Imelletty Lapin puikulalaatikko on perinteinen Lapin alueella viljellyistä puikuloista valmistettu imelletty puikulalaatikko, joka valmistetaan imeltämällä puikulasose uunissa ja paistamalla se uunissa. Puikulalaatikon valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja sen valmistaminen ei vaadi mitään erityistaitoja.
Tässä on helppo imelletyn Lapin puikulalaatikon valmistusohje.
Ainekset:
vähän vettä puikuloiden kypsentämiseen
2 1/2 kg Lapin puikulaperunoita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee
noin 70 - 100 grammaa voita
noin 2 teelusikallista suolaa
Valmistusohje:
Kuori puikulaperunat ja keitä ne täysin kypsiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat kuumina suoraan VÄHÄISEEN määrään keittovettä. Jos sose tuntuu liian sakealta, lisää tarvittessa hiukan kuumaa vettä ja sekoita.
Jäähdytä välillä sekoittaen, kunnes soseen lämpötila on 70-75 astetta.
Lisää vähitellen ja hyvin sekoittaen 70 - 75 asteiseksi jäähtyneeseen puikulasoseeseen vehnäjauhot. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
Laita puikulasose 70 - 75 asteiseen sähkölieden uuniin, niin soseen lämpötila pysyy tehokkaalla imeltymislämpötilan alueella. Jos lämpötila on alle 65astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 - 70 asteinen sose imeltyy noin 4-5 tunnissa, jopa nopeammin.
Lisää imeltyneeseen puikulasoseeseen voi paksuina siivuina sulamaan.
Lisää maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen ja sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen puikulasoseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita puikulasose korkeareunaiseen keraamiseen tai vastaavaan voideltuun uunivuokaan. Vuole pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita lastuja tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita. Paista alkuvaiheessa imellettyä puikulalaatikkoa noin 180 - 200 asteisessa uunissa. Kun puikulalaatikko saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa TÄYSIÄ vuokia. Näin imelletty puikulalaatikko ei kuivu, eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn puikulalaatikon.
Paista imellettyä puikulalaatikkoa noin 4-5 tuntia.
Imelletty Lapin puikulalaatikko
Anonyymi-ap
1
302
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Alle 15 oli
Arvasi että lapsi asialla hallin palossa. Surullista. Mutta jos osaa/kykenee käyttää tulentekovehkeitä niin pitää osata1343596Paula Koivuniemi täyttää tänään 78 vuotta! Sydämelliset onnittelut!
Paula Koivuniemi, tuo suomalaisen iskelmän ikoninen artisti, täyttää tänään 78 vuotta. Muutaman vuoden estradeilta pois752336Heh, persut = vassarit = 10,0 %
Minja tuli nyt jo Riikan rinnalle, sitten alkaa tekemään kaulaa. Molemmilta kympin arvoinen suoritus! https://www.hs.f2592235- 1411990
Olen miettinyt pitkään miksi hän ei uskalla
Hän kyllä yrittää tiedän sen ja olen yrittänyt olla helposti lähestyttävä ystävällinen lempeä jne. mutta silti hän yhä v691562- 1011460
- 611323
Juhannusterveiset kaivatulle
Onko teillä yhteisiä juhannuksia vietettynä ja millaista juhannusta viettäisit kaivattusi kanssa juhannuksena 2025? 🌻931317- 611290
- 711161