Deja vu....

Anonyymi-ap

Deja vu: ihmistietoisuuden selittämättömimmän ilmiön pääsalaisuudet
Tuntuiko deja vu? Oletko koskaan ajatellut, että tilanne, johon olet joutunut, on jo tapahtunut? Deja vu -ilmiö on yhtä yleinen kuin mysteeri.

käännös google translate cyrillitsa.rusta

Lyhyesti
Ensimmäistä kertaa termiä "déjà vu" käytti 1900-luvun alussa ranskalainen psykologi Emile Boirac.
Deja vu on hyvin yleinen. Jopa 95 % aikuisista väittää kokeneensa tämän tilan ainakin kerran. Empiirisesti on löydetty yhteys dejavun ja henkilön koulutustason välillä. Riippuvuus on suoraan verrannollinen: mitä koulutetumpi henkilö on, sitä vähemmän hän on vakuuttunut tunteesta "jo oli". Alin deja vu (48 %) oli alakouluikäisillä lapsilla. Korkein (81 %) on tohtoreiden ja tieteiden kandidaattien joukossa.
Yhteys deja vun ja epilepsiaalttiuden välillä on myös osoitettu.
Aivoaluetta, joka on vastuussa väärien muistojen luomisesta, kutsutaan hippokampukseksi.
Naiset kokevat deja vun yleisemmin.
Deja vun käänteistä kutsutaan jamevuksi. Tällöin ihminen ei pysty tunnistamaan tilannetta tai ympäristöä, kaikki on hänelle uutta.

Primitiivinen tietoisuus
Antropologit ovat todenneet, että deja vu -tila on hyvin lähellä primitiivistä mytologista tietoisuutta ja jopa identtinen. Deja vulle on ominaista ajattomuuden tunne, ajallisen virtauksen eheys, subjektin depersonalisoituminen. Mytologisella tietoisuudella on samat ominaisuudet kuuluisan antiikin tutkijan A.F. Losev.
Tässä suhteessa elokuvassa "The Matrix" sanottu lause, jonka mukaan deja vu on merkki maailman uudelleenkäynnistämisestä, vaikuttaa varsin järkevältä. Mytologisella tavalla se on. Saavuttuamme "jo tapahtuneen" tilaan käännymme primitiiviseen tietoisuuteen, kun maailman "tunnistaminen" tapahtuu jatkuvasti.

Kaikki on unta
Alkuperäisen, mutta silti merkityksellisen ja kannattajansa teorian ehdotti vuonna 1896 Coloralon Boulderin yliopiston professori Arthur Allin. Hän vakuutti, että deja vu ei ole muuta kuin muisto siitä, mitä olemme jo kokeneet unessa. Väitetään, että alitajuntamme ajoittain "rullaa" unta, kun olemme hereillä.

Freudin mukaan
Tutkinut deja vu -ilmiötä tietysti ja Sigmund Freud. Hänen mielestään deja vu ei ole muuta kuin muistomme todellisesta, mutta traumaattisesta kokemuksesta, joka on mennyt alitajuntaan ja joka tapahtui menneisyydessä. Teoksessa The Psychopathology of Everyday Life Freud kuvailee ymmärrystään deja vusta tytön esimerkillä, joka tullessaan ystävänsä luo kylään (ystävällä on sairas veli) huomaa itsensä ajattelevan, että se on "jo tapahtunut". Hänen elämäkertansa yksinkertainen analyysi antaa kuitenkin meille ymmärryksen siitä, että tyttö ei muista tätä paikkaa, vaan sairaan veljensä, jonka muistin hän "poisti" alitajuntaan.


Freud yhdistää myös déjà vu -ilmiön vaistoihin ja tabuihin. Hän kirjoittaa: "Tunne "jo kokenut" on eräänlainen muistutus ihmisen salaisista fantasioista. Merkki siitä, että kosketamme jotain toivottavaa ja kiellettyä samanaikaisesti.

Huomaa, että Freudin oppilas ja vastustaja Gustav Jung piti deja vua todisteena sielujen vaelluksesta ja ihmisen kokemuksista menneistä elämistä.

