Aloitetaan viikko pienellä gallupilla. Isännöitsijät, mikä on isännöimiesi taloyhtiöiden
1.) hallituksen kokousten yleisin alkuaika?
2.) mikä on työaikasi?
3.) milloin mielestäsi hallituksen kokoukset pitäisi istua?
Omat vastaukseni:
1.) Yleisin alkuaika hallituksen kokouksille on klo 16-17 välillä. Yhdessä taloyhtiössä hallituksen kokoukset saadaan istuttua klo 15 alkaen. Monessa taloyhtiössä hallituksen kokouksia halutaan kuitenkin istua puheenjohtajan vaatimuksesta klo 18:00 tai 18:30 alkaen. Joskus on aloitettu jopa klo 19:00 hallituksen kokous!
2.) Työaikani on klo 8-16
3.) Kuten millä tahansa toimialalla, hallituksen kokoukset pitäisi tietysti saada istuttua isännöitsijän työajalla klo 8-16 välillä. Epäoptimaalisessa tilanteessa, jossa isännöitsijä joutuu ylitöihin, kokous voi alkaa työpäivän perään klo 16:00, klo 16:30 tai ääritapauksessa klo 17:00.
Kuten joku on joskus todennut, ei ole oikeastaan mitään perustetta, miksi hallituksen kokouksen pitäisi alkaa myöhemmin kuin klo 17:00. Klo 8-16 työpäivää tekevälle isännöitsijälle klo 18:00 tai klo 18:30 alkava hallituksen kokous on aikataulullisesti ihan vihonviimeinen asia. Täyttä järjettömyyttä, siis. (Mitä teen klo 16-18 välisen ajan odotellessani kokouksen alkua? Se aika ei ihan riitä kaupassa käyntiin, kokkaamiseen, lasten noutoon koulusta ja harrastuksiin kuskaamiseen eli normaaliin elämään!)
Jos hallituksen jäsenillä on niin iltapainoitteiset työt, että klo 17:00 alkava hallituksen kokous ei pari-kolme kertaa vuodessa tule kuuloonkaan, kokoukset kannattaa siirtää mieluummin AAMUUN klo 7:30 alkaen tai klo 7:45. Se on paljon normaalimpi aika klo 8-16 työpäivää tekevälle isännöitsijälle kuin istua illalla kaksi tuntia työpäivän päättymisen jälkeen klo 18:00 alkava parin tunnin hallituksen kokous klo 18-20.
Mikä mahtaa olla syynä sille, että hallituksen puheenjohtajat eivät itse ymmärrä ehdottaa ja kysyä aamukokouksia? Ketjun aloituksen pontimena on tänään erään taloyhtiön puheenjohtajan lähettämä sähköposti. Hän ei edes vaivautunut kysymään minulta, mihin aikaan minulle sopii hallituksen kokous. Hän lähetti sähköpostin, jossa oli yksi lause: "Pidetään hallituksen kokous 27.11. klo 18:00."
On aika kummallista, jos on jotenkin itsestäänselvyys, että isännöitsijä osallistuu hallituksen kokouksiin ihan silloin, kun asiakas kehtaa vaatia eli mihin aikaan tahansa. Vaikka olisi kuinka asiakaspalveluhenkinen työntekijä, ei se ihan niinkään mene. Suomessa kun työntekijöillä on tapana tehdä töitä työantajan määräämällä työajalla. Jos isännöintitoimisto on auki ma-pe klo 8-16 ja työaika on ma-pe klo 8-16, on vaikea nähdä klo 18 alkavien kokousten olevan millään lailla "normaalia arkea", hätä- ja poikkeustilanteet toki poislukien.
Jos taloyhtiössä syttyy tulipalo ja koko talo palaa maan tasalle, silloin ei isännöitsijäkään katso kelloa, vaan asian selvittely alkaa vaikka keskiyöllä ja jatkuu läpi yön. Siinä ei ole mitään kummallista. Mutta rutiininomaiset ja kiireettömät hallituksen kokoukset, joita yhdellä isännöitsijällä on 100 kpl vuodessa eivät ole hätä- ja poikkeustilanteita. Siksi niitä ei kuulukaan istua älyttömiin kellonaikoihin iltaisin.
Mitä mieltä ovat ketjua lukevat puheenjohtajat ja isännöitsijät? Mikä siinä on, ettei hallituksen kokouksia saada AAMUIHIN? Kenen mielestä klo 18-20 on normaalimpi ja järkevämpi aika vaativaan päätöksentekoon kuin vaikkapa kaksi kertaa tehokkaampi tunnin mittainen kokous klo 7:30-8:30? Nuo iltakokoukset kun tuppaavat venymään ylipitkiksi kahvittelun, esityslistan ulkopuolisten kuulumisten ja lomakokemusten vaihdoiksi, vaikka idea ei kai varsinaisesti ole saapua hallituksen kokoukseen kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia. Viime viikolla eräässä hallituksen iltakokouksessa keskusteltiin mm. Bilteman lounaan hinnoista, Bilteman ruoan laadusta sekä Bilteman asiakasmääristä. Siinä se ilta sitten menee, kun hallituksen jäsenet väittelevät Kanaria vai Madeira talvilomakohteeksi. Tosi ammattimaista.
