Pienin mahdollinen pöytä

Anonyymi-ap

Kun ajatellaan aivoihin menevää pöydän kuvaa kooltaan onko väliä sen pöydän koolla mitä katsotaan.

Lasten nukkekodin pöytiä aivot eivät miellä pöydiksi. Kokoluokka 5 cm.

Pieni tasainen 25 - 35 cm levy voidaan mieltää pöydäksi jos sillä on jokin pöydän funktio esim jos sillä pelataan pöytätennistä. Tai jos siltä juodaan teetä.

Japanilainen matala jalaton pöytä mielletään aivoissa ehkä parhaiten pöydäksi koska siihen usein liittyy kuva teetä juovista japanilaisista.

Tavallinen suomalainen iso ruokapöytä ei mielly aivoissa enää kunnolla pöydäksi. Se on liian iso ja sillä voi olla sivufunktioita kuten silitys, lautapelit, pöytätennis tms.

Itselläni ei tule mieleen kuvaa pöydästä kun ajattelen sellaista vaan pelkkä sana pyörii mielessä. Kuitenkin filosofiassa kai usein mietitään havaittuja kohteita koon suhteen.

Aivoihin mahtuu 2 cm kuva korkeintaan pöydästä mutta reaalimaailmassa ne ovat kooltaan 200 cm.

Miten idea pöydästä toimii aivoissa ja onko nähdyn pöydän koolla väliä kielen tarkkuuden , selkeyden ja ymmärtämisen suhteen. Eräät kielet ovat kai täsmällisempiä kuin toiset. Itse en ymmärrä liian pientä nukkekodin pöytää pöydäksi enkä liian isoa keittiön pöytää, enkä lasipöytää vaan ne nähdessäni aivoissa herää kysymysmerkkejä. Mitä nuo ovat?

Mitkä kaikki tekijät vaikuttaa havaitun kohteen ymmärtämiseen tietyksi nimeltä mainittavaksi esineeksi. Itselläni on melko sumeaa ajattelua ja kysymysmerkkejä paljon kun näen eri kohteita.

Eräs tekijä on epänormaalit mittasuhteet. Esim leikkiautossa voi olla pyörät epänormaalin kookkaat. Tai jokin muu osa. Silloin ymmärrän hyvin pienetkin kohteet oikeilla nimillä esim pöydän pöydäksi kun ne ovat mittasuhteilta monin tavoin vääristyneet.

Voiko aivot pitää epäsymmetriaa ja mitoissa olevaa heittelyä jollain tavoin normaalimpana kuin täysin symmetristä ja sopusuhtaista havainnon kohdetta.

5

153

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi
  • Anonyymi

   Jos kaikki pöydät ovat täsmälleen samanlaisia kooltaan, väriltään ja muodoltaan esim. 1000 samaa pöytää niin aivot ei enää ymmärrä täysin pöytä sanan merkitystä.

   Mutta jos on tuhat hyvin erilaista pöytää muodoltaan , väriltään ja kooltaan niin aivoissa syntyy ahaa elämys nämä kaikki ovat pöytiä.
   Ja syntyy myös mahdollisesti inspiraatio rakentaa uusi pöytä malli.

   Industrialismi on sumentanut aivojen käsityskykyä ja älykkyyttä siten heikentänyt.
   Intiassa eräät katsovatkin älyllä ja patsaiden tai kuvien muodolla olevan yhteys keskenään.

   Toi Platonin ideaoppi on aika outo. Pitää tutkia sitä ehkä tarkemmin mutta en ihmettele että sitä on kritisoitu. Tää mun aloitus perustuu hataraan muistoon eräästä Bertrand Russelin kirjasta. Taisi olla audiobook jota vähän aikaa kuuntelin.

  • Anonyymi

   Kaikki muodot vaatii jonkinlaista kontrastia. Samoin erilaisten esineiden ja objektien funktiot. Maisemassa kontrastia muodostaa lähimaasto ja etäinen horisontti. Ajalla on oma muotonsa tajunnassa; menneisyys, tulevaisuus ja tämä hetki. Kokemus erilaisista muodoista vertautuu kokijan tajunnassa symboleihin. Kuvat muodostavat persoonallisia arkkityyppejä. Ne taas muodostavat hierarkioita. Jokin muoto tai olemus on luonnollisempi kuin toinen. Toiset kuvat ovat samaistuttavampia. Persoonalliset arkkityypit lähestyvät tai loittonevat kokijan tietoisuudessa.
   Kokija osallistuu näytelmään valitessaan erilaisista malleista hahmoja ja toimintatapoja ja sovelluksia . Näkyvän ja näkymättömän maailman kontrasti muodostaa oman horisonttinsa jonka edessä mysteeri syvenee. Ajan horisontti liikkuu ja pysähtyy hetkeen.

