Suomen työmarkkinat eivät toimi markkinaehtoisesti

Anonyymi-ap

Hoitoalalla on suuri ja jopa kriittinen vaje hoitajista, mutta tarjotut palkat pysyvät paaria-tasolla, vaikka työssäolevat joutuvat raatamaan puolentoista työntekijän edestä. Ruotsissa ja Norjassa maksetaan puolitoistakertaisia palkkoja vastaavista töistä ja hoitotyöntekijöitä virtaa maahan paitsi Suomesta, myös monista muista maista.

14

185

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hoitajien sietäisi mennä täyslakkoon, ei ainuttakaan hoitotoimenpidettä kunnes palkat nostettu sinne 5000-8000e/kk tasolle. Tämä palkkataso kopioitu ahtaajien tasosta, eli työstä johon ei vaadita mitään koulutusta verraten hoitotyöhön johon vaaditaan pitkäkin koulutus ja jatkuvaa tietojen päivittelyä.

      • Anonyymi

        Realismia olisi saada 500 e kuoppakorotukset ja perusteluna palkkojen alimittaisuus koulutukseen, työn vaativuuteen ja loputtomaan kiireeseen vedoten. Helsingissä Nobinan eläimillekin maksetaan 3700 e/kk. Koulutus muutaman viikon kurssi, eikä suomenkieltä tarvi osata Suomessa asiakaspalvelutehtävässä.


    • Anonyymi

      Pitäisi niitä terveyskeskusmaksuja nostaa oikealle tasolle. Nyt käynti maksaa n. 20eur/kerta, kun kustannus yhteiskunnalle on n. 100eur oikeasti. Kun saataisiin kunnollinen maksu siihen, voisi palkatkin nousta.

      Firman palkathan oikeasti pitäisi perustua sisääntulevan rahan määrään, jos ei tule rahaa sisään, ei voi maksaa kunnon palkkaakaan. Jos taas "viivan alle jää jotain", voi siitä maksaa kunnon palkan.

      Nyt tilanne on se, että nuokin pienet terveyskeskusmaksut jättää moni maksamatta. Ei ihme, että palkkakin laahaa, kun rahaa ei tule sisään.

    • Anonyymi

      eihän julkisen systeemin pyörittämä sote systeemi voikaan olla markkinaehtoinen kun loppuasiakas eli sairastava ihminen haluaa sote-palvelut lähes ilmaiseksi.

    • Anonyymi

      Suomessa on enemmän hoitajia per 1000 ihmistä kuin Ruotsissa tai Norjassa.

      • Anonyymi

        Juuri näin, voisi vetää johtopäätöksen että työn tehokkuus on Suomessa huono.....


      • Anonyymi

        Ruotsissa ja Norjassa on BKT hieman eri luokkaa kuin Suomessa. Heidän verotuotto on eri tasolla kuin Suomessa. Sitä myöten myös maksettava palkka voi olla eri.

        Norjassa tosin yleinen hintatasokin on korkeampi, joten palkasta ei sielläkään "jää ylimääräistä", kun kaikki maksaa enemmän.


    • Anonyymi

      Ruotsissa varmaankin on hoitajilla paremmat palkat kuin Suomessa. Tosin pitkät hoitojonot on Ruotsinmaalla ihan arkipäivää. Kiireettömään hoitoon on kuukausien odotteluajat. Ei se hoitajien hyvä palkkataso hoitojonoja vähennä. Ruotsissahan koronapandemia ryssittiin oikein kunnolla. Kuolleisuus oli mittavaa. Hyväpalkkaisuus ei ole mikään laadun tae.

    • Anonyymi

      Mm. alan opiskelijat ovat orjatyöpalkalla 0-9 €/pv. Sama ongelma on silti lähes kaikilla aloilla.
      Miksi on niin älyttömän vaikeaa löytää tasapaino työmarkkinoilla työnantajan ja työnhakijan välillä? Työnhakija (myöhemmin mahd. palkansaaja) on yrittäjän asiakas, joka äänestää jaloillaan.
      https://www.suomenmaa.fi/mielipide/palkansaaja-on-yrittajan-asiakas/

    • Anonyymi

      asiakas eli potilas tai hoitoa tarvitseva ei ole valmis kovin paljoa maksamaan julkisen soten palveluista . Kysyntää ( sairaat, vaivaiset yms) on runsaasti mutta heillä ei ole halukkuutta maksaa palveluistansa nykyistä enempää. Siinä perimmäinen syy ongelmiin. Julkinen sote elää lähes pelkästänsä verotuloista mutta asiakasmaksut ovat minimaaliset Sitä saa mitä tilaa. Mitä enemmän hoitajien palkkoja nostetaan sitä vähemmän hoitajia julkinen sote-systeemi kykenee palkkaamaan.

      • Anonyymi

        Pitää muistaa, että julkisenpuolen käyntimaksujen suuruus on poliittisen päätöksen tulos, ne eivät perustu mitenkään kuluihin.