Eivätkö hallituksen jäsenet saa tavattua toisiaan vapaa-ajallaan ja mentyä klo 18:00 puheenjohtajan kotiin tai kahvilaan kahvittelemaan ja vaihtamaan kuulumisia vaikka sinä samana päivänä, kun on pidetty hallituksen kokous aamulla klo 7:30-8:30? Eivätkö hallituksen jäsenet osaa tavata toisiaan ilman, että isännöitsijä istuu pöydän vieressä? Tarkoitus kun on, ettei sekoiteta työtä ja vapaa-aikaa. Isännöitsijä on ainut henkilö, joka on töissä, kun istutaan hallituksen kokousta. Kaikille muille se on vapaa-aikaa. Se tuppaa usein unohtuvan.
Minulla rullaavat ylityötunnit, mutta hallituksen jäsenet viettävät vapaa-aikaansa. Heitä ei haittaa, jos rupatellessa menee vaikka koko ilta. Aika itsekästä, kun hallituksessa kaikki miettivät vain itseään. Kukaan ei huomaa, että "hei, isännöitsijä on ollut nyt jo 10 tuntia töissä ja haluaisi varmaan päästä töistä kotiin". Eivät tajua, että on kohteliasta vapauttaa isännöitsijä työaskareista mahdollisimman pikaisesti ja jäädä sen jälkeen istumaan iltaa hallituksen jäsenten kesken.
Gallup - mihin aikaan pidetään hallituksen kokoukset?
13
224
Vastaukset
- Anonyymi
Voi nyyh...ihan itkettää. Taas tossukoita sorsitaan.
- Anonyymi
Et sitten jaksanut vastata kysymyksiini? Ei se mitään, minä annan paukkua. Lue tämä kommentti ajatuksella alusta loppuun. Tervetuloa osallistumaan rakentavasti keskusteluun. Pysytään ketjun asiassa.
Mikä on muuttunut viimeisen neljännesvuosisadan eli 25 vuoden aikana? Miksi ennen muinoin hallituksen kokouksia on istuttu klo 18:00 alkaen, mutta ei enää nykyään?
Hyvä kysymys. Aikoinaan oli niin, että käytännössä kaikki isännöitsijät olivat yrittäjiä. Alalla ei ollut työntekijöitä. Jotkut isännöitsijät olivat sivutoimisia isännöitsijöitä, joiden leipätyö klo 8–16 ei ollut isännöinti, joten iltakokoukset olivat luonnollisia oman normityön jälkeen istuttuja kokouksia. Oli täysin vapaaehtoista ottaa leipätyön rinnalle sivutoiminen isännöitsijän pesti. Se oli kuin harrastus niille, joilla ei ollut omaa elämää. Jos joku yrittäjä oli työurallaan niin tyhmä, että halusi olla ”aina töissä” ja istua kokouksia vaikka sunnuntaina asiakkaan niin halutessa, niin se menee edellisen sukupolven yrittäjien tyhmyyden piikkiin. Se oli heiltä vapaaehtoinen valinta. He ovat onneksi jo ansaitusti eläkkeellä, olleet jo pitkään. Aika on jättänyt heidän työtavoistaan.
Maailma on nykyisin kaikin puolin eri paikka kuin 20 vuotta tai 10 vuotta sitten. Nykyään työhyvinvointi sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino ymmärretään vähän eri tavalla kuin 2000-luvun alussa. Nykyään käytännössä kaikki isännöitsijät ovat työntekijöitä. Yrittäjien joukko pienenee eläköitymisen kautta jatkuvasti. Sivutoimisia isännöitsijöitä ei enää juuri ole.
On tietty syy, miksi joku ryhtyy työntekijäksi eikä yrittäjäksi. Työntekijä on töissä vain työaikoina, yleensä silloin, kun oma työantajayritys on avoinna. Työntekijä (isännöitsijä) ei ole töissä, kun asiakas (taloyhtiö) käskee. Työntekijä (isännöitsijä) on ylitöissä vain halutessaan, ja komennon käydessä työantajan eli isännöintitoimiston suunnalta. Taloyhtiö ei ole isännöitsijän työnantaja, vaan isännöintitoimisto. Millään toimialalla asiakas ei laadi työntekijän työaikalistoja, ne laatii työnantaja. Asiakas eli taloyhtiö ei voi myöskään ilmoittaa työntekijälle eli isännöitsijälle, että ”hei, olet ensi viikolla ylitöissä klo 18-20”. En muuten ole, mutta se ei tarkoita, etteikö hallitus voi kokoontua keskenään ilman isännöitsijää päättämään taloyhtiön asioista, jos klo 18-20 on ainut sopiva aika kokoustaa.
Kuten aloituksesta selviää, minulla ei ole mitään ongelmaa, ei pienintäkään, istua kokouksia klo 8–16 olevan työpäiväni jatkeena klo 16:00, klo 16:30 tai klo 17:00 alkaen. Heti työpäivän jälkeen alkava hallituksen kokous PÄÄTTYY klo 18 mennessä. Kun isännöitsijä pääsee töistä kotiin viimeistään klo 18, jää vielä aikaa omille harrastuksille, levoksi ja rentoutukseksi. Työ ei ole harrastukseni, vaikka siitä pidän niin paljon. On selvää, että klo 8-16 työpäivää tekevän työntekijäisännöitsijän päivä ei pääty klo 20 eli hallituksen kokous ei voi olla klo 18-20. Klo 18:n jälkeinen aika on vapaa-aikaa niin isännöitsijätyöntekijälle kuin kenelle tahansa muullekin normaalia toimistotyöaikaa tekevälle työntekijälle toimialasta riippumatta.
