Imelletty Lapin puikulalaatikko

Anonyymi-ap

Imelletty Lapin puikulalaatikko on perinteinen Lapin alueella viljellyistä puikuloista valmistettu imelletty puikulalaatikko, joka valmistetaan imeltämällä puikulasose uunissa ja paistamalla se uunissa. Puikulalaatikon valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja sen valmistaminen ei vaadi mitään erityistaitoja.
Tässä on helppo imelletyn Lapin puikulalaatikon valmistusohje.

Ainekset:

vähän vettä puikuloiden kypsentämiseen
2 1/2 kg Lapin puikulaperunoita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee
noin 70 - 100 grammaa voita
noin 2 teelusikallista suolaa

Valmistusohje:

Kuori puikulaperunat ja keitä ne täysin kypsiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat kuumina suoraan VÄHÄISEEN määrään keittovettä. Jos sose tuntuu liian sakealta, lisää tarvittessa hiukan kuumaa vettä ja sekoita.
Jäähdytä välillä sekoittaen, kunnes soseen lämpötila on 70-75 astetta.
Lisää vähitellen ja hyvin sekoittaen 70 - 75 asteiseksi jäähtyneeseen puikulasoseeseen vehnäjauhot. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
Laita puikulasose 70 - 75 asteiseen sähkölieden uuniin, niin soseen lämpötila pysyy tehokkaalla imeltymislämpötilan alueella. Jos lämpötila on alle 65astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 - 70 asteinen sose imeltyy noin 4-5 tunnissa, jopa nopeammin.
Lisää imeltyneeseen puikulasoseeseen voi paksuina siivuina sulamaan.
Lisää maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen ja sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen puikulasoseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita puikulasose korkeareunaiseen keraamiseen tai vastaavaan voideltuun uunivuokaan. Vuole pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita lastuja tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita. Paista alkuvaiheessa imellettyä puikulalaatikkoa noin 180 - 200 asteisessa uunissa. Kun puikulalaatikko saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa TÄYSIÄ vuokia. Näin imelletty puikulalaatikko ei kuivu, eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn puikulalaatikon.
Paista imellettyä puikulalaatikkoa noin 4-5 tuntia.

1

164

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Millä voin

        Hyvittää kaiken?
        Ikävä
        97
        2813
      2. Jotain puuttuu

        Kun en sinua näe. Et ehkä arvaisi, mutta olen arka kuin alaston koivu lehtiä vailla, talven jäljiltä, kun ajattelen sinu
        Ikävä
        104
        2390
      3. Haluan sut

        Haluatko sinä vielä mut?
        Ikävä
        91
        2160
      4. Ampuminen Iisalmessa

        Älytöntä on tämä maailman meno.
        Iisalmi
        16
        1954
      5. Pohjola kadulla paukuteltu

        Iltasanomissa juttua.
        Iisalmi
        42
        1806
      6. 157
        1795
      7. Hei A, osaatko

        sanoa, miksi olet ihan yhtäkkiä ilmestynyt kaveriehdotuksiini Facebookissa? Mitähän kaikkea Facebook tietää mitä minä en
        Ikävä
        45
        1767
      8. Haluaisin aidosti jo luovuttaa ja unohtaa

        Ei tästä mitään tule koskaan.
        Ikävä
        78
        1716
      9. Synnittömänä syntyminen

        Helluntailaisperäisillä lahkoilla on Raamatunvastainen harhausko että ihminen syntyy synnittömänä.
        Helluntailaisuus
        132
        1513
      10. Mitä tämä tarkoittaa,

        että näkyy vain viimevuotisia? Kirjoitin muutama tunti sitten viestin, onko se häipynyt avaruuteen?
        Ikävä
        41
        1304
      Aihe