Paras ruokavalio-ohjelmassa VHH-dieetti nosti LDL- kolestrolia

Anonyymi-ap

VHH:lla olleen parin LDL-kolestroli nousi merkittävästi kun he söivät paljon kananmunia, lihaa ja voita. Vegaanidieetillä ollut Max sai parhaat tulokset 4 viikkoa kestäneellä dieettillä, mutta hän oli ennestään jo ylipainoinen ja se ehkä vaikutti tuloksiin.

68

952

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten hiilarivapaalla dieetillä SYÖDÄÄN voita?
      Ja MIKSI?
      Broilerit, siat, naudat, lampaat, kalat, kananmunat ja vastaavat ymmärrän mutta voi?
      Pudotin 0-linjalla nopeasti 16kg mutta en syönyt voita enkä käyttänyt sitä muuhun kuin kalojen paistamiseen. Tosin suurin osa syömistäni kaloista oli savustettuja.
      LDL nousi huolestuttavalle alueelle mutta laski nopeasti palattuani ennalta suunnittelemaani sekaravintoon. Itselläni HDL pysyy hyvissä lukemissa liikunnan oheistuotteena.

      • Kun ihminen ei laihdu ja kuluttaa vähän hiilihydraattia niin energia tulee pääasiassa rasvasta.

        Oletetaan että ihmisen energiantarve on 3000 kcal per päivä ja hän syö suositusten mukaan 50E% hiilihydraattia eli 1500 kcal. Hän jättää tuon hiilihydraatin pois ja laihtuu 1.5 kg viikossa. 20 viikon kuluttua hän on normaalipainossa ja hänellä on kaksi vaihtoehtoa eli lisätä ravintoon 1000 kcal rasvaa tai hiilihydraattia. Jos jatkaa karppausta niin se on rasvaa. Meikäläisessä karppauksessa usein eläinrasvaa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kun ihminen ei laihdu ja kuluttaa vähän hiilihydraattia niin energia tulee pääasiassa rasvasta.

        Oletetaan että ihmisen energiantarve on 3000 kcal per päivä ja hän syö suositusten mukaan 50E% hiilihydraattia eli 1500 kcal. Hän jättää tuon hiilihydraatin pois ja laihtuu 1.5 kg viikossa. 20 viikon kuluttua hän on normaalipainossa ja hänellä on kaksi vaihtoehtoa eli lisätä ravintoon 1000 kcal rasvaa tai hiilihydraattia. Jos jatkaa karppausta niin se on rasvaa. Meikäläisessä karppauksessa usein eläinrasvaa.

        Minun suositukseni oli, että hiilaria 0% ja muuta mieliteon mukaan. Tehokas!
        Kuurin loputtua siirtyminen etukäteen harkittuun ravintoon. Sekin piti!
        Kolestrolihäiriö oli tilapäinen. Ravinnon laatu pudotti LDL:n sekä triglyn ja liikunta nosti HDL:n.
        Tuohon on aikaa 42 vuotta eikä ripeämistä ole tapahtunut.


    • Anonyymi

      Minä en ole uskonutkaan sellaiseen, että mätetään paljon rasvaa. Minullakin on sellainen, että syön paljon kasviksia, ei sokeria, ei höttö-hiilareita. Jauhelihaa olen ostanut 17 prosenttisena, kun se on edullista. Toki kyttään tarjouksia, että saisi 10 prosenttisena. Aion joskus tehdä kokeen terveyskeskuksessa, nouseeko minun kolesteroolit.

    • Anonyymi

      koko kolestrooli on 2,3
      ei se muutu hetkessä.

    • Anonyymi

      Kun käyttää ajatusta, ei voi päätyä mihinkään muuhun kuin tähän:

      * VHH:lla voi hyvinkin laihtua, jolloin myös kolesteroli laskee, koska laihtuessa joka tapauksessa kropan kokonaisrasvan määrä pienenee;

      * Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun. Jos kaikki aikaisemmin "normaalista hiilihydraatista" saatu energia korvataan kovilla rasvoilla, lopputulos ei voi olla kuin yhdenlainen - kolesteroli tietenkin nousee;

      * Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Kohonneen kolesterolin kanssa on mahdollista elää;

      * Taviksen, joka haluaa käyttää VHH:ta painonhallinnassa, pitää
      -- lisätä VHH-kasvisten määrää,
      -- rajoittaa eläinperäisten kovien rasvojen (varsinkin voin, munien, rasvaisen lihan ja juuston) määrää,
      -- lisätä vähärasvaisen proteiinin määrää,
      -- lisätä kasviperäisten pehmeiden rasvojen määrää (pähkinät, siemenet, avokado, kasviöljyt, salaattikastikkeet).

      On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle.

      • LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua.

        Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat ja kun liki jokainen diabeetikko syö tai pitäisi syödä statiineja niin eläinrasvalla karpatessa on syytä mittauttaa kolesteroliarvot ja mennä tarvittaessa lääkäriin.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua.

        Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat ja kun liki jokainen diabeetikko syö tai pitäisi syödä statiineja niin eläinrasvalla karpatessa on syytä mittauttaa kolesteroliarvot ja mennä tarvittaessa lääkäriin.

        "LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua."

        Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun.

        Emme ole tasa-arvoisia, mutta kenen kannattaa ottaa riski ilman tutkimuksia?

        "Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat."

        Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Tästä on olemassa tutkimuksia, kenties myös muista tavoista, tärkeintä on 5 - 10 - ... % painonlasku.

        On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle, ellei kolesterolialttiuttaan ole testein selvittänyt.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua."

        Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun.

        Emme ole tasa-arvoisia, mutta kenen kannattaa ottaa riski ilman tutkimuksia?

        "Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat."

        Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Tästä on olemassa tutkimuksia, kenties myös muista tavoista, tärkeintä on 5 - 10 - ... % painonlasku.

        On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle, ellei kolesterolialttiuttaan ole testein selvittänyt.

        Se on painonpudotus eikä VHH joka auttaa kakkostyypin diabeteksessä. DiRECT-hankkeessa diabeetikot pudottivat painoa pussikuurilla ja tulokset olivat identtiset Virran karppaushoidon kanssa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Se on painonpudotus eikä VHH joka auttaa kakkostyypin diabeteksessä. DiRECT-hankkeessa diabeetikot pudottivat painoa pussikuurilla ja tulokset olivat identtiset Virran karppaushoidon kanssa.

        Juu, tämä on totta. Kun paino putoaa, elimistö tarvitsee vähemmän insuliinia pitääksen verensokerit normaalina. Kakkostyypin diabeteksessa lähes aina haima tuottaa liian vähän insuliinia tarpeeseen nähden ja tällöin myös maksa alka tehdä yöllä liikaa glukoosia. Tosin on olemassa yksi TD2 alatyyppi, joilla on todella paha insuliiniresistenssi. Heillä diabetes johtuu pelkäästään tuosta insuliiniresistenssistä.


