"Leviatanin" mysteeri: Laatokan pohjalta löydettiin merirosvolaiva ja helmiä sisältävä aarre

Anonyymi-ap

Leviathan-merkki löydettiin aarrealuksesta Laatokan pohjalta

Thousand Devils and a Dead Man's Chest ei ole vain karibialainen tarina. Alueellamme oli myös merirosvoja. Vahvistus tälle on 1XPEDITION-tutkimusprojektin löytö, joka löysi epätavallisen upotetun laivan Laatokan pohjalta. Yli sadan vuoden ajan Suomessa 1800-luvun lopulla valmistettu laiva on levännyt 34 metrin syvyydessä. Miksi se upposi, historioitsijat eivät voi sanoa heti. Mutta sukeltajat löysivät jälkiä tuhosta - jotain räjähti ruumassa. Iskuaalto repi hytin irti, ja kannelle kaatui binakkeli – laatikko laivan kompassille, lennättimelle ja ohjauspyörälle. Kuten sukeltaja Oleg Shabunya kertoi SPB.KP.RU:lle, aluksen ensimmäinen tarkastus tuotti hämmästyttävän löydön - korujen aarreaitta.

- Noustuani ruumaan näin pöytälevyn, nostin sen ja siellä oli useita keraamisia kuppeja. Otin niistä yhden katsomaan sitä. Pesin sen lieteestä ja sahain pohjaan pehmeitä valkoisia helmiäiskiiltäviä, herneen kokoisia kiviä”, Oleg muistelee. - Todennäköisesti nämä ovat helmiä, asiantuntijat sanovat varmasti.

Toinen kadonneen aluksen mysteeri on kummallinen symboli, joka löydettiin sivuilta - Leviatanin merkki. Kauhea merieläin leijuu lähellä laivan keulaa.

- Se symboloi voimaa, voimaa ja hillitöntä luontoa. Tämä sai meidät uskomaan, että tämä oli ehkä merirosvolaiva. Miksi matkustaja- tai kauppalaivojen kyljellään olisi kuvia kuolemaan liittyvästä hirviöstä? Uskottiin, että yksikään ase ei kestänyt tätä olentoa, ja Leviatanin saaminen tai alistaminen oli yksinkertaisesti mahdotonta, sanoo tieteellisen tutkimuskeskuksen koordinaattori Sergei Kulikov.

Sukeltajat toivat pintaan laivan kellon, useita keraamisia astioita, posliinisen pesualtaan, lennättimen ja Ruotsissa valmistettuja takkatiilejä. Löydetyt esineet ja kuvattu materiaali siirretään tutkittavaksi Venäjän tiedeakatemian arkeologisen instituutin vedenalaiseen kulttuuriperintökeskukseen. Sukeltajat toivovat, että Leviatanin mysteeri paljastuu.

"Versio, että tämä alus kuului rosvoille, on kaunis, mutta ei ainoa", lisää sukeltaja Stanislav Trofimov. – Laiva on runsaasti koristeltu ja saattoi kuulua jollekin hyvin varakkaalle henkilölle. Uskon, että enemmän selkeyttä tulee toisen tutkimusmatkan jälkeen. Löysimme ruumassa laatikoita, jotka saattavat sisältää jotain, joka auttaa tunnistamaan aluksen nimen. Lisäksi toivomme löytävämme astiat, sillä ne olivat yleensä merkkituotteita ja niiden avulla voidaan tunnistaa uponnut laiva.

Merirosvot ylittivät NOVGORODIN JA HANSAN

Historioitsijoiden mukaan merirosvot eivät ole niin uteliaisuus Venäjälle ja ympäröiville merille. Jo keskiajalla slaavilaiset merirosvot, joita kauppakaupunkien rikkaus ahdisti, hyökkäsivät myös Itämerelle. Tämä ilmiö kehittyi erityisesti 1100- ja 1300-luvuilla rannikkolain vuoksi. Uskottiin, että kuka tahansa voisi poimia tavaroita karille ajautuneelta alukselta, jos sen koko miehistö kuolee. Tietysti oli niitä, jotka päättivät, että kauppalaivan miehistö voitaisiin auttaa mahdollisimman nopeasti seuraavaan maailmaan. Itämerellä oli myös oma Tortuga - Gotlannin saari. Täällä oli merirosvojen pääkaupunki, täältä ei käyty vain kauppiaita kiinni, vaan myös ryöstettiin Turkuun ja Viipuriin.

