Suur-Suomi-unelmien romahdus ja täydellisen katkera pettymys + väärät kristityt bolsevismin tuotosta

Anonyymi-ap

Yle

"Suur-Suomi olisi onnistunut vain natsi-Saksan avulla"

Janne Sundqvist

26.5.2014 


Alle 80 vuotta sitten iso osa suomalaisista uskoi tosissaan, että Suomi voisi kasvaa monta kertaa silloisia rajojaan suuremmaksi. Karjalan heimoveljet olivat tärkein neuvostoikeen alta pelastettava ryhmä, mutta enemmänkin haluttiin. Hurjimmissa haaveissa rajat piirrettiin lännessä Norjaan ja idässä Uralin vuoristoon.

- Kun alun perin tutustuin näihin suursuomalaisten puheisiin, ne tuntuivat hourupäiden käsittämättömiltä houreilta. Oli ihan mahdoton ymmärtää niitä ihmisiä, historiantutkija Jenni Kirves kertoo.

Sodan loputtua Suur-Suomi-aatetta on käsitelty lähinnä harvakseltaan julkaistuissa historiateoksissa. Häpeällisesti päättynyttä historian osaa ei ole haluttu muistella.

Historiankirjoituksella vihapuhetta vastaan

Uusin Suur-Suomi-aatetta käsittelevä teos on tässä kuussa julkaistu "Luvattu maa – Suur-Suomen unelma ja unohdus". Viimeksi "Ruma sota" -teoksellaan sotahistoriaa ravistelleet Jenni Kirves ja Sari Näre lähtivät tekemään Luvattua maata, kun nykypäivän kansallismielinen kieli alkoi kuulostaa turhan tutulta historiantutkijan korvaan.

- Kun kansanedustaja voi sanoa eduskunnan lehterillä, että aina, kun kuulen sanan ”suvaitsevaisuus” poistan aseestani varmistimen. Sehän on puhetta suoraan 1930-luvulta, Kirves kertoo kirjan taustoista. [Natsismin ja fasismin kaltaiset valtio-kollektivistiset aatteet ja ylipäätään etno-kansallismielisyys kuuluvat aiheesta historian roskapönttöön.]

Historioitsijat kokosivat teoksen muistuttaakseen 2000-luvun suomalaisia menneestä. Historiantutkimus kun perustuu uskoon siitä, että menneestä voi ottaa oppia nykypäivänä.

- Kun Martti Haavio vuonna 1925 AKS:n (Akateeminen Karjala-Seura) vuosijuhlassa puhui siitä uhasta, jonka kaksikielisyyden ja kosmopoliittisuuden imelä suvaitsevaisuusoppi [!!!!!!!!] muodostavat Suomen itsenäisyydelle, niin se kuulosti hyvin tutulta. [Jos ei hälytyskellot tuollaisesta muutenkaan soi, sitten on heikolla pohjalla kriittinen ajattelukyky ja historiatuntemus.] Meistä on tärkeää, ettei kyseinen aika katoaisi kansakunnan muistista tai vääristyisi, että nuoret ja aikuisetkin osaisivat verrata nykypuhetta siihen puheeseen.

Karjala, joka ei tahtonut takaisin

_”...sillä niin totta kuin uskon yhteen Jumalaan, niin minä uskon yhteen suureen Suomeen ja sen suureen tulevaisuuteen.” [Paitsi että vääränlaisen kristillisen näkemyksen omaavat ovat bolsevismin tuotoksia, koska Stalin varttui pappi-seminaarissa, tai jotain. Kuten pian ilmenee.] - Ote Akateemisen Karjala-Seuran valasta

Suur-Suomi-aatteen perusta oli edellisellä vuosisadalla kultakauttaan eläneessä karelianismissa eli tiedemiesten ja taiteilijoiden Karjala-harrastuksessa. Erityisen vahvaa se oli 1890-luvulla, jolloin kansallisromanttiset taiteilijat Jean Sibelius ja Akseli Gallen-Kallela etujoukoissa loivat taiteessaan ihannoivaa kuvaa rajantakaisesta Itä-Karjalasta. [Voi kunpa he olisivat tienneet......]

