Paras ruokavalio-ohjelmassa VHH-dieetti nosti LDL- kolestrolia

Anonyymi-ap

VHH:lla olleen parin LDL-kolestroli nousi merkittävästi kun he söivät paljon kananmunia, lihaa ja voita. Vegaanidieetillä ollut Max sai parhaat tulokset 4 viikkoa kestäneellä dieettillä, mutta hän oli ennestään jo ylipainoinen ja se ehkä vaikutti tuloksiin.

31

367

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Miten hiilarivapaalla dieetillä SYÖDÄÄN voita?
      Ja MIKSI?
      Broilerit, siat, naudat, lampaat, kalat, kananmunat ja vastaavat ymmärrän mutta voi?
      Pudotin 0-linjalla nopeasti 16kg mutta en syönyt voita enkä käyttänyt sitä muuhun kuin kalojen paistamiseen. Tosin suurin osa syömistäni kaloista oli savustettuja.
      LDL nousi huolestuttavalle alueelle mutta laski nopeasti palattuani ennalta suunnittelemaani sekaravintoon. Itselläni HDL pysyy hyvissä lukemissa liikunnan oheistuotteena.

      • Kun ihminen ei laihdu ja kuluttaa vähän hiilihydraattia niin energia tulee pääasiassa rasvasta.

        Oletetaan että ihmisen energiantarve on 3000 kcal per päivä ja hän syö suositusten mukaan 50E% hiilihydraattia eli 1500 kcal. Hän jättää tuon hiilihydraatin pois ja laihtuu 1.5 kg viikossa. 20 viikon kuluttua hän on normaalipainossa ja hänellä on kaksi vaihtoehtoa eli lisätä ravintoon 1000 kcal rasvaa tai hiilihydraattia. Jos jatkaa karppausta niin se on rasvaa. Meikäläisessä karppauksessa usein eläinrasvaa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Kun ihminen ei laihdu ja kuluttaa vähän hiilihydraattia niin energia tulee pääasiassa rasvasta.

        Oletetaan että ihmisen energiantarve on 3000 kcal per päivä ja hän syö suositusten mukaan 50E% hiilihydraattia eli 1500 kcal. Hän jättää tuon hiilihydraatin pois ja laihtuu 1.5 kg viikossa. 20 viikon kuluttua hän on normaalipainossa ja hänellä on kaksi vaihtoehtoa eli lisätä ravintoon 1000 kcal rasvaa tai hiilihydraattia. Jos jatkaa karppausta niin se on rasvaa. Meikäläisessä karppauksessa usein eläinrasvaa.

        Minun suositukseni oli, että hiilaria 0% ja muuta mieliteon mukaan. Tehokas!
        Kuurin loputtua siirtyminen etukäteen harkittuun ravintoon. Sekin piti!
        Kolestrolihäiriö oli tilapäinen. Ravinnon laatu pudotti LDL:n sekä triglyn ja liikunta nosti HDL:n.
        Tuohon on aikaa 42 vuotta eikä ripeämistä ole tapahtunut.


    • Anonyymi

      Minä en ole uskonutkaan sellaiseen, että mätetään paljon rasvaa. Minullakin on sellainen, että syön paljon kasviksia, ei sokeria, ei höttö-hiilareita. Jauhelihaa olen ostanut 17 prosenttisena, kun se on edullista. Toki kyttään tarjouksia, että saisi 10 prosenttisena. Aion joskus tehdä kokeen terveyskeskuksessa, nouseeko minun kolesteroolit.

    • Anonyymi

      koko kolestrooli on 2,3
      ei se muutu hetkessä.

    • Anonyymi

      Kun käyttää ajatusta, ei voi päätyä mihinkään muuhun kuin tähän:

      * VHH:lla voi hyvinkin laihtua, jolloin myös kolesteroli laskee, koska laihtuessa joka tapauksessa kropan kokonaisrasvan määrä pienenee;

      * Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun. Jos kaikki aikaisemmin "normaalista hiilihydraatista" saatu energia korvataan kovilla rasvoilla, lopputulos ei voi olla kuin yhdenlainen - kolesteroli tietenkin nousee;

      * Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Kohonneen kolesterolin kanssa on mahdollista elää;

      * Taviksen, joka haluaa käyttää VHH:ta painonhallinnassa, pitää
      -- lisätä VHH-kasvisten määrää,
      -- rajoittaa eläinperäisten kovien rasvojen (varsinkin voin, munien, rasvaisen lihan ja juuston) määrää,
      -- lisätä vähärasvaisen proteiinin määrää,
      -- lisätä kasviperäisten pehmeiden rasvojen määrää (pähkinät, siemenet, avokado, kasviöljyt, salaattikastikkeet).

