Kuulin että kuivattu kala voi säilyä hyvänä jopa vuoden huoneenlämmössä tiiviissä sankossa kun se on hyvin suolattu. Esim. suomessa asuvat aasialaiset syövät tälläistä kalaa joka on siis jo vuoden vanhaa kuivattua kalaa.
Onko kukaan kuullut vastaavaa??
Voiko tämä tosiaan olla mahdollista?
Toinen kummastusta aiheuttava on: Makkara jota on parvekkeella kuivatettu kolme vuorokautta. Makkara sisältää raakaa jauhelihaa ja riisiä.
Eikö jauheliha mene jo pahaksi parissa/kolmessa vuorokaudessa jääkaapissa saati lämpimässä ulkoilmassa?
Kuivatuksen jälkeen makkara paistetaan uunissa.
Onko tosiaan mahdollista ettei mennyt pahaksi/pilaantunut?
Kaverini kyllä syönyt sellaista mutta maussa ei ainakaan ole ollut mitään erikoista.. :)
Kuivatun kalan säilyminen?
5
2921
Vastaukset
- Syksy
Säilyyhän kuivalihakin. Vinkki: Lapissa on syöty vuoden ja ylikin vanhaa kuivalihaa vuosisatoja. Eikä sitä säilytetä missään suljetussa paikassa, vaan ilmavasti ripustettuna. Jos se ei säilytyksessä kostu, niin ei se mihinkään vuodessa pilaannu.
- pelle
pitää olla aika hyvin suolattu ja kuivattu että tuotteesta saa veden aktiivisuuden todella alhaiseksi ettei mikrobit pysty kasvaa.eli todella kuiva tai todella paljon suolaa.tai yhdistellen.
- Maan suola
Kyllä se on mahdollista niille, jotka homman osaavat, esimerkiksi aasialaisille. Suomessa taito valmistaa säilyvää ruokaa on pitkälti unohdettu ja tämä tietenkin palvelee parhaiten einesvalmistajia ja makkarantekijöitä. Vielä 1970-luvulla sai Suomessa kunnon metvurstia, jota saattoi säilyttää huoneenlämmössä ja käyttää tarpeen mukaan. Samoin suolatut elintarvikkeet säilyivät hyvin kun suolaa osattiin käyttää oikea määrä. Suolahysterian levitessä erilaiset kevytsuolatuotteet tulivat markkinoille ja ne eivät todellakaan säily.
- osattiin!
Säilöähän voi monella tapaa. Helpointa varmaan on tuo pakastaminen, mutta energiaa kuluu. Itse kuivaan sieniä, suppiksia, mustia torvisieniä ja tatteja. Samoin kuivaan yrttejä ja muita kasveja, esim. nokkosia. Ei se kuivaaminen ole ainoastaan aasialainen tapa. Kyllähän lähinaapurimme norjalaiset kuivaavat mm. turskaa.
- KUIVASI
ÄITI KUIVASI KALAT UUNISSA LOPPULÄMMÖSSÄ. KALAT PISTETTIIN PAPERIPUSSIIN JA UUNIN PÄÄLLE (TAKAREUNALLE)
JA SIELLÄ NE OLIVAT KOKO VUODEN VALMIINA KÄYTETTÄVÄKSI.
ME PENNUT PURESKELTIIN KUIVATTUJA KALOJA KUN TEKI JOTAIN MIELI SYÖDÄ.
ITSE LAITAN KUIVAKALOJA ENÄÄ TOSI HARVOIN, EI OLE PYYTÄJIÄ.
KUIVAKALOIKSI KÄY KAIKKI PIKKUKALAT.
PERATAAN, SUOLATAAN JA UUNIIN KUIVAMAAN.
KUIVAKALOISTA SAA MAUKKAAN KALAKEITON, EI EHKÄ TOSI KALANYSTÄVÄT PIDÄ SIITÄ MUTTA ON ERILAINEN.
KUIVAKALOJA VOI LIOTTAA ENNEN KEITTÄMISTÄ, LÄHTEE LIIKA SUOLA POIS.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Oletko kertonut jo muille tunteistasi?
Ystävillesi esimerkiksi? Minä en ole vielä kertonut kenellekään tästä meidän jutusta.713318Kesä, kesä!
Veikkaan, ettet juuri nyt ikävöi minua, ehket enää koskaan? Näkemättömyys on laimentanut tunteet, ja katselet iloisena k91881Miksi sanotaan että Suomella on suuri armeija, tykistö jne.
Asioita tarkemmin seuranneet tietävät että tuolla Ukrainassa palaa kuukaudessa sen verran mitä Suomella on kokonaisuudes2241269- 1291078
- 1001023
- 60954
Miksi nuori ottaa hatkat? Rajut seuraukset: seksuaalinen hyväksikäyttö, väkivalta, huumeet...
Lastensuojelu on kriisissä ja nuorten ongelmat kasvussa Suomessa. Hatkaaminen tarkoittaa nuoren luvatta poistumista omil67946Shokki! Suuri seikkailu -kisassa todellinen jättiyllätys - Tämä muutos järkyttää varmasti monia!
No nyt on kyllä aikamoinen ylläri, peli todellakin kovenee…! Lue lisää: https://www.suomi24.fi/viihde/shokki-suuri-seik6905- 84889
- 34820