- Kulttuuri-ihmiset olivat 1800-luvun lopulla kovasti luoneet kaunista Karjala-kuvaa, vaikka Gallen-Kallelaa lukuun ottamatta monet eivät itse edes käyneet Itä-Karjalassa. [UPS!] He loivat kuvan, että siellä ovat Väinölän kadotetut lapset ja aito oikea kansankulttuuri, Kirves sanoo.

Karelianismi oli omiaan lietsomaan ajatusta karjalaisten pelastamisesta. Otollinen tilaisuus tuli Suomen sisällissodan jälkeen, kun Neuvosto-Venäjä oli vasta muotoutumassa. [Mutta kuinkas sitten kävikään!]

Suomalaisten vapaaehtoisten vuosina 1918–1922 tekemillä sotaretkillä aatteelliset heimosoturit löysivät kuitenkin rajan takaa vierasta kieltä puhuvan kansan, joka uskoi ortodoksiseen jumalaan ja oli muutenkin lähempänä venäläistä kulttuuria. [He edustivat vääränlaista kristinuskoa!]

- Kyllähän siellä oli kaunista luontoa, mutta myös kurjuutta ja köyhyyttä. Puhuttiin paljon likaisuudesta ja pahasta hajusta sekä siitä, ettei sieltä löytynytkään väinämöisiä, vaan pelkkiä oblomoveja.

Aate oli kuitenkin niin vahva, että vielä tässä vaiheessa pettymys voitiin kääntää voitoksi.

- Se onnistuttiin kuitenkin selittämään sillä, että bolshevismi oli pilannut alueen hyvän konkreettisen kulttuurin, Kirves toteaa.

[Kuulitteko?! Ortodoksi-kristillisyys on bolsevismin aiheuttamaa väärentymää. Muistakaapa tämä seuraavan kerran, kun kristityt puhuvat uskonveljeydestä.]

8

157

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      [jatkuu]

      ------------

      Kaunis unelma rauhasta

      Aggressiivisesta kielenkäytöstä ja sotaisista unelmista huolimatta Kirveen mukaan Suur-Suomi-aatteen taustalla oli kaunis ajatus paremmasta tulevaisuudesta.

      - He ajattelivat, että heidän aatteensa kumpuaa rakkaudesta heimokansaan, joka pitää vapauttaa bolshevismin ikeestä. Ajatuksena oli taata pysyvä rauha tuleville sukupolville, jopa uhraamalla oman sukupolven henki sen edestä, tutkija kertoo.

      [Onnea vaan saada lisää sukupolvia, kun omat on jo uhrattu sodanjumalan verialttarilla.]

      Taiteilijoita oli mukana myös heimosodissa. Esimerkiksi runoilija Uuno Kailas on kirjoittanut sotaretkeltään runoja, joiden sävy muuttuu leikittelevän valoisista kujeiluista kohti synkkää itsetutkiskelua.

      Kailaan vimma hiipui, kun samalle sotaretkelle lähtenyt ystävä kaatui retken loppuvaiheessa. Syyllisyyden tunteet tulivat osaksi hänen ennen niin valoisaa runouttaan.

      Laajenemisen tavoitteleminen oli myös olennainen osa tuon ajan eurooppalaista ajatusmaailmaa, tutkija Jenni Kirves muistuttaa.

      - Täytyy muistaa, ettei Suur-Suomi-aate ollut vain äärioikeiston aate. Oli myös sosialistinen Suur-Suomi-aate, jota Karjalan suomalaiset sosialistit ajoivat ennen Stalinin vainoja.