Eivätkä ne yrittäjätkään ole nykyään aina töissä. Ajat ovat muuttuneet. Tuntuu työhyvinvointi menneen jo niin pitkälle, että isännöintialalla yrittäjä saapuu aamulla viimeisenä töihin ja lähtee ensimmäisenä kotiin. Se on omalla tavallaan luonut uudet suuntaviivat myös isännöintialan työntekijöille. Emme mekään ole ”aina töissä”, kun ei ole alan yrittäjäkään. Pelin henki on toinen kuin 20 vuotta sitten. Asiakkaat eli taloyhtiöt ovat varmasti myös huomanneet asian, kuten kuuluu. Tällaista ketjua ei edes pitäisi olla tarvetta kirjoittaa, kun kaikki tässä esitetty pitäisi olla päivänselvää jokaisen taloyhtiön puheenjohtajalle. Nyt on vuosi 2024 eikä 2005. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Et sitten jaksanut vastata kysymyksiini? Ei se mitään, minä annan paukkua. Lue tämä kommentti ajatuksella alusta loppuun. Tervetuloa osallistumaan rakentavasti keskusteluun. Pysytään ketjun asiassa.
Mikä on muuttunut viimeisen neljännesvuosisadan eli 25 vuoden aikana? Miksi ennen muinoin hallituksen kokouksia on istuttu klo 18:00 alkaen, mutta ei enää nykyään?
Hyvä kysymys. Aikoinaan oli niin, että käytännössä kaikki isännöitsijät olivat yrittäjiä. Alalla ei ollut työntekijöitä. Jotkut isännöitsijät olivat sivutoimisia isännöitsijöitä, joiden leipätyö klo 8–16 ei ollut isännöinti, joten iltakokoukset olivat luonnollisia oman normityön jälkeen istuttuja kokouksia. Oli täysin vapaaehtoista ottaa leipätyön rinnalle sivutoiminen isännöitsijän pesti. Se oli kuin harrastus niille, joilla ei ollut omaa elämää. Jos joku yrittäjä oli työurallaan niin tyhmä, että halusi olla ”aina töissä” ja istua kokouksia vaikka sunnuntaina asiakkaan niin halutessa, niin se menee edellisen sukupolven yrittäjien tyhmyyden piikkiin. Se oli heiltä vapaaehtoinen valinta. He ovat onneksi jo ansaitusti eläkkeellä, olleet jo pitkään. Aika on jättänyt heidän työtavoistaan.
Maailma on nykyisin kaikin puolin eri paikka kuin 20 vuotta tai 10 vuotta sitten. Nykyään työhyvinvointi sekä työn ja vapaa-ajan tasapaino ymmärretään vähän eri tavalla kuin 2000-luvun alussa. Nykyään käytännössä kaikki isännöitsijät ovat työntekijöitä. Yrittäjien joukko pienenee eläköitymisen kautta jatkuvasti. Sivutoimisia isännöitsijöitä ei enää juuri ole.
On tietty syy, miksi joku ryhtyy työntekijäksi eikä yrittäjäksi. Työntekijä on töissä vain työaikoina, yleensä silloin, kun oma työantajayritys on avoinna. Työntekijä (isännöitsijä) ei ole töissä, kun asiakas (taloyhtiö) käskee. Työntekijä (isännöitsijä) on ylitöissä vain halutessaan, ja komennon käydessä työantajan eli isännöintitoimiston suunnalta. Taloyhtiö ei ole isännöitsijän työnantaja, vaan isännöintitoimisto. Millään toimialalla asiakas ei laadi työntekijän työaikalistoja, ne laatii työnantaja. Asiakas eli taloyhtiö ei voi myöskään ilmoittaa työntekijälle eli isännöitsijälle, että ”hei, olet ensi viikolla ylitöissä klo 18-20”. En muuten ole, mutta se ei tarkoita, etteikö hallitus voi kokoontua keskenään ilman isännöitsijää päättämään taloyhtiön asioista, jos klo 18-20 on ainut sopiva aika kokoustaa.
Kuten aloituksesta selviää, minulla ei ole mitään ongelmaa, ei pienintäkään, istua kokouksia klo 8–16 olevan työpäiväni jatkeena klo 16:00, klo 16:30 tai klo 17:00 alkaen. Heti työpäivän jälkeen alkava hallituksen kokous PÄÄTTYY klo 18 mennessä. Kun isännöitsijä pääsee töistä kotiin viimeistään klo 18, jää vielä aikaa omille harrastuksille, levoksi ja rentoutukseksi. Työ ei ole harrastukseni, vaikka siitä pidän niin paljon. On selvää, että klo 8-16 työpäivää tekevän työntekijäisännöitsijän päivä ei pääty klo 20 eli hallituksen kokous ei voi olla klo 18-20. Klo 18:n jälkeinen aika on vapaa-aikaa niin isännöitsijätyöntekijälle kuin kenelle tahansa muullekin normaalia toimistotyöaikaa tekevälle työntekijälle toimialasta riippumatta.
