Lohen oikeaoppinen loimuttaminen

nahkapää

Seuraavassa ohjeet Lohen oikeaoppiseen loimuttamiseen. Ensinnäkin tärkeää on,että lauta
mihin Lohi kiinnitetään on palamatonta materiaalia. Pese ja huuhtele lohi huolella ( älä käytä shampoota tai saippuaa ). Naulaa Lohi
puutikuilla lautaan niin,että se varmasti pysyy siinä. Juo lasillinen hyvää valkoviiniä. Älä naulaa Lohea rautanauloilla lautaan. Myöskään galvanoidut ruuvit tai muutkaan rauta-teräs tai sinkkiruuvit eivät sovi tarkoitukseen. Juo toinen lasillinen hyvää viiniä.Sivele Lohi voilla, margariinilla tai vesi-sitruuna liuoksella. Mausta mielesi mukaan suolalla, pippurilla ja tillillä. Juo kolmas lasillinen hyvää valkoviiniä. Sytytä nuotio tai tuli paikkaan,jossa aioit loimutuksen toteuttaa ( ei sisätiloissa, paitsi Grillimajassa ). Aseta lauta tukevasti etuviistoon tuleen päin,ei kuitenkaan niin että tuli pääsee koskettamaan Lohilautaa. Juo snapsilasillinen jotain terävää.
Pidä yllä tasaista loimua,mutta älä roiski sytytysnestettä nuotioon tulen ylläpitämiseksi.
Ajan kuluksi voit tekaista maistuvan salaatin ja keittää uudet perunat kalan kyytipojaksi. Ota toinen snapsilasillinen ja huolehdi,että nuotion
tuli ei ylly liian isoksi. Pidä sammutuspeite käden ulottuvilla ja ennenkaikkea yritä pysyä hereillä. Kata pöytä kesäsen kauniiksi ja ilahduta läheisiäsi kutsumalla heidät syömään
maukasta Lohta. Lohi on kypsä kun ruodot irtoavat fileestä ja nestettä ei valu kalasta.
Kannattaa olla tarkkana,ettei Lohi kuivu loimutettaessa ja viinien sekä snapsien annostelussa kannattaa pitäytyä mieluiten oman kokemuksen ja mielialan mukaisissa määrissä.
Jos loimutus tuntuu liian työläältä Lohen voi aina kääriä folioon ja ja Grillata hilloksella.
Luonollisesti silloin ei tarvita lohilautaa..))
Maukasta kesää !

8

11721

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Mössääjä

      Maistuu epäilemätikkä.

      Taitajan loimuttama lohi on oikeasti herkkua. Minä en ole välittänyt opetella tuota jaloa taitoa vaan olen tyytynyt grillaamaan loheni. Ja kun olemme kerran grillaus- emmekä loimutuspalstalla, niin kerron useimmiten soveltamani menettelytavan:

      Leikkaan lohen 2-2,5 cm:n paksuisiksi siivuiksi. Ladon de vierekkäin halsteriin, joka lienee alun perin tarkoitettu pienempien kalojen grillaamiseen kokonaisina. Ripottelen pintaan Kalaneuvos-mausteseosta (sekoittaja muistaakseni Kalaliike Hukkanen) ja sitruunapippuria. Halsteria kääntelen sitten melkoperäisen hiilloksen päällä olevalla grilliritilällä. Pinnan värin muuttumista on näin helppo seurata ja grillaus on hyvinkin tarkkaan kontrollissa.

      Koetan varoa lohen grillaamista kuivaksi. Mehukasta sen olla pitää - ainakin minulle!