      [Sen takia etno-kansallismielinen Suur-Suomi-kollektivismi olisi toiminut paremmin, koska....... hetkinen.]

      Saksan armeija Suomea rakentamassa

      ”Me marssimme taas - rajat ratkeevat alta
      kuin kahleet silmukka silmukalta.
      Päin Äänisjärveä, Vienanmerta
      me ryntäämme myrskynä, vuotaen verta”

      Yrjö Jylhä: _Päin Äänisjärveä, Vienanmerta _(1941)

      Enimmillään Suur-Suomi-aatteella oli kannattajia jatkosodan alkaessa. Silloin opettajien, pappien ja muiden akateemisen koulutuksen saaneiden aloittamaa aatteeseen uskoi myös iso osa tavallisista suomalaisista.

      Niin uskoi myös moni tavallinen sotamies, vaikka "Tuntemattoman sotilaan " myötä asiasta on syntynyt toisenlainen kuva.

      [En ihmettelisi, jos joku haluaa sensuroida Väinö Linnan historiasta. Miten kehtaa!]

      - Väinö Linnan sotilaat kokivat olevansa jonkinlaisella ei-oikeutetulla viikinkiretkellä Itä-Karjalassa. Kuitenkin, kun lukee kirjeitä, päiväkirjoja ja muuta aineistoa, niin kyllä ihan tavaliset sotamiehet, naiset, nuoret ja lapset todella uskoivat tähän aatteeseen. [Ainakin jonkin aikaa, mutta kuinka moni? Ja kuinka moni ei uskonut?]

      Yksi ristiriita Suur-Suomi-aatteessa on, ettei haaveiltua suurvaltaa olisi koskaan voitu rakentaa yksin suomalaisin voimin. Saksan armeijan apu oli välttämätöntä myös sille, että aatteelle saatiin laaja kannatus.

      - Saksan avun myötä alettiin uskoa, että meillä olisi todellakin mahdollisuus saada alueita Neuvostoliitosta, ikään kuin Lebensraumia idästä Suomelle. [Se sana, 'Lebensraum', ei todellakaan vanhentunut hyvin. Siksi tästä unelmasta tuli historian julmaa ironiaa.]

      Suomalaisten usko Saksan voittamattomuuteen oli Kirveen mukaan hurjan suuri.

      - Jatkosodan alussa uskottiin vielä, että Saksan avulla sota menee nopeasti ohi. Suomalaiset ajattelivat, että meidän ei tarvitse edes tehdä mitään, vaan että Saksa tekee kaiken likaisen työn ja me poimitaan ne hedelmät ja saadaan maata ja päästään kotiin heinäntekoon. [Jos vain Saksa ei olisi seurannut kauan sinnitelleen kristillisen juutalaisvihan, arjalais-rotu-shaiban, pan-germanismin ja vapaamarkkinataloutta inhoavan suuryhtiö-myönteisen komentotalouden täyteistä natsismia.]

      Heinäntekoa odottamassa

      Heinäntekoa jouduttiin kuitenkin odottamaan vuosia. Sinä aikana taistelutahtoa pidettiin yllä muun muassa sotapropagandan avulla, jonka tuottajaksi valjastettiin tärkeimmät taiteilijamme. Jotkut heistä olivat kirjailija Mika Waltarin tavoin vastahakoisia, toiset runoilija Yrjö Jylhän mallin mukaan innokkaita.

      Myös naisilla oli tärkeä osa.

      - Elsa Enäjärvi-Haavio oli kotirintamalla ehkä näkyvin kulttuurihenkilö. Hän yritti saada kaikki Suomen naiset yhteisrintamassa lisääntymään. Naisten tehtävä oli tehdä Suomesta suuri myös väestöllisesti. Kuusilapsisen perheen ihannetta levitettiin hyvin ahkerasti, ja monet olivat sitä mieltä, että mitä enemmän lapsia, sen isänmaallisempi nainen.

