Syrjäyttääkö - tekoäly : keinoäly : AI - taiteen tekijät yms.

Anonyymi-ap

Luovan työn tekijät ja taiteilijat ovat huolissaan, loppuuko heiltä työ. Jo nyt tekoäly luo (näemmä/kuulemma) kohtuullisen laadukasta kirjallisuutta, musaa, kuvataidetta ja varmaan tulevaisuudessa myös elävää kuvaa yms.

Jos todella merkit pitävät paikkansa, tekeekö keinoäly "taiteilijoista" työttömiä? Mitä veikkaatte?

Itselläkin on tähän veikkaus, mutta ennen sen kertomista haluaisin kuulla mitä mieltä muut ovat.

7

105

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Musapiireissä pelättiin samaa kun markkinoille alkoi tuleen rytmikoneellisia urkuja. Yhden miehen bändejä riitti mutta sekin tuli ja meni. Sitten tuli syntikat joilla saattoi korvata isompia orkestereita. Sekin pääosin tuli ja meni. Sitten tuli tietsikat ja musasoftat. Nyt on aika pitkälle palattu ihmisten soittamaan musaan. Koneista tuli työvälineitä joita käytetään mukana teossa mutta ei ne soittajia ym. muusikoita korvannut.

      Tekoälyn kehityksestä on vain arvioita mutta tuskin pitkällä juoksulla korvaa ihmistä.

    • Tekoälyhän on jo nykyään monen taiteen ja "käyttötaiteen" taustatekijänä, taustatekijänä erityisesti monissa peleissä, joihin on jo pitemmän aikaa annettu toistuvat, tylsät rutiinit, kuten maisemien, vuorten, puiden ja ruohon piirtäminen, tekstuurien asettelu sekä mm. äänimaiseman taustojen teko.

      Parhaimmillaan tekoäly tekeekin tylsät rutiinit varsinaisen taiteilijan puolesta, jotta tämä voisi keskittyä täysillä sen oman visionsa esiintuontiin. Aivan samoin kuin jo klassisen maalaustaiteen aikoina moni taiteilija teki vain kasvot, eleet ja ilmeet sekä luonnosteli hahmot avustajien sitten viimeistellessä maalauksen taiteilijan signeerausta vaille valmiiksi.

      Jatkossa voi hyvinkin olla, että elokuvien henkilöhahmot tehdään kokonaan AI:lla, varsinaisten näyttelijöiden lainatessa vain kasvonsa ja äänensä, jos niitäkään. Ehkä sitten nähdään todellisia taideteoksia juuri sellaisina kuin ohjaaja on ne kuvitellut, kun ei tarvitse enää epäillä osaako näyttelijä näytellä; se on jatkossa täysin vain ohjaajan taidoista ja visiosta kiinni.

      Pinnalliseen dystopiaankin on kaikki mahdollisuudet, kun vain mielikuvitus on rajana. ; )

    • Anonyymi

      AI tulee korvaamaan jo lähiaikoina keskinkertaiset taiteen tekijät. Varsinkin, jos yleisölle ei kerrota tekijän olevan tekoäly. Varsinaista luovuutta koneella ei ole, mutta vaaditaanko sitä keskiverto popmusiikin tekijältäkään?

      Kun kolmekymmentä vuotta menee, niin tekoäly hallitsee useimpia lajeja tieteestä taiteeseen ihmistä paremmin.

      • Anonyymi

        Tarkennan sen verran, että jos taidetta kuluttava yleisö tietää tekijän ihmiseksi, niin se voi olla se ratkaiseva tekijä sille, pysyykö taide ihmisvetoisena.
        Juokevathan ihmiset kilpaakin, vaikka moottorilla pääsee paljon kovempaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Tarkennan sen verran, että jos taidetta kuluttava yleisö tietää tekijän ihmiseksi, niin se voi olla se ratkaiseva tekijä sille, pysyykö taide ihmisvetoisena.
        Juokevathan ihmiset kilpaakin, vaikka moottorilla pääsee paljon kovempaa.

        Taiteessahan kysymys on pitkälti juuri tekijästä. Esimerkiksi, vaikka arvostettu maalaus kyettäisiin (tavalla tai toisella) kopioimaan lähes 100%, ei sillä silti ole kuin tusinataulun arvo. Vastaavasti moni muusikko/bändi tekee hittitason musaa, mutta ei vain koskaan pääse sinne "eturiviin", eikä hyvin tehty "huoltismusa" vedä vertoja alkuperäiselle, vaikka se olisi jopa paremmin tehtyä ja paremmalta kuulostavaa kuin alkuperäinen, mutta kun esittäjä on joku nimimerkki tai vastaava.

        Sitten jos puhutaan laajemmin tusinataiteesta, ei sen tekemiseen tarvita keinoälyä. Sitähän tulvii jo nyt markettien hyllyillä ihan sarjatuotantona tehtynä. Musaakin on tehty tietsikoilla jo 20-30-vuotta, mutta enempi se nykyään toimii tekijöiden apuna. Pop-musassa toki käytetään tietokoneita monessakin vaiheessa ja toki tehdäänhän ihan puhdasta tietokonemusaakin, mutta mielestäni ihmisen itse klassisilla soittimilla soittama musa on pahimman disco ja teknobuumin jälkeen taas lisääntynyt.

        Varmaan tekoälymusasta ym. taiteista tulee hitti jossain vaiheessa, mutta trendit muuttuu ja ihmiset kaipaa sitä ihmistä taiteen takana.


    • Anonyymi

      Heikkotasoiset taiteilijat tulevat häviämään. Mikä on tietysti vain hyvä asia. Taiteen taso paranee keinoälyn avulla. Taiteilijan luovuus korostuu, sillä vain luovuudella taiteilija pystynee erottumaan keinoälyn mekaanisuudesta.

    • Anonyymi

      Veikkaan, että taiteet on niitä harvoja asioita, joita ihmisille jää. Taiteen arvostus tulee kasvamaan nykyisin vallalla olevan tieteen asemesta, koska se tullee korvautumaan monessa paikassa tekoälyllä, koska kysymysten asettelua ei tarvitse rajata ihmisen suorituskykyyn - horisontti tavallaan katoaa näköpiiristä ja ymmärrys ei enää riitä siihen, mihin koneet tulevat pystymään.
      Tekoälyn luomaa taidetta tultaneen pitämään jotenkin keinotekoisena ja siitä halutaan ennemminkin päästä eroon. Osa taiteilijoista kuitenkin hyötyy tekoälystä: Sen avulla lahjattoman on helppo luoda teoksia mielikuvituksensa pohjalta.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Naiset miltä kiihottuminen teissä tuntuu

      Kun miehellä tulee seisokki ja ja sellainen kihmelöinti sinne niin mitä naisessa köy? :)
      Sinkut
      110
      8406
    2. Olet sä kyllä

      ihme nainen. Mikä on tuo sun viehätysvoiman salaisuus?
      Ikävä
      40
      2565
    3. Teuvo Hakkaraisesta tulee eurovaalien ääniharava

      Persuissa harmitellaan omaa tyhmyyttä
      Maailman menoa
      122
      2277
    4. Hiljaiset hyvästit?

      Vai mikä on :( oonko sanonut jotain vai mitä?
      Ikävä
      23
      1946
    5. Miksi kohtelit minua kuin tyhmää koiraa?

      Rakastin sinua mutta kohtelit huonosti. Tuntuu ala-arvoiselta. Miksi kuvittelin että joku kohtelisi minua reilusti. Hais
      Särkynyt sydän
      15
      1684
    6. Turha mun on yrittää saada yhteyttä

      Oot mikä oot ja se siitä
      Suhteet
      11
      1499
    7. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      16
      1452
    8. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      14
      1399
    9. Näkymätöntä porukkaa vai ei

      Mon asuu yksin. Mitas mieltä ootte ?
      Ikävä
      15
      1282
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      12
      1183
    Aihe