Eivätkä ne yrittäjätkään ole nykyään aina töissä. Ajat ovat muuttuneet. Tuntuu työhyvinvointi menneen jo niin pitkälle, että isännöintialalla yrittäjä saapuu aamulla viimeisenä töihin ja lähtee ensimmäisenä kotiin. Se on omalla tavallaan luonut uudet suuntaviivat myös isännöintialan työntekijöille. Emme mekään ole ”aina töissä”, kun ei ole alan yrittäjäkään. Pelin henki on toinen kuin 20 vuotta sitten. Asiakkaat eli taloyhtiöt ovat varmasti myös huomanneet asian, kuten kuuluu. Tällaista ketjua ei edes pitäisi olla tarvetta kirjoittaa, kun kaikki tässä esitetty pitäisi olla päivänselvää jokaisen taloyhtiön puheenjohtajalle. Nyt on vuosi 2024 eikä 2005.Lukeeko sinulla jossain työsopimuksessa, että työaikasi on 8-16 vai onko tämä vain oma kuvitelmasi?
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Lukeeko sinulla jossain työsopimuksessa, että työaikasi on 8-16 vai onko tämä vain oma kuvitelmasi?
Kyllä lukee.
- Anonyymi
Iltakokouksista luopumista ja taloyhtiön hallituksen kokousten siirtämistä aamu- tai iltapäiväaikoihin voidaan perustella monin tavoin, erityisesti hyvinvoinnin ja tehokkuuden näkökulmista. Tässä ovat parhaat perusteet muutokselle, joista yksikään hallituksen puheenjohtaja tuskin on eri mieltä:
1. Jaksaminen ja vireystila
- Aamulla tai iltapäivällä kokousten osallistujat ovat yleensä virkeämpiä ja energisempiä kuin illalla työpäivän jälkeen, jolloin väsymys voi heikentää päätöksentekokykyä ja keskittymistä.
- Iltakokoukset voivat olla erityisen raskaita henkilöille, jotka ovat jo käyneet läpi täyden työpäivän. Aamu- tai iltapäiväkokouksilla voidaan vähentää uupumusta, mikä parantaa osallistujien vireystilaa ja päätöksenteon laatua.
2. Työ- ja vapaa-ajan tasapaino
- Perhe-elämän huomioiminen: Monilla ihmisillä on perhevelvollisuuksia iltaisin, kuten lasten hoito, harrastukset tai yhteinen aika perheen kanssa. Iltakokouksista luopuminen antaa enemmän tilaa vapaa-ajalle ja perheelle, mikä edistää paremmin työ- ja vapaa-ajan tasapainoa.
- Vapaa-ajan säilyttäminen: Kokousten pitäminen aamulla tai iltapäivällä mahdollistaa iltojen varaamisen rentoutumiselle ja muille henkilökohtaisille asioille.
3. Tehokkuus ja päätöksenteon laatu
- Aamu- ja iltapäiväkokoukset ovat usein tehokkaampia, koska osallistujilla on enemmän energiaa ja vähemmän kiirettä päästä pois kokouksesta. Tämä voi johtaa selkeämpiin ja harkitumpiin päätöksiin. Toisaalta osallistujilla voi olla kiire takaisin omalle työpaikalleen, joten kokoukset ovat tehokkamapi ja nopeampia sitäkin kautta.
- Lyhyemmät ja napakammat kokoukset: Päiväaikaan pidettävät kokoukset voivat olla tiiviimpiä, koska osallistujat ovat tottuneet työskentelemään tietyissä aikatauluissa. Tämä voi vähentää kokousten venymistä ja tarpeetonta asioiden vatvomista.
4. Mukautuminen etätyön yleistymiseen
- Joustavuus etätyöntekijöille: Monilla työpaikoilla etätyö on lisääntynyt, ja päiväaikaan pidettävät kokoukset voidaan helpommin sovittaa etätyön rytmiin. Kokousten pitäminen työaikana voi olla helpompaa etätyöntekijöille, jotka voivat osallistua ilman erillistä illan ajankäyttöä.
5. Yrityksille ja virastoille sopiva aika
- Helpompi koordinointi ulkopuolisten kanssa: Jos kokouksissa tarvitaan esimerkiksi asiantuntijoita, isännöitsijöitä tai muita ulkopuolisia, heille päiväaikaan järjestettävät kokoukset voivat olla helpompia sovittaa kalenteriin kuin iltakokoukset, jotka ovat työajan ulkopuolella. En voi ymmärtää, että jotkut ihmiset eivät syystä tai toisesta ymmärrä, että illat eivät ole isännöitsijän työaikaa. Isännöitsijä voi olla töissä kymmenen tuntia päivässä klo 8-18, viitenä päivänä viikossa, mutta ei 18 jälkeen. Se on vapaa-aikaa.
6. Hyvinvointi ja terveys
- Paremmin unen kannalta: Iltakokouksissa keskustelut voivat venyä myöhään, mikä voi häiritä nukkumaanmenoa ja vaikuttaa unen laatuun. Varhaisemmat kokousajat antavat osallistujille mahdollisuuden rauhoittua iltaisin ja ylläpitää parempia nukkumisrutiineja.
- Stressin vähentäminen: Päiväkokoukset vähentävät illan päälle kasaantuvaa stressiä ja kiirettä, mikä voi parantaa osallistujien kokonaisvaltaista hyvinvointia.
7. Päätösten nopeuttaminen
- Enemmän saatavilla olevia ajankohtia: Aamu- ja iltapäiväkokouksia voi olla helpompi sovittaa osallistujien kalenteriin, mikä voi mahdollistaa useammat kokoukset ja nopeamman päätöksenteon tarvittaessa. Iltakokoukset voivat joskus siirtyä myöhemmäksi, jos illat ovat täynnä muita menoja. Näiden syiden pohjalta aamu- tai iltapäiväkokousten järjestäminen on tehokkaampi ja osallistujille miellyttävämpi vaihtoehto taloyhtiöiden hallituksissa.