    • Anonyymi

      Minä olen karttanut höttö-hiilareita, sokeria ja liikaa rasvaa. Järki käteen. Ei se dieetti ollut hyvä. Nyt olen alkanut syödä 17% rasvaa lihassa. Katselen siinäkin, nouseeko kolesteroli

      • Anonyymi

        Minä tiputin LDL-kolestrolin 3 kuukaudessa 4,8 -> 2,4. Aiemmin söin paljon paahtoleipää, jonka päällä oli voita, juustoa ja kinkkua. Lisäksi söin paljon rasvaisia tuotteita kuten leipäjuustoa ja rasvaista jauhelihaa. Vaihdoin valkoisen leivän pienempään määrään ruisleipään, jonka päälle vähärasvaista kinkkua ja vähärasvaista juustoa ilman voita, Jätin pois leipäjuuston ja rasvaiset jauhelihat ja lisäsin ruokavalioon marjoja ja rasvaista kalaa kuten lohta ja kirjolohta pari kertaa viikossa. Perunaa, riisiä, kanaa ja kasviksia kului suunnilleen yhtä paljon ennen ja jälkeen. Vaikea on kyllä sanoa mikä näistä muutoksista vaikutti eniten LDL-kolestrolin vähenemiseen, mutta vältyn statiineilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä tiputin LDL-kolestrolin 3 kuukaudessa 4,8 -> 2,4. Aiemmin söin paljon paahtoleipää, jonka päällä oli voita, juustoa ja kinkkua. Lisäksi söin paljon rasvaisia tuotteita kuten leipäjuustoa ja rasvaista jauhelihaa. Vaihdoin valkoisen leivän pienempään määrään ruisleipään, jonka päälle vähärasvaista kinkkua ja vähärasvaista juustoa ilman voita, Jätin pois leipäjuuston ja rasvaiset jauhelihat ja lisäsin ruokavalioon marjoja ja rasvaista kalaa kuten lohta ja kirjolohta pari kertaa viikossa. Perunaa, riisiä, kanaa ja kasviksia kului suunnilleen yhtä paljon ennen ja jälkeen. Vaikea on kyllä sanoa mikä näistä muutoksista vaikutti eniten LDL-kolestrolin vähenemiseen, mutta vältyn statiineilta.

        Loistava tiputus, itsellä ongelma erityisesti triglyseridit.


    • Anonyymi

      5:2 ruokavalio sai parhaat tulokset tässä dieettivertailussa. Tässä dieetissä on kaksi 500 kcal paastopäivää ja muuten saa syödä normaalisti. 5:2 ruokavalion vähensi eniten tutkittavien parien painoa, sisäelinrasvoja ja insuliinintuotantoa.

    • Anonyymi

      Eikö tuo ole aika itsestään selvää.

      Syödään enemmän eläinrasovoja ja "huono" kolesteroli nousee.

      • Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Voi olla olemattakin riippu siitä mitä öljyjä syö.
        Elina Hytösen kirjoitus lyhyt rasva-aapinen.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/03/lyhyt-rasva-aapinen/

        Tohtori Chris Knoppen pitämä luento hyvine perusteluineen siemenöljyjen haitallisuudesta. Valitsemalla tekstitykset ja asetuksista automaattinen käännö saa suomeksi tekstitettynä.

        https://www.youtube.com/watch?v=H0bRGsev4fI


        Elina Hytösen hyvä kirjoitus kolestroli myytistä, jossa tutkimuspohjaista tietoa asiasta.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/07/kolesteroli-pitaa-meidat-hengissa/


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voi olla olemattakin riippu siitä mitä öljyjä syö.
        Elina Hytösen kirjoitus lyhyt rasva-aapinen.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/03/lyhyt-rasva-aapinen/

        Tohtori Chris Knoppen pitämä luento hyvine perusteluineen siemenöljyjen haitallisuudesta. Valitsemalla tekstitykset ja asetuksista automaattinen käännö saa suomeksi tekstitettynä.

        https://www.youtube.com/watch?v=H0bRGsev4fI


        Elina Hytösen hyvä kirjoitus kolestroli myytistä, jossa tutkimuspohjaista tietoa asiasta.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/07/kolesteroli-pitaa-meidat-hengissa/

        Elina Hytönen on tuota mieltä ja kirjoittaa näin:'Eläinrasvojen (kuten voin) puute voi aiheuttaa lapsille autismia, ylivilkkautta sekä Aspergerin ja Touretten syndroomaa. Nuorille tyydyttyneiden rasvojen puute tuo lisäksi käytös- ja mielialahäiriöitä, väkivaltaisuutta, aggressiivisuutta, sosiaalista eristäytymistä ja itsensäsilpomista ja luki-vaikeuksia.'

        Aasiassa mahtaa mennä aika huonosti kun eläinrasvoja ei käytetä. Nuorten koulumenestys on sitten maailman huippua.

        Itsestään hän kertoo näin:'Olen vuodesta 1983 toiminut perinteisen kiinalaisen lääketieteen terapeuttina ja opettajana ja myös kirjoittanut kaksi kiinalaisen lääketieteen perusteita käsittelevää kirjaa sekä alan artikkeleita lehtiin ja muihin kirjoihin.

        Ennen rantautumista kiinalaiseen lääketieteeseen toimin muun muassa dramaturgina teatterissa ja tv-teatterissa, toimittajana parissa sanomalehdessä, free lance –toimittajana radiossa ja tv:ssä, järjestösihteerinä sekä kulttuurijärjestön toiminnanjohtajana ja sen lehden päätoimittajana.'

        Jokai en toki valitsee mihin uskoo mutta minä en kyllä tähän ihmiseen kauheasti luottaisi. Tämäkin kannattaa lukea: https://www.booky.fi/tuote/elina_hytonen/rokotteet_ja_vaiettu_tieto/9789526744926?srsltid=AfmBOopxRCkpcUK-NohPSWBJhtgO1y-9ni8mzeyFoSckEsCRii9Pa_nA

        Rokotteet ovat pelastaneet miljoonia ihmisiä ja erikoisesti tuhkarokkorokote on hyvin tehokas: https://vaccination-info.europa.eu/fi/tietoa-rokotteista/miten-rokotteet-vaikuttavat/rokotteiden-teho


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Elimistöhän tuottaa itse kolesterolia ja on saanut perintönä tehokkaan kolesterolikoneiston, niin kolesteroli voi olla korkealla vaikka sitä ei juurikaan saisi ravinnosta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Elimistöhän tuottaa itse kolesterolia ja on saanut perintönä tehokkaan kolesterolikoneiston, niin kolesteroli voi olla korkealla vaikka sitä ei juurikaan saisi ravinnosta.

        Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa. Kolesterolin imeytymistä vähentää oleellisesti ravinnon kuitu ja suolistossa iso osa kolesterolista on sappinestettä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Tutkimuksessa tulokset ovat aina keskimääräisiä. Aina on henkilöitä, joille tutkimustulokset eivät päde ja siksi on ihmisen pakko tehdä erilaisia kokeiluja ja käydä mittauttamassa arvot, toimiiko joku ruokavalio vai ei.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa. Kolesterolin imeytymistä vähentää oleellisesti ravinnon kuitu ja suolistossa iso osa kolesterolista on sappinestettä.

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?

        En ole hvp27, mutta ymmärsin, että kyse on juuri siitä, että jos syö "kohtuu terveellisesti" suositusten mukaan ja paino on normaali tai lähellä sitä, niin hysteerisellä kolesterolin välttelyllä ravinnossa ei ole juurikaan vaikutussta kolestroliarvoihin.

        Samahan pätee esimerkiksi uraattiin (ravinnosta saatava lähtöaine on puriini), joka aiheuttaa kihtiä. Jos ruokavalio koostuu suurelta osin chicken wingseistä (paljon kanan nahkaa) ja oluesta, niin järkeistämällä syömistä uraatti arvon voi saada alas, mutta jos ruokavalio on suunnilleen "normaali" ja uraatti korkealla, niin sitä ei saa millään ruokavaliolla korjattua, vaan tarvitaan valitettavasti lääkkeet.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?

        Tässä tutkimuksessa ihmiset jatkoivat joko entistä (todennäköisesti ei kovinkaan terveellistä dieettiään) tai vaihtoivat ketogeeniselle dieetille. LDL-C nousi ketoilijoilla 5-107%
        https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408717/

        Tässä taas selitetään kolesteroliaineenvaihduntaa. Ravinnon kolesterolista imeytyy 20-80% ja keskimäärin 50%. kananmuna (70 g) sisältää kolesterolia 250 mg eli ei mitenkään hirveästi, voissa on 178 mg kolesterolia per 100 g ja sianlihassa 51 mg/100 g. Noista puolet imeytyy ja imeytynyt kolesteroli vähentää kolesterolisynteesiä eli jos niitä ei aivan kohtuuttomasti syö niin kananmunien kolesterolilla on paljon pienempi merkitys kuin ravinnon rasvoilla.
        https://www.duodecimlehti.fi/duo97616

        Sitten kirjoitus ravinnon kolesterolista: https://www.duodecimlehti.fi/duo15809
        'Valtakunnallisissa tai pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole saantisuositusta kolesterolille (8,9). Sitä ei ole nykyisin yhdysvaltalaisissakaan suosituksissa (10). Hyperlipidemiassa ja sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa suositellaan alle 300 mg:n, joissakin suosituksissa jopa alle 200 mg:n päivittäistä saantia (1,11,12).'

        Kun suomalaisten tyydyttyneen rasvan saanti on 14E% ja LCHF-porukalla huomatavasti enemmän niin tuo selittää suurimman osan LDL-kolesterolin noususta. Toki jos syö 4 kananmunaa päivässä niin sekin vaikuttaa mutta keskimäärin 20% veren kolesterolista on peräisin ruuasta ja 80% kolesterolisynteesistä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tässä tutkimuksessa ihmiset jatkoivat joko entistä (todennäköisesti ei kovinkaan terveellistä dieettiään) tai vaihtoivat ketogeeniselle dieetille. LDL-C nousi ketoilijoilla 5-107%
        https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408717/

        Tässä taas selitetään kolesteroliaineenvaihduntaa. Ravinnon kolesterolista imeytyy 20-80% ja keskimäärin 50%. kananmuna (70 g) sisältää kolesterolia 250 mg eli ei mitenkään hirveästi, voissa on 178 mg kolesterolia per 100 g ja sianlihassa 51 mg/100 g. Noista puolet imeytyy ja imeytynyt kolesteroli vähentää kolesterolisynteesiä eli jos niitä ei aivan kohtuuttomasti syö niin kananmunien kolesterolilla on paljon pienempi merkitys kuin ravinnon rasvoilla.
        https://www.duodecimlehti.fi/duo97616

        Sitten kirjoitus ravinnon kolesterolista: https://www.duodecimlehti.fi/duo15809
        'Valtakunnallisissa tai pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole saantisuositusta kolesterolille (8,9). Sitä ei ole nykyisin yhdysvaltalaisissakaan suosituksissa (10). Hyperlipidemiassa ja sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa suositellaan alle 300 mg:n, joissakin suosituksissa jopa alle 200 mg:n päivittäistä saantia (1,11,12).'

        Kun suomalaisten tyydyttyneen rasvan saanti on 14E% ja LCHF-porukalla huomatavasti enemmän niin tuo selittää suurimman osan LDL-kolesterolin noususta. Toki jos syö 4 kananmunaa päivässä niin sekin vaikuttaa mutta keskimäärin 20% veren kolesterolista on peräisin ruuasta ja 80% kolesterolisynteesistä.

        Jos kolesterolista imeytyy keskimäärin 50 % (yksilölliset erot ovat suuret ja vaihtelevat 20 %:sta 80 %:iin), ravinnon kolesteroli ei todellakaan ole mikään pikkuasia ja merkityksetön. Lihavuudessa kolesterolin endogeeninen tuotanto on kiihtynyt ja imeytymistehokkuus pienentynyt ihan samoin kuin metabolisessa oireyhtymässä ja tyypin 2 diabeteksessa. Vaikka kolesterolin imeytyminen vaihtelee huomattavasti yksilöittäin, sen varaan kukaan ei voi laskea ilman laboratoriotestejä.

        Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee. Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen, joten asia on tuolta osin kaikin puolin selvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos kolesterolista imeytyy keskimäärin 50 % (yksilölliset erot ovat suuret ja vaihtelevat 20 %:sta 80 %:iin), ravinnon kolesteroli ei todellakaan ole mikään pikkuasia ja merkityksetön. Lihavuudessa kolesterolin endogeeninen tuotanto on kiihtynyt ja imeytymistehokkuus pienentynyt ihan samoin kuin metabolisessa oireyhtymässä ja tyypin 2 diabeteksessa. Vaikka kolesterolin imeytyminen vaihtelee huomattavasti yksilöittäin, sen varaan kukaan ei voi laskea ilman laboratoriotestejä.

        Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee. Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen, joten asia on tuolta osin kaikin puolin selvä.

        "Kolesteroli Kovasen" kolesterolikoe:

        Tämä koe antaa vastauksen kysymykseen, miten reagoit ravinnon kolesteroliin, alkaako sitä kertyä elimistöösi vai säilyttääkö se tasapainon.