1400-luvulla merirosvot jopa riitelivät Novgorodin ja Hansaliiton, kauppakaupunkien yhdistyksen, välillä. Novgorod oli tuolloin strategisten tuotteiden toimittaja. Esimerkiksi vaha, jota käytettiin kirkon kynttilöiden valmistukseen, tai turkiksia. Soopelireunuksella varustetut vaatteet olivat noina vuosina vaurauden symboli, aivan kuten uusimman mallin iPhone tai muotimerkin laukku kädessäsi nyt. Eräänä päivänä Novgorod kyllästyi merirosvoihin, jotka ryöstivät heidän laivojaan.

- Hansakaupungit vastasivat: teemme mitä voimme, käymme jopa sotia merirosvojen kanssa, emme ole syyllisiä ryöstöihin. Mutta Novgorod ei uskonut sanoja ja epäili: ovelat hansalaiset halusivat saada monopolin tavaroiden kuljettamiseen Novgorodista meritse muihin maihin. Toisen Novgorod-kauppiaiden ryöstön jälkeen - merirosvot ottivat vahaa tietyiltä Mironilta, Terentyltä ja Tryfonilta - venäläiset pidättivät kaikki hansalaiset Novgorodissa vuonna 1420, takavarikoivat heidän tavaransa ja jatkoivat kauppaa. Mutta ei enää Hansan kanssa, historiatieteiden kandidaatti Alexander Gurin sanoi KP:lle. - Ei vain Viipurin kauppavaihto ole kasvanut rajusti. Lisäksi Liivinmaalainen Narva, joka ei ollut Hansaliiton jäsen, sai suuren voiton.

1

129

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Hansa kesti sanktioita kolme vuotta ja aloitti sitten neuvottelut Novgorodin kanssa ja suostui palauttamaan varastetut tavarat.

      SUUREMPI PERUSTti luostarin

      Myös Laatokan merirosvojen tarinat tunnetaan. Tietysti asiakirjoissa heitä kutsutaan rosvoiksi. Mutta he metsästivät juuri vedessä hyökkäämällä kauppalaivoja vastaan, jotka kuljettivat tavaroita pohjoisesta. Miksei filibustereita? Yksi tunnetuimmista heistä on Cyprian Storozhensky ortodoksinen pyhimys. Hän oli koko aikuisikänsä rosvo, ja sitten hän yhtäkkiä kääntyi Jumalan puoleen ja perusti luostarin.

      Hän metsästi 1500-luvulla nykyaikaisen Storozhnon kylän alueella Leningradin alueella Laatokan rannalla. Noina vuosina tämä alue oli myrskyisä rajamaa. Ruotsalaiset painoivat maatamme pohjoisesta ja veivät pääsyn Itämerelle. Siksi Ivan Julman alaisuudessa näihin perustettiin monia luostareita, joilla oli myös linnoitusten rooli. Ja koska on raja, tulee kauppaa. Ja kauppiaat ovat rosvojen ensimmäinen saalis. Cyprian asui vain niemen lähellä, missä oli kätevää järjestää väijytyksiä. Mutta miksi merirosvosta tuli yhtäkkiä pyhimys? Yhden version mukaan Cyprianin laiva joutui myrskyyn, ja he ovat kauheita Laatokalla. Vaikka tämä ei ole meri, matalan veden ja kivisen pohjan vuoksi täällä nousevat arvaamattomat aallot, ja myös armottomia tuulia puhaltaa. Merirosvo löysi itsensä sellaisesta myrskystä. Vielä vähän ja vene kääntyy ja hänet kannetaan pohjaan. Sitten hän lupasi luopua ryöstöstä ja rakentaa temppelin. Jumala auttoi häntä uimaan hiljaiseen paikkaan, ja merirosvo piti sanansa. Pian rannalle ilmestyi Nikolo-Storozhensky-luostari, joka on edelleen pystyssä.