      Sodan viimeiset vuodet ovat jo suomalaisille tutumpaa historiaa. Nykyisiä historiantutkijoitamme on kuitenkin kiinnostanut myös, mitä aatteelle ja siihen uskoneille kävi sodan jälkeen.

      - Halusimme selvittää, miten nämä ihmiset selvisivät siitä moraalisesta krapulasta, joka seurasi hävittyä sotaa ja Suur-Suomi-aatteen tuhoa. Miten he selittivät sitä itselleen ja millä keinoin he selvisivät eteenpäin?

      ['Moraalinen krapula' on erinomaisen kuvaava sana, joka ei alleviivaa liikaa.]

      • Anonyymi

        [jatkuu]

        ------------

        Moni selvisi hyvin. Seitsemästä tiedotuskomppanian miehestä tuli akateemikkoja. Entisistä AKS:läisistä esimerkiksi Urho Kekkonen, L. A. Puntila ja Kustaa Vilkuna etenivät suomalaisen yhteiskunnan avainasemiin.

        Kaikki eivät selvinneet yhtä hyvin. Sodan aikana aatteen vimmaisimpana puhemiehenä toiminut Yrjö Jylhä ampui itsensä noin kymmenen vuotta sodan jälkeen.

        Historian oppitunti

        Kirveen mukaan olisi toivottavaa, että sodasta saadut opit muistettaisiin edelleen.

        - Ainakin se olisi tärkeä muistaa, että vihapuhe ei missään mielessä kannata. Se syökseen kansakunnan aina lopuksi jonkinlaiseen turmioon. [Ja natsismi on vain yksi esimerkki. Jugoslavian hajoamissodat 1990-luvulla sisältävät monta esimerkkiä lisää, mukaanlukien mm. Srebrenican joukkomurhan ja Operaatio Myrskyn karkoittamassa serbi-siviilit Krajinasta.]

        Suomesta tuli suuren sijaan entistä pienempi. Sodan voittaja ei ollutkaan valtio, vaan kotiin palannut sotamies. [Ihanko totta? Kukaan ei saanut liikaa Pervitiniä eikä seonnut?] Myös veteraanien joukossa oli runoilijoita. Heidän tyylilajinsa vain oli erilainen kuin sotaa edeltänyt mahtipontinen uho:

        "Ei torpanmaata ei kunniamerkkejä tähtiä

        sieltä tippunut tälle pojalle

        eikä vielä pääsyä tuonen tanhuvillekaan

        – vaan oikeus ryhtyä ajattelemaan

        omilla aivoillaan

        missä tahansa täällä ja milloin tahansa

        on tällä pojalla nyt

        ja oikeus sanoa sanottavansa

        ja kaikki tämä

        tälle pojalle täydellisesti riittääkin

        silloisesta nälästä ja vilusta korvaukseksi

        ja kivusta."

        Timo Töyrylä: "Harhailen koulukaupunkini helmikuun illassa "(1944)

        -------‐--------------

        Yle

        "Suur-Suomi olisi onnistunut vain natsi-Saksan avulla"

        Janne Sundqvist

        26.5.2014 

        https://yle.fi/a/3-7263681

        https://web.archive.org/web/20240427132303/https://yle.fi/a/3-7263681


    • Anonyymi

      Josef Ackermanin mukaan Himmler tarjosi Pohjois-Ruotsia, ja sen mukana suomenkielistä vähemmistöä Suomelle yhdessä Norjan satama Kirkenesin kanssa, tämän ehdotuksen hylkäsi Suomen ulkoministeri Witting.

      Himmlerin mukaan Ruotsi oli tarkoitus miehittää sodan jälkeen, ja liittää Suur-Saksan valtakuntaan.

    • Anonyymi

      Horst Boogin mukaan Hitler piti Suomen ilmastoa ja suomalaisia sopimattomana germanisoitavaksi, siksi Suomelle oli varattu sodan jälkeen rooli Saksan satelliittivaltiona ja raaka-ainetuottajana Suur-Saksalle.

