Itsetunto on ihmisen perusvoimanlähde

Anonyymi-ap

Hyvä itsetunto mahdollistaa menestyksen osaamisen auttamana ratkaisevalla hetkellä. Tietävä ja itsensä kanssa sinut oleva ihminen ei ole kuljetettavissa kaikkien oikkujen ja päätöksien perässä. Ihminen luo itselleen menestymisen mahdollisuudet vahvalla itsetunnolla. Itsetunto-ongelmia on niin yksilö- kuin kansakuntatasolla.

Ehkä tunnetuin itsetunnon alentuma on kansakuntana perisaksalaisilla, lähtien tapahtumista yli 60 vuoden takaa. Yksilöllisiä itsetuntokriisejä voimme havaita ympäriltämme katsomalla tapahtumia ja ihmiseloa avoimin silmin. Itsetunnon puute on pahimpia esteitä pyrkiessämme saavuttamaan itsellemme menestystä työ-, liike- ja suorite-elämässä, kuten huippu-urheilussa.

Vahvan itsetuntoiset ihmiset voivat aikaansaada tuloksia ja kunniaa itselleen kuin muillekin. Mitalin toisena puolena esiintyy kirkkaan itsetunnon ja liiallisen itsekkyyden myötä ongelmia muille sekä pyrkyryyttä toisten kustannuksella. Vahvasti itsetuntoinen ihminen aikaansaa toisia huomioimattomana historian tuntemia suurkriisejä ja katastrofeja.

Vahvalla itsetunnolla ja kokoamalla itsensä ratkaisevalla hetkellä suoritukseen aikaansaa jopa maailmanennätysluokkaa olevia tuloksia. Epävarmuus on menestyksen uhka. Epävarmuus luo päättämättömyyttä ja olemattomalla tai latistetulla itsetunnolla ei voi olla varma omasta osaamisestaan, vaikka esim. ammattitaito olisi huippuluokkaa. Epävarma ihminen ei uskalla tuoda itseään julki ja monesti esim. työ- ja liike-elämässä se paras ratkaisu jää käyttämättä.

Suurin ongelma on itsetunnon latistajat; tätä tapahtuu runsaasti työyhteisöissä, joissa kyynärpääprosessi on vahvojen ja itsekkäitten työkalu. Perheyhteisöissä aikaisempi naisaseman aliarviointi on muuttumassa ratkaisevasti naisten kouluttautumisen kulkiessä miesten ohi. Toivottavasti historiallinen asia ei käänny päälaelleen.

Itsetuntoisuutta voi opiskella hyväksymällä itsensä. Yhteiskunta saa ratkaisevasti lisää osaamisesiintymistä todellisten ja hiljaisten osaajien tullessa kuorestaan esille. Näin moni kyynärpäätaktikointi väärin lopputuloksin saa rinnalleen osaamista ja ammattitaitoa. Tänä päivänä kehitystämme hidastaa liian monet liiaksi omaa etuaan ajavat pyrkyrit, joille itsetunto ei ole ollut ongelma. Käytännön esimerkkinä aika-ajoin esiintyy suorastaan villiä ahneutta rahapiireissä; tällöin itsetuntoiset esiintyjät manipuloivat kahinakansaa sijoituksiin antamalla ymmärtää suurista voitoista. Joitain esimerkkitapauksia on nyt menossa syyteharkintaan ja raastupaan.

Olisiko kuitenkin niin, että optimaaliseen kehitykseen ei pidä päästäkään, koska tuolloin vajavaisimmat ihmiset jäisivät jalkoihin ja näin toteutuisi eläinkunnan laki harmonisesta kilpailusta osaavimman ja voimakkaimman eduksi. Todellista vahvuutta saavuttavat vain osaajat ja harmonisoijat ymmärtämällä kokonaisuudet. Terve itsetunto on vahvuus, jolla saavutetaan tyytyväisyyttä, yhteenkuuluvuutta ja tavoitteen saavuttamista.

Liiaksi itseensä kohdistuva itsetunto estää moniarvoisuutta sekä laaja-alaista ongelmienratkaisua. Hyvä itsetunto on kaikkien oikeus ja sen vaaliminen alkaa jo varhaisesta lapsuudesta. Voimme myös huolehtia lähimmäisistämme kannustamalla kohottamaan itsetuntoa. Kansainvälinen uustyönjako edellyttää meiltä voimakkaita ponnisteluja ylläpitääksemme hyvinvointi-Suomea, ja yksi oleellinen osa on vahva kansallinen ja yksilöllinen itsetunto.

