Sarmatian meri

Anonyymi-ap

Sarmatian meri

Materiaali Wikipediasta - vapaasta tietosanakirjasta
Tällä termillä on muita merkityksiä, katso Sarmatianmeri (merkityksiä).

Tämä artikkeli perustuu vahvasti tai kokonaan vanhentuneisiin lähteisiin, joita pidetään yleensä Wikipedian ensisijaisina tai aikakausina olevina asiakirjoina.
Sen sijaan tulisi käyttää nykyisiä toissijaisia ​​tieteellisiä lähteitä, jotka käsittelevät aihetta. Voit muokata artikkelia lisätäksesi linkkejä toissijaisiin tieteellisiin lähteisiin.

Sarmatian meri
Sarmatianmeri on muinainen meri, joka oli olemassa 14-11 miljoonaa vuotta sitten alueella Pannonianmerestä Aralmereen Krimin ja Kaukasuksen saarten kanssa. Sarmatianmeri ulottui nykyisestä Wienistä Tien Shanin juurelle ja sisälsi nykyaikaisen Mustanmeren, Azovinmeren, Kaspianmeren ja Aral-meren. Sarmatianmerelle on ominaista eristäytyminen maailmanmerestä ja asteittainen suolanpoisto. Sarmatianmerestä tuli vähitellen voimakkaasti suolatonta siihen virtaavien jokien vesistä, ehkä jopa enemmän kuin nykyinen Kaspianmeri. 14,0-10,5 miljoonaa vuotta sitten Sarmatianmeri oli lähes suljettu järvi-meri, jolla oli vaikea yhteys etelässä sijaitsevaan Välimereen.

Norsuja, mastodoneja, kirahveja, sarvikuonoja, peuroja, suuria sikoja ja hipparion-laumoja vaelsivat Sarmatianmeren rannoilla[1]. Noin 10 miljoonaa vuotta sitten Sarmatianmeri palasi yhteyden maailmanmereen Bosporinsalmen alueella. Tätä ajanjaksoa kutsuttiin Meoottiseksi mereksi, joka oli Musta ja Kaspianmeri, joita yhdistää Pohjois-Kaukasuksen salmi. 6 miljoonaa vuotta sitten Musta ja Kaspianmeri erosivat toisistaan. Meren romahtaminen liittyy osittain Kaukasuksen vuoriston nousuun, osittain Välimeren tason laskuun. 5-4 miljoonaa vuotta sitten Mustanmeren pinta nousi uudelleen ja se sulautui jälleen Kaspianmereen Akchagilinmereksi, joka kehittyy Absheroninmereksi ja kattaa Mustanmeren, Kaspianmeren, Aralin ja tulvii Turkmenistanin ja Ala-Volgan alue.

Kirjallisuus
Sarmatialaisten ja maeoottisten esiintymien stratigrafia ja korrelaatio Neuvostoliiton eteläosassa, toim. L. A. Nevesskoy, Saratov. 1986



Google Translate

https://ru.wikipedia.org/wiki/%D0%A1%D0%B0%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%BE%D0%B5_%D0%BC%D0%BE%D1%80%D0%B5

4

59

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Akchaglin meri
      Materiaali Wikipediasta - vapaasta tietosanakirjasta

      Tämä artikkeli perustuu vahvasti tai kokonaan vanhentuneisiin lähteisiin, joita pidetään yleensä Wikipedian ensisijaisina tai aikakausina olevina asiakirjoina.
      Sen sijaan tulisi käyttää nykyisiä toissijaisia ​​tieteellisiä lähteitä, jotka käsittelevät aihetta. Voit muokata artikkelia lisätäksesi linkkejä toissijaisiin tieteellisiin lähteisiin.

      Akchaglin meri
      Akchaglinmeri tai Akchagal-meri (Krasnovodskin niemimaalla sijaitsevan Akchaglin alueen mukaan) on muinainen meri, joka oli olemassa 3,4-1,8 miljoonaa vuotta sitten (plioseeni-pleistoseeni) nykyisen Kaspianmeren alueella. Tämän meren esiintymiä tutki N. A. Andrusov. Se muodostettiin alun perin kuivuneen Pontic-meren paikalle, josta Balakhani-järvi jäi nykyisen Kaspianmeren eteläpuolelle[1]. Akchagil-meri päinvastoin tulvii Kaspian rannikkoa, ulottuu syvälle pohjoiseen (nykyaikaisen Kazanin alueelle)[2] ja on yhteydessä Mustaanmereen Kuma-Manychin altaan kautta. Kaakossa meri tunkeutui pitkälle Karakumin autiomaahan ja lähestyi Kopetdagia[3]. Akchagyl-meri korvattiin Absheron-merellä[4].