    • Halsterilla onnistuu

      Tämä toimii myös hyvin. Toimii parhaiten pallogrillissä. Poista tuhkat.Täytä hiiliarinalle
      brikettejä toiseen laitaan, niin että brikettikasa nousee grillin reunaa ylöspäin. Sytytä kuumailmapuhaltimella. Polta rasvat grilliritilästä. Aseta kala halsteriin jossa ei ole puu eikä muoviosia. Säädettävä
      on paras, ettei kala mene lyttyyn. Halsteri asetetaan vastapuolelle , millä on hehkuva brikettikasa. Laita pitkä keppi siltä puolelta missä brikettikasa on tukemaan halsteria, että halsteri on 45 asteen kulmassa grilliritilään nähden. Siis brikettikasa toisella ja kala toisella puolen grilliä. Kalan alle voi tyhjälle osalle hiiliarinaa laittaa foliovuoan, niin pysyy
      grilli vähempihajuisena, kun kalan rasva ei jää grilliin. Aloita nahkapuoli brikettien suuntaan.
      Kuumimman hehkun kohdalle kalan paksuin kohta. Voi kokeilla kädellä. Eli yleensä pyrstöosa kalasta on alaspäin. Kääntoajan näkee, kun ulospäin grillistä oleva kalan reuna on selvästi
      kypsynyt ja nahkan puolella on jo ruskettuneita ja palorakkuloita. Kun kala on nahka ulospäin grillissä niin kala kypsyy aika nopeasti. Pintaan pitää saada väriä. Halsteri toimii tosi hyvin, eikä tarvitse koko ajan vahtia tulta. Tämä toimii myös hyvin marinoidulle hyvälaatuiselle lihalle. Hanki eri halsteri lihalle ja kalalle. Kalan voi suoraan nostaa pöytään esim. uunipellin päälle. Muista käyttää paksuja nahkarukkasia, sillä halsteri on tulikuuma.

      • ammattilainen

        Kannattaa perehtyä asioihin ennen kuin sotket loimuttamisen ja muut kypsennys tavat keskenään. Have a nice fish


      • ?
        ammattilainen kirjoitti:

        Kannattaa perehtyä asioihin ennen kuin sotket loimuttamisen ja muut kypsennys tavat keskenään. Have a nice fish

        Onnistuuko tuo loimutus jos ei pidä viinistä? Käykö kalja?


      • Vehnäolut
        ? kirjoitti:

        Onnistuuko tuo loimutus jos ei pidä viinistä? Käykö kalja?

        Eikä kesken käynytä kannata pullottaa, se tulee pullosta ulos niin että paukahtaa!


    • LordDego

      ÖÖÖöööö...Lohi kyllä loimutetaan kuusilaudalla,joka ainakin allekirjottaneen kokemuksien perusteella on palavaa materiaalia, sori vaan.Tarttee vaan muistaa se "nesteytys" ämpäri viereen ja tuore kuusenoksa,jolla otetaan vettä sangosta ja "vihdotaan" kalaa ettei pala.voi toki käyttää vaikka koivua tms mitä löytyy, mutta noi halstraamiset on asia IHAN erikseen. Maustaminen käy ihan jokaisen oman maun mukaan, itte suosin reilulla kädellä merisuolaa ja myllystä pippuria(sitruunaa) sekä vielä tuoreellla sitruunalla sivelyä pintaa ja avot. kala nahkapuoli alaspäin kiinni lautaan ja kunnon tulet rilliin, ei mitään hiillos pelleilyjä.joku n.30min kiloo kohti n.kyynärän päässä tulesta on ihan ok.Mutta tarttee muistaa sitte että on TULI eikä mikään kynsivalkee,eli liekki nousee REILUSTI kalan yläpuolelle.

    • Käytän koivulautaa

      joka on lionnut vedessä muutaman vuorokauden.

      • ........

        Koivulauta on ihan hyvä. Ei sitä tarvitse liottaa vedessä lainkaan, sillä loimutettava kala on liian lähellä liekkejä, jos se lauta alkaa palamaan. Kaln on tarkoitus kypsyä loistelämmössä hitaasti ja välillä sitä voi sivellä voi-vesiseoksella. Yleensä loimukalasta on ruodot poistettu varsin tarkoin ennen loimuttamista.
        Grillaus ja halstraus on loimuttamisestapoikkeavia valmistustapoja!


    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2442
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      301
      2014
    3. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      22
      1816
    4. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      24
      1595
    5. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      24
      1445
    6. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1329
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      43
      1328
    8. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1275
    9. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      37
      1171
    10. On jo heinäkuun viimeinen päivä.

      En taida nähdä sinua koskaan.
      Rakkaus ja rakastaminen
      36
      1046
    Aihe