matkaili syyhyttää lapissa

Anonyymi-ap

7

100

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Syyhy tarttuu helposti vastaanottokeskuksien väenpaljoudessa ja ahtaissa tiloissa. KUVA: INA FASSBENDER/REUTERS

      Euroopan ulkopuolella syyhy on vielä vaikeampi ongelma. Bangladeshin rohingyapakolaisten leireillä levisi viime vuonna laaja syyhyepidemia, jossa tartunnan sai arviolta 400 000 ihmistä. Pahimmillaan uusia tartuntoja diagnosoitiin 700 päivässä.

      WHO suoritti marras-helmikuussa Baglandeshissä maailman suurimman joukkolääkityskampanjan, jonka tarkoituksena oli katkaista syyhyn leviäminen. Pakolaisleirien kaltaisissa oloissa kaikki asukkaat tulee lääkitä samaan aikaan.

      WHO lähetti leireille yhteensä 5,2 miljoonaa suun kautta otettavaa ivermektiinitablettia ja 185 000 tuubia permetriinivoidetta, joita käytetään pääsääntöisesti syyhyn hoitoon.

      YKSI skenaario syyhyn leviämiselle epäillään olevan se, että punkkien resistenssi lääkkeitä vastaan lisääntynyt. Aihetta ei ole kuitenkaan vielä laajemmin tutkittu.

      Kyseessä voivat olla myös lääkkeiden käyttövirheet, sillä ilman reseptiä apteekista saatavan permetriinivoiteen levittäminen on hankalaa. Voidetta tulee levittää joka paikkaan kehossa leuasta alaspäin.

      SYYHYN aiheuttaa syyhypunkki. Syyhy tarttuu ihokosketuksessa, mutta joskus myös vaatteiden tai vuodevaatteiden välityksellä. Syyhyn tarttumiseen vaaditaan toistuva tai intensiivinen kontakti, kuten samassa taloudessa asuminen tai seksikontakti.

      Syyhyä hoidetaan Suomessa pääasiassa kahdella eri valmisteella: ilman reseptiä saatavalla permetriinivoiteella ja reseptillä saatavalla tablettimuotoisella ivermektiinillä.

      LUE LISÄÄ KIRJOITTAJALTA
      Anu Pekonen
      AIHEESEEN LIITTYVÄÄ
      Kuvassa purkki rikkisalvaa, jota käytetään syyhyn hoitoon.
      Lääkäri­lehti: Apteekeilta vastaus syyhy­lääke­pulaan – alkavat valmistaa hoitavaa salvaa
      TERVEYS
      19.3. 7:57
      Levinnyt syyhy on saanut myös kuntosaliharrastajat varpailleen.
      Voiko syyhy tarttua kuntosalilla? Asiantuntijat vastaavat
      URHEILU
      6.3. 13:20
      Syyhykutinaa voi esiintyä eri ihoalueilla.
      Kuvat ja grafiikat: Näin syyhyn tunnistaa
      KOTIMAA
      5.3. 7:15

      Tässä ovat ohjeet syyhy­siivoukseen – THL kertoi tartunta­tilanteesta
      KOTIMAA
      4.3. 13:57

    • Anonyymi

      Syylä tauti leviää levillä ja Rovaniemellä räjähdysmäisesti , erittäin tarttuva
      AIRNB PETIVAATTEISSA YMS.


      Nyt orfvirus löytyi ensimmäiseksi kuusamolaisen avioparin sormitulehduksesta, jota kliinisen taudinkuvan perusteella epäiltiin orfinfektioksi. Virukset voitiin nähdä elektronimikroskopialla. Pariskunta oli käsitellyt kuukautta aikaisemmin hirvenlihaa, mutta itämisaika olisi ollut liian pitkä orfinfektioon. Täten tartunta oli mitä ilmeisimmin saatu kuutta vuorokautta aikaisemmin käsitellyistä poronpäistä.

      Suomessa nyt levinnyt porojen orfepidemia on ollut poikkeuksellisen vakava. Yli tuhat poroa on sairastunut ja satoja kuollut. Norjassa v. 1975 poroissa tavattu orfinfektio on ollut melko lievä sairaus, jossa esiintyi 1–2 cm:n läpimittaisia papilloomia useimmiten suussa ihon ja limakalvon rajalla (Kummeneje ja Krogsrud 1979). Sen jälkeen suurta epidemiaa ei Norjassa ole esiintynyt. Suomessa on siirrytty porojen hoidossa talviruokintaan, ja epidemian on arveltu leviävän rehun välityksellä talviruokintapaikoilla. Suussa esiintyvä infektio vaikeuttaa syömistä, eläimen ravitsemustila heikkenee ja sekundaari-infektiot ovat yleisiä, mikä voisi selittää huomattavan kuolleisuuden. Toinen selitys olisi se, että orf on Suomen poroille uusi ja siksi tappava tauti.