        Käyntimaksujen perimmäinen tarkoitus on hillitä sitä "turhaa" käyntiä julkisella puolella, ei muuta. Tämän takia ne eivät voi olla liian suuret, koska silloin on todennäköistä, että ne pienituloiset jotka hyötyisivät aikaisesta käynnistä eivät käy riittävän ajoissa hoidatuttamassa vaivojaan vaan ne pahenevat ajan myötä ja hoitaminen on silloin kalliimpaa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Pitää muistaa, että julkisenpuolen käyntimaksujen suuruus on poliittisen päätöksen tulos, ne eivät perustu mitenkään kuluihin.

        Käyntimaksujen perimmäinen tarkoitus on hillitä sitä "turhaa" käyntiä julkisella puolella, ei muuta. Tämän takia ne eivät voi olla liian suuret, koska silloin on todennäköistä, että ne pienituloiset jotka hyötyisivät aikaisesta käynnistä eivät käy riittävän ajoissa hoidatuttamassa vaivojaan vaan ne pahenevat ajan myötä ja hoitaminen on silloin kalliimpaa.

        Julkisen puolen sotessa on valtava rahoituksellinen ongelma ja pahenee koko ajan. Miljardin euron vuosittainen lisärahoituskaan ei riitä millään. Pysyvä alijäämän kasvu on tosiasia. Ainoa jäljelle jäävä vaihtoehto on valtion jatkuva lisävelkaantuminen jos tavoitteena on julkisen soten palvelujen takaaminen täysimääräisesti kaikille tarvitsijoille. Suomessa ei ole näköpiirissä sellaista työn tuottavuuden nousua että verotuloja saataisiin milloinkaan tulevaisuudessa riittäviä määriä. Velan ottamisellakin on tietenkin perälauta. Ikävä kyllä. Perälauta tulee jossain vaiheessa vastaan nykymenolla. Kansainväliset luotonantajat laittavat rahahanat kiinni jos eivät saa omia rahojansa ja lainalyhennyksiä takaisin sovitussa ajassa. On puolueita jotka eivät kykene ideologisista syistä johtuen laittamaan aikatakarajaa velkakierteen katkaisemiselle. Suomi ei ole niin tuottoisa järjestelmä että pystyy itsensä elättämään. Joku
        muu ulkopuolinen taho saa siis luvan elättää Suomen kansantalouden ja hyvinvointiyhteiskuntamme. Onhan se eettismoraalisesti todella häpeällistä.


      • Anonyymi

        Juuri näin hoitoala toimii ja myös yksityinenkin puoli. Asiakkaat haluavat ostaa paskaa palvelua halvalla niin sitten sitä tuotetaan. Halpuutuksen tiellä on menty jo pitkään ja pahemmaksi menee kokoajan. Pitää tehdä aina vain halvemmalla ja nopeammin niin laatu kärsii.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Poliisitehtävä alkuviikosta Maisan kotona

      Iltasanomat: Helsingin poliisilaitos vahvistaa, että Vantaalla on ollut poliisitehtävä kyseisenä ajankohtana. Poliisin
      Kotimaiset julkkisjuorut
      88
      2079
    2. Tämä on sinulle vaikka kaikki lukee

      Vaikka kuinka olet viisas ja kaikin puolin velho, niin et tiedä tilanteestani. Senkin takia menetät mielenkiinnon. Eikä
      Tunteet
      11
      1692
    3. T-mies tässä

      Kerro nainen huolesi niin pohditaan yhdessä. 😎
      Ikävä
      102
      1162
    4. Lulu selvityttää Elokapinan lakkautusta

      Persukannattajien mielistely otti Lulu Ranteella aika tavalla runtua, kun hän aikoo selvityttää mahdollisuuksia Elokapin
      Maailman menoa
      350
      1136
    5. Ensitreffit Matti joutuu "ulkoruokintaan" - Väärinymmärrysten suossa Taina-vaimon kanssa: "Oli..."

      No nyt on kyllä väärinymmärrystä kerrakseen… Mitä luulet, pysyykö Taina ja Matti yhdessä vai onko tulevaisuudessa ero ed
      Ensitreffit alttarilla
      3
      1123
    6. Harmi, kun sillä nousi

      kaikki huomio päähän. Vaikutti aluksi niin mukavalta ja vaatimattomalta 😔
      Ikävä
      53
      851
    7. Täytyy sanoa

      Että olit kyllä mielenkiintoisin ja omaperäisin nainen mitä olen koskaan tavannut. Aivan kuin joku olisi tiputtanut sinu
      Ikävä
      21
      839
    8. Miten saisin

      Hurmattua sinut uudelleen,? Pissin omiin muroihini ensinmäisellä kerralla koska olin tyhmä ja liiaksi kiinni menneess
      Ikävä
      31
      787
    9. Persu Meri Valkama kadehtii Sanna Marinin menestystä

      Taas yksi persu tuli nolaamaan itsensä kadehtiessaan menestynyttä Suomen kansan supertähteä Sanna Marinia. https://demo
      Maailman menoa
      237
      737
    10. Raamatun tärkein lause

      Ja Mooses tuli alas vuorilta missä jumala oli, Mooseksen mukaan, ilmoittanut hänelle, että hän ja koko juutalainen väki,
      Hindulaisuus
      367
      719
    Aihe