      On olemassa toinen versio. Sen mukaan Cyprianuksen muutti tapaaminen toisen pyhimyksen - Adrian Ondrusovskin - kanssa. Hän tulee rikkaasta perheestä, mutta jätti kaiken ja meni Valaamiin. Ja sitten hän perusti oman luostarin. Adrian oli niin merkittävä hahmo, että Ivan Julma itse kutsui hänet Moskovaan osallistumaan tsaarin tyttären kasteelle. Legendan mukaan Adrian sai Cyprianin aloittamaan vanhurskaan elämäntavan. Totta, pyhän kohtalo oli traaginen. Kun hän oli palaamassa prinsessan kasteelta, hänen kimppuunsa hyökkäsivät talonpojat, jotka halusivat ryöstää vanhimman. Adrin tapettiin, mutta hänen kuormastaan ​​ei löytynyt mitään arvokasta. Ruumis heitettiin suohon. Ja kaksi vuotta myöhemmin hän ilmestyi luostarinsa munkeille ja osoitti paikan, jossa hänen pyhäinjäännöksensä olivat.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Metsäkoneen kuljettaja huuteli tutkijalle

      "voisit kyllä ottaa rintaliivit pois ennen kuin tulet minulle juttelemaan, hän sanoo." https://yle.fi/a/74-20106446 On
      Suomussalmi
      704
      9599
    2. Suomi on täysin sekaisin

      Jo ties monettako päivää hirveä itku ja poru jostain helvetin nilviäisistä. https://www.is.fi/taloussanomat/art-2000010
      Maailman menoa
      394
      4100
    3. Kaikki ei vieläkään usko luontokatoon.

      Suomussalmen Hukkajoella foliohattu metsäkoneen kuljettaja tuhosi tuhansia harvinaisia jokihelmisimpukoita eli raakkuja
      Kajaani
      87
      2840
    4. Sano vain suoraan, että nyt riittää

      ettei kiinnosta. Sano, että lopeta! En ihmettelisi, jos olet saanut tarpeeksesi ja toivot minun ymmärtävän lopettaa. Eh
      Ikävä
      43
      2825
    5. Ohhoh! Ex-pääministeri Sanna Marinin Joni-rakas paljasti ilouutisen: "Tässä kuussa..."

      Sanna Marin on ollut naimisissa Markus Räikkösen kanssa. Nyt hänen seurassaan on usein julkkishiusmuotoilija Joni Willb
      Kotimaiset julkkisjuorut
      55
      2584
    6. Mari Rantanen asettaa sairaan lapsen edun oman uransa edelle - (tekikö Marin samaa)

      Noin toimii kunnon vastuuntuntoinen äiti, mutta siitäkin nämä mt-ongelmaiset vasemmistolaiset häntä täällä haukkuvat. "
      Maailman menoa
      189
      2571
    7. Mitä ajattelet aina

      Kun hän tulee näköpiiriin?
      Ikävä
      152
      1813
    8. Luokatonta toimintaa

      Tyrmistyttävää toimintaa Stora Enson korjuu yrittäjältä Hukkajoella. Täyttä piittaamattomuutta laeista ja luontoarvoista
      Suomussalmi
      68
      1648
    9. Ensimmäisestä kohtaamisesta saakka

      minulla on ollut hämmentynyt olo. Miten voit tuntua siltä, että olisin tuntenut sinut aina? Sinun kanssasi on yhtä aikaa
      Ikävä
      14
      1590
    10. Maailmankuulu homopingviini on kuollut

      Minä niin toivoin että pariskunta olisi saatu kunniavieraiksi ensi kesän Prideen. 💔 "Maailmankuulu homopingviini on k
      Lapua
      6
      1403
    Aihe