Mikä on Sinun itsentosi tila?

10

307

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Miten sinä koet itsetunnon, vahvuutena vai peräti ongelmana, sen liiallisuutena!?

   • Anonyymi

    Koen että itsetunto on kakspiippunen juttu. Toisaalta pidän hyvää itsetuntoa tärkeänä, mutta on ollut kokemuksia jolloin olen ollut "itsevarma" jossain tilanteessa ja myöhemmin sitä katunut. Silloin oli seurassa myös vanhempia ihmisiä, ja ehkä olisi parasta ollut olla ennemmin kuunteluoppilaana.
    Mielestäni hyvä itsetunto on sitä että osaa tilanteen mukaan ilmentää itseään niin että muutkin saavat tilaa. Se ei tosin aina ole helppoa maailmassa jossa arvostetaan enemmän estroverttiä luonnetta?
    Yleensä itse kiinnostun sosiaalisesti jos seurassa on joku hiljainen ihminen.

    Mielestäni aidosti nöyrä ihminen omaa hyvän itsetunnon, koska hän ei tunne pakonomaista miellyttämisen halua ja hänellä on varaa kohdata toiset ilman liiallisia vaatimuksia.


  • Anonyymi

   Kun ihminen ei halua kenellekkään pahaa, miksi sellaista ihmistä pitää porukalla latistaa, itse tunnosta on ainoastaan rippeet jäljellä, mutt ei kuitenkaan ole vielä masennus vpittanut. Kyllä pahantekijät ja valehtelijat jää viel kiinni!

   • Anonyymi

    Moni kuuluu tähän ryhmään, he ovat maan hiljaisia rehellisesti.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Moni kuuluu tähän ryhmään, he ovat maan hiljaisia rehellisesti.

    Ns. Kansan syvät rivit!


  • Anonyymi
   • Anonyymi

    Katten jamar! ;-)


  • Anonyymi

   Tuntuuko että tarvitset joskus apua?

  • Anonyymi

   Jotenkin aloituksesta haiskahti, että ei kai siinä ole mennyt sekaisin itsetunto ja itseluottamus. Harvemmin mahtuvat samaan päähän...

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Milloin ajattelit

   Nähdä minut? Onko jotain odotuksia?
   Ikävä
   141
   1745
  2. Yksi mies ajatteli hyvin pitkään

   ja hänen kaipauksensa menetti kiinnostuksensa häneen…
   Ikävä
   113
   1355
  3. Ihastuin sun kaksoisolentoon

   Kaipaan sitä nyt tästä eteenpäin. Joskus käy näin. 👋🏻
   Ikävä
   169
   1212
  4. Maailmanlaajuinen tietokone ongelma?

   Kuinka systeemit voidaan rakentaa niin että yksi tietokone ongelma vaikuttaa miljardin ihmisen elämään jopa viikkokausia
   Maailman menoa
   88
   1157
  5. Minä vaan masennun yksinäni

   Viettäkää mukava perjantai ilta ja kiva viikonloppu. 🌃🌞🐺💤
   Ikävä
   193
   951
  6. Monenko kanssa olet harrastanut seksiä

   tänä aikana kun olet kaivattuasi kaipaillut?
   Ikävä
   84
   941
  7. Hyvää yötä naiselle.

   Olitko sä taas lihonut? Hyh Hyh mieheltä jonka tunnet
   Ikävä
   97
   893
  8. Ketä kaivattusi mielestäsi muistuttaa

   ulkonäöllisesti?
   Ikävä
   39
   839
  9. Nainen voi rakastaa

   Ujoakin miestä, mutta jos miestä pelottaa näkeminenkin, niin aika vaikeaa on. Semmoista ei varmaan voi rakastaa. Miehelt
   Ikävä
   76
   788
  10. Naantalissa kohahtaa

   Yli 4 vuotta puhelimeen, tietokoneelle murtautumista sekä Whatsapp urkintaa Naantalissa hakkeritiimin jäseniä
   Naantali
   138
   722
  Aihe