Säärten etuosan kipu

Penikatko?

Olen aika aloitteleva rullaluistelija. kunto kyllä sallisi pitemmät reissut, mutta säärten etuosaan sattuu kamalasti. Onko penikkatauti kyseessä? Vai onks siinäkin jotku lihakset.. vai onko tekniikka pielessä??

10

7028

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mark_River

      Löysää kiinnitystä senverran, että nilkka pääsee "elämään" jonkinverran luistinten sisällä. Syy kipuun on todennäköisesti juuri kireydessä.
      Kannattaa ostaa hieman matalavartisemmat luistimet jollei kipu hellitä tällä konstilla.

    • HERAHULLU

      mulla kun alotin luisteluhiihdon... ma luulen ainakin omalta osaltani että jännitin jotenkin jalkaterää ylöspäin tai jotain. meni se sitten talven aikana ohi.

    • karih

      lienee ongelman syy tai paremminkin jalan asento, joka saa lihaksen jatkuvaan jännitystilaan, kunnes se ajan mittaan kipeytyy yhä enemmän.

      Itselläni tuntuu juuri nyt vaivaavan sama juttu. Ajan ammatikseni autoa vuorokaudessa noin 2-400 kilometriä. Reilu viikko sitten sain vasempaan pakaraan lähes nyrkin kokoisen ilkeän asfaltti-ihottuman. Sen tietää mitä tapahtuu, kun istuu tuntikausia sen päällä. Niinpä yritin istua enemmän oikean pakaran päällä.

      Asento oli tietysti huono ja pitkä jalkani ei asettunut ahtaassa tilassa luonnollisesti kaasupolkimelle vaan nilkka sisäänpäin (ja jalkaterä ulospäin) kääntyneenä. Siinä asennossa säärilihas joutuu erittäin jännittyneeseen tilaan, koska juuri säärilihas vetää jalkaterää ulospäin. Nyt lihas on kova ja arka.

      Säärilihaksen yläpuolinen kiinnityspaikka sijaitsee sääriluun ulkoreunassa heti polven alapuolella. Lihas kulkeutuu alas ja nilkassa se kiertyy jänteenä jalkaterän sisäreunaan saakka luussa olevaan nystyyn. Lihaksen voi tuntea selvästi sääriluun ulkoreunalla kulkevana kapeahkona lihaksena. Sen tuntee helposti, jos se on kipeä tai arka. Lihas venyy ja supistuu, kun jalkaterää liikutellaan eri suuntiin. Sen vastavaikuttaja on pohjelihas.

      Entä miten säärilihas kipeytyy luistelussa tai luisteluhiihdossa? Jos luistelee jalat (liian) levällään, nilkat taipuvat sisäänpäin ja säärilihas supistuu pahasti ja joutuu samalla jännitykseen. Luistelu tapahtuu korostetusti pyörien sisäsyrjällä. Nilkät vääntyvät sisäänpäin pronaatioon kuten tässä kuvassa http://www.nettracing.com/pict/inst/125.gif

      Tämä luisteluasento on yleinen varsinkin vähän luistelleiden joukossa. Siinä säärilihas on jatkuvassa jännityksessä. Moni siis yrittää pitää nilkat tässä väärässä asennossa. Säärilihas supistuu ja jännittyy vain entistä enemmän. Kipu lisääntyy säärilihaksen jännityessä ja kovettuessa lukkiintuneeseen asentoon.

      Ensimmäinen keino lievitää jännitystä säärilihaksessa on venyttää sitä. Tämä venytys kuuluu itse asiassa jokaisen luistelijan perusvenytyksiin ennen ja jälkeen luistelun. Istuma-asennossa istuimella tai maassa asetetaan jalan kantapää toisen jalan polven tai reiden päälle. Vastakkaisella kädellä tartutaan jalkapohjaan ja väännetään jalkaterää kiertäen sisäänpäin, jolloin nilkka kääntyy ulospäin supinaatio-asentoon. Samalla säärilihaksessa tuntuu venytys. Säärilihaksen venytys poistaa säärilihaksen kireyttä. Venytystä ei saa tehdä niin rajusti, että jalassa tuntuu kipua.

      Nilkan pronaatio-asento siis aiheuttaa kiristymisen ja kipeytymisen. Tässä venytyksessa nilkka saatetaan päinvastaiseen supinaatio-asentoon, jossa säärilihas pyritään venyttämään normaalipituuteen.

      Toinen venytys tehdään samassa asennossa. Jalkaterän etuosaan tartutaan yläpuolelta ja painetaan jalkaterää alaspäin samalla kun kantapää pysyy polven/reiden päällä.

      Tässä helppoja tapoja tehdä molemmat venytykset vaikka seisoaltaan http://www.riittapitkanen.net/images/venjal26.jpg

      Samalla tavalla tehdään ensimmäinen venytys. Nyt vain taivutetaan jalkaterää taivuttamalla pikkuvarpaan puolelta eli enemmän jalkaterän ulkoreunasta.

      Normaalivenytys luistelun jälkeen (puoli tuntia luistelun jälkeen) kestää 20 sekunttia. Pahasti kipeytynyttä jalkaa kannattaa venytellä 2-3 minuuttia kerrallaan useampiakin kertoja. Samassa yhtydessä lihasta kannatta hieroa alhaalta ylöspäin. Aran säärilihaksen löytää helposti. Sitä voi painella tai vetää sormenpäillä pitkin vedoin. Sisällä voi kokeilla kävelyä nilkkojen ollessa supinaatio-asennossa eli jalat kääntyvät nilkoista ulospäin ja jalkaterät osoittavat vastakkain toisiaan.

