Maatalouden ahdinko

Anonyymi-ap

Maaseudun Tulevaisuudessa oli artikkeli siitä kuinka maataloudella menee heikosti, ja kuinka maatalousyrittäjiä riistetään ja kuinka mikään ei kannata ja kuinka kauppa ryöstää viljelijältä leivän pöydästä. Se perinteinen itkuvirsi, jota vuodesta toiseen toistetaan yhtenä ja saman mantrana...

Tämän tiimoilta aloin pohtia, minkälaisista tuotteista se keskiverto suomalaisen ruokakori keskimäärin muodostuu?

Pääosin suomalaisilla pelloilla viljellään vehnää, ohraa, kauraa, ruista, rypsiä ja rapsia sekä toki hömppäheinää, josta osa jää korjaamatta. Vähemmissä määrin sitten kaikkea muuta, härkäpapua tms. ja oma lukunsa ovat niin sanotut kasvisviljelijät, jotka tuottavat kaalia, perunaa, sokerijuurikasta yms. vastaavia tuotteita. Kasvihuoneet ovat myös oma toimialansa. Kuitenkin viljatuotteita ja hömppäheinää lukuun ottamatta, jälkimmäiset ovat marginaalissa suomen peltopinta-alan viljelyksistä.

Mitä siellä ruokakorissa sitten yleensä on? Perunoita lähes poikkeuksetta, harvemmin riisiä tai pastaa (makaronia) eri muodoissaan! Menetpä mihin tahansa ruokalaravintolaan niin perunaa siellä tarjotaan pääsääntöisesti kuitenkin. Lisukkeena lihaa, kalaa, kanaa, salaattia, hedelmiä, leipää. Ruokajuomat yleensä ovat vettä, maitoa tai kotikaljaa!

Pääosin samoista tuotteista muodostuu myös kuluttajan ostosvalinnat ruokakaupoissa hieman eri painotuksin. Siihen nähden kuinka paljon Suomessa syödään perunaa, sitä kuitenkin viljellään häkellyttävän vähän. Voisi kuvitella, että mitään muita peltoja ei olisikaan kuin perunapeltoja.

Leivän osalta moni ilmoittaa ainakin julkista keskustelua seuraten, että on lopettanut vehnäleipien ja pullien syönnin ja useat kertovat, että välttävät myös ruista. Sama koskee liha- ja maitotuotteita, joita vältellään nykyään sekä ilmasto-, että terveyssyistä. Myöskään rypsi- tai rapsiöljyä ei enää haluta käyttää vaan oliiviöljyä liputtavat monet. Toisin sanoen voittajien piirissä ovat niin sanotut kasvihuoneviljelijät, jotka tuottavat salaatteja ja vihanneksia. Voittajia ovat myös hedelmäpuutarhurit, mutta nämä ovat selkeästi pienimpiä maatalouden harjoittajia kuin mitkään muut.

Voidaankin ihmetellä, miten vielä ylipäätään suomalainen maatalous perustuu edelleen puhtaasti viljakasvien ja rehukasvien tuotannolle, vaikka ruokakori elää murroksessa, jossa painottuvat enenevissä määrin kaikki muut paitsi juuri ne mitä täällä eniten kasvatetaan?
----------------------------------------------
Toinen lukunsa on sitten niin sanottu tuottajahinta. Jotta tuottajahinta voisi kasvaa, pitäisi myös kuluttajahinnan kasvaa. Ongelma on vain siinä, että tällöin myös kuluttajien ostovoiman tulisi kasvaa, jotta korkeampia kuluttajahintoja voitaisiin maksaa. Näin ei kuitenkaan ole mahdollista, koska tällöin kilpailukyky globaalissa kilpailussa olisi mennyttä. Seurauksena olisi joka tapauksessa se, että kuluttajan on tyydyttävä valitsemaan se halvin mahdollinen vaihtoehto kalliimman asemasta, jolloin tuottajahinnan nousua söisi kuluttajakysynnän lasku. Eikä muutenkaan ole relevanttia ajatella, että raaka-aineen eli bulkkituottajan voittomarginaali olisi niin korkea, että se söisi korkeamman jalostusasteen lopputuotteen katteen tai tekisi siitä niin kalliin, että mediaanituloisen on puntaroitava halvemman ja kalliimman tuotteen väliltä. Parhaimmassa tapauksessa konsensus olisi jokaista osapuolta hyödyttävä, mutta faktuaalinen tosiasia nyt vain on se, että alkutuottaja, alalla kuin alalla ei koskaan tule pääsemään samaan tulotasoon kuin jalostusprosessin loppupään toimijat. Jos näin olisi, että kaikki saisivat kakusta saman siivun, ei se juurikaan kannustaisi jatkojalostamaan tai kehittämään tuotteita paremmiksi. Miksi sitä tekisi, jos bulkista maksettaisiin sama summa?

