Keminmaa edistää lasten jalkapallo harrastusta

Anonyymi-ap

Keminmaan keskuskentän tila puhuttaa vuosittain harrastajia, vanhempia ja valmentajia. Eilinen soittokierros valaisi paljon asiaa. Lähdin liikkeelle lasten oikeuksien puolesta, joita koronan aikana on lytätty ja nyt niitä valtakunnallisesti pyritään elvyttämään. Eilisen laajan soittokierroksen aikana selvisikin, että Keminmaassa lasten matalan kynnyksen jalkapalloharrastamisen tiellä seisoo tekninen johtaja Jukka Korpi, sekä häntä sulavasti myötäilevä teknisten palvelujen kunnossapitomestari Merja kemppainen. Kerron hieman lisää.
Aloitin aamun soittamalla Kemppaiselle, joka vastasi puheluuni asiallisesti, kunnes kuuli sanan keskuskentän lumenauraus. Tämän jälkeen Kemppainen ilmoitti, ettei hänellä ole asiaan aikaa ja löi luurin korvaani. Jätin hänelle viestin, jossa ilmoitin soittavani hänelle klo 13.00, mikäli hän haluaa kantansa asiaan kertoa tai ylipäänsä asiasta keskustella. Väliajalla soitin useammalle eri taholle valtakunnan tasolla, mm. järjestöille, valtuutetuille, AVI:lle ym., joissa myötäiltiin kantaani ja kummasteltiin vallalla olevaa tilannetta. Klo 13.00 soitin Kemppaiselle, joka oli varautunut puheluun kutsumalla Korven paikalle. Puhelu käytiin kaiutin päällä. Puhelu kääntyikin lopulta minun ja Korven väliseksi keskusteluksi, jossa Kemppainen toimi hiljaisena kuuntelijana.
Korven kanssa keskustelu muuttui pian epäasialliseksi ja virkamiehen asemaansa edellyttävän asiallisuuden hän unohti heti, kun aloin kyseenalaistamaan hänen sanomisiaan. Hän ryhtyi myös halventamaan minua unohtaen hallintolain mukaisen palveluperiaatteen ja asianmukaisuuden kysyen minulta, pitäisikö mielestäni joestakin poistaa jäät keväällä, koska kesälajihan se uiminenkin on. Keskustelun käydessä Korven taholta asaittomaksi kerroin hänelle, että tulemme käymään asiasta myös somekeskustelua. Tähän johtaja ryhtyi uskottelemaan, että sehän ei sovi sillä käymämme puhelu on yksityisluontoinen, jota ei saa puida julkisuudessa. Kemppainen toisena virkamiehenä kuunteli hiljaa hyväksyen Korven suoraa hiljentämisyritystä koskien somekeskustelua. Faktahan on se, että jokaisella virkamiehellä on nimi, jokainen heistä vastaa tekemistään päätöksistä ja sanomisistaan ja heidän toimintansa tulee olla läpinäkyvää. Kävimme puhelinkeskustelun virka- aikaan ja asia koski hänen virkaansa sisältyvää tehtävää.
Syitä, miksi Korpi ei keskuskenttää halua aurauttaa ovat vaihdelleet tilanteen ja mielialan mukaan. Näitä ovat lasten loukkaantumisvaara liukkaalla auratulla kentällä, jolloin hänen mukaansa kunta joutuu lopulta kustantamaan loukkaantuneiden hoidon. Fakatahan on, että jokaisella jalkapallon pelaajalla on olemassa vakuutus loukkaantumisten varalta. Toisena syynä Korpi pitää kentän ainutlaatuisuutta muiden kuntien kenttiin nähden, joka estää auraamisen toteutumisen. Fakta on, että kenttä ei poikkea ominaisuuksiltaan muiden kuntien kentistä. Kolmas syy oli puhtaasti rahakysymys, jolloin lumen auraaminen kentältä muodostuu liian korkeiksi kustannuksiksi. Kysymys kuuluukin, miksi vieruskunnat kuten Kemi, Tornio ja Haaparanta selviävät näistä kustannuksista, vai ovatko nämä kunnat enemmän valmiita panostamaan lasten ja nuorten hyvinvointiin kuin Keminmaan kunta? Keminmaan kunta kuitenkin mainostaa itseään perheystävällisenä ja vauraana hyvinvointikeskuksena.
Lasten ja nuorten hyvinvointia ja oikeuksia vähättelemällä ja lasten kustannuksella riistämällä ei saada aikaan hyvinvoivia nuoria, eikä liioin hyvinvointikuntaa. Jalkapallo harrastuksena on kasvava joukkuelaji, joka tuo yhteen eri tasoisia harrastajia matalan kynnyksen osallisuudella, jotka taloudellisesti mm. Kempassa pidetään matalalla juuri matalahkoilla osallistumismaksuilla. Nämä maksut uhkaavat nyt kasvaa syystä, että lapset joutuvat käymään Torniossa asti Lappiahallissa, eikä korotettuihin kausimaksuihin ja kuljetuksiin ole enää varaa. Mikäli kenttä aurattaisiin, saataisiin lähes 1,6 kuukautta säästettyä hallimaksuissa ja hyödyntää oman kunnan kenttää. Tähän mennessä kenttää on lapioitu vanhempien toimesta käsityöpelillä.
Hyvin pienestä liikkestä on lopulta kiinni, miten suuren ilon saisi aikaiseksi. Emme voi ohittaa tärkeitä lapsiin liittyviä oikeuksia ja sopimuksia, kuten YK:n lasten oikeuksien yleissopimus 31 artiklan lapsen oikeus kulttuuriin, taiteeseen sekä virkistys- ja vapaa- ajan tomintaan sekä valtioneuvoston aestus liikunnan edistämisesta ja perustella lasten harrastusmahdollisuuksien laiminlyöntiä yksittäisen kunnan virkamiehen diktatuurilla. Kansainväliset sopimukset yltävät myös pieniin kuntiin, vaikka ne kaukaislta kuulostavatkin, kun kyse on yhteisöllisesti tärkeistä asioista.
Tulen sijoittamaan tämän tekstin useammalle alustalle, jotta toivottavasti Keminmaan kunnassa julkisuusperiaate hallinnossa toteutuisi paremmin ja ihmiset saisivat asiallisempaa heille kuuluvaa palvelua/ kohtelua. Toivottavaa olisi, että tämä herättäisi keskustelua päättäjien keskuudessa virkamisten käyttäytymisestä kuntalaisia kohtaan. Mielestäni kyseisen virkamieskaksikon toiminta oli n

