savustus

savunahka

voisko joku ystävällisesti kertoa miten tapahtuu kalan savustus? Mitä vaaditaan hyvältä savustuspöntölta? Kiitos avusta!

6

42944

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • in.na

      Savustus tapahtuu siten, että ensin laitetaan pöntön pohjalle purua, saa valmiina kaupasta, leppähake on paras. Meidän pöntön pohja on n. 55 cm x 40 cm, niin sen kokoiselle pohjalle menee 5 mun nyrkillistä purua (eli siis tosi vähän), kun kalaa savustetaan, sehän kypsyy nopsaa.

      Sitten muutama sokerinpala pohjalle, mä laitan 5, mutta joku voi laittaa enempi, joku vähempi. Sokeri antaa kauniin, ruskean värin.

      Ja sitten vielä mausteeksi n. 10 cm pituinen katajanoksa pohjalle, antaa pienen makuvivahteen. Enempää en minä ainakaan laittaisi, tekee tunkkaiseksi jos on liikaa katajaa. Joku voi olla toista mieltä.

      Sitten kalat savustimeen, alemmalle ritilälle paksummat ja ylemmälle pienemmät.

      Savustin grilliin, voi laittaa kylmänäkin, jonkun mielestä pönttö pitää esilämmittää, mutta mun mielestä savuavaa pönttöä on inhottava täyttää. Jos on hiiligrilli, niin kuumimmalle hiillokselle, kaasugrillissä grilli säädetään kuumimmalle.

      Silakalle riittää vartti, keskiverto ahvenille ja kampeloille 18 min, kilon painoinen kala ainakin puoli tuntia. Kala on kypsää kun selkäruoto lähtee helposti irti. Älä kypsennä "varman päälle" tai "vähän vielä", kala kuivuu!

      Mitä hyvältä pöntöltä vaaditaan, en osaa oikein sanoa koska meillä on aina ollut vaan tuo yksi ja se ainakin on hyvä.

      Se on rosterinen, missä kansi päällä, ritilät 2 kpl allekkain ja alimmaisena pohjalla jalallinen rasva-allas, jalallinen siksi, että sen alle tulee purut ihan pohjimmaiseksi. Rasva-allas on hyvä olla koska muuten rasvat/nesteet tippuu puruille pöntön pohjalle.

      Itse henk.koht tykkäisin, että olisi kätevämpää jos luukku olisi sivulla päällikannen sijaan, olisi helpompi käyttää kuten uunia, mutta mieheni väitii, että ne on huonoja. Jaa, en tiedä miten niin huonoja, mutta kai ne sitten on.

    • gulinaristi

      suolaa file tai koko kala sillä lailla, et esim . file laita karkeeta suolaa kalan liha puolelle nii pal, ku siihen jäisi, kun sen suolapedille lasket. anna olla n.4 tuntia ... kevyt huuhtelu, hyvä kuivaus....pönttöön leppäpurua n. kourallinen ja sokerinpala.. file folion päälle, ettei rasva pääse karkaamaan ja kala pysyy muheena ... miedot tulet alle ... aikkaa 20-30 min... jesss .. mahtavaa.... kyllä maistuu... kala kypsä, kun lähtee helposti nahasta irti....
      älä kurki kannen alle, ettei pusut syty palamaan..
      pöntön kokoja on monenlaisia... mut ois hyvä, ku ois ilmatilaa vähän enemmän.. siis savytilaa... ettei käy turhan kuumana.......lämpö ei saisi nousta paljon yli sadan asteeen....

      nyt alkoi jo sylkirauhaset toimimaan joten koita pärjätä näillä.... nammmmm

    • Hyvän kalan ystävä

      Miksi kalasta tulee kitkerän makuista kun savustan?

      • kala-andersson

        Laitat liian paljon lastuja, silloin tulee kitkerää, tummaa, eikä laatikkosavustin ole hyvä! Kunnon isokokoinen peltikaappi ja lämmityslaitteena kaasu. Silloin lämpötilan saa pysymään noin 80 asteiseina, 2 kg lohi noin 2tuntia. Hong Kong tavarataloissa on myynnissä polttimia edullisesti (muuripannun poltin), suotavaa on että näitä on kaksi, jos on alle 10 astetta ulkona - näin!


    • repe

      entisen ammattilaisen perusohjeet:

      esisuolatun kalan (10%, n.10 asteisessa suolaliuoksessa 10 tuntia) savustus tulee aloittaa ESIKYPSENNYKSELLÄ. Tämän onnistumiseksi uunissa tulisi olla kosteudenpoistoventtiili mutta kansi hieman raollaan korvaa venttilin pieniä määriä savustettaessa.
      Lämpötilan esikypsennyksessä/kuivauksessa ei saisi ylittää kahdeksaakymmentä astetta. Savustuksessa laatu tehdään ajalla. Esikypsennys
      vaatii n. tunnin, varsinainen savustus puoli.
      Ennen varsinaista savustusvaihetta, on syytä odottaa leppähakkeen kunnollisen savunmuodostuksen alkamista ennen luukkun sulkemista, ettei lämpötila karkaa liian korkeaksi.
      Savustus tehdään siis kypsälle, liian kosteutensa luovuttaneelle kalalle.

      Hyviä herkutteluhetkiä!

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Jos yhdistät nimikirjaimet

      Jos yhdistät sinun ja kaivattusi ensimmäisten nimien alkukirjaimet mitkä nimikirjaimet tulee? Sinun ensin ja sitten häne
      Ikävä
      107
      6904
    2. Oletko katkera kun

      Et saanut kaivattuasi
      Ikävä
      95
      4431
    3. Mies vinkkinä sulle

      Jos pyytäisit kahville tai ihan mihin vaan, niin lähtisin varmasti välittämättä muista
      Ikävä
      48
      3806
    4. Kyllä se taitaa olla nyt näin

      Minusta tuntuu et joku lyö nyt kapuloita rattaisiin että meidän välit menisi lopullisesti. Sinä halusit että tämä menee
      Ikävä
      48
      3502
    5. Paljon niitä puheita

      susta liikkuu. 🤮
      Tunteet
      51
      3498
    6. Mitä haluat sanoa tällä hetkellä

      Hänelle 🫶 ⬇️
      Ikävä
      188
      3445
    7. Odotan että sanot

      Sitten siinä että haluaisit vielä jutella kahdestaan kanssani ja sitten kerrot hellästi että sinulla on ollut vaikea san
      Ikävä
      24
      2949
    8. Nainen vinkkinä sulle!

      Jos laitat selvän tunnisteen niin kutsun sinut n*ssittavaksi.
      Tunteet
      67
      2654
    9. Vietetään yö yhdessä

      Rakastellaan koko yö
      Ikävä
      46
      2491
    10. Hei seksikäs

      Upottava katse sinulla ja tiedät sen.
      Ikävä
      13
      1854
    Aihe