Pohtikaapas sitä sitten, senkin sinkut´, josta en teitä hyvällä syylläkään toki voi syyttää!

13

119

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi
      UUSI

      Ravintoloissa ja ruokapaikoissa tarjotaan yleesä aina perunaa, koska peruna on kaikkein halvin raaka-aine ravintoloille.
      Ravintolat saavat ostaa raaka-aineet tukusta, joten naudan jauheliha ei maksa ravitolalle läheskään sitä mitä se maksaa ruokakaupassa.
      Jos ruokakaupassa on 1kg naudan jauhelihaa tajouksessa 7€, niin tukussa sama jauheliha maksaa varmaan alle 5€.
      Perunaa saa kaupasta jo vajaalla eurolla/kg, niin tukusta ravintola saa perunaa varmasti lähemmäs 0,50€/kg.
      Tukku ei myy mitään tavalliselle kuluttajalle.

      Lounaspaikassa asiakas lappaa lautaselle 4-5 perunaa, lihapullakastiketta, jossa 6-8 lihapullaa ja lisukkeet, niin ruoan raaka-aineisiin laskettu summa on vajaa euron, mutta lounaan hinta on 12€.
      Muita kuluja on tietenkin palkat, vuokrat, sähkö, vesi, lämmitys yms. mutta nekään eivät tee yli 3€ yhtä ruoka-annosta kohden.

      Ajatelkaapa, jos asiakkat jättäisivät perunat otamatta ja lappaisivat lautaselle pelkästään lihapullia ja pihvejä, niin jo seuraavana päivänä olisi varmasti kyltti montako lihapullaa/pihviä saa ottaa.

    • Anonyymi
      UUSI

      Saahan maanviljelijät tukiaisia ja kaiken poistoon sekä 1 tukiainen saa esim 1 euro tuote kappa myy sen 11 eurolla niin saa 10 euroa tukiaisia eli 1+10 euroa=11 euroa ja siihen päälle kunnon tuet ja tukiaisia ja kaikki poistoihin eli mikään ei maksa mitään ja kaikki rahat jää omaan taskuun ja rahaa on

      • Anonyymi
        UUSI

        Älä nyt riko tätä mielikuvaa köyhästä viljelijästä!!!


    • Anonyymi
      UUSI

      Siis minä ymmärrän, että maatalousyrittäjille, olipa tuote mikä tahaansa, jää kahdrn pääostajsn määrittelemän hinnan mukaan vähemmän js vähemmän kouraan. (S-ryhmä ja Kesko)
      Halpuutukset ja kauppojen keskinäinen kilpailu otetaan tuottajahinnoista.

      Lisäksi ulkomaaalaiset tuotteet vie tuottajahintaa alas.

      Tottahan on, että elintarvikkeet tuotuna ulkomailta tulisi halvemmaksi.

      Suomalaisen ruuan hinta saadaan siedettäväksi ns. Maataloustuilla.

      Täällä satoja ei tulr kuin 1-2 ja lisäksi on tarkat normit ja niitä valvotaan tiukkaan. Täällä eläimet ammutaan hengiltä, jos on eläinlääkärin mielestä kurjat olot...

      https://youtu.be/h-wHi-5P_lE?si=JqX-QwzseORbJa-6

      Minä mietin, että kyllä moni vaan noista jyväjemmareista hakkaa suotta päätänsä seinään. Lopettaisivat ja sillä siisti. Ei tuota väkisin kannata ryskää...