        Ehtona on, ettet käytä (ja tarvitse) kolesterolia vähentävää lääkitystä ja muutat kolesterolin saantiasi ruokavaliosta välttämällä lihaa, kananmunia ja maitorasvaa parin viikon ajan.

        Mittauta sen jälkeen veren kolesteroliarvosi ja laadi uusi ruokalistasi siten, että siihen sisältyy kolme kananmunaa päivässä kahden viikon ajan. Mene jälleen verikokeeseen.

        Vertaamalla eri mittauskerroilla saatuja seerumin kolesteroliarvoja näet, kumpaan ryhmään kuulut. toisilla veren kolesterolitaso nousee, toisilla ei.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kolesteroli Kovasen" kolesterolikoe:

        Tämä koe antaa vastauksen kysymykseen, miten reagoit ravinnon kolesteroliin, alkaako sitä kertyä elimistöösi vai säilyttääkö se tasapainon.

        Ehtona on, ettet käytä (ja tarvitse) kolesterolia vähentävää lääkitystä ja muutat kolesterolin saantiasi ruokavaliosta välttämällä lihaa, kananmunia ja maitorasvaa parin viikon ajan.

        Mittauta sen jälkeen veren kolesteroliarvosi ja laadi uusi ruokalistasi siten, että siihen sisältyy kolme kananmunaa päivässä kahden viikon ajan. Mene jälleen verikokeeseen.

        Vertaamalla eri mittauskerroilla saatuja seerumin kolesteroliarvoja näet, kumpaan ryhmään kuulut. toisilla veren kolesterolitaso nousee, toisilla ei.

        Kolesterolinkin suhteen ihmiset ovat yksilöitä. Ensinnäkin elimistö itse tuottaa kolesterolia ja jo tässä on merkittäviä eroja. Joidenkin kolesteroli kapuaa erityisesti iän myötä korkealle vaikka ravinnosta sitä ei saisi pisaraakaan.

        Toinen tekijä on kolesterolin imeytyminen ravinnosta. Useilla suomalaisilla on hyvin kehittynyt kyky imeyttää kaikki ravinnossa oleva kolesteroli, joka helposti johtaa korkeaan kolesteroliin nykyisessä yltäkylläisyydessä. Menneiden sukupolvien niukoissa oloissa kyky hyödyntää kaikki ravinnon kolesteroli tehokkaasti on voinut olla etu.

        Siksi omaa veren kolesteroliaan kannattaa seurata ja säätää ruokavaliotaan mittausten mukaan ja tarvittaessa turvautua lääkkeisiin, jos ruokavaliom korjaaminen ja laidutus ei yksin riitä.


    • Anonyymi

      Kolesterolia tarvitaan, mut jos veressä on liikaa glukoosia niin ldl hapettuu ja siitä tulee ongelmia, ei itse ldl pahasta.
      Eli älä syö hiilareita niin korkea kolesteroli ei ole haitaksi.

      • Anonyymi

        Tuo oli kansanrunoutta, tarvittaessa satua.


      • Anonyymi

        Eipä juuri tyhmempää kirjoitusta voisi olla. Ihanko itse keksit?


      • Anonyymi

        Puppua!

        Kolesterolille ei ole saantisuositusta, koska elimistö pystyy tuottamaan sitä itse. Siksi vaikka kolesteroli on elimistön toiminnalle välttämätöntä, niin ravinnosta sitä ei tarvitse saada.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Eipä juuri tyhmempää kirjoitusta voisi olla. Ihanko itse keksit?

        Mielenkiintoista. Oma viestisi nimittäin viestii kirjoittajansa tyhmyydestä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Puppua!

        Kolesterolille ei ole saantisuositusta, koska elimistö pystyy tuottamaan sitä itse. Siksi vaikka kolesteroli on elimistön toiminnalle välttämätöntä, niin ravinnosta sitä ei tarvitse saada.

        Käsittääkseni maksa tuottaa kolestrolia omatoimisesti.
        Kolestroli on välttämätön aine solujen uusiutumisen ja rakentumisen kanalta.
        Kansallistakin julkisuutta takavuosina saanut kehon rakentelija oli työkaverinani vuoden verran. Muusta syömisestä en tiedä muuta kuin hänen juttunsa mutta hänen päivittäiset eväänsä näin.
        Heppu pisteli poskeensa keitettyjä kananmunia. Kovat juustot olivat suosittuja. Siis tavalliset edam, emmental ja mitä niitä nyt onkaan.
        Kovat treenit ja niihin liittyvä rakentuminen ilmeisesti kuluttuvat kolestrolia koska hänen näyttämässä yhdessä labratutkimuksessa kokonaiskolestroli oli 2,8.
        Jakaumasta en tiedä.
        Itsellä aktiivinen ja kokonaisajaltaan tavikselle kuormittava ja viikoittain runsas kuntoilu pitää HDL:n reilusti yli 2:n ja triglyn selkeästi alle yhden.


    • Anonyymi
    • Anonyymi

      Se on kyllä kumma käsitys että vhh tarkoittaa sama kuin runsaasti eläinrasvaa, voita ja makkaraa, pekonia ja muuta sisältävä dieetti.

      En ymmärrä miksi tällaista shaissea levitetään?

      Miten ja millä perusteella dieetti muuttuu epäterveelliseksi jos siitä karsitaan höttöhiilihydraatit? Joku syö makkaraperunoita grillillä ja vetää päälle 2 olutta ja pitää sitä terveellisempääänä kuin samoja makkaranpaloja salaatissa ilman ranuja ja vedellä huuhdeltuna?

      • Anonyymi

        "Miten ja millä perusteella dieetti muuttuu epäterveelliseksi jos siitä karsitaan höttöhiilihydraatit?"

        Vhh:ssa höttöhiilareiksi kutsutaan myös täysjyväviljaa, hedelmiä ja juureksia.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Miten ja millä perusteella dieetti muuttuu epäterveelliseksi jos siitä karsitaan höttöhiilihydraatit?"

        Vhh:ssa höttöhiilareiksi kutsutaan myös täysjyväviljaa, hedelmiä ja juureksia.

        Missä noin mainitaan, uskottavasti?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Missä noin mainitaan, uskottavasti?

        Miten itse haluat määritellä vähähiilihydraattisen dieetin?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten itse haluat määritellä vähähiilihydraattisen dieetin?

