Läyliäisten imelletty perunalaatikko

Anonyymi-ap

Imelletty perunalaatikko Läyliäisistä


Läyliäisten imelletty perunalaatikko.

Läyliäisten imelletty perunalaatikko valmistetaan kypsennettäessä helposti hajoavista jauhoisista Läyliäisten perunoista. Kun perunat hajoaa kypsennetteässä, niin silloin niiden kuoriminen on työlästä ja tulee melkoiset kuorimistappiot. Jauhoiset perunat tuleeekin kuoria raakoina, niin silloin vältetään suurimmat kuorimis ja keittotappiot.
Jos haluaa olla tarkka, niin silloin tarkka kokki keittää kuoret erikseen ja lisää kuorien keittoveden soseeseen ja todella tarkka kokki painelee kuorien perunamassan siivilän läpi soseeseen.

Aidosti imellettyyn Läyliäisten perunalaatikkoon ei lisätä siirappia eikä mitään muutakaan makeutusta. Maku saadaan aidosti imeltämällä. Valmistaminen on varsin helppoa, kun pitää huolen, että soseen lämpötila pysyy riittävän korkeana.

Näistä valmistuu Läyliäisten imelletty perunalaatikko:

4-5 desilitraa vettä perunoiden kypsentämiseen Älä lisää suolaa keittoveteen
2½ kg jauhoisia usein kypsennettäessä hajoavia perunoita
4-6 ruokalusikallista vehnäjauhoja
50-70 g voita
maitoa, lisää maito vähitellen nin että saat sakeahkon vellimäisen soseen
2 teelusikallista suolaa
voit maustaa hillitysti esimerkiksi muskotilla

Läyliäisten imelletyn perunalaatikon valmistusohje.

Pese ja kuori sekä huuhtele nopeasti kypsennettäessä helposti hajoavat perunat kattilaan. Pilko perunat kattilaan lohkoiksi tai kuutioiksi. Isot perunat saattaa olla sisävikaisia.

Älä lisää suolaa keittoveteen koska suola haittaa imeltymistä. Kypsennä perunat täysin kypsiksi noin ½ litrassa vettä. Huomaa että vesi jää soseeseen. Soseuta kuumat perunat suoraan keittoveteen, niin että saat sakean perunasoseen.

Jäähdytä sose noin 72 - 74 asteiseksi. Yli 77 asteessa jauhot menettää lopullisesti imeltymistehon ja sanotaankin että "jauhot palaa".

Lisää jauhot 72-74 asteiseksi jäähdytettyyn soseeseen vähitellen ja koko ajan sekoittaen. Jos sose tuntuu liian sakealta, ohenna sosetta tarvittaessa noin 72 asteisella vedellä. Laita kansi kattilaan.

Imeltäminen: Laita sosekattila noin 70 asteiseen - tai vähän kuumempaan uuniin. Anna imeltyä noin 4 tuntia välillä sekoittaen.

Lisää imeltyneeseen soseeseen voi siivuina sulamaan - soseen lämpö riittää hyvin voin sulattamiseen. Lisää soseeseen maitoa niin että saat sakean vellimäisen - notkean puuromaisen soseen. Jos haluat, niin tässä vaiheessa voit maustaa, mutta mausta hillitysti, esimerkiksi muskotilla. Lisää suola. Sekoita tasaiseksi.

Laita sose kunnolliseen voideltuun uunivuokaan. Lisää pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä muutama siivu tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita.

Paista aluksi noin 190-200 asteisessa uunissa. Kun pinta saa hiukan väriä ja sose alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 120-130 asteeseen, niin kupliminen rauhoittuu ja voit paistaa täysiä vuokia. Kun paistat täysiä vuokia matalassa lämpötilassa, niin sose ei kuivu, ei kuoretu liian voimakkaasti ja ei korppuunnu. Näin saat erinomaisen mehevän Läyliäisten imelletyn perunalaatikon.
Paista Läyliäisten imellettyä perunalaatikkoa noin 3 - 4 tuntia.

7

536

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      No eipä vielä muutamaan kuukauteen pysty tekemään perunalaatikkoa, Kunhan perunat vielä vanhenevat vähän niin sitten. Ei vielä kaupoissa edes ole muussiperunoita.

      • Anonyymi

        Ainakin toistaiseksi on ollut lopen perunanviljelijöillä tarjolla edellisen vuoden satoa imelletyn perunalaatikon tekijöiden tarpeisiin. Ja sitä edellisen vuoden satoa näyttää riittävän myös naapurikuntien toreilla myytäväksi. Useampiakin imellettyjä perunalaatikoita olen tämänkin kesän aika tehnyt.


      • Anonyymi

        Suomessa on lukematon määrä erilaisia kesätapahtumia missä on perinne luonas kattaus ja päivän aikana useampiakin kattauksia ja niissä on lähes poikkeuksetta tarjolla imellettyä perunalaatikkoa. On myös koko joukko ruokapaikkoja missä on tarjolla prinnelounas esimerkiksi viikonloppuisin ja siihen kuuluu imelletty perunalaatikko.

        Onko kysymyksessä aito imelletty perunalaatikko vai siirapilla makeutettu perunalaatikko.
        Aika usein imelletty perunalaatikko on todellisuudessa siirapilla makeutettu.


    • Anonyymi

      Eipä ole näkynyt stadissa.

    • Anonyymi
      • Anonyymi

        Se linkin mukainen perunalaatikko on sokerilla tai siirapilla makeutettu perunalaatikko. Ei imelletty perunalaatikko.

        Mummon muusi-perunamuusijauheesta valmistuu nopeasti ja helposti sokerilla tai siirapilla makeutettu perunalaatikko. Tee aikaa ja vaivaa säästävää sokerilla tai siirapilla makeutettu "mummon muusi" perunalaatikko tämän reseptin mukaisesti.

        Sokerilla tai siirapilla makeutettu perunalaatikko "Mummon muusista".

        Ainekset:

        6 annosta Mummon muusi -jauheesta tai Mummon Mielihyvä -perunahiutaleista valmistettua muusia (noin 1200 g).

        1-2 rkl sokeria tai siirappia.

        noin 5 dl kermamaitoa

        muskottipähkinää

        Valmistus:

        Valmista perunamuusi pakkauksen ohjeen mukaan. Lisää kermamaito, raastettu muskottipähkinä ja sokeri. Kaada löysähkö vellimäinen seos voideltuun uunivuokaan (ei kovin täyteen). Lisää pinnalle margariininokareita ja kypsennä hitaasti uunissa 160-170 asteessa noin 1,5 tuntia.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta

      https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi
      Kotka
      113
      2943
    2. Olen tosi outo....

      Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap
      Ikävä
      30
      2405
    3. Vanhalle ukon rähjälle

      Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen
      Ikävä
      23
      2369
    4. Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!

      https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/1525663
      Kotimaiset julkkisjuorut
      108
      2006
    5. Oletko sä luovuttanut

      Mun suhteeni
      Ikävä
      114
      1650
    6. Hommaatko kinkkua jouluksi?

      Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k
      Sinkut
      171
      1368
    7. Aatteleppa ite!

      Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.
      Maailman menoa
      288
      1198
    8. Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi

      Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi
      Kotimaiset julkkisjuorut
      251
      1057
    9. Mitä sanoisit

      Ihastukselle, jos näkisitte?
      Tunteet
      71
      1044
    10. Onko se ikä

      Alkanut haitata?
      Ikävä
      80
      1044
    Aihe