Ylen palkkakone, yltiöpositiivinen

Anonyymi-ap

Ylen palkkakone kertoo, että ajoneuvoasentajan perustutkinnolla tienaisi 3500 euroa bruttona (ennen veroja)🤔
Pysähdytäämpä hetkeksi miettimään.
Alan työehdoista neuvottelee Teollisuusliitto (työntekijä puoli) ja Autoalan keskusliitto AKL (työnantaja)
autokauppakorjaamo.fi sivustolta löytyy voimassa olevat palkkataulukot.
Palkkataulukossa on kuusiportainen työn vaativuusryhmittely, sekä henkilökohtainen palkanosa 0-30%
Taulukon minimipalkka TVR1, Heko 0% on 11,91€/h tai 1975€/kk
Vastaavasti maksimi TVR6, Heko 30% on 20,92€/h tai 3468€/h
Alalla on noudatettu noin kolmenkymmenenvuoden ajan 7,5 h työpäiviä (37,5h / viikko)
Alalla on niinsanuttu palkkiopalkkausjärjestelmä, jossa työntekijälle maksetaam lisää suoritteen mukaan, eli kuinkapaljon asentajan tekemistä töistä on saatu laskutettua €/läsnäolotunti.
Tämän kerrotun palkkion muodostumiseen vaikuttaa negatiivisesti, jos asentaja joutuu leimaamaan odotusajalle. (Palkkiopalkka "sulaa pienemmäksi" tai kokonaan pois.)

Ylen palkkakone ei ole kertonut edellä mainittuja asioita eikä myöskään sitä, että työnantaja käyttää palkkataulukkoa koko skaalalla hyväkseen, koska näin on liittojen välillä sovittu!
Osassa työpaikoissa on hyvinkin hankala nousta palkkataulukon portaissa viimeiseen neljännekseen, sillä "suositus" on, että korjaamon työntelijöiden palkat noudattavat kaussin käyrää.
25% työntekijöistä kuuluu alimpiin palkkaluokkiin.
50% työntelijöistä kuuluu keskivaiheille.
Loput 25% työntekijäistä on sitten kultapossukerholaisia.
Näin ollen, jos korjaamossa on vaikka 12 asentajaa, niin EHKÄ yhdelle asentajalle maksetaan taulukon TVR6, Heko 25%
Loput joutuu kompensoimaan huonoa palkkaansa edellämainitulla palkkiopalkalla, joka on PALKAN LISÄ, ei siis peruspalkkaa.
Lisä voi muuttua nousemalla tai laskemalla.
Myös taulukko, jonkamukaan palkkiopalkkaa maksetaan ei allekirjoittaneelle auennut kahdenkymmenenviidenvuoden aikana.
Työnantaja määrittää täysin ominpäin palkkiopalkkataulukon, johon sitten asentajan pitäisi yltää saadakseen palkkiopalkkaa.
Esimerkiksi vaativaa vianhakua tekevä asenta ei välttämättä saa palkkiopalkkaa, koska hänen suorite, €/läsnäolotunti on hyvin matala.
Niin älkää edes kuvitelko, että joku nostaisi 45 vuotta palkkaa, joka on yli voimassaolevien työehtojen, kuten YLEN PALKKAKONE ANTAA YMMÄRTÄÄ!
Nyt vaan kaikki amikseen autopuolelle, kun autoverstaasta saa yli kolmehunttia kuussa!
😅😅😅🥰🤣🤣🤣🤣😂😂😂🤣🤣🤣🤣🤣🤣😁😁🤑🤑😘😄😃😂😂😅😆😆😆😆😅🤑🤑🤑🤑

Onko muilta aloilta vastaavia havaintoja todellisuus VS Ylen palkkakone?
Kirjoittakaa kommenttia!

9

351

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Sillä miten autonasentajan palkka muodostuu, ei tuossa vertailussa ole merkitystä, koska vertailun palkat, tai enemmin ansiot, perustuvat tilastoihin vuodelta 2022. On toki helppo todeta, että oma palkka ei ole lähelläkään vertailun keskiarvoa tai mediaania, mutta se ei poista tuon vertailun luotettavuutta. Se kertoo vain omista ansioista verrattuna muihin.

      Se mikä tuossa artikkelissa on ongelmana on, että siinä ei yksiselitteisesti kerrota onko kyseessä palkka vai ansioista kyse. Kumpaakin määritelmää käytetään surutta, vaikka ne eivät ole käytännössä sama asia.