      On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle.

      • LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua.

        Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat ja kun liki jokainen diabeetikko syö tai pitäisi syödä statiineja niin eläinrasvalla karpatessa on syytä mittauttaa kolesteroliarvot ja mennä tarvittaessa lääkäriin.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua.

        Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat ja kun liki jokainen diabeetikko syö tai pitäisi syödä statiineja niin eläinrasvalla karpatessa on syytä mittauttaa kolesteroliarvot ja mennä tarvittaessa lääkäriin.

        "LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua."

        Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun.

        Emme ole tasa-arvoisia, mutta kenen kannattaa ottaa riski ilman tutkimuksia?

        "Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat."

        Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Tästä on olemassa tutkimuksia, kenties myös muista tavoista, tärkeintä on 5 - 10 - ... % painonlasku.

        On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle, ellei kolesterolialttiuttaan ole testein selvittänyt.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "LCHF nostaa LDL-kolesterolia keskimäärin 44% mutta yksilölliset erot ovat valtavia eli voi olla että se ei nouse juurikaan tai sitten se voi tuplaantua."

        Jos normaalipainoinen alkaa ilman eri syytä syödä voita ja eläinrasvaa, pitäisi olla todellinen kone, ellei samalla kolesteroli lähtisi nousuun.

        Emme ole tasa-arvoisia, mutta kenen kannattaa ottaa riski ilman tutkimuksia?

        "Diabeteksen hoidossa karppaus ei ole sen tehokkaampi kuin muutkaan laihdutustavat."

        Diabeetikoilla tavoite voi olla ja on erilainen, jolloin diabetes 2:sen saa pysymään remissiossa VHH:lla. Tästä on olemassa tutkimuksia, kenties myös muista tavoista, tärkeintä on 5 - 10 - ... % painonlasku.

        On selvää, että vapaa VHH, jossa voi ja eläinrasvojen määrä korostuu, ei sovi normaalipainoiselle tavikselle, ellei kolesterolialttiuttaan ole testein selvittänyt.

        Se on painonpudotus eikä VHH joka auttaa kakkostyypin diabeteksessä. DiRECT-hankkeessa diabeetikot pudottivat painoa pussikuurilla ja tulokset olivat identtiset Virran karppaushoidon kanssa.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Se on painonpudotus eikä VHH joka auttaa kakkostyypin diabeteksessä. DiRECT-hankkeessa diabeetikot pudottivat painoa pussikuurilla ja tulokset olivat identtiset Virran karppaushoidon kanssa.

        Juu, tämä on totta. Kun paino putoaa, elimistö tarvitsee vähemmän insuliinia pitääksen verensokerit normaalina. Kakkostyypin diabeteksessa lähes aina haima tuottaa liian vähän insuliinia tarpeeseen nähden ja tällöin myös maksa alka tehdä yöllä liikaa glukoosia. Tosin on olemassa yksi TD2 alatyyppi, joilla on todella paha insuliiniresistenssi. Heillä diabetes johtuu pelkäästään tuosta insuliiniresistenssistä.


    • Anonyymi

      Minä olen karttanut höttö-hiilareita, sokeria ja liikaa rasvaa. Järki käteen. Ei se dieetti ollut hyvä. Nyt olen alkanut syödä 17% rasvaa lihassa. Katselen siinäkin, nouseeko kolesteroli

      • Anonyymi

        Minä tiputin LDL-kolestrolin 3 kuukaudessa 4,8 -> 2,4. Aiemmin söin paljon paahtoleipää, jonka päällä oli voita, juustoa ja kinkkua. Lisäksi söin paljon rasvaisia tuotteita kuten leipäjuustoa ja rasvaista jauhelihaa. Vaihdoin valkoisen leivän pienempään määrään ruisleipään, jonka päälle vähärasvaista kinkkua ja vähärasvaista juustoa ilman voita, Jätin pois leipäjuuston ja rasvaiset jauhelihat ja lisäsin ruokavalioon marjoja ja rasvaista kalaa kuten lohta ja kirjolohta pari kertaa viikossa. Perunaa, riisiä, kanaa ja kasviksia kului suunnilleen yhtä paljon ennen ja jälkeen. Vaikea on kyllä sanoa mikä näistä muutoksista vaikutti eniten LDL-kolestrolin vähenemiseen, mutta vältyn statiineilta.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Minä tiputin LDL-kolestrolin 3 kuukaudessa 4,8 -> 2,4. Aiemmin söin paljon paahtoleipää, jonka päällä oli voita, juustoa ja kinkkua. Lisäksi söin paljon rasvaisia tuotteita kuten leipäjuustoa ja rasvaista jauhelihaa. Vaihdoin valkoisen leivän pienempään määrään ruisleipään, jonka päälle vähärasvaista kinkkua ja vähärasvaista juustoa ilman voita, Jätin pois leipäjuuston ja rasvaiset jauhelihat ja lisäsin ruokavalioon marjoja ja rasvaista kalaa kuten lohta ja kirjolohta pari kertaa viikossa. Perunaa, riisiä, kanaa ja kasviksia kului suunnilleen yhtä paljon ennen ja jälkeen. Vaikea on kyllä sanoa mikä näistä muutoksista vaikutti eniten LDL-kolestrolin vähenemiseen, mutta vältyn statiineilta.

        Loistava tiputus, itsellä ongelma erityisesti triglyseridit.


    • Anonyymi

      5:2 ruokavalio sai parhaat tulokset tässä dieettivertailussa. Tässä dieetissä on kaksi 500 kcal paastopäivää ja muuten saa syödä normaalisti. 5:2 ruokavalion vähensi eniten tutkittavien parien painoa, sisäelinrasvoja ja insuliinintuotantoa.

    • Anonyymi

      Eikö tuo ole aika itsestään selvää.

      Syödään enemmän eläinrasovoja ja "huono" kolesteroli nousee.

      • Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Voi olla olemattakin riippu siitä mitä öljyjä syö.
        Elina Hytösen kirjoitus lyhyt rasva-aapinen.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/03/lyhyt-rasva-aapinen/

        Tohtori Chris Knoppen pitämä luento hyvine perusteluineen siemenöljyjen haitallisuudesta. Valitsemalla tekstitykset ja asetuksista automaattinen käännö saa suomeksi tekstitettynä.

        https://www.youtube.com/watch?v=H0bRGsev4fI


        Elina Hytösen hyvä kirjoitus kolestroli myytistä, jossa tutkimuspohjaista tietoa asiasta.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/07/kolesteroli-pitaa-meidat-hengissa/


      • Anonyymi kirjoitti:

        Voi olla olemattakin riippu siitä mitä öljyjä syö.
        Elina Hytösen kirjoitus lyhyt rasva-aapinen.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/03/lyhyt-rasva-aapinen/

        Tohtori Chris Knoppen pitämä luento hyvine perusteluineen siemenöljyjen haitallisuudesta. Valitsemalla tekstitykset ja asetuksista automaattinen käännö saa suomeksi tekstitettynä.

        https://www.youtube.com/watch?v=H0bRGsev4fI


        Elina Hytösen hyvä kirjoitus kolestroli myytistä, jossa tutkimuspohjaista tietoa asiasta.

        https://www.elinahytonen.fi/2011/07/kolesteroli-pitaa-meidat-hengissa/

        Elina Hytönen on tuota mieltä ja kirjoittaa näin:'Eläinrasvojen (kuten voin) puute voi aiheuttaa lapsille autismia, ylivilkkautta sekä Aspergerin ja Touretten syndroomaa. Nuorille tyydyttyneiden rasvojen puute tuo lisäksi käytös- ja mielialahäiriöitä, väkivaltaisuutta, aggressiivisuutta, sosiaalista eristäytymistä ja itsensäsilpomista ja luki-vaikeuksia.'

        Aasiassa mahtaa mennä aika huonosti kun eläinrasvoja ei käytetä. Nuorten koulumenestys on sitten maailman huippua.

        Itsestään hän kertoo näin:'Olen vuodesta 1983 toiminut perinteisen kiinalaisen lääketieteen terapeuttina ja opettajana ja myös kirjoittanut kaksi kiinalaisen lääketieteen perusteita käsittelevää kirjaa sekä alan artikkeleita lehtiin ja muihin kirjoihin.

        Ennen rantautumista kiinalaiseen lääketieteeseen toimin muun muassa dramaturgina teatterissa ja tv-teatterissa, toimittajana parissa sanomalehdessä, free lance –toimittajana radiossa ja tv:ssä, järjestösihteerinä sekä kulttuurijärjestön toiminnanjohtajana ja sen lehden päätoimittajana.'

        Jokai en toki valitsee mihin uskoo mutta minä en kyllä tähän ihmiseen kauheasti luottaisi. Tämäkin kannattaa lukea: https://www.booky.fi/tuote/elina_hytonen/rokotteet_ja_vaiettu_tieto/9789526744926?srsltid=AfmBOopxRCkpcUK-NohPSWBJhtgO1y-9ni8mzeyFoSckEsCRii9Pa_nA

        Rokotteet ovat pelastaneet miljoonia ihmisiä ja erikoisesti tuhkarokkorokote on hyvin tehokas: https://vaccination-info.europa.eu/fi/tietoa-rokotteista/miten-rokotteet-vaikuttavat/rokotteiden-teho


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Elimistöhän tuottaa itse kolesterolia ja on saanut perintönä tehokkaan kolesterolikoneiston, niin kolesteroli voi olla korkealla vaikka sitä ei juurikaan saisi ravinnosta.


      • Anonyymi kirjoitti:

        Elimistöhän tuottaa itse kolesterolia ja on saanut perintönä tehokkaan kolesterolikoneiston, niin kolesteroli voi olla korkealla vaikka sitä ei juurikaan saisi ravinnosta.

        Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa. Kolesterolin imeytymistä vähentää oleellisesti ravinnon kuitu ja suolistossa iso osa kolesterolista on sappinestettä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Järkeily ravitsemusasioissa ei kannata vaan kannattaa tutkia asiaa. Myös huonot hiilihydraatit huonontavat kolesteroliarvoja ja geeneillä on iso merkitys. Sekä sokeri että voi huonontavat kolesteroliarvoja.

        Runsaasti öljyjä sisältävä karppaus voisi olla ihan terveellinen dieetti.

        Tutkimuksessa tulokset ovat aina keskimääräisiä. Aina on henkilöitä, joille tutkimustulokset eivät päde ja siksi on ihmisen pakko tehdä erilaisia kokeiluja ja käydä mittauttamassa arvot, toimiiko joku ruokavalio vai ei.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa. Kolesterolin imeytymistä vähentää oleellisesti ravinnon kuitu ja suolistossa iso osa kolesterolista on sappinestettä.

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?

        En ole hvp27, mutta ymmärsin, että kyse on juuri siitä, että jos syö "kohtuu terveellisesti" suositusten mukaan ja paino on normaali tai lähellä sitä, niin hysteerisellä kolesterolin välttelyllä ravinnossa ei ole juurikaan vaikutussta kolestroliarvoihin.

        Samahan pätee esimerkiksi uraattiin (ravinnosta saatava lähtöaine on puriini), joka aiheuttaa kihtiä. Jos ruokavalio koostuu suurelta osin chicken wingseistä (paljon kanan nahkaa) ja oluesta, niin järkeistämällä syömistä uraatti arvon voi saada alas, mutta jos ruokavalio on suunnilleen "normaali" ja uraatti korkealla, niin sitä ei saa millään ruokavaliolla korjattua, vaan tarvitaan valitettavasti lääkkeet.


      • Anonyymi kirjoitti:

        "Yleensä ravinnon kolesterolilla on varsin vähän merkitystä kun siitä imeytyy vain osa."

        Haluatko tarkentaa, mihin viittaa? Eilen totesit, että LCHF saattaa nostaa kolesterolitasoja 44 %. Vastaavasti normaalipainoisilla voi-kanamuna-rasvainen liha-rasvainen juusto -ruokavalio lähes 100 % varmuudella nostaa kolesterolitasoja, ei paranna niitä.

        Ilmeisesti viittaat lautasmallin mukaiseen monipuoliseen ruokavalioon, ehkä...?

        Tässä tutkimuksessa ihmiset jatkoivat joko entistä (todennäköisesti ei kovinkaan terveellistä dieettiään) tai vaihtoivat ketogeeniselle dieetille. LDL-C nousi ketoilijoilla 5-107%
        https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408717/

        Tässä taas selitetään kolesteroliaineenvaihduntaa. Ravinnon kolesterolista imeytyy 20-80% ja keskimäärin 50%. kananmuna (70 g) sisältää kolesterolia 250 mg eli ei mitenkään hirveästi, voissa on 178 mg kolesterolia per 100 g ja sianlihassa 51 mg/100 g. Noista puolet imeytyy ja imeytynyt kolesteroli vähentää kolesterolisynteesiä eli jos niitä ei aivan kohtuuttomasti syö niin kananmunien kolesterolilla on paljon pienempi merkitys kuin ravinnon rasvoilla.
        https://www.duodecimlehti.fi/duo97616

