Onko itsemurha eettinen teko? Miksi on miksi ei?

Otsikossa tietty olennaisin. Työn alla on tällä hetkellä siis esitelmä itsemurhan eettisyydestä ja nyt, kun tehtävänannon mukaan toimitaan niin kysellään sitten täälläkin. Vaikka nyt siellä taisikin lukea, että "laita argumentti", mutta oletan tällä saavan enemmän vastauksia. Ja oma kanta siis menee siten, että on eettistä, mutta sitä ei tehdä ellei tehtävissä ole enää muuta. Eli kärsimystä on nyt ja kyseinen kärsimys tulee jatkumaan oman elämän loppuun asti. Kiitos jo nyt vastauksista :)

13

382

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Tekoäly chat GPT ei suostunut kirjoittamaan mitään itsemurhasta.

      Itse harkitsin itsemurhaa masennuksessa. Se parani parissa vuodessa ja sain sen jälkeen paljon hyviä vuosia.

      Jos olisin tehnyt itsemurhan masennuksessa olisin menettänyt paljon elämää.

      Mutta toisaalta joidenkin masennus saattaa kestää koko elämän.

    • Anonyymi

      Itsensä tappamista hitaasti ei usein paheksuta. Tupakointi jne.

    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Itse olen kirjoittanut klaanit tiedostoon:

      7.11:7 Itsemurhaperiaatteet olivat paljolti samankaltaisia kuin japanissa, ja myös toisinaan yksi rangaistusmuodosta, jos henkilö katsottiin sen arvoiseksi.
      7.11:7a Tällaista teloitusta pidettiin kunniallisena, eikä tuomittua pidetty niinkään rikollisena, vaan huonojen olosuhteiden uhrina, jota säälittiin ja kunnioitettiin.

      7.11:8 Itsemurha voitiin tehdä myös vapaaehtoisesti, joko lopullisena protestina olosuhteille, tai kun haluttiin välttää esim. vangiksi joutuminen. Se suoritettiin itse, tai toisen avustamana. Tulkinnan varaa on paljon, sillä tämänkaltaiset periaatteet olivat klaanien keskuudessa vielä melko kehittymättömiä, eikä varsinaisia tapauksia ole kuin muutama.

      7.11:9 Erään soturin tiedetään tehneen itsemurhan ampumalla pistoolilla itseään päähän vangitsemisen uhatessa. Hänen kohdallaan kysymys ei ollut vain kunniasta, vaan myös siitä, että lopullinen elämä länsimaisessa yhteiskunnassa tai vankeudessa käännytettävänä oli liian katkera, jotta elämällä olisi ollut hänelle enää merkitystä.

      7.11:9a Tapausta on pidetty yhtenä merkittävimmistä poikkeuksista, joka osoittaa länsimaisen eriskunnan suoranaisen kykenemättömyyden ymmärtää kunniakäsitteitä, kun koulutus painotti kehon pelastamista, jolloin arvon perusperiaatteita alettiin halveksua - vähät kunniasta, arvokkuudesta, tai ihmisyyden moraalisista tulkinnoista, kunhan ihminen pysyi elossa vaikka kunniansa menettäneenä, ja kuoli lopulta alkoholistina".

      • Anonyymi

        Niin, luulette, että kuoleman jälkeen olette helpottuneita, koska menette olemattomuuteen, mutta näin ei ole.

        Itsemurhan tehnyt henkilö ei saa uutta fyysistä kehoa niin kauan kuin hänen olisi pitänyt elää tässä elämässä. Toisin sanoen niin kauan kuin hänellä olisi vielä elämää jäljellä tietyssä elämässä. Hän kärsii ilman fyysistä kehoa, koska hänellä on edelleen erilaisia haluja, esimerkiksi halu syödä ja juoda ja niin edelleen, mutta hänellä ei ole kehoa, jolla hän voisi täyttää nämä halut ja niin edelleen.

        Itsemurhaajan ei tarvitse odottaa rangaistusta, sillä hän rankaisee itseään tuhoamalla kehonsa. Tämä on kuin ihminen, joka poltti oman talonsa ja on nyt tuomittu vaeltelemaan kellareissa. Elämä ilman fyysistä kehoa mutta ilman henkistä kypsyyttä on eräänlaista helvetillistä olemassaoloa, koska hänellä on edelleen monia aineellisia haluja, eikä hän voi täyttää niitä. Tämä tuottaa hänelle mittaamattomia kärsimyksiä, jotka eivät käytännössä eroa helvetin kärsimyksistä. Ainoastaan tähän helvettiin ihminen tuomitsee itsensä ja luulee, että itsemurha on ulospääsykeino. Tosiasiassa se on sisäänkäynti pahempaan todellisuuteen kuin se, josta ihminen yritti paeta itsemurhalla.


