Ylen palkkakone, yltiöpositiivinen

Anonyymi-ap

Ylen palkkakone kertoo, että ajoneuvoasentajan perustutkinnolla tienaisi 3500 euroa bruttona (ennen veroja)🤔
Pysähdytäämpä hetkeksi miettimään.
Alan työehdoista neuvottelee Teollisuusliitto (työntekijä puoli) ja Autoalan keskusliitto AKL (työnantaja)
autokauppakorjaamo.fi sivustolta löytyy voimassa olevat palkkataulukot.
Palkkataulukossa on kuusiportainen työn vaativuusryhmittely, sekä henkilökohtainen palkanosa 0-30%
Taulukon minimipalkka TVR1, Heko 0% on 11,91€/h tai 1975€/kk
Vastaavasti maksimi TVR6, Heko 30% on 20,92€/h tai 3468€/h
Alalla on noudatettu noin kolmenkymmenenvuoden ajan 7,5 h työpäiviä (37,5h / viikko)
Alalla on niinsanuttu palkkiopalkkausjärjestelmä, jossa työntekijälle maksetaam lisää suoritteen mukaan, eli kuinkapaljon asentajan tekemistä töistä on saatu laskutettua €/läsnäolotunti.
Tämän kerrotun palkkion muodostumiseen vaikuttaa negatiivisesti, jos asentaja joutuu leimaamaan odotusajalle. (Palkkiopalkka "sulaa pienemmäksi" tai kokonaan pois.)

Ylen palkkakone ei ole kertonut edellä mainittuja asioita eikä myöskään sitä, että työnantaja käyttää palkkataulukkoa koko skaalalla hyväkseen, koska näin on liittojen välillä sovittu!
Osassa työpaikoissa on hyvinkin hankala nousta palkkataulukon portaissa viimeiseen neljännekseen, sillä "suositus" on, että korjaamon työntelijöiden palkat noudattavat kaussin käyrää.
25% työntekijöistä kuuluu alimpiin palkkaluokkiin.
50% työntelijöistä kuuluu keskivaiheille.
Loput 25% työntekijäistä on sitten kultapossukerholaisia.
Näin ollen, jos korjaamossa on vaikka 12 asentajaa, niin EHKÄ yhdelle asentajalle maksetaan taulukon TVR6, Heko 25%
Loput joutuu kompensoimaan huonoa palkkaansa edellämainitulla palkkiopalkalla, joka on PALKAN LISÄ, ei siis peruspalkkaa.
Lisä voi muuttua nousemalla tai laskemalla.
Myös taulukko, jonkamukaan palkkiopalkkaa maksetaan ei allekirjoittaneelle auennut kahdenkymmenenviidenvuoden aikana.
Työnantaja määrittää täysin ominpäin palkkiopalkkataulukon, johon sitten asentajan pitäisi yltää saadakseen palkkiopalkkaa.
Esimerkiksi vaativaa vianhakua tekevä asenta ei välttämättä saa palkkiopalkkaa, koska hänen suorite, €/läsnäolotunti on hyvin matala.
Niin älkää edes kuvitelko, että joku nostaisi 45 vuotta palkkaa, joka on yli voimassaolevien työehtojen, kuten YLEN PALKKAKONE ANTAA YMMÄRTÄÄ!
Nyt vaan kaikki amikseen autopuolelle, kun autoverstaasta saa yli kolmehunttia kuussa!
😅😅😅🥰🤣🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣😁😁🤑🤑😘😄😃😂😂😅😆😆😆😆😅🤑🤑🤑🤑

Onko muilta aloilta vastaavia havaintoja todellisuus VS Ylen palkkakone?
Kirjoittakaa kommenttia!

10

394

  Vastaukset

  Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
  5000
  • Anonyymi

   Sillä miten autonasentajan palkka muodostuu, ei tuossa vertailussa ole merkitystä, koska vertailun palkat, tai enemmin ansiot, perustuvat tilastoihin vuodelta 2022. On toki helppo todeta, että oma palkka ei ole lähelläkään vertailun keskiarvoa tai mediaania, mutta se ei poista tuon vertailun luotettavuutta. Se kertoo vain omista ansioista verrattuna muihin.

   Se mikä tuossa artikkelissa on ongelmana on, että siinä ei yksiselitteisesti kerrota onko kyseessä palkka vai ansioista kyse. Kumpaakin määritelmää käytetään surutta, vaikka ne eivät ole käytännössä sama asia.


   Uutisen määritelmä miten palkat ovat määritelty, ja samalla on esimerkki epämääräisyydestä. Kuukausipalkkaan ei kuulu erilaiset lisät ja palkkiot, se on vain pelkkä peruspalkka, jos siihen lisätään jotakin muuta siitä tulee ansiot. Nyt sitten tavallinen kaduntallaaja lukee jutun ymmärtämättä mistä vertailussa on oikeasti kyse ja vertaa omaa nettopalkkaansa näihin vertailun bruttoansioihin ja ihmettelee mistä näitä lukuja vedetään. Ne vedetään tilastokeskuksen tilastoista.