    • Anonyymi
      UUSI

      Unohdit kaupat. Isot konsernit tekevät tulosta tuottajan ja kuluttajan väliltä poislukien kuljetus tms. Kulut.
      Vilma

      • Anonyymi
        UUSI

        11:17
        Tämä oli aloittajalle.
        Teksti oli muuten ihan asiallista luettavaa ja mietittävää.
        Vilma


      • Anonyymi
        UUSI

        Juu, eikös kesko, johon s-kaupat ja prisma kuuluvat ilmoitti hyvästä liikevaihdosta yli 100 miljoonasta.
        Eihän kauppiaiden tuloja edes ole näissä verokalentereissa, jotka joka vuosi julkaistaan, kuulemma kauppiaalla yli 50 000€/kk tulot ihan normaalia ja onhan se, kun katsoo kaupan tuotteiden hintoja, ihan tulee mieleen nuoruuden tietokone komponetti kaupassa käynnit, yhtä kalliita hintoja, toisin nyt ruoan hinnoissa.

        Verottajan nettisivut valehtelee, muka pääsee tarkastamaan kenen tahansa tulot verotoimiston yleisön tietokone pääteeltä, kunhan on vaadittavat tiedot mukana, nimi ja syntymä aika.
        Eipä pääse näkemään kenekään tuloja verotoimiston yleisö päätteeltä.
        Olisin erään henkilön tulot katsonut, jolla on meikäläiselle velkaa, kun ei ole velkaansa takaisin maksanut, että millaiset tulot on!


    • UUSI

      Ite suosin Suomalaista alkuperää. Surullista että kohta kaikki on tuontiviljaa.

    • UUSI

      Eipä jää teollisuudellekaan ruoasta suuria voittoja, sillä kauppa määrittelee ostohinnat duopolinsa voimalla ja teolisuus joutuu jopa maksamaan kaupalle siitä, että saa kauppaan hyllypaikan omalle tuotannolleen ja joutuu ottamaan osaa myös mainostuskustannuksiin.
      Kauppojen voitot ovat suuria siitäkin huolimatta, että jatkuvasti rakennetaan uusia kaupppalatseja, joten molemmat kotimaiset kauppaketjut pitäisi purkaa useampan osaan kilpailun varmistamiseksi.

      • Anonyymi
        UUSI

        Eihän kauppojen katteet suinkaan yksiselitteisesti tule pelkästään kotimaisesta maataloustuotannosta vaan (tarkkoja lukuja tarkistamatta) arvaten puolet tulee ulkomaalaisista tuotteista, johon kuuluvat päivittäistavarat, hygieniatuotteet, elektroniikka, vaatteet, sekä toki ulkomaalaiset elintarvikkeet, kuten hedelmät jne.


      • UUSI
        Anonyymi kirjoitti:

        Eihän kauppojen katteet suinkaan yksiselitteisesti tule pelkästään kotimaisesta maataloustuotannosta vaan (tarkkoja lukuja tarkistamatta) arvaten puolet tulee ulkomaalaisista tuotteista, johon kuuluvat päivittäistavarat, hygieniatuotteet, elektroniikka, vaatteet, sekä toki ulkomaalaiset elintarvikkeet, kuten hedelmät jne.

        Noissakin tuotteissa katteet ovat kohtuuttomia.
        Jos kauppa saisi tuotteita ilmaiseksi, niin silti niillä olisi myytäessä sama hinta kuin nyt, sillä tuotteet hinnoitellaan aina niin korkalle, kuin vain ostaja suinkin sietää, ja täkäläinen duopoli tekee tuon mahdolliseksi.


    • Anonyymi
      UUSI

      Vaarallista on se, että miljardöörit ostavat kirjaimellisesti laajoja maa-alueita omaan käyttöönsä. Se on pois muilta toiminnoilta. Ei tarvitse olla mikään Einstein ymmärtääkseen että niillä on lähinnä pahat mielessä ihmisten päiden menoksi. Nähdäkseni se on ihmiskunnan tuhon taustalla mahdollistava voima että edelleenkään ei ole olemassa kansainvälistä lakia rajoittaa yksittäisen ihmisen omaisuusmäärää. Sille pitäisi todellakin olla olemassa jokin yläraja.