        Sitten kirjoitus ravinnon kolesterolista: https://www.duodecimlehti.fi/duo15809
        'Valtakunnallisissa tai pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole saantisuositusta kolesterolille (8,9). Sitä ei ole nykyisin yhdysvaltalaisissakaan suosituksissa (10). Hyperlipidemiassa ja sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa suositellaan alle 300 mg:n, joissakin suosituksissa jopa alle 200 mg:n päivittäistä saantia (1,11,12).'

        Kun suomalaisten tyydyttyneen rasvan saanti on 14E% ja LCHF-porukalla huomatavasti enemmän niin tuo selittää suurimman osan LDL-kolesterolin noususta. Toki jos syö 4 kananmunaa päivässä niin sekin vaikuttaa mutta keskimäärin 20% veren kolesterolista on peräisin ruuasta ja 80% kolesterolisynteesistä.


      • Anonyymi
        hvp27 kirjoitti:

        Tässä tutkimuksessa ihmiset jatkoivat joko entistä (todennäköisesti ei kovinkaan terveellistä dieettiään) tai vaihtoivat ketogeeniselle dieetille. LDL-C nousi ketoilijoilla 5-107%
        https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30408717/

        Tässä taas selitetään kolesteroliaineenvaihduntaa. Ravinnon kolesterolista imeytyy 20-80% ja keskimäärin 50%. kananmuna (70 g) sisältää kolesterolia 250 mg eli ei mitenkään hirveästi, voissa on 178 mg kolesterolia per 100 g ja sianlihassa 51 mg/100 g. Noista puolet imeytyy ja imeytynyt kolesteroli vähentää kolesterolisynteesiä eli jos niitä ei aivan kohtuuttomasti syö niin kananmunien kolesterolilla on paljon pienempi merkitys kuin ravinnon rasvoilla.
        https://www.duodecimlehti.fi/duo97616

        Sitten kirjoitus ravinnon kolesterolista: https://www.duodecimlehti.fi/duo15809
        'Valtakunnallisissa tai pohjoismaisissa ravitsemussuosituksissa ei ole saantisuositusta kolesterolille (8,9). Sitä ei ole nykyisin yhdysvaltalaisissakaan suosituksissa (10). Hyperlipidemiassa ja sepelvaltimotaudin sekundaaripreventiossa suositellaan alle 300 mg:n, joissakin suosituksissa jopa alle 200 mg:n päivittäistä saantia (1,11,12).'

        Kun suomalaisten tyydyttyneen rasvan saanti on 14E% ja LCHF-porukalla huomatavasti enemmän niin tuo selittää suurimman osan LDL-kolesterolin noususta. Toki jos syö 4 kananmunaa päivässä niin sekin vaikuttaa mutta keskimäärin 20% veren kolesterolista on peräisin ruuasta ja 80% kolesterolisynteesistä.

        Jos kolesterolista imeytyy keskimäärin 50 % (yksilölliset erot ovat suuret ja vaihtelevat 20 %:sta 80 %:iin), ravinnon kolesteroli ei todellakaan ole mikään pikkuasia ja merkityksetön. Lihavuudessa kolesterolin endogeeninen tuotanto on kiihtynyt ja imeytymistehokkuus pienentynyt ihan samoin kuin metabolisessa oireyhtymässä ja tyypin 2 diabeteksessa. Vaikka kolesterolin imeytyminen vaihtelee huomattavasti yksilöittäin, sen varaan kukaan ei voi laskea ilman laboratoriotestejä.

        Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee. Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen, joten asia on tuolta osin kaikin puolin selvä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Jos kolesterolista imeytyy keskimäärin 50 % (yksilölliset erot ovat suuret ja vaihtelevat 20 %:sta 80 %:iin), ravinnon kolesteroli ei todellakaan ole mikään pikkuasia ja merkityksetön. Lihavuudessa kolesterolin endogeeninen tuotanto on kiihtynyt ja imeytymistehokkuus pienentynyt ihan samoin kuin metabolisessa oireyhtymässä ja tyypin 2 diabeteksessa. Vaikka kolesterolin imeytyminen vaihtelee huomattavasti yksilöittäin, sen varaan kukaan ei voi laskea ilman laboratoriotestejä.