        En ole tuo jolle kysymys on tehty, mutta saako kommentoida. Jos kysyy tekoälyltäkin niin vastauksena on:

        "Vähähiilihydraattinen ruokavalio on ruokavalio, jossa pyritään vähentämään päivittäistä hiilihydraattien saantia ja korvaamaan ne proteiineilla ja rasvoilla. Tämän tyyppisessä ruokavaliossa rajoitetaan esimerkiksi sokerien, leivän, pastan, riisin ja muiden tärkkelyspitoisten tuotteiden käyttöä, ja suositaan esimerkiksi lihaa, kalaa, munia, vihanneksia ja terveellisiä rasvoja."

        Jos tutkii vhh-sivustoja niin hiilarien määrä pidetään 20-100g välillä päivässä. Mikä kullekin on sopiva määrä. Riippuu aktiivisuustasosta jne.

        Itse määrittelen vhh:n samalla tapaa kuin tekoäly. Tärkkelys ja sokeri on ne, mitä eniten vältetään, koska se nostaa verensokerin jyrkästi.

        Mutta otaksun vuosien kirjoittelusi jälkeen, että sinun missiosi on joka käänteessä todistaa että sinun ruokavalio on oikea ja karppaajilla vääräoppinen. Vaikkakin karppaaja pysyisi terveenä ja hoikkana pelkällä ruokavaliolla. Niin ei saa olla. Ei saa sanoa että verenpaine, verensokeri, kolesteroli ja muut arvot on hyvät kun karppaa.

        Koska sinä olet monisairas diabeetikko kovien lääkkeiden avulla pystyssä pysyvä ja jatkuvasti itsensä ja kaljariippuvuuden kanssa taisteleva niin katsot että se on se normaali terveystila johon kaikkien pitää pyrkiä.

        Kirjoitin siksi, jos näitä sattuu joku uusi lukemaan.


    • Anonyymi

      äitini oli sen verran itsepäinen ettei suostunut ottamaan kolesterolilääkkeitä joita hänelle ehdotettiin.
      äiti epäilee että niistä voi olla oma riesa. Minä saatan seurata äitini linjaa etten ehkä huoli niitä jos tarjotaan vielä joskus.

      tällä hetkellä kaikki kolesteroliarvot on ihan ok. Yhdesä vaiheessa oli jonkun verran korkeaa tasoa että hoitaja sanoi että jos nousee vielä niin lääkkeitä ehdottaa.

      kananmuna voi olla hyvä tai ei mut kai se niin että toisille sopii ja toisille ei.

      oon kyllä lisännyt tässä talvesta 2025 tähän päivään mennessä kananmunien syöntiä. Ettei vain seuraavalla kerralla käy niin että kolesterolinumerot on nousseet. Toivottavasti ei. Ongelmaan voi löytää ratkaisu helposti = ei syö liian paljon kananmunia jos mulle kävis niin.

      • Yleensä elimistö valmistaa suurimman osan kolesterolistaan itse eli kannattaa kiinittää huomiota ravinnon tyydyttyneeseen rasvaan. Toki jos syö tavattoman paljon kananmunia, katkarapuja tai sisäelimiä niin niilläkin on merkitystä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Yleensä elimistö valmistaa suurimman osan kolesterolistaan itse eli kannattaa kiinittää huomiota ravinnon tyydyttyneeseen rasvaan. Toki jos syö tavattoman paljon kananmunia, katkarapuja tai sisäelimiä niin niilläkin on merkitystä.

        pitääpä panna muistiin ettei syö maksalaatikkoa liikoja eikä kananmunia.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Yleensä elimistö valmistaa suurimman osan kolesterolistaan itse eli kannattaa kiinittää huomiota ravinnon tyydyttyneeseen rasvaan. Toki jos syö tavattoman paljon kananmunia, katkarapuja tai sisäelimiä niin niilläkin on merkitystä.

        Se on yksilöllistä, ei kaksi- tai useampilöllistä.


      • Anonyymi kirjoitti:

        pitääpä panna muistiin ettei syö maksalaatikkoa liikoja eikä kananmunia.

        Maksalaatikossa on aika vähän kolesterolia eli noin kymmenesosa kananmunasta. Imeytyminen on hyvin yksilöllistä kuten kolesterolisynteesikin ja jälkimmäinen yleensä merkittävämpää.

        Suomalaisten kokonaiskolesteroli on tippunut vuodesta 1970 yli neljäsosalla ja lähinnä maitorasvan käytön vähentymisen ansiosta.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Maksalaatikossa on aika vähän kolesterolia eli noin kymmenesosa kananmunasta. Imeytyminen on hyvin yksilöllistä kuten kolesterolisynteesikin ja jälkimmäinen yleensä merkittävämpää.

        Suomalaisten kokonaiskolesteroli on tippunut vuodesta 1970 yli neljäsosalla ja lähinnä maitorasvan käytön vähentymisen ansiosta.

        oon syäny noin puol vuotta enemmän kananmunia että noin 2-3 päivänä viikossa kananmunia. Keitän ne aina . Kuulemma kananmuna auttaa painonpudotuksessa koska pitää kylläisenä.

        itse käyttäny jo 6 vuoden ajan rasvatonta maitoo.


      • Anonyymi kirjoitti:

        oon syäny noin puol vuotta enemmän kananmunia että noin 2-3 päivänä viikossa kananmunia. Keitän ne aina . Kuulemma kananmuna auttaa painonpudotuksessa koska pitää kylläisenä.

        itse käyttäny jo 6 vuoden ajan rasvatonta maitoo.

        Kananmunille ei ole yleistä saantisuositusta. Kolesterolia (terveillä) suositellaan alle 300 mg päivässä joten kananmuna päivässä on ok tuollakin mittarilla. Tämä kannattaa lukea: https://www.duodecimlehti.fi/duo91194


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kananmunille ei ole yleistä saantisuositusta. Kolesterolia (terveillä) suositellaan alle 300 mg päivässä joten kananmuna päivässä on ok tuollakin mittarilla. Tämä kannattaa lukea: https://www.duodecimlehti.fi/duo91194

        kiitos linkistä!

        juha


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kananmunille ei ole yleistä saantisuositusta. Kolesterolia (terveillä) suositellaan alle 300 mg päivässä joten kananmuna päivässä on ok tuollakin mittarilla. Tämä kannattaa lukea: https://www.duodecimlehti.fi/duo91194

        luin osan tekstistä&artikkelista. Kuulostaa järkevältä .


      • Anonyymi kirjoitti:

        luin osan tekstistä&artikkelista. Kuulostaa järkevältä .

