan värähtely moduloi sädettä niin, että se olisi valodiodilla ilmaistavissa?
        Mielikuvitus laukkaa, eikä tekninen tietämys ole suotta esteenä.

        Kyllä ikkuna värähtelee siinä kuin mikrofonin kalvokin. Laserilla värähtely voidaan mitata vaikka näin:

        https://en.m.wikipedia.org/wiki/Laser_Doppler_vibrometer


    • Ikkunalasin värähtelyjen käyttämisestä salakuunteluun oli juttua jo 1960-luvulla, tosin silloin käytettiin mikroaaltotutkaa, joka tarpeeksi herkillä asetuksilla kyllä pystyi sieppaamaan puheen äänenpaineen vaihteluiden aiheuttaman modulaation.

      Monikerros- ja laminaattilasit olivat myrkkyä sillekin. Eikä, kuten jo todettu sopinut "satunnaiseen" vakoiluun, vaan vaati järjestelyjä, tilat samaan tasoon yms., mikä ei tietenkään ollut mikään este kansallisen "turvallisuus"palvelun tekemälle esimerkiksi suurlähetystöjen salakuuntelulle.

      Suurlähetystöissä tehdäänkin oikeasti luottamukselliset keskustelut turvahuoneissa, joissa ei ole ikkunoita, eivätkä edes ole ulkoseinien läheisyydessä.

      Paitsi tietysti Suomen, missä jopa elinkeinoministerin puhelimen väitetään voineen joutua kaapatuksi oletuksenakin epäilyttävän kaupallisen viestintäsovelluksen kautta. Pitäisiköhän Suomessa ruveta ottamaan turvallisuus, tiedustelu ja vakoilu vakavasti, eikä hyssytellä puhdasta vakoilua ja sabotaasia "ulkovaltiosuhteiden huononemisen" pelossa?

    • Anonyymi

      Laser-salakuuntelu laitteisto löytyy ainakin yhdeltä turvallisuusalan firmalta julkisesti netistä, ei mikään yksinkertainen kotikutoinen laite. Ei toimi niin helposti kuin elokuvissa ja ne monikerros lasit vaikeuttaa kyseistä tekniikkaa. Vastamelutekniikassa käytetään toimistoissa erinlaisia kaijuttimia ikkunoissa etänä tai pietsona pinnassa vaatii tilaan/ulos mikrofoonit melun ennakointiin.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9059
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      385
      3750
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2785
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2635
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2485
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2484
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      151
      1767
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1592
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1550
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe