Suomen työmarkkinat eivät toimi markkinaehtoisesti

Anonyymi-ap

Hoitoalalla on suuri ja jopa kriittinen vaje hoitajista, mutta tarjotut palkat pysyvät paaria-tasolla, vaikka työssäolevat joutuvat raatamaan puolentoista työntekijän edestä. Ruotsissa ja Norjassa maksetaan puolitoistakertaisia palkkoja vastaavista töistä ja hoitotyöntekijöitä virtaa maahan paitsi Suomesta, myös monista muista maista.

13

233

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Hoitajien sietäisi mennä täyslakkoon, ei ainuttakaan hoitotoimenpidettä kunnes palkat nostettu sinne 5000-8000e/kk tasolle. Tämä palkkataso kopioitu ahtaajien tasosta, eli työstä johon ei vaadita mitään koulutusta verraten hoitotyöhön johon vaaditaan pitkäkin koulutus ja jatkuvaa tietojen päivittelyä.

   • Anonyymi

    Realismia olisi saada 500 e kuoppakorotukset ja perusteluna palkkojen alimittaisuus koulutukseen, työn vaativuuteen ja loputtomaan kiireeseen vedoten. Helsingissä Nobinan eläimillekin maksetaan 3700 e/kk. Koulutus muutaman viikon kurssi, eikä suomenkieltä tarvi osata Suomessa asiakaspalvelutehtävässä.


  • Anonyymi

   Pitäisi niitä terveyskeskusmaksuja nostaa oikealle tasolle. Nyt käynti maksaa n. 20eur/kerta, kun kustannus yhteiskunnalle on n. 100eur oikeasti. Kun saataisiin kunnollinen maksu siihen, voisi palkatkin nousta.

   Firman palkathan oikeasti pitäisi perustua sisääntulevan rahan määrään, jos ei tule rahaa sisään, ei voi maksaa kunnon palkkaakaan. Jos taas "viivan alle jää jotain", voi siitä maksaa kunnon palkan.

   Nyt tilanne on se, että nuokin pienet terveyskeskusmaksut jättää moni maksamatta. Ei ihme, että palkkakin laahaa, kun rahaa ei tule sisään.

  • Anonyymi

   eihän julkisen systeemin pyörittämä sote systeemi voikaan olla markkinaehtoinen kun loppuasiakas eli sairastava ihminen haluaa sote-palvelut lähes ilmaiseksi.

  • Anonyymi

   Suomessa on enemmän hoitajia per 1000 ihmistä kuin Ruotsissa tai Norjassa.

   • Anonyymi

    Juuri näin, voisi vetää johtopäätöksen että työn tehokkuus on Suomessa huono.....


   • Anonyymi

    Ruotsissa ja Norjassa on BKT hieman eri luokkaa kuin Suomessa. Heidän verotuotto on eri tasolla kuin Suomessa. Sitä myöten myös maksettava palkka voi olla eri.

    Norjassa tosin yleinen hintatasokin on korkeampi, joten palkasta ei sielläkään "jää ylimääräistä", kun kaikki maksaa enemmän.


  • Anonyymi

   Ruotsissa varmaankin on hoitajilla paremmat palkat kuin Suomessa. Tosin pitkät hoitojonot on Ruotsinmaalla ihan arkipäivää. Kiireettömään hoitoon on kuukausien odotteluajat. Ei se hoitajien hyvä palkkataso hoitojonoja vähennä. Ruotsissahan koronapandemia ryssittiin oikein kunnolla. Kuolleisuus oli mittavaa. Hyväpalkkaisuus ei ole mikään laadun tae.

  • Anonyymi

   Mm. alan opiskelijat ovat orjatyöpalkalla 0-9 €/pv. Sama ongelma on silti lähes kaikilla aloilla.
   Miksi on niin älyttömän vaikeaa löytää tasapaino työmarkkinoilla työnantajan ja työnhakijan välillä? Työnhakija (myöhemmin mahd. palkansaaja) on yrittäjän asiakas, joka äänestää jaloillaan.
   https://www.suomenmaa.fi/mielipide/palkansaaja-on-yrittajan-asiakas/

  • Anonyymi

   asiakas eli potilas tai hoitoa tarvitseva ei ole valmis kovin paljoa maksamaan julkisen soten palveluista . Kysyntää ( sairaat, vaivaiset yms) on runsaasti mutta heillä ei ole halukkuutta maksaa palveluistansa nykyistä enempää. Siinä perimmäinen syy ongelmiin. Julkinen sote elää lähes pelkästänsä verotuloista mutta asiakasmaksut ovat minimaaliset Sitä saa mitä tilaa. Mitä enemmän hoitajien palkkoja nostetaan sitä vähemmän hoitajia julkinen sote-systeemi kykenee palkkaamaan.

   • Anonyymi

    Pitää muistaa, että julkisenpuolen käyntimaksujen suuruus on poliittisen päätöksen tulos, ne eivät perustu mitenkään kuluihin.