        Minä keitän kerralla 6 kananmunaa ja syön siivutettuna tai munasalaattina leivän päällä. En joka viikko.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kananmunille ei ole yleistä saantisuositusta. Kolesterolia (terveillä) suositellaan alle 300 mg päivässä joten kananmuna päivässä on ok tuollakin mittarilla. Tämä kannattaa lukea: https://www.duodecimlehti.fi/duo91194

        Uusissa Suomen ravitsemussuosituksissa kananmunaa suositellaan korkeintaa yksi päivässä paitsi, jos henkilöllä ei ole diabetesta, valtimotautia tai suurentunutta LDL-kolesterolia

        ”Kohtuullinen kananmunan käyttö, enintään 1 muna päivässä sisältäen myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa käytetyt kananmunat, voi olla osa terveyttä edistävää ja ympäristöystävällistä ruokavaliota.

        (Edellyttäen, että henkilöllä ei ole valtimotautia, diabetesta tai suurentunut veren
        LDL-kolesterolipitoisuus.)”

        https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 (luku Suositeltavat ruokavalinnat)


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Uusissa Suomen ravitsemussuosituksissa kananmunaa suositellaan korkeintaa yksi päivässä paitsi, jos henkilöllä ei ole diabetesta, valtimotautia tai suurentunutta LDL-kolesterolia

        ”Kohtuullinen kananmunan käyttö, enintään 1 muna päivässä sisältäen myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa käytetyt kananmunat, voi olla osa terveyttä edistävää ja ympäristöystävällistä ruokavaliota.

        (Edellyttäen, että henkilöllä ei ole valtimotautia, diabetesta tai suurentunut veren
        LDL-kolesterolipitoisuus.)”

        https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 (luku Suositeltavat ruokavalinnat)

        Tarkoitan ”Uusissa Suomen ravitsemussuosituksissa kananmunaa suositellaan korkeintaa nyksi päivässä paitsi jos henkilöllä on diabetes, valtimotauti tai suurentunut LDL-kolesteroli”


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Minä keitän kerralla 6 kananmunaa ja syön siivutettuna tai munasalaattina leivän päällä. En joka viikko.

        se on jännä että jotkut pitää mun touhua kuulemma pilkuntarkkana jos esim ostan vähärasvaista jauhelihaa tai olen tarkkana miten paljon syön kananmunia että minä oon kuulemma naurettava.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Uusissa Suomen ravitsemussuosituksissa kananmunaa suositellaan korkeintaa yksi päivässä paitsi, jos henkilöllä ei ole diabetesta, valtimotautia tai suurentunutta LDL-kolesterolia

        ”Kohtuullinen kananmunan käyttö, enintään 1 muna päivässä sisältäen myös ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa käytetyt kananmunat, voi olla osa terveyttä edistävää ja ympäristöystävällistä ruokavaliota.

        (Edellyttäen, että henkilöllä ei ole valtimotautia, diabetesta tai suurentunut veren
        LDL-kolesterolipitoisuus.)”

        https://urn.fi/URN:ISBN:978-952-408-405-5 (luku Suositeltavat ruokavalinnat)

        Kiitoksia korjauksesta. Joku 3 kananmunaa päivässä nostaakin kolesterolia jo jonkin verran.


      • Anonyymi kirjoitti:

        se on jännä että jotkut pitää mun touhua kuulemma pilkuntarkkana jos esim ostan vähärasvaista jauhelihaa tai olen tarkkana miten paljon syön kananmunia että minä oon kuulemma naurettava.

        Itse olen huomattavasti tarkempi. Ei edes margariinia ja jauheliha broileria, esimerkiksi. Ruuanlaittoon ei vaan jää nykyään aikaa ja ruoka on nykyään epäterveellisempää. Seurauksena kolesteroliarvot ovat huonontuneet.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Itse olen huomattavasti tarkempi. Ei edes margariinia ja jauheliha broileria, esimerkiksi. Ruuanlaittoon ei vaan jää nykyään aikaa ja ruoka on nykyään epäterveellisempää. Seurauksena kolesteroliarvot ovat huonontuneet.

        mun kolesteroliarvot parantuneet ettei enää liian huonot vaan jopa hyvät.

        oon syöny esim vähärasvaista naudanjauhelijaa, broilerinjauhelihaa, lihahyytelöä, kananmunia, pellavansiemeniä, lohta(en mielelläni norjanlohta koskaan), haukea, auringonkukansiemeniä, maapähkinää(ei suolattua), salmiakkikarkkia kerran viikossa(nyt oon pannut stopin sille että vain harvemmin mut noin 7 vuoden ajan joka viikko söin salmiakkia kerran viikossa), riisipuuroa ja käytän vähärasvaista maitoa. Juon 2-3 litraa vettä vuorokauvessa.

        kasviksia pyrin syömään myös mut kyl niitä vois enemmänkin. Porkkana (juures) on oma lempparini. Esikeitettyjä punajuuria ostanut myös. Kyllä maistuu!

        olen siis sekasyöjä. Hiilareita en ole unohtanu ruokavaliosta todellakaan! Että noin 4-5 palaa ruisleipää tai kauraleipää syön. Mä ostan semmosia sydänmerkittyjä leipiä yleensä. On sanottu että 2-3 palaa leipää vuorokaudessa olis paras juttu mut yleensä menee huomaamatta 4-5 vähintään.

        Margariinia sipaisen kevyesti leivän päälle.

        nuorempana en välittänyt mitä söin ja söin muutenki liian rasvaista&epäterveellistä ruokaa.

        en ole laittanu kokokieltoja. Käyn esim joskus pitsaa tai hampurilaista ostamassa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Itse olen huomattavasti tarkempi. Ei edes margariinia ja jauheliha broileria, esimerkiksi. Ruuanlaittoon ei vaan jää nykyään aikaa ja ruoka on nykyään epäterveellisempää. Seurauksena kolesteroliarvot ovat huonontuneet.

        karkinsyöntiä pitäny rajottaa että vähemmän kuin kerran viikossa että nykyään noin 1 kerta kahen viikon aikana jos sitäkää. Oon käyny äitini luona jossa hän ostaa karkkia mulle niin sanonu viimeisen 3 kuukauven aikana "älä osta karkkia ja jos haluat ostaa nii osta muutama tikkari vain" kun hampaat tykänneet huonoa kun jouduin käymhään hammaslääkärillä. Jouduttiin ihan hammas poistaan (takahammas) kun multa aiemminkin poistettu noin 3 takahammasta että jos trendi jatkuu niin kohta voijaan joutua tekkeen pian tekohampaat tai osittaiset tekohampaat tai en mä nyt tiijä onko semmosia olemmassakaan hah =) .....

        sanovat mua tiukkapipoksi kuulemma . Tarjoavat lähipiiri usein herkkuja kuten wienereitä ja keksejä. kieltäydyn syömästä mut joskus nakerran pikkumurusen nurkasta = esim hillomunkista kun isä aika usein niitä ostelee kaupasta.