      Google Translate

      https://ru.wikipedia.org/wiki/Акчагыльское_море

    • Anonyymi

      Absheronin meri

      Materiaali Wikipediasta - vapaasta tietosanakirjasta
      Valtuutetut osallistujat eivät ole tarkistaneet tätä sivua.
      Absheroninmeri on muinainen meri, joka muodostui Akchagyl-merestä, joka oli nykyisen Mustanmeren, Azovin, Kaspianmeren, Aralin, Ala-Volgan alueen, Turkmenistanin ja Kazakstanin alueilla 1,7–1 miljoona vuotta sitten[1][2] . Absheronin rikkomuksen alussa altaasta tulee murtovesisäiliö[2].


      Absheronin meri
      Meri nousi nykyiseen Kamyshinin kaupunkiin Volgogradin alueen pohjoisosassa Volga-joen varrella, Uralskin kaupunkiin Kazakstanissa Ural-joen varrella. Sen vedet tulvivat Ciscaukasian tasangot, tulevan Manych-joen yläpuolella se yhtyi Mustaanmereen ja sulautui Aralmereen[1][3].

      Absheron-meren vetäytymisen aikana sen pohjoisrannikolla kasvoi eteläisen taigatyyppisiä metsiä. Absheronin aikakausi vastaa kvaternaarikauden ensimmäistä jaksoa, jota kutsutaan eopleistoseeniksi[1][3].


      Google Translate

      https://ru.wikipedia.org/wiki/Апшеронское_море

    • Anonyymi

      Pannonian meri
      Materiaali Wikipediasta - vapaasta tietosanakirjasta

      Pannoniameren arvioitu sijainti mioseenikaudella
      Pannoniameri on matala muinainen meri, joka sijaitsi aikoinaan Keski-Tonavan alamaalla Keski-Euroopassa nykyisen Unkarin, Slovakian, Serbian, Romanian, Kroatian, Itävallan ja Ukrainan alueella. Pannonmeri oli olemassa mioseeni- ja plioseenikaudella, ja kuivuessaan se jätti jälkeensä 3-4 kilometriä merisedimenttejä. Meren pinta-ala oli noin 600 tuhatta km².

      Tarina
      Pannonmeri oli osa Paratethysin valtamerta, joka oli olemassa mioseenikaudella (noin 10 miljoonaa vuotta sitten). Se oli yhteydessä Välimereen (kaksi merta yhdistettiin Rhônen altaan, Baijerin ja Wienin altaan kautta).

      Rautaportin kautta Pannonianmeri yhdistettiin toiseen nykyaikaisen Romanian alueella sijaitsevaan mereen. Suurimman tulvan aikana meri ulottui nykyisen Serbian eteläpuolelle.

      Pannonmeri oli olemassa noin 9 miljoonaa vuotta. Sen viimeiset jäännökset katosivat pleistoseenin aikana noin 600 000 vuotta sitten [lähdettä ei määritelty 3411 päivää]. Pannonmeren vesi kulki Rautaportin kautta Tonavaan, ja meren tilalle muodostui Keski-Tonavan alanko.

      Useat vuoret (esimerkiksi Fruška Goran harju ja Vršacka-ketju Serbiassa, Mecsek Unkarissa) olivat aiemmin saaria Pannonianmeressä. Merestä on jäljellä suuri järvi - Balaton [lähdettä ei ole määritelty 2738 päivää].


      Google Translate venäjän kielestä

      https://en.wikipedia.org/wiki/Pannonian_Sea

    • Anonyymi

      Paratethys


      https://en.wikipedia.org/wiki/Paratethys


      Paratethys

      Materiaali Wikipediasta - vapaasta tietosanakirjasta, Google Translate venäjän kielestä

      Kokeneet kirjoittajat eivät ole vielä tarkistaneet sivun nykyistä versiota, ja se voi poiketa merkittävästi 23. heinäkuuta 2022 tarkistetusta versiosta. tarkastukset vaativat 8 muokkausta.


      Kirjailija Laskarev Vladimir Dmitrievich


      Neo-Tethys-meri paleogeenikaudella (rupelian oligoseeni, 33,9–28,4 miljoonaa vuotta sitten)

      Paratethys neogeenikaudella (mioseeni, 17-13 miljoonaa vuotta sitten)

      Paleografinen rekonstruktio myöhäismioseeniparatethyksen vaihteluista. Regressiovaiheiden aikana megajärven pinta kutistui jyrkästi. Jäljelle jäänyt vesi jaettiin Mustanmeren syvänteen keskisuolajärvelle (varjostettu punaiseksi) ja reuna-alueille, jotka täyttyivät ajoittain vedellä ja muuttuivat tuoreemmiksi (vaaleansininen).
      Paratethys on muinainen valtameri (meri), joka ulottui "Pariisista Altai"[1] varhaisen Cenozoic aikakauden. Sen erotti Tethysistä Alppien, Karpaattien, Härkä ja Kaukasuksen harju. Tämä valtameri sisälsi Pohjois-Alppien esisiivilä, Karpaattien esisyvä, Pannonianmeri nykyisen Unkarin alueella, Wienin altaan, Transilvanian altaan, nykyisen Mustanmeren, Kaspianmeren ja Kaukasuksen alueen[2]. Muinaisina aikoina Paratethys oli yhteydessä Välimereen ja Intian valtamereen.