    Käyntimaksujen perimmäinen tarkoitus on hillitä sitä "turhaa" käyntiä julkisella puolella, ei muuta. Tämän takia ne eivät voi olla liian suuret, koska silloin on todennäköistä, että ne pienituloiset jotka hyötyisivät aikaisesta käynnistä eivät käy riittävän ajoissa hoidatuttamassa vaivojaan vaan ne pahenevat ajan myötä ja hoitaminen on silloin kalliimpaa.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Pitää muistaa, että julkisenpuolen käyntimaksujen suuruus on poliittisen päätöksen tulos, ne eivät perustu mitenkään kuluihin.

    Käyntimaksujen perimmäinen tarkoitus on hillitä sitä "turhaa" käyntiä julkisella puolella, ei muuta. Tämän takia ne eivät voi olla liian suuret, koska silloin on todennäköistä, että ne pienituloiset jotka hyötyisivät aikaisesta käynnistä eivät käy riittävän ajoissa hoidatuttamassa vaivojaan vaan ne pahenevat ajan myötä ja hoitaminen on silloin kalliimpaa.

    Julkisen puolen sotessa on valtava rahoituksellinen ongelma ja pahenee koko ajan. Miljardin euron vuosittainen lisärahoituskaan ei riitä millään. Pysyvä alijäämän kasvu on tosiasia. Ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto on valtion jatkuva lisävelkaantuminen jos tavoitteena on julkisen soten palvelujen takaaminen täysimääräisesti kaikille tarvitsijoille. Suomessa ei ole näköpiirissä sellaista työn tuottavuuden nousua että verotuloja saataisiin milloinkaan tulevaisuudessa riittäviä määriä. Velan ottamisellakin on tietenkin perälauta. Ikävä kyllä. Perälauta tulee jossain vaiheessa vastaan nykymenolla. Kansainväliset luotonantajat laittavat rahahanat kiinni jos eivät saa omia rahojansa ja lainalyhennyksiä takaisin sovitussa ajassa. On puolueita jotka eivät kykene ideologisista syistä johtuen laittamaan aikatakarajaa velkakierteen katkaisemiselle. Suomi ei ole niin tuottoisa järjestelmä että pystyy itsensä elättämään. Joku
    muu ulkopuolinen taho saa siis luvan elättää Suomen kansantalouden ja hyvinvointiyhteiskuntamme. Onhan se eettismoraalisesti todella häpeällistä.


   • Anonyymi

    Juuri näin hoitoala toimii ja myös yksityinenkin puoli. Asiakkaat haluavat ostaa paskaa palvelua halvalla niin sitten sitä tuotetaan. Halpuutuksen tiellä on menty jo pitkään ja pahemmaksi menee kokoajan. Pitää tehdä aina vain halvemmalla ja nopeammin niin laatu kärsii.


  Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Leo Järvinen kävi Zyskowiczin kimppuun

   Kyllähän me olemme olleet jo pitkään tietoisia, että suurimmat antisemitistit, myös maahanmuuttajien itsensä mukaan löytyvät Vasemmistosta ja eniten N
   Politiikka
   22
   2222
  2. Persu Niikko vei ruokajonon ruuat!!!

   Persu vei vähävaraisille tarkoitetut ruuat omaan vaalitilaisuuteen!!! Persujen köyhien kyykytys on jo alkanut!!! https://www.is.fi/politiikka/art-200
   Maailman menoa
   294
   1751
  3. Millainen on täydellinen vartaloinen nainen

   Laittakaa kuvia millainen on mielestäsi täydellisen vartaloinen nainen
   Sinkut
   151
   1646
  4. Kuka poltti metsäkoneensa

   Eikö taksa miellyttänyt.
   Kuhmo
   18
   829
  5. ILONA JAKONEN tuomittiin joulukuussa Etelä-Savon käräjäoikeuden päätöksellä 3 vuoden 8 kuukauden van

   https://www.is.fi/kotimaa/art-2000009480846.html Ilona yritti surmata Äitinsä lyömällä veitsellä ja samalla istuen hänen päällään! Suomina
   Maailman menoa
   0
   825
  6. Martina Muuttaa

   Mutta minne? Kertokaa landelle missä sijaitsee tämä upea erkkerillinen asunto.
   Kotimaiset julkkisjuorut
   104
   822
  7. Olet tainnut kadota.

   Ainakin siltä vaikuttaa.
   Ikävä
   30
   768
  8. Ben Zyskowiczin kimppuun hyökkäsi Puotilassa asuva vasemmistolaisaktivisti LJ

   Tuo Ben Zyskowicziin Itäkeskuksessa kohdistuneen hyökkäyksen takana oleva LJ tunnetaan Li Anderssonin kannattajana ja hänen tiedetään vastustavan Isra
   Perussuomalaiset
   220
   764
  9. Random ehkä onnistuu

   siinä mitä yrittää.
   Ikävä
   130
   706
  10. Milloin sun

   rakkautesi viettää syntymäpäiväänsä?
   Ikävä
   40
   642
  Aihe