Kutsun kaikki palstalaiset haastamaan minut ja mielipiteeni, ja perustellen sekä aikuismaisen asiallisesti kommentoimaan, mihin muka tarvitaan klo 18:00 alkavia hallituksen kokouksia? Ne eivät palvele kenenkään etua; eivät isännöitsijän eivätkä itseasiassa hallituksen jäsentenkään etua. Kai hekin haluavat viettää illan ennemmin kotona tai harrastuksissaan eivätkä taloyhtiön kokouksessa klo 18-20.- Anonyymi
Todettakoon vielä omalta osaltani ketjun päätteeksi, että eivät ne pitkän linjan, nyt jo eläkkeellä olevat, vanhan liiton yrittäjäisännöitsijät pari vuosikymmentä sitten mitään kumileimasimia olleet, vaan päinvastoin. Jotkut heistä olivat suuria auktoriteetteja, taloyhtiön ylimpiä johtajia, jotka sanelivat, mitä remontteja tehdään ja milloin kokoukset istutaan. Isännöitsijää kunnioitettiin kuin pankinjohtajaa. Jos isännöitsijä ilmoitti, että hallitus kokoontuu klo 15:00, niin hallitus kokoontui klo 15:00. Jos isännöitsijä sanoi, että kokous kestää 45 minuuttia, kokous kesti 45 minuuttia eikä kaksi tuntia. Ei silloin oltu hallituksen jäseniä sosiaalisista syistä, tai sitten jäsenet osasivat viettää vapaa-aikaansa keskenään, isännöitsijän silmien ulottumattomissa.
Siinä mielessä nykyiset mies-isännöitsijät voivat kuvainnollisesti riisua hameensa ja tarttua palleroihinsa, ottaen vähän voimakkaamman johtajan otteen taloyhtiön hallinnossa. Hallituksen kokous järjestetään silloin, kun sille löytyy isännöitsijän kalenterista tilaa. Ei silloin, milloin puheenjohtajalle parhaiten sopii, jos se tarkoittaa kokoustamista klo 18–20. Isännöitsijä ei voi olla nöyristelemässä jokaisen taloyhtiön jokaisen kokouksen kellonajan suhteen, koska isännöitsijä istuu vuodessa yli 100 kokousta. Ei ole yhdentekevää, kertyykö kokouksista vuositasolla ylitöitä 100 tuntia vai 300 tuntia. Mutta se on pikkujuttu yhden taloyhtiön hallituksen jäsenelle lähteä muutaman kerran vuodessa tuntia aikaisemmin töistä kotiin, jotta ehtivät hallituksen kokoukseen klo 16:00.
Kaikenlaisia asioita ihmiset kyllä ehtivät juoksemaan kesken työpäivän, mutta jostain syystä hallituksen kokousta pidetään vähäisempänä syynä olla pois töistä kesken työpäivän kuin vaikkapa lääkärissä käyntiä. Se on kumma. Jos kuka tahansa pääsee tarvittaessa lääkärille klo 8-9 tai klo 16-17, miksi hallituksen kokousta ei voida istua klo 8-9 tai klo 16-17? Tähän kaipaan asiallisia ja perusteltuja vastauksia palstalaisilta.
- Anonyymi
Tämä on ehdottomasti oikea ja paras foorumi käsitellä tätä asiaa.
- Anonyymi
Kai taloyhtiön ja isännöintitoimiston välisessä asiakirjassa eli isännöintisopimuksessa määritellään tai pitäisi määritellä, milloin isännöitsijä on saatavilla kokouksiin ja/tai milloin kokouksia voidaan järjestää. Ei niin tyhmää isännöintitoimistoa löydykään, että isännöintisopimuksessa olisi luvattu taloyhtiölle isännöitsijän olevan saatavilla milloin tahansa ja missä tahansa pidettävään kokoukseen.
Tästä seuraa, että kokouksia ei todellakaan järjestetä aina silloin, kun asiakas haluaa, vaan silloin, kun isännöintitoimisto niitä pystyy tarjoamaan. Suomessa millä tahansa toimialalla yksityinen yritys voi päättää aukioloaikansa ja palveluaikansa. Jos tämä ei asiakasta miellytä, Suomesta löytyy monta isännöintitoimistoa, joiden asiakkaaksi voi vaihtaa, vaikka tuskin sielläkään isännöitsijä on saatavilla milloin tahansa ja missä tahansa pidettävään kokoukseen.