      • Anonyymi

        Natsi-Saksa olisi tehnyt Suomesta alistetun satellittivaltion.

        Näin on todennut myös Turun yliopiston Markku Jokisipilä.

        ----------------


        "Natsi-Saksa suunnitteli Suomelle synkän tulevaisuuden: Kohtalona alistettu satelliittivaltio"

        (pohjaa Chris McNabin teokseen "Natsi-Saksan salaiset suunnitelmat: Uusi maailmanjärjestys", suomentanut Minerva-kustannus)

        https://seura.fi/ilmiot/historia/natsi-saksa-suunnitteli-suomelle-synkan-tulevaisuuden-kohtalona-alistettu-satelliittivaltio/


        ”Suomesta olisi viety ainakin puuta ja kenties vähän pidemmälle jalostettuna paperia. Petsamon nikkeli oli jo sodan aikana Saksalle tärkeä asia. Suomella olisi ollut eräänlainen satelliittivaltion rooli, joka olisi liittynyt nimenomaan Saksan suurvalta-aseman palvelemiseen.”

        Kansallissosialistien piirtämissä Euroopan tulevaisuuden kartoissa esimerkiksi Puolan, Ukrainan ja Baltian maiden valtiot olisivat lakanneet olemasta. Ranska, Belgia ja Hollanti oli ajateltu vasallivaltioiksi, Tanska ja Norja puolestaan eräänlaisiksi siirtokunniksi.

        [Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, VTT Markku Jokisipilä:] ”Tässä mennään jo todella hurjalle spekulaation tasolle, mutta kyllä meillä varmaan itsenäinen valtio olisi. Tosin sen suhde Saksaan olisi ollut vähintään yhtä alisteinen kuin suhde Neuvostoliittoon kylmän sodan aikana. Yya-sopimushan rajoitti silloin Suomen kansainvälistä asemaa. Saksa olisi taatusti varmistanut omien turvallisuus- ja talousintressiensä toteutumisen. Kehitykseltään Suomi olisi jäänyt takapajuisemmaksi valtioksi kuin nyt.”

        Natsi-Saksan saavutuksiksi mainitaan usein esimerkiksi lähes täystyöllisyyden saavuttaminen. Toisaalta keinot siihen olivat vähintään arveluttavia ja tilastoja kaunisteli myös se seikka, että miljoonat olivat menettäneet kansalaisoikeutensa. Heitä ei laskettu tilastoihin.

        -

        Samalla Hitler kielsi ammattiliitot ja teki lakoista laittomia. Työntekijän kieltäytyminen tarjotusta työstä muuttui kielletyksi ja työpaikkaa sai vaihtaa vain työnantajien suostumuksella. Palkat laskivat Saksassa vuodesta 1933 vuoteen 1938 mennessä noin neljänneksellä.

        Samanlainen kehityskulku työelämään olisi ollut odotettavissa myös Suomessa, mikäli oikeistovoimat olisivat päässeet sodan jälkeen valtaan.

        ”Suomen tuotantoelämä olisi täysin alistettu poliittiselle ohjaamiselle. Siinä porukassa, joka Suomessa olisi pitänyt valtaa Saksan voittaman sodan jälkeen, oli työnantajapuoli hyvin edustettuna ja osa heistä vieroksui sosiaalidemokraattista puoluetta voimakkaasti”, sanoo Jokisipilä.

        Suomeen syntynyt pohjoismainen sosiaalidemokratia ja kansallissosialismi ovat toisilleen täysin vieraita, ja se olisi näkynyt myös työelämässä.

        ”Kokoomuksestakin löytyi niitä, joiden mukaan sosiaalidemokraattinen puolue pitäisi kieltää lailla, koska sillä on ideologiassa sama lähtökohta kuin kommunismilla. Nykyisen hyvinvointivaltion rakentaminen olisi jäänyt aivan alkutekijöihinsä.”