        Ei semmone murunen vaikuta ollenkaan ettei siitä lihota.

        mut mieluusti en söisi ollenkaan mut himo siihe kasvvaa kun isä ostaa niitä. Kyl se hieman haittaa kun lähipiiri &lähimmäinen epäterveellisesti syö niin itte en halua. Ja ne väittää että mä pian sairastun kun syön pian liian vähän. En mä omasta mielestäni syö liian vähän.

        eikä mulle sovi liian vähäinen syönti kun iskee kehoon puutostilat ja sydämen rytmihäiriöt ja kivut iskee sydämmeen. Ei toimi . Jolleki voi toimii mut ei mulle.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Itse olen huomattavasti tarkempi. Ei edes margariinia ja jauheliha broileria, esimerkiksi. Ruuanlaittoon ei vaan jää nykyään aikaa ja ruoka on nykyään epäterveellisempää. Seurauksena kolesteroliarvot ovat huonontuneet.

        Jos ruokakokemus ei ole sinulle tärkeää ja ajasta on pulaa, ehdotan että siirryt smoothielinjalle.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Jos ruokakokemus ei ole sinulle tärkeää ja ajasta on pulaa, ehdotan että siirryt smoothielinjalle.

        Syönkin niitä vaan en koko ajan. Smoothiet ovat vähän ongelmallisia kun herään kello 4 ja syön töissäkin.


      • Anonyymi kirjoitti:

        mun kolesteroliarvot parantuneet ettei enää liian huonot vaan jopa hyvät.

        oon syöny esim vähärasvaista naudanjauhelijaa, broilerinjauhelihaa, lihahyytelöä, kananmunia, pellavansiemeniä, lohta(en mielelläni norjanlohta koskaan), haukea, auringonkukansiemeniä, maapähkinää(ei suolattua), salmiakkikarkkia kerran viikossa(nyt oon pannut stopin sille että vain harvemmin mut noin 7 vuoden ajan joka viikko söin salmiakkia kerran viikossa), riisipuuroa ja käytän vähärasvaista maitoa. Juon 2-3 litraa vettä vuorokauvessa.

        kasviksia pyrin syömään myös mut kyl niitä vois enemmänkin. Porkkana (juures) on oma lempparini. Esikeitettyjä punajuuria ostanut myös. Kyllä maistuu!

        olen siis sekasyöjä. Hiilareita en ole unohtanu ruokavaliosta todellakaan! Että noin 4-5 palaa ruisleipää tai kauraleipää syön. Mä ostan semmosia sydänmerkittyjä leipiä yleensä. On sanottu että 2-3 palaa leipää vuorokaudessa olis paras juttu mut yleensä menee huomaamatta 4-5 vähintään.

        Margariinia sipaisen kevyesti leivän päälle.

        nuorempana en välittänyt mitä söin ja söin muutenki liian rasvaista&epäterveellistä ruokaa.

        en ole laittanu kokokieltoja. Käyn esim joskus pitsaa tai hampurilaista ostamassa.

        Täysjyväviljaa suositellaan päivässä 90 g eli esimerkiksi 150 g täysjyväruisleipää tai 90 g bulguuria/täysjyväriisiä/täysjyväpastaa (kuivana).


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Täysjyväviljaa suositellaan päivässä 90 g eli esimerkiksi 150 g täysjyväruisleipää tai 90 g bulguuria/täysjyväriisiä/täysjyväpastaa (kuivana).

        onko sul millaiset geenit? mä synnyin pikkuvauvana lihavana että lihoamiseen taipuvaine oon mut tarkalla ruokavaliolla paino pysyy ainaki samassa mut sen sanon että vaikia on mun saada painoa alemmas. Oon nykyään normaalipainoinen joten en koe tarvetta pakonomaiseen painonpudotukseen vaikka haaveena olis muutaman kilon poissaanti.

        En mä vaan uskalla ottaa riskiä eli vähentää paljon syömistä kun liikun kuitenkin kävelylenkkien muodossa että mulla on pahoja kokemuksia siitä jos alan vähentää syöntiä että terveysongelmia tullut heti.

        mulle tulee aika nopeaa usein nälkä että kertoo kait huonoista geeneistäni että lihoamiseen taipuvaisilla on usein kovempi nälän&ruokatarve. Onko näin vai onko mulla väärä tieto?

        toisaalta tuntuu että jos usein iskee nälkä niin voisko se kertoa hyvästä aineenvaihdunnasta??

        jonkunverran käyn pytyllä vessassa että ei nyt jatkuvaa siellä käynti mut kyl vatta pelaa ihan hyvin.

        jos lihaa syöny enempi niin huomaa että kovemmalla on vatsa ja jos salmiakkia tai juustoa niin vatsa kovettuu.


      • Anonyymi kirjoitti:

        onko sul millaiset geenit? mä synnyin pikkuvauvana lihavana että lihoamiseen taipuvaine oon mut tarkalla ruokavaliolla paino pysyy ainaki samassa mut sen sanon että vaikia on mun saada painoa alemmas. Oon nykyään normaalipainoinen joten en koe tarvetta pakonomaiseen painonpudotukseen vaikka haaveena olis muutaman kilon poissaanti.

        En mä vaan uskalla ottaa riskiä eli vähentää paljon syömistä kun liikun kuitenkin kävelylenkkien muodossa että mulla on pahoja kokemuksia siitä jos alan vähentää syöntiä että terveysongelmia tullut heti.

        mulle tulee aika nopeaa usein nälkä että kertoo kait huonoista geeneistäni että lihoamiseen taipuvaisilla on usein kovempi nälän&ruokatarve. Onko näin vai onko mulla väärä tieto?

        toisaalta tuntuu että jos usein iskee nälkä niin voisko se kertoa hyvästä aineenvaihdunnasta??

        jonkunverran käyn pytyllä vessassa että ei nyt jatkuvaa siellä käynti mut kyl vatta pelaa ihan hyvin.

        jos lihaa syöny enempi niin huomaa että kovemmalla on vatsa ja jos salmiakkia tai juustoa niin vatsa kovettuu.

        Minä lihoin vain ahneuttani eli kun menin töihin niin oli varaa syödä ja juoda. Nälkääni en silloinkaan syönyt.

        Pienten annosten syönti saattaa auttaa nälkään eli siis enemmän pieniä annoksia. Mitään yleistä parasta kaikille olevaa dieettiä ei ole, täällä on listattuna eri dieettejä: https://health.usnews.com/best-diet


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Minä lihoin vain ahneuttani eli kun menin töihin niin oli varaa syödä ja juoda. Nälkääni en silloinkaan syönyt.