On aivan normaalia, että asiakas nöyrtyy asioimaan isännöintitoimistossa, lääkärissä, pankissa, vakuutusyhtiössä, asianajotoimistossa, autokorjaamolla tai katsastusasemalla ko. liikkeiden aukioloaikoina. Ei sinne voi soittaa, että "Tuon auton öljynvaihtoon klo 19. Vaihdattehan öljyt odottaessa?" Autokorjaamon aukioloaikojen ollessa klo 7:30-17:00, ei klo 19 aikoihin liene montaa asiakaspalvelijaa paikalla, vaikka asiakas haluaiskin huollon palvelevan klo 19-20 tai jotain yhtä älytöntä. Palvelua ei aina saa silloin, kun sitä haluaisi, vaikka onkin maksava asiakas. Asiakkaita palvellaan yrityksen aukioloaikoina, niin myös isännöintitoimistoissa.- Anonyymi
Vähemmän kaikkia kokouksia
Iltakokouksien suuri määrä tuntuu olevan isännöintialalla ikuisuuskysymys. Viimeksi asiasta kirjoitti hiljattain Kiinteistöliiton organisaatiosta Isännöintiliiton leipiin siirtynyt Kaisa Leiwo, jonka bloggauksen voit käydä lukemassa tästä. Muutama ajatus aiheesta:
Hallituksen näkökulmasta aamukokous tarkoittaa yleensä ansionmenetystä ja iltakokous vapaa-ajan menetystä. Lähtökohtaisesti ihmisten on helpompi tehdä talkootöitä, jos heidän ei tarvitse suoraan maksaa siitä ilosta. Moni siis uhraa mieluummin tunnin vapaa-aikaansa kuin tunnin työaikaansa, jonka joutuu myöhemmin korvaamaan työnantajalleen.
Ratkaisuksi aamukokouksien lisäämiseksi isännöintiala on tarjonnut kokoushinnaston porrastamista siten, että illalla kokoontuminen tulee taloyhtiölle kalliimmaksi kuin päivällä kokoontuminen. Itsellänikin on tällainen kokoushinnasto käytössä, tosin siitä syystä että haluan laskuttaa oman iltatyöni käyvästä arvostaan, ei siksi että haluaisin rangaista asiakkaitani ”vääristä” kokousajoista. Isännöitsijän kokouspalkkiolla on vain vähäinen vaikutus hallituksen iltakokousintoon, koska yksi hallituksen jäsen (jos ylipäätään on osakas) ei suhteellisesti suurta osaa isännöitsijän kokouspalkkiosta maksa.
Kokoukset ovat kyllä alalla ongelma, mutta eivät vain iltakokoukset sinänsä vaan liiallinen kokousten määrä yleensä. Kaisa Leiwo esittää kirjoituksessaan, että keskimäärin taloyhtiölle on kohtuullista pitää kahdeksan kokousta vuodessa isännöitsijän kanssa. Tuossa luvussa on puolet liikaa. Taloyhtiön on lakisääteisesti pidettävä vain kolme kokousta vuodessa, joista kaksi voidaan yhdistää (yhtiökokous ja hallituksen järjestäytyminen). Yksi-kaksi kokousta näiden lisäksi riittävät hyvin taloyhtiön asioiden hoitoon, kun asiat tehdään suunnitelmallisesti. Enemmän kokouksia tarvitaan vain kun käynnissä on isompia remonttihankkeita.
Taloyhtiömaailma on työskentelytavoissaan vanhoillinen. Muilla yhteiskunnan aloilla on aikaa sitten huomattu, että kokoukset eivät monesti ole tehokkain tapa hoitaa asioita. Usein ne ovat suorastaan ajan haaskausta. Kokouksia tulisi pitää harvoin ja vain silloin, kun niille on kirkas agenda. Muulloin on parempi käyttää erilaisia viestintävälineitä asioiden valmisteluun. Tässä Isännöintiliitolla voisi olla tärkeä rooli taloyhtiöiden työskentelykulttuurin kehittämisessä pois kokouslähtöisestä ajattelusta tehokkaampaan verkottuneempaan työtapaan.
Kokouspalkkioita rukkaamalla voidaan onnistua siirtämään joitain kokouksia illasta aamuun, mutta se ei poista isännöintialan kokonaisongelmaa eli tehottomuutta, joka johtaa liialliseen työkuormitukseen. Aamut ovat hyvää työaikaa isännöitsijällekin. Jos jatkossa aamut istutaan kokouksissa iltojen sijaan niin silloin työpäivät venyvät iltapäivästä kuten ennenkin, tosin ei enää kokouksissa vaan niiden tehtävien tekemisessä, jotka ennen hoidettiin aamuisin. Kokouksissa pitäisi istua vähemmän kaikkina vuorokaudenaikoina. Ratkaisu kokousongelmaan on kokousten vähentämisessä ylipäätään ja päätöksenteon sekä ennen kaikkea päätösten valmistelun siirtämisessä entistä enemmän sellaisiin viestintävälineisiin, jotka eivät vaadi fyysistä läsnäoloa.
Jostain syystä korona ei tehnyt hallituksen Teams-kokouksista alan uutta standardia. Hallituksen jäseniä kiinnostaa todellisuudessa enemmän sosialisointi, kahvittelu ja kuulumisten vaihto kokouksen aikana. Teamsin kautta oman agendan vetäminen taloyhtiöasioiden päälle ei niin helposti onnistu. Taloyhtiön hallitukset eivät tässä kohtaa haluakaan, että kokoukset olisivat tehokkaita. - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Vähemmän kaikkia kokouksia
Iltakokouksien suuri määrä tuntuu olevan isännöintialalla ikuisuuskysymys. Viimeksi asiasta kirjoitti hiljattain Kiinteistöliiton organisaatiosta Isännöintiliiton leipiin siirtynyt Kaisa Leiwo, jonka bloggauksen voit käydä lukemassa tästä. Muutama ajatus aiheesta:
Hallituksen näkökulmasta aamukokous tarkoittaa yleensä ansionmenetystä ja iltakokous vapaa-ajan menetystä. Lähtökohtaisesti ihmisten on helpompi tehdä talkootöitä, jos heidän ei tarvitse suoraan maksaa siitä ilosta. Moni siis uhraa mieluummin tunnin vapaa-aikaansa kuin tunnin työaikaansa, jonka joutuu myöhemmin korvaamaan työnantajalleen.