      Suuri epidemia antaa aiheen harkita rokotuksia. Rokotus ei kuitenkaan ole ongelmatonta. Kaupallista rokotetta orfvirusta vastaan ei ole saatavissa. Eläimien rokottamista elävällä rokotteella on kokeiltu, mutta tällöin on aiheutettu vaikeita infektioita. Inaktivoitu virus taas on antanut melko lyhyen suojan, ja rokotukset suositellaan uusittavaksi 6–12 kuukauden välein. Risti-immuniteettia vaccinia-virukselle ei esiinny, joten vacciniarokote on tehoton. (Robinson ja Mercer 1988).

      Dermatologisesti mielenkiintoista on, että parapoxvirukset samoin kuin herpes simplex -virus voivat laukaista erythema multiformen. Voisi ajatella, että se syntyy ainakin osittain soluvälitteisen immuniteetin mekanismeilla. Viruksia on keratinosyyteissä, jotka ovat Langerhansin solujen ohella ihossa antigeeneja tarjoavia soluja.

      Kolme parapoxviruslajia, paravacciniavirus, naudan papulaarista stomatiittia aiheuttava virus ja orfvirus saavat aikaan ihmisessä hyvin samanlaisen taudinkuvan. Niitä ei voi erottaa toisistaan tavallisella elektronimikroskopialla mutta kylläkin esimerkiksi DNA-hybridisaatiomenetelmällä. Tämän vuoksi jotkut tutkijat ovat esittäneet, että kaikkia parapoxvirustauteja kutsuttaisiin yhteisnimellä farmyard pox (Hartmann ym. 1985). Suomeksi se olisi tarha- tai farmirokko.

      Suomen poroepidemiassa on sairastunut myös kaksi koiraa, ja tauti on leviämässä lampaisiin.

    • Anonyymi

      Eikä johdu mistään matkailusta vaan liika rokottamisesta johtuva myrkytystila josta seuraa mm syöpää ja sydänlihastulehduksia. Älkää uskoko niitä valtamedian valheita !

    • Anonyymi

      kuppase mamutniitä tuo ja lapin epähygieenisyys airnb asunnoissa vilisee ötököitä ys.. ei niitä kylläkää huumeissa nää

    • Anonyymi

      airnb asunnot syyhyy

    • Anonyymi

      DDD

    • Anonyymi

      ddd

    Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tärkeä kysymys!

      Haluatko sinä, mies, minut?
      Ikävä
      91
      1525
    2. Asiallinen lähestyminen

      Mitä on asiallinen lähestyminen?? Tietääkö tai tajuaako kukaan, varsinkaan miehet??? Eilen NELJÄNNEN kerran jouduin isk
      Sinkut
      171
      1230
    3. En tiedä..

      Yhtään minkälainen miesmaku sinulla on. itse arvioin sinua moneenkin otteeseen ja joka kerta päädyin samaan lopputulokse
      Ikävä
      104
      1070
    4. Jennika Vikman avoimena - Isosisko Erika Vikman ohjeisti napakasti Tähdet, tähdet -kisaan: "Älä.."

      Jennika ja Erika - niin ovat kuin kaksi marjaa! Ilmeiltään, ääneltään ja eleiltään hyvinkin samanlaiset - toinen on kyll
      Suomalaiset julkkikset
      15
      967
    5. Mitäs nainen

      Meinaat tehdä viikonloppuna.
      Ikävä
      86
      890
    6. Suhde asiaa

      Miksi et halua suhdetta kanssani?
      Ikävä
      66
      803
    7. Milloin viimeksi näit ikäväsi kohteen?

      Oliko helppo tunnistaa hänet? Millaisia tunteita tuo näkeminen herätti sinussa?
      Ikävä
      40
      787
    8. Kirjoita nainen meistä jotain tänne

      tai minusta, ihan mitä haluat. Niinkin voi kirjoittaa, etteivät muut tunnista, esim. meidän kahdenkeskisistä jutuista. K
      Ikävä
      60
      744
    9. Vedalainen metafysiikka

      Termi ”metafysiikka” kuuluu Aristoteleelle. Metafysiikka tarkoittaa ”fysiikan jälkeen” eli tietoa siitä, mikä on tavalli
      Hindulaisuus
      289
      743
    10. Ai jaa sinä oletkin ahnas

      Ja romanttinen luonne, nyt vasta hiffasin että olet naarastiikeri. Parempi myöhään kuin ei milloinkaan.
      Ikävä
      107
      738
    Aihe