Hologrammiefekti
Vuonna 1990 hollantilainen psykiatri Herman Sno ehdotti, että ihmisen aivot eivät tallenna muistoja kokonaisuudessaan, vaan hologrammien muodossa, eli tapahtuman muisti koostuu fragmenteista, joista jokainen sisältää yleistä tietoa. Kun yritämme muistaa jotain, emme muista "kokonaisuudessaan", muistamme osan, ja jo tämän osan perusteella voimme "laajentaa" loput menneisyydestä.
Sno uskoi, että deja vu -ilmiö johtuu siitä, että muistettu fragmentti on identtinen muistohologrammien minkä tahansa osan kanssa. Hän on mukana työmuistin työssä ja kehittää kokonaiskuvaa kokonaisvaltaisesta kokemuksesta. Melkein todellinen. Mutta väärää.

Alitajunnan pelejä
Washingtonin yliopiston fysiologit Larry Jacoby ja Calvin Whitehouse suorittivat kokeen sanojen muistamiseksi testiryhmässä. Ensin koehenkilöille näytettiin luettelo sanoista ja pyydettiin opettelemaan ne ulkoa. Hetken kuluttua heille näytettiin muita luetteloita ja pyydettiin kertomaan, mitä sanoja he olivat nähneet aiemmin. Kokeilua vaikeutti myös se, että juuri ennen toista testiä koehenkilöt saivat ikään kuin sattumalta katsoa hyvin lyhyen aikaa muita sanoja, jotka eivät olleet ensimmäisellä listalla.
Tulokset olivat hämmästyttäviä. Melkein kaikki, jotka näkivät "bonus" sanat millisekunnin, lisäsivät ne sanaluetteloon ensimmäisestä listasta, vaikka ne eivät olleetkaan listoissa.
Sellaiset muistipelit, joissa tieto ei ehdi "kiinnittää" tietoisuutta, vaan se vangitaan alitajuntaan ja tunkeutuu silti tietoisuuden tasolle, eivät ole harvinaisia ​​elämässämme. Tämä voi osittain selittää deja vu -ilmiön.

1

103

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Marin on ehkä maailman kaunein "Nelikymppinen"

        Marinin julkaisu on saanut yli 68 500 tykkäystä. Postauksen kommenttikentässä ylistetään paljon Marinin kauneutta, jota
        Maailman menoa
        368
        3491
      2. Vernu Vasunta

        On mahotonta miten marjanpoimijoita on kohdeltu! Eikö paremmalla kohtelulla olisi saanut paremman tuloksen?
        Suomussalmi
        129
        2499
      3. En kelpaa sinulle

        Varattuna - olen sinulle ongelma. Eroaminen vuoksesi voi olla turhaa, sillä me ei puhuta, kun olen varattu ja kumpikin v
        Ikävä
        126
        1775
      4. Taidat vanhempi nainen

        Haluta sen tien itsellesi. juokse vaan karkuun ! Pahentaa vaan asiaa.Pitäs toimia ihan toisin päin
        Ikävä
        73
        1270
      5. Hetkeäänkään miettimättä ottaisin sinut

        Mutta mitä mieltä miehesi siitä olisi?
        Ikävä
        72
        1127
      6. Voi nainen...

        Kun luovutit meistä liian aikaisin, just kun aloin oppimaan sinua. Jos oisin alussa jo lukenut aiheesta oisin voinut toi
        Ikävä
        49
        1117
      7. Venäjä aikoo yksipuolisesti muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa

        Venäjä aikoo muuttaa rajalinjauksia Suomenlahden itäosassa Venäjän saarten eteläpuolella. Ylen jutussa kerrotaan mm.
        Maailman menoa
        161
        1085
      8. Olisi kiva tietää miksi pidät minusta?

        Miehelle kysymys :)
        Ikävä
        61
        1053
      9. Suomi lähettää tarkkailijoita merialueelle

        Venäjä on ilmoittanut aikovansa ylittää Suomen merialueen rajat kysymättä lupaa kertomalla että Suomen merialueen raj
        Maailman menoa
        289
        904
      10. Naiselle kysymys

        Mitä oikein näet minussa?
        Ikävä
        42
        836
      Aihe