Ratkaisuksi aamukokouksien lisäämiseksi isännöintiala on tarjonnut kokoushinnaston porrastamista siten, että illalla kokoontuminen tulee taloyhtiölle kalliimmaksi kuin päivällä kokoontuminen. Itsellänikin on tällainen kokoushinnasto käytössä, tosin siitä syystä että haluan laskuttaa oman iltatyöni käyvästä arvostaan, ei siksi että haluaisin rangaista asiakkaitani ”vääristä” kokousajoista. Isännöitsijän kokouspalkkiolla on vain vähäinen vaikutus hallituksen iltakokousintoon, koska yksi hallituksen jäsen (jos ylipäätään on osakas) ei suhteellisesti suurta osaa isännöitsijän kokouspalkkiosta maksa.
Kokoukset ovat kyllä alalla ongelma, mutta eivät vain iltakokoukset sinänsä vaan liiallinen kokousten määrä yleensä. Kaisa Leiwo esittää kirjoituksessaan, että keskimäärin taloyhtiölle on kohtuullista pitää kahdeksan kokousta vuodessa isännöitsijän kanssa. Tuossa luvussa on puolet liikaa. Taloyhtiön on lakisääteisesti pidettävä vain kolme kokousta vuodessa, joista kaksi voidaan yhdistää (yhtiökokous ja hallituksen järjestäytyminen). Yksi-kaksi kokousta näiden lisäksi riittävät hyvin taloyhtiön asioiden hoitoon, kun asiat tehdään suunnitelmallisesti. Enemmän kokouksia tarvitaan vain kun käynnissä on isompia remonttihankkeita.
Taloyhtiömaailma on työskentelytavoissaan vanhoillinen. Muilla yhteiskunnan aloilla on aikaa sitten huomattu, että kokoukset eivät monesti ole tehokkain tapa hoitaa asioita. Usein ne ovat suorastaan ajan haaskausta. Kokouksia tulisi pitää harvoin ja vain silloin, kun niille on kirkas agenda. Muulloin on parempi käyttää erilaisia viestintävälineitä asioiden valmisteluun. Tässä Isännöintiliitolla voisi olla tärkeä rooli taloyhtiöiden työskentelykulttuurin kehittämisessä pois kokouslähtöisestä ajattelusta tehokkaampaan verkottuneempaan työtapaan.
Kokouspalkkioita rukkaamalla voidaan onnistua siirtämään joitain kokouksia illasta aamuun, mutta se ei poista isännöintialan kokonaisongelmaa eli tehottomuutta, joka johtaa liialliseen työkuormitukseen. Aamut ovat hyvää työaikaa isännöitsijällekin. Jos jatkossa aamut istutaan kokouksissa iltojen sijaan niin silloin työpäivät venyvät iltapäivästä kuten ennenkin, tosin ei enää kokouksissa vaan niiden tehtävien tekemisessä, jotka ennen hoidettiin aamuisin. Kokouksissa pitäisi istua vähemmän kaikkina vuorokaudenaikoina. Ratkaisu kokousongelmaan on kokousten vähentämisessä ylipäätään ja päätöksenteon sekä ennen kaikkea päätösten valmistelun siirtämisessä entistä enemmän sellaisiin viestintävälineisiin, jotka eivät vaadi fyysistä läsnäoloa.
Jostain syystä korona ei tehnyt hallituksen Teams-kokouksista alan uutta standardia. Hallituksen jäseniä kiinnostaa todellisuudessa enemmän sosialisointi, kahvittelu ja kuulumisten vaihto kokouksen aikana. Teamsin kautta oman agendan vetäminen taloyhtiöasioiden päälle ei niin helposti onnistu. Taloyhtiön hallitukset eivät tässä kohtaa haluakaan, että kokoukset olisivat tehokkaita.Olisi kiva tietää, mikä on yleisin syy irtisanoutua isännöitsijän työstä ja vaihtaa alaa. Ei tarvitse omistaa kummoistakaan kristallipalloa, jos ensimmäinen arvaus on: ”Iltakokoukset”. Se lienee yleisin syy, miksi joku vaihtaa alaa. Yksi tuttava irtisanoutui isännöitsijän työstä pari vuotta sitten. Ehti olla alalla aika tarkkaan kaksi vuotta. Mikä mahtoi olla hänellä syynä? Iltakokoukset. Hän sanoi, ettei kukaan normaali perheellinen ihminen, jolla on nuoria lapsi halua istua 300 tuntia vuodessa ylitöissä iltakokouksissa, varsinkaan mitään klo 18-20 kokouksia. Klo 18-20 on lasten ja perheen kanssa vietettävää aikaa. Eri asia, jos kaikki kokoukset saisi istuttua klo 16-17 tai edes niin, että kokoukset päättyvät klo 18 mennessä. Silloinhan mitään ongelmaa ei olisi ja alalle saisi motivoituneita työntekijöitä.