      Uutisen määritelmä miten palkat ovat määritelty, ja samalla on esimerkki epämääräisyydestä. Kuukausipalkkaan ei kuulu erilaiset lisät ja palkkiot, se on vain pelkkä peruspalkka, jos siihen lisätään jotakin muuta siitä tulee ansiot. Nyt sitten tavallinen kaduntallaaja lukee jutun ymmärtämättä mistä vertailussa on oikeasti kyse ja vertaa omaa nettopalkkaansa näihin vertailun bruttoansioihin ja ihmettelee mistä näitä lukuja vedetään. Ne vedetään tilastokeskuksen tilastoista.

      ***
      https://yle.fi/a/74-20053544
      Koneessa kuukausipalkka perustuu Tilastokeskuksen määritelmään kokonaisansioista. Kokonaisansio kuvaa säännölliseltä työajalta sekä muulta työajalta, kuten yli- ja lisätyöajalta, maksettua palkkaa. Kokonaisansio ei sisällä kertaluonteisia palkkaeriä, kuten lomarahaa ja tulospalkkioita.

      ***

      • Anonyymi

        Kuule, mitä arvelisit autosi huoltamisen maksavan, jos jokaiselle korjaamon asentajalle maksettaisiin palkkaa pruttona 2500€/kk+1000€/kk lisiä.
        Auto- ja korjaamoalan tessissä esim. ulkotyölisä taitaapi olla siinä 0,50€/h.
        Korjaamot on auki arkisin ja iltalisää maksetaan kai useimmiten klo 18.00-22.00 väliltä niillä korjaamoilla jotka palvelevat arkisin klo 07.00-22.00.
        Jos jokatoinen viikko olisi iltalöysi, niin kuukaudessa huonoa, jopa naurettavaa iltalisää saisi noin 40h.
        Yö- tai pyhätöitä ei varmaankaan niinpaljon tehdä, että aineisto olisi ollut vertailukelpoita dataa Tilastokeslukselle.
        Vai vietkö autosi remonttiin johonkin liikkeeseen lauantai ja sunnuntai yön väliseen moneyshit vuoroon, josta työntekijä saisi mukavat yö-lisät?
        Edelleenkin väitän, että Ylen palkkakoneessa on paha vääristymä eikä luvuissa ole realismia tähän päivään.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kuule, mitä arvelisit autosi huoltamisen maksavan, jos jokaiselle korjaamon asentajalle maksettaisiin palkkaa pruttona 2500€/kk 1000€/kk lisiä.
        Auto- ja korjaamoalan tessissä esim. ulkotyölisä taitaapi olla siinä 0,50€/h.
        Korjaamot on auki arkisin ja iltalisää maksetaan kai useimmiten klo 18.00-22.00 väliltä niillä korjaamoilla jotka palvelevat arkisin klo 07.00-22.00.
        Jos jokatoinen viikko olisi iltalöysi, niin kuukaudessa huonoa, jopa naurettavaa iltalisää saisi noin 40h.
        Yö- tai pyhätöitä ei varmaankaan niinpaljon tehdä, että aineisto olisi ollut vertailukelpoita dataa Tilastokeslukselle.
        Vai vietkö autosi remonttiin johonkin liikkeeseen lauantai ja sunnuntai yön väliseen moneyshit vuoroon, josta työntekijä saisi mukavat yö-lisät?
        Edelleenkin väitän, että Ylen palkkakoneessa on paha vääristymä eikä luvuissa ole realismia tähän päivään.

        Kuten jo aieminkin totesin, tilastojen kannalta on aivan sama miten yksittäisen henkilön palkka/ansiot muodostuu, olipa se sitten kokonaan provikka, kuukausipalkka tai jotakin muuta. Siinä verrataan vuoden palkkoja/ansioita muiden vastaaviin, ei sitä miten palkka/ansiot muodostuvat.


    • Anonyymi

      Ei hekoja makseta enää. Yleensä irtisanovat siinä vaiheessa kun niitä pitäisi alkaa maksamaan. Taulukosta myös katsotaan se alin mahdollinen palkka eli ei ihan realismia nuo laskurit. Ainakin teollisuudessa ja korjaamoilla normi käytäntöjä nämä.