   ***
   https://yle.fi/a/74-20053544
   Koneessa kuukausipalkka perustuu Tilastokeskuksen määritelmään kokonaisansioista. Kokonaisansio kuvaa säännölliseltä työajalta sekä muulta työajalta, kuten yli- ja lisätyöajalta, maksettua palkkaa. Kokonaisansio ei sisällä kertaluonteisia palkkaeriä, kuten lomarahaa ja tulospalkkioita.

   ***

   • Anonyymi

    Kuule, mitä arvelisit autosi huoltamisen maksavan, jos jokaiselle korjaamon asentajalle maksettaisiin palkkaa pruttona 2500€/kk+1000€/kk lisiä.
    Auto- ja korjaamoalan tessissä esim. ulkotyölisä taitaapi olla siinä 0,50€/h.
    Korjaamot on auki arkisin ja iltalisää maksetaan kai useimmiten klo 18.00-22.00 väliltä niillä korjaamoilla jotka palvelevat arkisin klo 07.00-22.00.
    Jos jokatoinen viikko olisi iltalöysi, niin kuukaudessa huonoa, jopa naurettavaa iltalisää saisi noin 40h.
    Yö- tai pyhätöitä ei varmaankaan niinpaljon tehdä, että aineisto olisi ollut vertailukelpoita dataa Tilastokeslukselle.
    Vai vietkö autosi remonttiin johonkin liikkeeseen lauantai ja sunnuntai yön väliseen moneyshit vuoroon, josta työntekijä saisi mukavat yö-lisät?
    Edelleenkin väitän, että Ylen palkkakoneessa on paha vääristymä eikä luvuissa ole realismia tähän päivään.


   • Anonyymi
    Anonyymi kirjoitti:

    Kuule, mitä arvelisit autosi huoltamisen maksavan, jos jokaiselle korjaamon asentajalle maksettaisiin palkkaa pruttona 2500€/kk 1000€/kk lisiä.
    Auto- ja korjaamoalan tessissä esim. ulkotyölisä taitaapi olla siinä 0,50€/h.
    Korjaamot on auki arkisin ja iltalisää maksetaan kai useimmiten klo 18.00-22.00 väliltä niillä korjaamoilla jotka palvelevat arkisin klo 07.00-22.00.
    Jos jokatoinen viikko olisi iltalöysi, niin kuukaudessa huonoa, jopa naurettavaa iltalisää saisi noin 40h.
    Yö- tai pyhätöitä ei varmaankaan niinpaljon tehdä, että aineisto olisi ollut vertailukelpoita dataa Tilastokeslukselle.
    Vai vietkö autosi remonttiin johonkin liikkeeseen lauantai ja sunnuntai yön väliseen moneyshit vuoroon, josta työntekijä saisi mukavat yö-lisät?
    Edelleenkin väitän, että Ylen palkkakoneessa on paha vääristymä eikä luvuissa ole realismia tähän päivään.

    Kuten jo aieminkin totesin, tilastojen kannalta on aivan sama miten yksittäisen henkilön palkka/ansiot muodostuu, olipa se sitten kokonaan provikka, kuukausipalkka tai jotakin muuta. Siinä verrataan vuoden palkkoja/ansioita muiden vastaaviin, ei sitä miten palkka/ansiot muodostuvat.


   • Anonyymi

    😋😋😋😋😋😋😋😋😋😋

    🍑 ­N­­­y­­­m­­­f­o­­­m­­a­­a­n­­i -> https://ye.pe/finngirl21#18282419

    🔞❤️💋❤️💋❤️🔞💋❤️💋❤️💋🔞


  • Anonyymi

   Ei hekoja makseta enää. Yleensä irtisanovat siinä vaiheessa kun niitä pitäisi alkaa maksamaan. Taulukosta myös katsotaan se alin mahdollinen palkka eli ei ihan realismia nuo laskurit. Ainakin teollisuudessa ja korjaamoilla normi käytäntöjä nämä.

  • Eipä ole ihme, jos nuoremmat ihmiset ajattelevat tekevänsä p*skaduunia p*skapalkalla, jos ovat tavallisissa töissä ja tienaavat 2400-2600 euroa bruttona.

   Näemmä kolmen ja puolen tonnin palkka on ihan minimi, että voi edes pitää itseään ihmisenä, palkkakoneen mukaan.

   • Anonyymi

    2000 egee kuussa on kyllä alipalkkausta ihan joka työssä ja tuota riistoa on suurin osa vuokrafirmojen paskaduuneista.


  • Anonyymi

   Ylen palkkakone sanoo, että kuorma-auton kuljettajalle maksetaan ennen veroja 3800€/kk
   Tuossa Oikotiellä on jakeluauton kuljettajan paikka, jossa palkkakin mainitaan reilusti 16/h, niin Palkkakonern ansioihin päästäkseen olisi ratin ja penkin välissä istuttava 237,5 tunti ja se on paljon.