Mutta näin ei valitettavasti ole. Viimeksi viime viikolla pääsin jälleen kerran todistamaan hallituksen ”tehokokousta”, joka istuttiin klo 17:00-19:15. Alkuaika oli järkevä, mutta pituuden osalta laukalle lähti. Normi hallituksen kokous, jossa ei ole mitään erityistä asiaa, ei kuulu kestää yli kahta tuntia. Kestosta pitäisi saada puolet pois. Lukijoita ei yllättäne, että 100 % kyseisen hallituksen jäsenistä on eläkeläisiä. Eläkeläiset hallituksessa = taatusti kiireettömiä eli ylipitkiä kokouksia luvassa. Ei ihme, että perheelliset isännöitsijät viimeistään parin vuoden jälkeen vaihtavat alaa ja se on sääli. On sanomattakin selvää, ettei ketään tavallista ihmiset kiinnosta olla töissä klo 8-16 ja istua siihen päälle klo 17:00-19:30 hallituksen iltakokouksia 100 kpl vuodessa. Pääset kotiin klo 20:n jälkeen, niin lapset ovat jo nukkumassa. Kotonakin varmasti hyvä henki, kun toinen joutuu pyörittämään lapsiperheen arkea yksin, toisen puoliskon istuessa iltansa kokouksissa. Ei hyvä.
Isännöintialalla on tosiaan suuria haasteita tulevaisuudessa eikä ketään tunnu kiinnostavan alan kehittäminen. Kiinnostaako nykynuoria, jotka ovat pian työelämässä, lähteä tällaiseen oravanpyörään vai tuleeko somettamalla tai Dogecoiniin sijoittamalla leipä pöytään vähän helpommin? Tätä ketjua lukiessaan tulee ainakin se asia selväksi, että ketjun aloittaja pystyisi elättämään itsensä muullakin työllä kuin isännöitsijänä. Lyökää hänelle vain näppäimistö eteen ja kertokaa, mistä seuraavaksi kirjoitetaan.
- Anonyymi
Ja näihin asioihin muutos syntyy sillä, että käytetään aikaa asian vatvomiseen suomi24:n keskustelupalstalla. Kyllä on ihmisten realiteetit tässä maailmassa hukassa . Huoh...
- Anonyymi
Jostain se mielipiteiden ja asenteiden muutos lähtee liikkeelle.
Mutta ihan oikeasti, kertokaa nyt joku, mikä siinä on, etteivät hallituksen aamukokoukset ole yleistyneet taloyhtiömaailmassa? Idea on, että kokous istutaan esim. klo 7:30-8:30, jonka jälkeen kaikki hallituksen työelämässä olevat normaalia työaikaa tekevät jäsenet menevät töihin ja ovat töissä klo 9-17. Klo 8-16 päivää tekevät saapuvat töihin vähän myöhässä hallituksen kokouksesta, mutta saavat silti viettää koko illan omia vapaa-ajan asioitaan puuhaten sen sijaa, että raskaan klo 8-16 tai 9-17 työpäivän päälle istuttaisiin hallituksen kokous klo 18-20. Eihän tämä voi olla hallituksen puheenjohtajalle tai jäsenillekään mieluisaa? Kuka haluaa luopua yhden illan osalta omasta vapaa-ajasta perheen, harrastusten, rakastajattaren tai muiden addiktioiden parissa?
Voisi kuvitella, että taloyhtiöiden suunnalta oikein pyydettäisiin ja kyseltäisiin aamukokouksia iltakokousten sijaan. Mikä siinä on, että näin ei ole? Eikö oman taloyhtiön asioita nähdä niin tärkeinä, että niitä mietittäisiin mieluiten virkeänä heti aamulla ennen töihin menoa esim. klo 7:30-8:30? - Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Jostain se mielipiteiden ja asenteiden muutos lähtee liikkeelle.
Mutta ihan oikeasti, kertokaa nyt joku, mikä siinä on, etteivät hallituksen aamukokoukset ole yleistyneet taloyhtiömaailmassa? Idea on, että kokous istutaan esim. klo 7:30-8:30, jonka jälkeen kaikki hallituksen työelämässä olevat normaalia työaikaa tekevät jäsenet menevät töihin ja ovat töissä klo 9-17. Klo 8-16 päivää tekevät saapuvat töihin vähän myöhässä hallituksen kokouksesta, mutta saavat silti viettää koko illan omia vapaa-ajan asioitaan puuhaten sen sijaa, että raskaan klo 8-16 tai 9-17 työpäivän päälle istuttaisiin hallituksen kokous klo 18-20. Eihän tämä voi olla hallituksen puheenjohtajalle tai jäsenillekään mieluisaa? Kuka haluaa luopua yhden illan osalta omasta vapaa-ajasta perheen, harrastusten, rakastajattaren tai muiden addiktioiden parissa?
Voisi kuvitella, että taloyhtiöiden suunnalta oikein pyydettäisiin ja kyseltäisiin aamukokouksia iltakokousten sijaan. Mikä siinä on, että näin ei ole? Eikö oman taloyhtiön asioita nähdä niin tärkeinä, että niitä mietittäisiin mieluiten virkeänä heti aamulla ennen töihin menoa esim. klo 7:30-8:30?Jostain se lähtee, mutta voin luvata, että ei ainakaan tältä palstalta.
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 406993
- 323948
- 453330
- 402939
- 172726
- 372238
- 162196
- 412143
Voi ei! Jari Sillanpää heitti keikan Helsingissä - Hämmästyttävä hetki lavalla...
Ex-tangokuningas on parhaillaan konserttikiertueella. Hän esiintyi Savoy teatterissa äitienpäivänä. Sillanpää jakoi kons482077- 402058