    • Anonyymi

      Jokaisella on oikeus päättää oma elämänsä jos kokee elämän liian rankaksi.

    • Anonyymi

      Tosi reilua tappaa itsensä ja jättää sotku muiden korjattavaksi. Tietenkään et kerro kenellekään ja mätänet muutaman viikon asunnossasi. Tämän jälkeen ovat asioiden hoitaminen, joiden vuoksi tapoit itsesi.

      Eiköhän tehdä niin, että kokoat itsesi ja pyydät apua tämän suorittamiseksi. Kerrot reilusti asiasi ja nämä ajan myötä selviävät kaikille. Mieti niitäkin ihmisiä, jotka ovat olleet tai ovat edelleen rinnallasi. Kyllä he sinusta välittävät ja pahoittavat mielensä kuullessaan epätoivoisesta teostasi. Ei heidän tarvitse tästä syyllisyyttä kantaa, jota luulet heidän tekevän. Ethän itsekään välittänyt teon tehtyäsi heistä.

      Tietyn ajan päästä olet tyytyväinen hengissä ollessasi. Monet suuret rikokset ovat tehty uskonnon varjolla, joten lopettakaa helvetistä horiseminen. Kantakaa vastuu tästä ajastanne, sillä ette kuitenkaan täytä taivaan vaatimuksia sen joukkueseen pääsemiseksi. Jos tuota joukkuetta on edes olemassa?

    • Anonyymi

      Itsemurhan eettisyys vähenee sitä mukaa kun siihen sotketaan muita ihmisiä (yliajavan junan kuljettaja jne). Jos samalla kuolee itsemurhaa aikovan tekojen vuoksi muitakin ihmisiä niin kyseessä on pikemminkin muiden ihmisten murhaaminen jossa rikoksen tekijä itsekin kuoli.

    • Anonyymi

      Itsemurha on aina irrationaalinen ja raukkamainen teko.

    • Anonyymi

      Eettisyyttä voidaan peilata myös sitä vasten kuka tekee itsarin. Jos se aiheuttaa voittopuolisesti helpotusta läheisille tai kenelle vaan tai poistaa merkittävän ongelman tai haitan, teko voitaisiin katsoa hyväksyttäväksi.

    • Anonyymi

      Jos itsemurhalla estetään suurempi haitta suurelle joukolle ihmisiä niin se on eettisesti oikeutettu teko. Valitettavasti eettisyydelle ei ole abdoluuttista mittaa ja vertailukohtaa.

      Esimerkkinä pakkotilanteeseen joutuva henkilö, jolla on tiedossaan terroristien kaappaaman ydinaseen laukaisukoodi. Kiduttamalla saa kenet tahansa murretuksi eli koodi tulee paljastumaan. Itsemurha ennen kidutustilanteeseen joutumista estää koodin paljastumisen eli oli eettisesti oikein.

      Terroristit ovat omasta mielestään oikealla asialla taistelussa pahaa vastaan ja itsarin tehnyt toimi tilantessa todella epäeettisesti.

      Kummat olivat oikeassa?

      • Anonyymi

        Vastaan, Kanada!


    • Anonyymi

      Itsemurha ei ole lainkaan eettinen teko eikä kelpaa eettisten arvioinnin kohteeksi. Se voisi olla eettinen vain tekijänsä kannalta, mutta kun tekijä itse poistuu keskuudestamme, ei ole mieltä kenekään arvioida itsemurhan eettisyyttä.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      207
      8351
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      42
      4718
    3. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      30
      2275
    4. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      19
      2168
    5. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      28
      1955
    6. Armi Aavikko Malmin hautausmaa

      Haudattiinko Armi arkussa Malmin hautausmaalle vai tuhkattiinko hänet? Kuka tietää asiasta oikein?
      Kotimaiset julkkisjuorut
      40
      1845
    7. Voitasko leikkiä jotain tunnisteleikkiä?

      Tietäisi ketä täällä käy kaipaamassa.. kerro jotain mikä liittyy sinuun ja häneen eikä muut tiedä. Vastaan itsekin kohta
      Ikävä
      77
      1756
    8. Haluisin suudella ja huokailla

      ja purra kaulaasi ja rakastella sinua. Haluisin puristella rintojasi ja pakaroitasi. Ei sinulla taida olla kuitenkaan ni
      Ikävä
      23
      1756
    9. Tietysti jokainen ansaitsee

      Hän varmasti ansaitsee vain parasta ja sopivinta tietenkin, suon sen onnen hänelle enemmän kuin mielelläni. Aika on nyt
      Ikävä
      17
      1663
    10. Miksi näin?

      Miksi vihervassut haluaa maahan porukkaa jonka pyhä kirja kieltää sopeutumisen vääräuskoisten keskuuteen? Näin kotoutumi
      Maailman menoa
      39
      1468
    Aihe