Imelletty Lapin puikulalaatikko

Anonyymi-ap

Imelletty Lapin puikulalaatikko on perinteinen Lapin alueella viljellyistä puikuloista valmistettu imelletty puikulalaatikko, joka valmistetaan imeltämällä puikulasose uunissa ja paistamalla se uunissa. Puikulalaatikon valmistaminen on äärimmäisen helppoa ja sen valmistaminen ei vaadi mitään erityistaitoja.
Tässä on helppo imelletyn Lapin puikulalaatikon valmistusohje.

Ainekset:

vähän vettä puikuloiden kypsentämiseen
2 1/2 kg Lapin puikulaperunoita
4 rkl vehnäjauhoja
noin 1 litra maitoa, maidon määrä vaihtelee
noin 70 - 100 grammaa voita
noin 2 teelusikallista suolaa

Valmistusohje:

Kuori puikulaperunat ja keitä ne täysin kypsiksi VÄHÄSSÄ suolattomassa vedessä.
Soseuta perunat kuumina suoraan VÄHÄISEEN määrään keittovettä. Jos sose tuntuu liian sakealta, lisää tarvittessa hiukan kuumaa vettä ja sekoita.
Jäähdytä välillä sekoittaen, kunnes soseen lämpötila on 70-75 astetta.
Lisää vähitellen ja hyvin sekoittaen 70 - 75 asteiseksi jäähtyneeseen puikulasoseeseen vehnäjauhot. Imeltyminen alkaa heti. Laita kansi kattilaan.
Laita puikulasose 70 - 75 asteiseen sähkölieden uuniin, niin soseen lämpötila pysyy tehokkaalla imeltymislämpötilan alueella. Jos lämpötila on alle 65astetta, imeltyminen saattaa kestää jopa 12–14 tuntia. Noin 65 - 70 asteinen sose imeltyy noin 4-5 tunnissa, jopa nopeammin.
Lisää imeltyneeseen puikulasoseeseen voi paksuina siivuina sulamaan.
Lisää maitoa vähitellen ja koko ajan sekoittaen ja sakeutta seuraten niin että saat sakean vellimäisen tai notkean puuromaisen puikulasoseen. Lisää suola ja sekoita tasaiseksi.
Laita puikulasose korkeareunaiseen keraamiseen tai vastaavaan voideltuun uunivuokaan. Vuole pinnalle jääkaappikylmästä voista juustohöylällä ohuita lastuja tai veitsen kärjellä muutamia voinokareita. Paista alkuvaiheessa imellettyä puikulalaatikkoa noin 180 - 200 asteisessa uunissa. Kun puikulalaatikko saa hiukan väriä ja alkaa kuplimaan, alenna uunin lämpötila noin 130 asteeseen, niin kupliminen tasaantuu ja voit paistaa TÄYSIÄ vuokia. Näin imelletty puikulalaatikko ei kuivu, eikä korppuunnu ja näin saat erinomaisen mehevän imelletyn puikulalaatikon.
Paista imellettyä puikulalaatikkoa noin 4-5 tuntia.

1

294

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000

      Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

      Luetuimmat keskustelut

      1. Mihin kaivattusi

        Ja sinun juttusi kaatui?
        Ikävä
        144
        5720
      2. En löydä sinua

        En löydä sinua täältä, etkä sinä varmaankaan minua. Ennen kirjoitin selkeillä tunnisteilla, nyt jätän ne pois. Varmaan k
        Ikävä
        25
        3566
      3. Eelin, 20, itsemurhakirje - Suomalaisen terveydenhuollon virhe maksoi nuoren elämän

        Yksikin mielenterveysongelmien takia menetetty nuori on liikaa. Masennusta sairastava Eeli Syrjälä, 20, ehti asua ensi
        Maailman menoa
        117
        2789
      4. Opettelen sun jokaisen virheen

        ja rakastan sua.
        Ikävä
        47
        2488
      5. Hajoaako persut kuten 2017?

        https://www.is.fi/politiikka/art-2000011217813.html Tämä on totisinta totta. Persut on murroksessa. Osa jättää puolueen
        Maailman menoa
        263
        1851
      6. Ketä julkkista

        kaivattunne muistuttaa?
        Ikävä
        29
        1839
      7. Kamala uutinen: Henkilö kuoli Tokmannin pihaan Kankaanpäässä- Jäi trukin alle

        IL 9.5.2025 Ihminen kuoli Kankaanpään Tokmannin edustalla perjantaina aamupäivästä. Poliisin mukaan henkilö oli jäänyt
        Kankaanpää
        49
        1790
      8. Ne oli ne hymyt

        Mitä vaihdettiin. Siksi mulla on taas niin järjetön ikävä. Jos haluat musta eroon päästä niin älä huomioi mua. Muuten kä
        Ikävä
        20
        1616
      9. Mihin se sysipska hävisi?

        Katso Frida Kahlo elämäkerta ja opi.
        Ikävä
        32
        1587
      10. Mitä haluat oikeasti

        Mun ymmärtävän? Sitäkö ettet rakasta ja ole valmis mihinkään?
        Ikävä
        28
        1530
      Aihe