Imelletty Lapin puikulalaatikko

Anonyymi-ap

Imelletty Lapin puikulalaatikko on perinteinen Lapin alueella viljellyistä puikuloista valmistettu imelletty puikulalaatikko, joka valmistetaan imeltämällä puikulasose uunissa ja paistamalla se uunissa. Puikulalaatikon valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja sen valmistaminen ei vaadi mitään erityistaitoja.
Tässä on helppo imelletyn Lapin puikulalaatikon valmistusohje.

Ainekset:

vähän vettä puikuloiden kypsentämiseen
2 1/2 kg Lapin puikulaperunoita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee
noin 70 - 100 grammaa voita
noin 2 teelusikallista suolaa

Valmistusohje:

Kuori puikulaperunat ja keitä ne täysin kypsiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat kuumina suoraan VÄHÄISEEN määrään keittovettä. Jos sose tuntuu liian sakealta, lisää tarvittessa hiukan kuumaa vettä ja sekoita.
Jäähdytä välillä sekoittaen, kunnes soseen lämpötila on 70-75 astetta.
Lisää vähitellen ja hyvin sekoittaen 70 - 75 asteiseksi jäähtyneeseen puikulasoseeseen vehnäjauhot. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
Laita puikulasose 70 - 75 asteiseen sähkölieden uuniin, niin soseen lämpötila pysyy tehokkaalla imeltymislämpötilan alueella. Jos lämpötila on alle 65astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 - 70 asteinen sose imeltyy noin 4-5 tunnissa, jopa nopeammin.
Lisää imeltyneeseen puikulasoseeseen voi paksuina siivuina sulamaan.
Lisää maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen ja sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen puikulasoseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita puikulasose korkeareunaiseen keraamiseen tai vastaavaan voideltuun uunivuokaan. Vuole pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita lastuja tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita. Paista alkuvaiheessa imellettyä puikulalaatikkoa noin 180 - 200 asteisessa uunissa. Kun puikulalaatikko saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa TÄYSIÄ vuokia. Näin imelletty puikulalaatikko ei kuivu, eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn puikulalaatikon.
Paista imellettyä puikulalaatikkoa noin 4-5 tuntia.

1

234

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

        Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
        Maailman menoa
        591
        4071
      2. Muuttaisiko viesti mitään

        Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
        Ikävä
        48
        3418
      3. Valpuri Nykänen elokapina

        Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
        Maailman menoa
        66
        2959
      4. Jos sinulla kiinnostaisi

        Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
        Ikävä
        38
        2901
      5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

        Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
        Ikävä
        19
        2234
      6. Jospa me nähtäisiin

        Sinne suuntaan menossa🤣
        Ikävä
        32
        2171
      7. Se että tavattiin

        Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
        Ikävä
        12
        2107
      8. Elämä jatkuu

        Onneksi ilman sinua
        Ikävä
        29
        1935
      9. Oot pala mun sielua

        Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
        Ikävä
        17
        1930
      10. Hei T........

        Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
        Suhteet
        47
        1879
      Aihe