      Vuonna 2023 Paratethys sisällytettiin Guinnessin ennätysten kirjaan maapallon historian suurimpana järvenä[3].

      Termi "Paratethys" otti käyttöön venäläinen geologi Vladimir Laskarev vuonna 1924[4].


      Sisältö
      1 Geologinen historia
      2 Fauna
      3 Huomautuksia
      4 Linkkejä
      Geologinen historia
      Syntyi 34 miljoonaa vuotta sitten.

      25 miljoonaa vuotta sitten Paratethyksen pohjoisosa on nimetty Maykop-mereksi [5][luvaton lähde], joka ulottui "Ranskasta Aralmerelle"[6].

      14-10 miljoonaa vuotta sitten (mioseeni) Paratethys sulki ja muuttui eristetyksi Sarmatianmereksi (Itävallasta Turkmenistaniin)[7]. 13,4-12,65 miljoonaa vuotta sitten (Itäisen Paratethyksen konkian aluevaihe (Konkian) - myöhäinen badenilainen vaihe [saksa] Keski-Paratethyksen alueella, varhainen serravalilainen vaihe [englanniksi]) Paratethyksella oli vain kapea yhteys Intian valtamereen ns. Arakin salmi nykyaikaisen Armenian alueella ja Mesopotamian altaan poikki[8][9]. Itä-Paratethyksen Karaganian ja Konkian alueellisten vaiheiden biostratigrafista jakoa koskevien tietojen systematisointi ja foraminiferaalisen analyysin käyttö osoittavat, että suolaton Karaganian altaan tilalle on tullut uusi konkilainen altaan kehitysvaihe, jonka ulkonäkö vahvistaa. Ervilia- ja Pholas-kerroksissa Karagan-Konkian-rajalla esiintyy pieni määrä normaaleja meren foraminifera-esiintymiä[10].

      Kadonnut 5 miljoonaa vuotta sitten (Messinin suolapitoisuuden huippu) [lähdettä ei määritelty 681 päivää].

      Eläimistö
      Jopa 10-5 miljoonaa vuotta sitten Sarmatianmeren tavoin eristetyssä Paratethys-joen itäosassa löydettiin paalivalaat Cetotherium, erityisesti Etelä-Ukrainasta (Kherson, Nikolaev, Odessa, Zaporozhyen alueilla, Krimillä[11]), Pohjois-Kaukasiassa ja Ciscaucasiassa (Stavropolin alue, Krasnodarin alue, Maykop)[12]. Noin 13 miljoonaa vuotta sitten vishnuonyx-suku tunkeutui Etelä-Aasiasta Keski-Eurooppaan (Allgäu) ja Itä-Afrikkaan.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. En usko et meistä tulee jotain

      Se ei kuitenkaan estä toivomasta et tulisi. Toivon et voitas suudella ja se sais asioita loksahtamaan paikoilleen. Jutel
      Ikävä
      10
      3170
    2. Kuvaile itseäsi

      Kaivatullesi, niin että hän sinut tunnistaa.
      Ikävä
      117
      2214
    3. Eini paljastaa nuorekkuutensa salaisuuden - Tämä nousee framille: "Se on pakko, että jaksaa!"

      Discokuningatar Eini on täyttänyt upeat 64 vuotta. Lavoilla ja keikoilla nähdään entistä vapautuneempi artisti, joka ei
      Suomalaiset julkkikset
      43
      1624
    4. Huomenta keskipäivää

      Kivaa päivää mukaville ja söpösille. 🐺🫅❤️☕☀️
      Ikävä
      260
      1408
    5. Oletko koskaan katunut kun

      elämäsi tilaisuus jäi käyttämättä? 💔
      Ikävä
      76
      1112
    6. Olen J-mies

      Jos kerrot sukunimeni alkukirjaimen, ja asuinpaikkakuntani. Lupaan ottaa yhteyttä sinuun.
      Ikävä
      47
      941
    7. Sinusta näkee että

      Kaipaat paljon.
      Ikävä
      55
      904
    8. Ei sitten, ei olla enää

      Missään tekemisissä. Unohdetaan kaikki myös se että tunsimme. Tätä halusit tämän saat. J miehelle. Rakkaudella vaalea na
      Ikävä
      77
      900
    9. Haluaisin ottaa sinut syleilyyni mies

      Olet suloinen...
      Ikävä
      44
      815
    10. Rahtari s salmi

      Onkohan jutussa perää että kylän tyhmin rahtari on palanut ratista
      Suomussalmi
      8
      795
    Aihe