  • Anonyymi

   Objektin koolla ei ole merkitystä, vaan sen ominaisuuksilla (muoto, käyttötapa jne.), joista on aivoissa tallenteena informaatiota.

   Aivoihin ei myöskään mene havaittujen objektien kuvia, vaan fotonit kuljettavat objekteista kerättyä informaatiota, joka luovutetaan retinassa, jossa informaatio muunnetaan sähkökemiallisiksi impulsseiksi, jotka kulkeutuvat jonossa näköhermoa pitkin aivoihin, jossa informaatiota verrataan erilaisiin tallenteisiin, jonka palautteena tulee tieto, mihin tallenteeseen projektio sopii ja tämä palaute luetaan ja tunnistetaan tietoisessa mielessä. Ts. aivot luovat visuaalisen projektion, eli "kuvan", objektista siirtyneen ja prosessoidun tiedon perusteella. Siksi pöytää katsoessasi et näe sohvaa, etkä Elvis Presleytä katsoessasi näe Johnny Rottenia.

   Mutta koska tietoiseen havaitsemiseen/tulkintaan vaikuttaa myös objektin käyttötapa, niin tallenteen sisältämä informaatio objektista voi soveltua myös muihin havaittuihin objekteihin. Esim. koivupölli voidaan mieltää pöydäksi, jos sitä käytetään pöytänä tai sen korvikkeena. Samalla tavalla toimii myös mm. pareidolia :-) >:-/

   Eli pöytä on pöytä koosta riippumatta, jos sen tunnistaa pöydäksi. Sinäkin tunnistat nukkekodin pöydän, koska tunnistat muotoilun, sekä käyttötarkoituksen, mutta syystä tai toisesta olet kehittänyt ristiidan pöydän ja pöydän välille, jonka kriteerinä on koko.

   Symmetria vs. epäsymmetria ei vaikuta havainnon tekemiseen, eikä tunnistamiseen/tulkintaan. Neljä pyörää ja kori on auto riippumatta havaittujen osien välisistä mittasuhteista. Leikkiauton epänormaalin suuret renkaat ei ole sen kummempi asia kuin oikean auton epänormaalin suuret renkaat.

   http://tinyurl.com/tamaonauto
   http://tinyurl.com/tamaeioleauto
   http://tinyurl.com/nayttaaihanautolta

  Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. Valkeakosken murhaaja

   Raiskausrikosten joukossa kanta suomalainen tekijä on niin harvinainen että kannattaa erikseen mainita. Raiskausuutisia
   Maailman menoa
   183
   11681
  2. Valkeakosken sekopää murhaaja.

   Itselläni on 3 teini ikäistä tytärtä ja tämä tapaus on herättänyt minussa tosi paljon surua ja vihaa. On käsittämättömän
   Valkeakoski
   151
   2336
  3. Naiset pysyy sinkkuna ja ottavat mieluimmin koiran

   Nykynainen ei halua jakaa elämäänsä miehen kanssa, vaan elää yksin ja ottaa koiran tai koiria. Ja pikkuvähemmistö eli in
   Sinkut
   249
   1486
  4. Sille yhelle vaa

   Viime aikoina oon miettinyt sun juttuja aika paljon. Vaikka en oo saanu susta vielä kunnolla selvää kuvaa, jotenkin tunt
   Ikävä
   61
   1060
  5. Kiitos kun annoit värejä elämääni

   Edes pienen hetken. Sellasiakin mitä en muuten näe ;) ❤️
   Ikävä
   53
   930
  6. Hiljaista on

   Ei kuulu viestiä 😘 pallo on sinulla Mies, odotan!
   Ikävä
   61
   872
  7. Nainen, se kun olit joskus niin vakavana

   ja naama peruslukemilla, toisinaan silloinkin kun kuuntelit juttujani. Se ilme on jäänyt lähtemättömästi mieleeni. Mitäh
   Ikävä
   42
   767
  8. Onhan sulla

   Nainen nyt varmasti kaikki hyvin.
   Ikävä
   52
   729
  9. Olen ylpeä sinusta

   nainen. Vaikutat "vanhalta" tekijältä. Olet aarre tälle touhulle ja uskon että pääset vielä pitkälle jos haluat. Ehkä sa
   Tunteet
   27
   716
  10. Kysymys iltaan

   Kuinka kuuma kaivattusi on celsius-asteikolla?
   Ikävä
   42
   689
  Aihe