1

<50

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Huomenna teen sen

        Se on nyt päätetty. Pääsen pois tästä epätietosuudesta.
        Ikävä
        78
        3248
      2. Hakkarainen: persut Venäjän ja Pohjois-Korean tiellä

        Hakkarainen entisenä persujen kärkipoliitikkona tietää, mitä puhuu. https://www.is.fi/politiikka/art-2000010422614.html
        Maailman menoa
        200
        1972
      3. Ilouutinen! Anniina Valtonen heitti jymy-yllätyksen - Tämä ei jätä kylmäksi!

        Ohhoh, tämäpä ylläri! Anniina Valtonen sai puolisonsa kanssa lapsen viime vuoden lopulla. Lue lisää: https://www.suomi2
        Suomalaiset julkkikset
        25
        1851
      4. Fuengirola.fi: Kohuissa rypenyt Jari Sillanpää, 58, harvinaisessa haastattelussa: "Minä haluan..."

        Ex-tangokuningas on kertonut kuulumisiaan Espanjan Aurinkorannikolta. Että ei muuta kuin elämässä etiäpäin, Jari Sillanp
        Kotimaiset julkkisjuorut
        27
        1538
      5. Ootko muuten vieläkään hiffannut

        Että en kuulu sinun maailmaasi? On meissä samaa, ja samaa aaltopituutta oli, mutta tunsin oloni usein hyvin vaivautuneek
        Ikävä
        166
        1395
      6. Miten nyt sanoisin

        tämän sinulle. Oletko mielessäni päivittäin, kysyin itseltäni ja vastaus oli, kyllä olet. Yllätyin, päädyin oudoille tei
        Ikävä
        88
        1375
      7. Susta on tullut

        Ihana nainen. ❤️
        Ikävä
        52
        1099
      8. Mistä vuodesta

        lähtien olet ikävöinyt kaivattuasi?
        Ikävä
        97
        1038
      9. Tämä ei voi jatkua

        Näin. Eilisen jälkeen tulin siihen tulokseen.
        Ikävä
        55
        844
      10. Voitko vain unohtaa

        Minut. En ole sinun arvoisesi
        Ikävä
        59
        830
      Aihe