        Pienten annosten syönti saattaa auttaa nälkään eli siis enemmän pieniä annoksia. Mitään yleistä parasta kaikille olevaa dieettiä ei ole, täällä on listattuna eri dieettejä: https://health.usnews.com/best-diet

        sanoisin että syön tällä kaavalla;

        1.Aamupala
        2.Lounas
        3.Päivällinen
        4.Syönti kello 17.00
        5.iltapala

        eli viis kertaa päivässä ja kaksi lämminateriaa (lounas ja päivällinen)

        annoskokoni on suht pieniä. Ennen söin isoja annoskokoja ja varmaan suurin syy olikin lihoamiseen sekä vähäinen liikunta sekä huonot geenit että noiden kolmen yhteissummana turposin kahdessa vuodessa 25 kiloa eli painoin 105 kiloa jonka jälkeen pudotin painoni 81 kiloon ja tällä hetkellä painan noin 86-87 kiloa. Punnitsen itseni aina aamulla. Mietin että ottaisinkohan yhteyttä terveyshoitajaan joka laatisi minulle ohjelman "miten pudottaa painoa alas 5-8 kiloa " koska itse en pysty/osaa enää pudottaa painoa että ei sitten millään meinaa lähteä nyt pois edes muutama kilo saatika hieman enemmän että en osaa löytää ratkaisua. Onko antaa joku neuvo? Voin toki käyvä jutteleen ammattilaisten kanssa että ne vois laatia ohjelman minulle.

        Lisäksi kun oon popsinut mielialalääkkeitä niin niillä on myös lihottava vaikutus.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        sanoisin että syön tällä kaavalla;

        1.Aamupala
        2.Lounas
        3.Päivällinen
        4.Syönti kello 17.00
        5.iltapala

        eli viis kertaa päivässä ja kaksi lämminateriaa (lounas ja päivällinen)

        annoskokoni on suht pieniä. Ennen söin isoja annoskokoja ja varmaan suurin syy olikin lihoamiseen sekä vähäinen liikunta sekä huonot geenit että noiden kolmen yhteissummana turposin kahdessa vuodessa 25 kiloa eli painoin 105 kiloa jonka jälkeen pudotin painoni 81 kiloon ja tällä hetkellä painan noin 86-87 kiloa. Punnitsen itseni aina aamulla. Mietin että ottaisinkohan yhteyttä terveyshoitajaan joka laatisi minulle ohjelman "miten pudottaa painoa alas 5-8 kiloa " koska itse en pysty/osaa enää pudottaa painoa että ei sitten millään meinaa lähteä nyt pois edes muutama kilo saatika hieman enemmän että en osaa löytää ratkaisua. Onko antaa joku neuvo? Voin toki käyvä jutteleen ammattilaisten kanssa että ne vois laatia ohjelman minulle.

        Lisäksi kun oon popsinut mielialalääkkeitä niin niillä on myös lihottava vaikutus.

        äh korjaan viestiäni eli siis 3 lämminateriaa = lounas, päivällinen ja kello viijen syönti =)
        keskittymisongelmia välillä =)


    • Anonyymi

      Äitisi epäily on perusteltua.
      Simvastatiini tuhosi normaalin kävelyn. Reidet alkoivat mennä "tukkoon".
      Valitettuani ilmiötä toinen nerolekuri muutti lääkityksen aerovastatiiniksi, tai jotain tuonne päin. Yhdessä vuodessa reisien voiman tuotto lopahti täysin eikä ole siitä palautunut. Pidin kuukausittain kirjaa tuhosta. Sama vertailukohta, sama menetelmä, sama ajankohta ja aika.
      Koipien näivettyminen kiirehti liikerajoitteisen lonkan leikkausta ja se puolestaan vastakkaisen puolen muinoin tähystetyn polven romuttumiseen lisäkuormituksen seurauksena.

      • Anonyymi

        välillä siis itsepäisyys on hyväksikin juu.


    • Anonyymi

      Vegaani vhh on paras mahdollinen ruokavalio.
      Vhh tarkoittaa vain vähempiä hiilihydraatteja. Vähennä niitä ja korvaa energia jollain muulla.
      Käytännössä vhh:ssakin määrä on silti niin suuri, että voit syödä pizzaa, pastaa ym kohtuudella, jos osaat laskea.
      Alkuun kannattaa olla ankara ja pitää tiukka dieetti, että keho tottuu uusiin tapoihin. Sitten kun se oppii, voi ottaa löysemmin.

      • Anonyymi

        esitätkö mielipiteesi ehdottomana totuutena? Miksi? On ihmisiä joille tietyt ruokavaliot sopii ja toisille ei sovi.

        viestin lähettäjä juha pohjola


    • Anonyymi

      Dieetti ei oikein vaikuta mihinkään jos se kestää vain 4 viikkoa.

      Itsellä ketoruokavalio vhh ja kolesterolit erinomaiset 2 vuotta.

    Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kunpa minä tietäisin

      Olisipa minulla tietoa, siitä oletko sinä nainen kiinnostunut minusta, miehestä joka tätäkirjoittaa, vai olenko minä aiv
      Ikävä
      26
      2466
    2. paras asia kaivatussasi?

      ❤️‍🔥
      Ikävä
      114
      2096
    3. Vihaan sua todella paljon.

      Tiedoksi vaan 🙃
      Ikävä
      122
      1759
    4. Syitä välttelyyn

      En ennen ole kokenut tällaista. Miksi vältellään jos on ihastunut vai onko se aina merkki siitä ettei kiinnosta?
      Ikävä
      45
      1577
    5. Yksi päävastuullinen heitti lusikan nurkkaan.

      Toivottavasti omaisuuden hukkaamiskielto tulee välittömästi.
      Ähtäri
      9
      1507
    6. Miksi kaivattunne

      ei pystynyt koskaan kertomaan tunteistaan? Teitkö oikean valinnan kun lähdit etääntymään? Kuinka kauan olisi pitänyt odo
      Ikävä
      90
      1075
    7. Purrasta tehty huoli-ilmoitus

      Näin lehti kertoo https://www.iltalehti.fi/politiikka/a/0f1cfaf0-d4e4-4a97-9568-c27b3199b016
      Maailman menoa
      124
      1059
    8. Pelottaa kohdata hänet

      En tiedä jaksanko tai kykenenkö. Tuntuu jättimäiselle vuorelle kiipeämiseltä. Pitäisikö luovuttaa. Pitäisi. En jaksa nyt
      Ikävä
      87
      985
    9. Olisin halunnu vaan tutustua

      Ja kevyttä olemista... Mutta ei sitten. Ehkä mies säikähti, että haluan heti kaiken. 😅 Kävisi ihan sellainen kevyt meno
      Ikävä
      35
      967
    10. Tiedätkö ketään toista jolla on sama kaivattu

      Eli joka ikävöisi samaa henkilöä tällä palstalla? Tai muualla? Tiedätkö miten kaivattu suhtautuu tähän toiseen verrattu
      Ikävä
      15
      959
    Aihe