      Luistellessa tulee jalka tuoda potkun jälkeen lähemmäksi toisen, sen tukijalan viereen. Nilkan tulisi olla hyvin tuetussa pystyasennossa ja tässä paketissa sen tulisi säilyä luistelun aikana. Tämä on aloittelijan nilkan perusasento. Pronaatio-asento, jossa jalka kääntyy nilkoista sisään, ei ole suositeltava luisteluasento.

    • Esa

      Jos potkusi ei lähde koko jalalla vaan "varpailla", sääri kipeytyy. Yritähän korostetusti potkaista kantapäällä ja tunnustele helpottaako.

      • kantapäällä?

        Mielestäni potkun pitää lähteä koko jalkapöydän alalta, eli jos yrittää kantapäällä lähteä potkua tekemään niin silloin luisteluasento nousee ns. pystyyn, jolloin luistelusta ei saa tarpeeksi tehoja irti.

        Todennäköisesti nauhat/kiinnitys kireällä tai liian korkealle nousevat varret luistimissa?

        Penikkatauti on enemmänkin juoksijoiden vaiva, jolloin sääri ei kestä fyysistä tärähdystä. Luistelussa ei tämänkaltaista "tärähdystä" pääse syntymään.


      • Pitää kokeilla

        Toivottavasti nää ohjeet auttaa. Kiitoksia.


      • HERAHULLU

        Ei se johdu potkuliikkeestä vaan.... siitä palautusliikkeestä, niin ainakin mulla tuntui että siinä jotenkin jännitti jalkaterää ylöspäin.


      • Anonyymi
        kantapäällä? kirjoitti:

        Mielestäni potkun pitää lähteä koko jalkapöydän alalta, eli jos yrittää kantapäällä lähteä potkua tekemään niin silloin luisteluasento nousee ns. pystyyn, jolloin luistelusta ei saa tarpeeksi tehoja irti.

        Todennäköisesti nauhat/kiinnitys kireällä tai liian korkealle nousevat varret luistimissa?

        Penikkatauti on enemmänkin juoksijoiden vaiva, jolloin sääri ei kestä fyysistä tärähdystä. Luistelussa ei tämänkaltaista "tärähdystä" pääse syntymään.

        Juu yleensä luistelussa penikkatauti vaivat helpottaa,,,,ainakin omalla kohdalla.tekniikka virheeltä vaikuttaa.


    • Anonyymi

      Tauko. Rasitusvammat tuppaa pahenemaan ajan myötä.

    • Anonyymi

      Vanha ketju mutta vastaan silti.
      Itselläni sattui joskus lasketellessa vuokravälineillä. Mono yksinkertaisesti painoi luuta vasten. Rullaluistelun potkuista ei kannattaisi edes puhua. Homman juju on tehdä jaloilla kaarretta ja puristaa jalkapöydällä painetta maahan. Jalkaterällä eli etummaisilla rullilla ei paineta potkun lopuksi, paino ja puristus siirtyvät sisäpuolen jalalle ja ulkojalka jatkaa sivulle ja siitä irti maasta. Ei taakse.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Heikki Silvennoinen petti vaimoaan vuosien ajan

      Viiden lapsen isä Heikki kehuu kirjassaan kuinka paljon on pettänyt vaimoaan vuosien varrella.
      Kotimaiset julkkisjuorut
      246
      3993
    2. Miksi ihmeessä nainen seurustelit kanssani joskus

      Olin ruma silloin ja nykyisin vielä rumempi En voi kuin miettiä että miksi Olitko vain rikki edellisestä suhteesta ja ha
      Ikävä
      28
      2338
    3. Taasko se show alkaa

      Koo osottaa taas mieltään
      Ikävä
      24
      2131
    4. Persut nimittivät kummeli-hahmon valtiosihteeriksi!

      Persujen riveistä löytyi taas uusi törkyturpa valtiosihteeriksi! Jutun perusteella järjenjuoksu on kuin sketsihahmolla.
      Perussuomalaiset
      93
      2056
    5. Onko ministeri Juuso epäkelpo ministerin tehtäviensä hoitamiseen?

      Eikö hänellä ole kompetenttia hoitaa sosiaali- ja terveysministetin toimialalle kuuluvia ministerin tehtäviä?
      Perussuomalaiset
      96
      1719
    6. Sakarjan kirjan 6. luku

      Jolla korva on, se kuulkoon. Sain profetian 22.4.2023. Sen sisältö oli seuraava: Suomeen tulee nälänhätä niin, että se
      Profetiat
      24
      1411
    7. Söpö lutunen oot

      Kaipaan aina vaan, vaikkakin sitten yksipuolisesti.
      Ikävä
      9
      1320
    8. Avaa sydämesi mulle

      ❤ ❤❤ Tahdon pelkkää hyvää sulle Sillä ilmeisesti puhumalla Avoimesti välillämme Kaikki taas selviää Kerro kaikki, tahdo
      Ikävä
      36
      1307
    9. Kenen etua Stubb ajaa Euroopassa ilmoittaessaan olevansa enemmän Ruotsalainen

      Tasavallan presidentti Alexander Stubb kertoi ensimmäisellä valtiovierailullaan Ruotsissa, että hän ei ole koskaan tunte
      Maailman menoa
      309
      1262
    10. Elia tulee vielä

      Johannes Kastaja oli Elia, mutta Jeesus sanoi, että Elia tulee vielä. Malakian kirjan profetia Eliasta toteutuu kokonaan
      Helluntailaisuus
      35
      1227
    Aihe