        -----------

        P.S. Saisiko tarkemmin tuon Horst Boog -viittauksen? Missä Horst Boog on noin kertonut?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Natsi-Saksa olisi tehnyt Suomesta alistetun satellittivaltion.

        Näin on todennut myös Turun yliopiston Markku Jokisipilä.

        ----------------


        "Natsi-Saksa suunnitteli Suomelle synkän tulevaisuuden: Kohtalona alistettu satelliittivaltio"

        (pohjaa Chris McNabin teokseen "Natsi-Saksan salaiset suunnitelmat: Uusi maailmanjärjestys", suomentanut Minerva-kustannus)

        https://seura.fi/ilmiot/historia/natsi-saksa-suunnitteli-suomelle-synkan-tulevaisuuden-kohtalona-alistettu-satelliittivaltio/


        ”Suomesta olisi viety ainakin puuta ja kenties vähän pidemmälle jalostettuna paperia. Petsamon nikkeli oli jo sodan aikana Saksalle tärkeä asia. Suomella olisi ollut eräänlainen satelliittivaltion rooli, joka olisi liittynyt nimenomaan Saksan suurvalta-aseman palvelemiseen.”

        Kansallissosialistien piirtämissä Euroopan tulevaisuuden kartoissa esimerkiksi Puolan, Ukrainan ja Baltian maiden valtiot olisivat lakanneet olemasta. Ranska, Belgia ja Hollanti oli ajateltu vasallivaltioiksi, Tanska ja Norja puolestaan eräänlaisiksi siirtokunniksi.

        [Turun yliopiston Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja, VTT Markku Jokisipilä:] ”Tässä mennään jo todella hurjalle spekulaation tasolle, mutta kyllä meillä varmaan itsenäinen valtio olisi. Tosin sen suhde Saksaan olisi ollut vähintään yhtä alisteinen kuin suhde Neuvostoliittoon kylmän sodan aikana. Yya-sopimushan rajoitti silloin Suomen kansainvälistä asemaa. Saksa olisi taatusti varmistanut omien turvallisuus- ja talousintressiensä toteutumisen. Kehitykseltään Suomi olisi jäänyt takapajuisemmaksi valtioksi kuin nyt.”

        Natsi-Saksan saavutuksiksi mainitaan usein esimerkiksi lähes täystyöllisyyden saavuttaminen. Toisaalta keinot siihen olivat vähintään arveluttavia ja tilastoja kaunisteli myös se seikka, että miljoonat olivat menettäneet kansalaisoikeutensa. Heitä ei laskettu tilastoihin.

        -

        Samalla Hitler kielsi ammattiliitot ja teki lakoista laittomia. Työntekijän kieltäytyminen tarjotusta työstä muuttui kielletyksi ja työpaikkaa sai vaihtaa vain työnantajien suostumuksella. Palkat laskivat Saksassa vuodesta 1933 vuoteen 1938 mennessä noin neljänneksellä.

        Samanlainen kehityskulku työelämään olisi ollut odotettavissa myös Suomessa, mikäli oikeistovoimat olisivat päässeet sodan jälkeen valtaan.

        ”Suomen tuotantoelämä olisi täysin alistettu poliittiselle ohjaamiselle. Siinä porukassa, joka Suomessa olisi pitänyt valtaa Saksan voittaman sodan jälkeen, oli työnantajapuoli hyvin edustettuna ja osa heistä vieroksui sosiaalidemokraattista puoluetta voimakkaasti”, sanoo Jokisipilä.

        Suomeen syntynyt pohjoismainen sosiaalidemokratia ja kansallissosialismi ovat toisilleen täysin vieraita, ja se olisi näkynyt myös työelämässä.