      Esimerkiksi Sorosin rahoittama ihmisten tahallinen haittasiirtely valtioista toisiin on yksi tällainen ilmiö, minkä liika rikkaus yhdistyneenä pahantahtoisuuteen (= psykopaattisuuteen) saa aikaan. Miksi on sotia? Siksi, koska jo valmiiksi rikkaat ja vaikutusvaltaiset ihmiset rikastuvat niiden avulla entisestään. Teknologia edellä, aseteollisuus edellä. Miljardöörit ovat Orwellin märkien päiväunien toteuttajia irl.

    • UUSI

      Julkisesti monet ilmoittavat milloin minkäkin syönnin lopettamisesti: eläinperäiset ja viljat ja öljykasvit jne. Syököön vaikka pieniä kiviä, mutta ulkoasusta näkee että nälkää ei ole nähty.

      Pari poimintaa:

      Luken sivulta lunttasin, että perunasato Suomessa on n. 100kg /henkilö
      Vaikka tuo kaikki menisi ihmisten suihin, siitä kertyy 70 kcal/100g tahdilla
      vain noin 70 000 kcal/vuosi eli n. 200 kcal/päivä eli korkeintaan luokkaa 10% koko energiantarpeesta.. Joten vaikka suomalaiset ovatkin potunsyöjiä, niin se nyt silti on vain osa ruokavaliota tai ostoskoria. Eivät ravintolat edes lounasta myy sanomalla, että tarjolla on perunoita vaan kyllä varsinainen nimetty ruoka on jokin muu ja peruna vain lisuke.

      Suomalaisen maanviljelyn perinteiset kasvit ovat ohra, ruis ja kaura. Aika monta sukupolvea on mennyt pääosin noita viljellessä. Maailmanlaajuisesti taas kolme merkittävintä viljeltyä ovat riisi, maissi ja vehnä. Viljat kun ovat kasveja, joilla kohtuullisella työmäärällä pystyy viljelemään merkittäviä aloja ja sadon saanti on
      melko varmaa ja työn tuloksena saa enemmän energiaa kuin on viljelyyn käyttänyt.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Kuka maksaa Elokapinan töhrinnän?

      Vieläkö tukevat Elokapinan toimintaa mm. Aki Kaurismäki, Sofi Oksanen, Paleface, Koneen Säätiö ym. ? Kenen kukkarosta ot
      Maailman menoa
      651
      5051
    2. Valpuri Nykänen elokapina

      Aikas kiihkomielinen nainen kun mtv:n uutiset haastatteli. Tuollaisiako ne kaikki on.
      Maailman menoa
      129
      3880
    3. Muuttaisiko viesti mitään

      Haluaisin laittaa viestin, mutta muuttaisiko se mitään. Oletko yhä yhtä ehdoton vai valmis kyseenalaistamaan asenteesi j
      Ikävä
      50
      3750
    4. Se että tavattiin

      Hyvin arkisissa olosuhteissa oli hyvä asia. Olimme molemmat lähestulkoon aina sitä mitä oikeasti olemme. Tietysti pieni
      Ikävä
      18
      3182
    5. Jos sinulla kiinnostaisi

      Nyt, miten antaisit minun ymmärtää sen?
      Ikävä
      38
      3121
    6. Oon vähän ihastunut suhun nainen

      Vaikka toisin jokin aika sitten väitin mutta saat mut haluamaan olemaan parempi ihminen :)
      Ikävä
      19
      2504
    7. Jospa me nähtäisiin

      Sinne suuntaan menossa🤣
      Ikävä
      32
      2381
    8. Oot pala mun sielua

      Jos toivot, että lähden mä lähden. Jos toivot, että jään mä jään. Koen, että olet mun sielunkumppani, mutta lämmöllä my
      Ikävä
      17
      2300
    9. Elämä jatkuu

      Onneksi ilman sinua
      Ikävä
      30
      2177
    10. Hei T........

      Ajattelin kertoa että edelleen välillä käyt mielessä.... En ole unohtanut sinua, enkä varmasti ikinä... Vaikka on kulunu
      Suhteet
      51
      2164
    Aihe