    • Eipä ole ihme, jos nuoremmat ihmiset ajattelevat tekevänsä p*skaduunia p*skapalkalla, jos ovat tavallisissa töissä ja tienaavat 2400-2600 euroa bruttona.

      Näemmä kolmen ja puolen tonnin palkka on ihan minimi, että voi edes pitää itseään ihmisenä, palkkakoneen mukaan.

      • Anonyymi

        2000 egee kuussa on kyllä alipalkkausta ihan joka työssä ja tuota riistoa on suurin osa vuokrafirmojen paskaduuneista.


    • Anonyymi

      Ylen palkkakone sanoo, että kuorma-auton kuljettajalle maksetaan ennen veroja 3800€/kk
      Tuossa Oikotiellä on jakeluauton kuljettajan paikka, jossa palkkakin mainitaan reilusti 16/h, niin Palkkakonern ansioihin päästäkseen olisi ratin ja penkin välissä istuttava 237,5 tunti ja se on paljon.

      16€x40hx4viikkoa=2560€
      3800€÷16€/h=237,5h
      3800€÷4viikkoa÷40h=23,75€/h

      Käsi ylös...NYT, kaikki rekkakuskit, jotka ajatte suurimmilla painoilla, pisimpiä moduuleit, vaativinta ajoa, niin kuinkamonella tuntipalkka on 23,75€/h ja saatte tosiaan ajamalla autoa 160h/kuukaudessa 3800€.
      Tiedän, alalla on työnarkomaaneja, jotka tienaa, mutta palkkakoneessa kai puhutaan suht normaaleista tuntimääristä/kuukausi, niin ne, jotka tekee töitä kuukaudessa 200 tuntia tai yli, niin pitäkööt nyt pienempää suuta.

      Nythän siellä palkkakoneessa lässytetään jotain, että ilmoitetut palkat on ennen veroja ja mukana on kertaluontoiset maksut esim. lomarahat.
      No, niin kai on työpaikkailmoituksissa kerrotut palkatkin kuten myös työehdoissa olevat taulukkopalkat ennen veroja.
      Eikö sitten lähihoitajille makseta lomarahoja tai muita lisiä, kun lähihoitajan työpaikkailmoituksessa mainittu kuukausipalkka ja Palkkakoneen kertoma palkka osuu jo samalle tontille satasien tarkkuudella?

      Aloittajan kanssa yhtämieltä, että hohoijaa kyllä menee vähän yläkanttiin vs. todellisuus nuo Palkkakoneen höpöhöpö jutut.

    • Anonyymi

      Noita palkkatietoja pidempään seuranneena olen alkanut pohtimaan, että luultavasti on katsottu jokin ammattinimike ja sitten kokonaistulot verotuksessa.

      Siinä on sitten mukana se toinenkin työ ja pääomatulot.

      En ole koskaan päässyt noihin tilastojen keskituloihin, vaikka olisi täydet ikälisät ja ylitöitä niin paljon kuin laki sallii ja vähän yli. Melkein kaikki pyhätkin töissä.

    • Anonyymi

      Kyllä, ehdottomasti samaa mieltä.
      Toinen mikä saattaa vääristää, niin esim. tilastoihin päätyy eri alojen yrittäjiä.
      Jos vaikka maalaus- ja saneerausliikkeen pyörittäjän tulot (oli ne nyt mitä tahansa) lipsahtaa sinne pintakäsitteliän palkaksi YLE:n Palkkakoneeseen, niin näyttäähän se aikamoiselta kausityöläisen palkalta.
      YLE:llä on muutenkin yliarvostettuja nuo kaiken maailman "koneet" joista voi sitten jonkun kulahtaneen uutisankkurin mukaan nähdä absoluuttisen totuuden asiaan, kuin asiaan.
      Eikä tämä ole esim. demokratian kannalta aina hyvä, kun "vaalikone" ohjailee ihmisten äänestys käyttäytymistä.

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 97
      1824
    2. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      15
      1815
    3. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      53
      1804
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      19
      1657
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      18
      1563
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      10
      1340
    7. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      26
      1300
    8. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      11
      1276
    9. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      14
      1271
    10. Kristityt "pyhät"

      Painukaa helvettiin, mä tulen sinne kans. Luetaan sitten raamattua niin Saatanallisesti. Ehkä Piru osaa opetta?!.
      Kristinusko
      6
      1242
    Aihe