        Jos ravinnon kolesterolin tai tyydyttyneiden rasvahappojen tai molempien määrä suurenee, kolesterolin imeytyminen suolistosta lisääntyy, endogeeninen synteesi vähentyy ja LDL-reseptorien aktiivisuus vähenee. Nämä muutokset johtavat seerumin kolesterolipitoisuuden ja erityisesti LDL-kolesterolin määrän suurentumiseen, joten asia on tuolta osin kaikin puolin selvä.

        "Kolesteroli Kovasen" kolesterolikoe:

        Tämä koe antaa vastauksen kysymykseen, miten reagoit ravinnon kolesteroliin, alkaako sitä kertyä elimistöösi vai säilyttääkö se tasapainon.

        Ehtona on, ettet käytä (ja tarvitse) kolesterolia vähentävää lääkitystä ja muutat kolesterolin saantiasi ruokavaliosta välttämällä lihaa, kananmunia ja maitorasvaa parin viikon ajan.

        Mittauta sen jälkeen veren kolesteroliarvosi ja laadi uusi ruokalistasi siten, että siihen sisältyy kolme kananmunaa päivässä kahden viikon ajan. Mene jälleen verikokeeseen.

        Vertaamalla eri mittauskerroilla saatuja seerumin kolesteroliarvoja näet, kumpaan ryhmään kuulut. toisilla veren kolesterolitaso nousee, toisilla ei.


      • Anonyymi
        UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        "Kolesteroli Kovasen" kolesterolikoe:

        Tämä koe antaa vastauksen kysymykseen, miten reagoit ravinnon kolesteroliin, alkaako sitä kertyä elimistöösi vai säilyttääkö se tasapainon.

        Ehtona on, ettet käytä (ja tarvitse) kolesterolia vähentävää lääkitystä ja muutat kolesterolin saantiasi ruokavaliosta välttämällä lihaa, kananmunia ja maitorasvaa parin viikon ajan.

        Mittauta sen jälkeen veren kolesteroliarvosi ja laadi uusi ruokalistasi siten, että siihen sisältyy kolme kananmunaa päivässä kahden viikon ajan. Mene jälleen verikokeeseen.

        Vertaamalla eri mittauskerroilla saatuja seerumin kolesteroliarvoja näet, kumpaan ryhmään kuulut. toisilla veren kolesterolitaso nousee, toisilla ei.

        Kolesterolinkin suhteen ihmiset ovat yksilöitä. Ensinnäkin elimistö itse tuottaa kolesterolia ja jo tässä on merkittäviä eroja. Joidenkin kolesteroli kapuaa erityisesti iän myötä korkealle vaikka ravinnosta sitä ei saisi pisaraakaan.

        Toinen tekijä on kolesterolin imeytyminen ravinnosta. Useilla suomalaisilla on hyvin kehittynyt kyky imeyttää kaikki ravinnossa oleva kolesteroli, joka helposti johtaa korkeaan kolesteroliin nykyisessä yltäkylläisyydessä. Menneiden sukupolvien niukoissa oloissa kyky hyödyntää kaikki ravinnon kolesteroli tehokkaasti on voinut olla etu.

        Siksi omaa veren kolesteroliaan kannattaa seurata ja säätää ruokavaliotaan mittausten mukaan ja tarvittaessa turvautua lääkkeisiin, jos ruokavaliom korjaaminen ja laidutus ei yksin riitä.


    • Anonyymi

      Kolesterolia tarvitaan, mut jos veressä on liikaa glukoosia niin ldl hapettuu ja siitä tulee ongelmia, ei itse ldl pahasta.
      Eli älä syö hiilareita niin korkea kolesteroli ei ole haitaksi.

      • Anonyymi

        Tuo oli kansanrunoutta, tarvittaessa satua.


      • Anonyymi

        Eipä juuri tyhmempää kirjoitusta voisi olla. Ihanko itse keksit?


      • Anonyymi
        UUSI

        Puppua!

        Kolesterolille ei ole saantisuositusta, koska elimistö pystyy tuottamaan sitä itse. Siksi vaikka kolesteroli on elimistön toiminnalle välttämätöntä, niin ravinnosta sitä ei tarvitse saada.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      603
      4214
    2. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      48
      3458
    3. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      67
      3061
    4. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      2941
    5. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2274
    6. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2201
    7. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      12
      2167
    8. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      29
      1975
    9. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      1960
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      48
      1923
    Aihe