        ”Kokoomuksestakin löytyi niitä, joiden mukaan sosiaalidemokraattinen puolue pitäisi kieltää lailla, koska sillä on ideologiassa sama lähtökohta kuin kommunismilla. Nykyisen hyvinvointivaltion rakentaminen olisi jäänyt aivan alkutekijöihinsä.”

        -----------

        P.S. Saisiko tarkemmin tuon Horst Boog -viittauksen? Missä Horst Boog on noin kertonut?

        #P.S. Saisiko tarkemmin tuon Horst Boog -viittauksen? Missä Horst Boog on noin kertonut?"

        Muistaakseni Germany and the Second World War osa IV, en muista sivua, ei ole nyt saatavillani ko. teosta.


        Vastaavanlaisia väitteitä on kyllä esitetty muuallakin, mitkä ovat kyllä ihan loogisia, Suomihan ei nyt vaan ole ilmastollisesti kovin houkutteleva, keskiajallakin saksan laajentuessa muinaispreussilaiset saksalaistettiin, kun taas Baltian maissa, missä oli jo huonommat ilmasto-olot, pelkästään yläluokka saksalaistettiin, ja Suomeen eivät edes kovasti yrittäneetkään juurtua, kävivät ainoastaan kauppaa suomalaisten kanssa.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        #P.S. Saisiko tarkemmin tuon Horst Boog -viittauksen? Missä Horst Boog on noin kertonut?"

        Muistaakseni Germany and the Second World War osa IV, en muista sivua, ei ole nyt saatavillani ko. teosta.


        Vastaavanlaisia väitteitä on kyllä esitetty muuallakin, mitkä ovat kyllä ihan loogisia, Suomihan ei nyt vaan ole ilmastollisesti kovin houkutteleva, keskiajallakin saksan laajentuessa muinaispreussilaiset saksalaistettiin, kun taas Baltian maissa, missä oli jo huonommat ilmasto-olot, pelkästään yläluokka saksalaistettiin, ja Suomeen eivät edes kovasti yrittäneetkään juurtua, kävivät ainoastaan kauppaa suomalaisten kanssa.

        "Muistaakseni Germany and the Second World War osa IV, en muista sivua, ei ole nyt saatavillani ko. teosta."

        Silti paljon kiitoksia. :)

        "keskiajallakin saksan laajentuessa muinaispreussilaiset saksalaistettiin"

        Miten?

        "Baltian maissa, missä oli jo huonommat ilmasto-olot, pelkästään yläluokka saksalaistettiin"

        Baltiansaksalaiset ehtivätkin asustella mm. Latviassa jotain 700 vuotta.

        Vuonna 1920 uudelleensyntyneen Latvian valtion maaseutu-uudistuslaki kansallisti eli vei korstomaisesti väkipakolla baltiansaksalaisten yläluokan maaomistuksia.

        Sitten vuonna 1939 Molotov-Ribbentrop-sopimus kahden totalitaarivallan välillä antoi sysäyksen baltiansaksalaisten karkottamiseen Latviasta. Stalinin uhka ajoi pakoon, Hitler maanitteli etnisiä saksalaisia "kotiin" ja Latviaa hallitseva Karlis Ulmanis (kusipää itsekin) käytti tilannetta hyväkseen oman etno-kansallismielisen visionsa eteen ja antoi karkoitettaville saksalaisille lisäpotkua takamukseen hönkien painumaan h****ttiin Latviasta.


    • Anonyymi

      "keskiajallakin saksan laajentuessa muinaispreussilaiset saksalaistettiin"

      Miten?

      Luultavasti kolonisaation tuloksena alkuperäisväestö sulautui saksalaisperäiseen kieleen ja kulttuuriin.

      https://en.wikipedia.org/wiki/Old_Prussians

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9059
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      385
      3750
    3. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2785
    4. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      86
      2635
    5. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      175
      2485
    6. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2484
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      151
      1767
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1592
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1550
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1393
    Aihe