   16€x40hx4viikkoa=2560€
   3800€÷16€/h=237,5h
   3800€÷4viikkoa÷40h=23,75€/h

   Käsi ylös...NYT, kaikki rekkakuskit, jotka ajatte suurimmilla painoilla, pisimpiä moduuleit, vaativinta ajoa, niin kuinkamonella tuntipalkka on 23,75€/h ja saatte tosiaan ajamalla autoa 160h/kuukaudessa 3800€.
   Tiedän, alalla on työnarkomaaneja, jotka tienaa, mutta palkkakoneessa kai puhutaan suht normaaleista tuntimääristä/kuukausi, niin ne, jotka tekee töitä kuukaudessa 200 tuntia tai yli, niin pitäkööt nyt pienempää suuta.

   Nythän siellä palkkakoneessa lässytetään jotain, että ilmoitetut palkat on ennen veroja ja mukana on kertaluontoiset maksut esim. lomarahat.
   No, niin kai on työpaikkailmoituksissa kerrotut palkatkin kuten myös työehdoissa olevat taulukkopalkat ennen veroja.
   Eikö sitten lähihoitajille makseta lomarahoja tai muita lisiä, kun lähihoitajan työpaikkailmoituksessa mainittu kuukausipalkka ja Palkkakoneen kertoma palkka osuu jo samalle tontille satasien tarkkuudella?

   Aloittajan kanssa yhtämieltä, että hohoijaa kyllä menee vähän yläkanttiin vs. todellisuus nuo Palkkakoneen höpöhöpö jutut.

  • Anonyymi

   Noita palkkatietoja pidempään seuranneena olen alkanut pohtimaan, että luultavasti on katsottu jokin ammattinimike ja sitten kokonaistulot verotuksessa.

   Siinä on sitten mukana se toinenkin työ ja pääomatulot.

   En ole koskaan päässyt noihin tilastojen keskituloihin, vaikka olisi täydet ikälisät ja ylitöitä niin paljon kuin laki sallii ja vähän yli. Melkein kaikki pyhätkin töissä.

  • Anonyymi

   Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä.
   Toinen mikä saattaa vääristää, niin esim. tilastoihin päätyy eri alojen yrittäjiä.
   Jos vaikka maalaus- ja saneerausliikkeen pyörittäjän tulot (oli ne nyt mitä tahansa) lipsahtaa sinne pintakäsitteliän palkaksi YLE:n Palkkakoneeseen, niin näyttäähän se aikamoiselta kausityöläisen palkalta.
   YLE:llä on muutenkin yliarvostettuja nuo kaiken maailman "koneet" joista voi sitten jonkun kulahtaneen uutisankkurin mukaan nähdä absoluuttisen totuuden asiaan, kuin asiaan.
   Eikä tämä ole esim. demokratian kannalta aina hyvä, kun "vaalikone" ohjailee ihmisten äänestys käyttäytymistä.

  Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

  Luetuimmat keskustelut

  1. 57-vuotiads muka liian vanha töihin?

   On tämä sairas maailma. Mihin yli 55-vuotiaat sitten muka enää kelpaavat? Hidasta itsemurhaa tekemään, kun eläkkeelle ei
   Maailman menoa
   393
   5019
  2. Haluatteko miellyttää kumppaninne silmää?

   Entä muita aisteja? Mitä olette valmiita tekemään sen eteen että kumppani näkisi teissä kunnioitettavan yksilön? Olette
   Sinkut
   285
   2781
  3. By the way, olet

   mielessäni. Olet minulle tärkeä, niin suunnattoman tärkeä. En kestäisi sitä jos sinulle tapahtuisi jotain. Surullani ei
   Ikävä
   155
   1985
  4. Onko kaivattunne suosittu?

   Onko teillä paljon kilpailijoita? Mies valitettavasti näyttää olevan paljonkin naisten suosiossa :(
   Ikävä
   104
   1688
  5. J-miehelle toivon

   Hyvää yötä. Voisiko nykyistä tilannetta uhmaten vielä pienintäkään toivetta olla, päästä kainaloosi joskus lepääämään.
   Ikävä
   85
   1543
  6. Onkohan sulla enää tunteita

   kun nähdään seuraavan kerran? Niin hyvä fiilis on ollut viime aikoina, että se on nyt pahin pelkoni. Oletkohan unohtanut
   Ikävä
   51
   1410
  7. Haluatko S

   vielä yrittää?
   Ikävä
   63
   1407
  8. Täytyi haukkuu sut lyttyyn

   En haluu tuntee rakkautta sua kohtaan enää ja haluun unohtaa sut mut sit tulee kuiteki paha olo kun haluis vaan oikeesti
   Ikävä
   61
   1377
  9. Kylpyläsaaren Lomakylän kahvilaravintola

   Kävimme syömässä Kylpyläsaaressa. "Naudanliha burgeri" maksoi 18,90 euroa ja lisäksi limsa 4,50 euroa. Annoksen hinnaks
   Haapavesi
   64
   1344
  10. Rakkauden riemuvoitto

   Valta voidaan voittaa tiedolla. Mutta tieto on huonompi kuin kauneus, hellyys ja rakkaus. Siksi kauneus on vallan ja tie
   Hindulaisuus
   349
   1121
  Aihe