Mitä terveellistä ja hyvänmakuista Lidlin sapuskoja tiedätte?
Tässä Lidlin uutuudet, mukana on paljon kasvisruokia: https://www.lidl.fi/c/uutta-valikoimassa/a10026611
Voisi kokeilla ainakin noita mustapapuja.
Lidlin terveelliset sapuskat
21
182
Vastaukset
- Anonyymi
Halpa Hedelmätoffee. Minulla on kellarissa 10 kiloa ja ostan sitä lisääkin.
- Anonyymi
Keittelin itse jonkin aikaa härkäpapuja, mikä oli aika työlästä.
Lidlin valmiit mustapavut maksavat 79 snt per 230 g valutettu paino. Määrässä on 17,5 g laadukasta proteiinia.
Mustapapujen proteiini on erittäin laadukasta, soijaan verrattavaa. Lähde: Ravistamo Oy https://www.lausuntopalvelu.fi/FI/Proposal/Participation?proposalId=88ed2677-5518-46b5-9485-4a76f2e7e1c9&proposalLanguage=da4408c3-39e4-4f5a-84db-84481bafc744 Jos linkki menee rikki, niin tässä lyhytlinkki https://tinyurl.com/sb7r6ecr- Anonyymi
Miten tuo proteiini on erittäin laadukasta, onko se yhtä laadukasta kuin naudan paistissa, kananmunassa, kalkkunassa tai sei-fileessä? Arvatenkin keksit koko erittäin laadukkuuden omasta päästäsi.
- Anonyymi
Anonyymi kirjoitti:
Miten tuo proteiini on erittäin laadukasta, onko se yhtä laadukasta kuin naudan paistissa, kananmunassa, kalkkunassa tai sei-fileessä? Arvatenkin keksit koko erittäin laadukkuuden omasta päästäsi.
Juu keksin laadukas-sana itse. Alkuperäinen oli teksti ”Soijan lisäksi on muitakin palkokasveja, jotka sisältävät kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihmisen tarpeita vastaavissa määrin, esimerkiksi kikherneet ja mustapavut. Lisäksi epäviljat tattari ja kvinoa, sekä tietyt pähkinät ja kasviproteiinivalmisteet, joissa on yhdistetty vilja- ja palkokasviproteiineja (esimerkiksi nyhtökaura) vastaavat aminohappokoostumuksiltaan ihmisen tarpeita.”
Anonyymi kirjoitti:
Miten tuo proteiini on erittäin laadukasta, onko se yhtä laadukasta kuin naudan paistissa, kananmunassa, kalkkunassa tai sei-fileessä? Arvatenkin keksit koko erittäin laadukkuuden omasta päästäsi.
Se on laadukasta mutta ei erityisen laadukasta. Yksittäisen proteiinilähteen laadulla ei edes ole väliä eli kun syö monipuolisesti niin saa tarpeeksi kaikkia aminohappoja.
Pavut ovat edullisia, ekologisia ja pitävät hyvin nälkää. Edistävät kaikin puolin terveellistä ruokavaliota.- AnonyymiUUSI
hvp27 kirjoitti:
Se on laadukasta mutta ei erityisen laadukasta. Yksittäisen proteiinilähteen laadulla ei edes ole väliä eli kun syö monipuolisesti niin saa tarpeeksi kaikkia aminohappoja.
Pavut ovat edullisia, ekologisia ja pitävät hyvin nälkää. Edistävät kaikin puolin terveellistä ruokavaliota.Jos kasviproteiinissa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihmisen tarpeita vastaavissa määrin, niin eikö se silloin ole erittäin laadukasta?
Anonyymi kirjoitti:
Jos kasviproteiinissa on kaikkia välttämättömiä aminohappoja ihmisen tarpeita vastaavissa määrin, niin eikö se silloin ole erittäin laadukasta?
Kyllä jos yhdistää kasviproteiineja. Yksittäisistä lähteistä maitoproteiini on paras.
Jos syöt 2000 kcal ja 15% siitä on kasviproteiineja ja ne tulevat viljasta ja pavuista niin saat kyllä riittävästi kaikkia aminohappoja. Wikipediasta lainattuna: 'Muista pavuista kuin soijapavuista puuttuvat metioniini- ja tryptofaani-nimiset aminohapot, minkä vuoksi on tärkeää syödä saman vuorokauden aikana riittävästi viljaa esimerkiksi leivän tai riisin muodossa[77]. Soija sisältää kuitenkin eläinproteiinia vähemmän rikkipitoisia aminohappoja, kun viljoista taas puuttuu etenkin lysiiniä. Soijan täydentäminen viljalla lisää siten siitä rakentuvan proteiinin määrää[78].'
Sitten jos energiansaanti on vähäistä niin kannattaa panostaa proteiinin laatuun.- AnonyymiUUSI
hvp27 kirjoitti:
Kyllä jos yhdistää kasviproteiineja. Yksittäisistä lähteistä maitoproteiini on paras.
Jos syöt 2000 kcal ja 15% siitä on kasviproteiineja ja ne tulevat viljasta ja pavuista niin saat kyllä riittävästi kaikkia aminohappoja. Wikipediasta lainattuna: 'Muista pavuista kuin soijapavuista puuttuvat metioniini- ja tryptofaani-nimiset aminohapot, minkä vuoksi on tärkeää syödä saman vuorokauden aikana riittävästi viljaa esimerkiksi leivän tai riisin muodossa[77]. Soija sisältää kuitenkin eläinproteiinia vähemmän rikkipitoisia aminohappoja, kun viljoista taas puuttuu etenkin lysiiniä. Soijan täydentäminen viljalla lisää siten siitä rakentuvan proteiinin määrää[78].'
Sitten jos energiansaanti on vähäistä niin kannattaa panostaa proteiinin laatuun.Mutta pointti oli, että Ravistamon ravitsemusterapeuttien mukaan soijassa, kikherneessä ja mustapavussa olisi jo yksinään välttämättömiä aminohappoja ihmisen tarpeita vastaavissa määrin.
Itse sanoit täällä 6. elokuuta 2022 klo 12.27.28, että ”Soija vaan on täydellinen proteiini toisin kuin muut palkokasvit.” https://keskustelu.suomi24.fi/t/17513582/vhh--vs-runsas-hh-dieetti#comment-115746445
Mikäli Ravistamon ravitsemusterapeutteihin on uskomista, myös kikherneet ja mustapavut ovat laadukkaita proteiineja jo yksinään. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Mutta pointti oli, että Ravistamon ravitsemusterapeuttien mukaan soijassa, kikherneessä ja mustapavussa olisi jo yksinään välttämättömiä aminohappoja ihmisen tarpeita vastaavissa määrin.
Itse sanoit täällä 6. elokuuta 2022 klo 12.27.28, että ”Soija vaan on täydellinen proteiini toisin kuin muut palkokasvit.” https://keskustelu.suomi24.fi/t/17513582/vhh--vs-runsas-hh-dieetti#comment-115746445
Mikäli Ravistamon ravitsemusterapeutteihin on uskomista, myös kikherneet ja mustapavut ovat laadukkaita proteiineja jo yksinään.Eli ei ole erittäin laadukasta, vaan paras lopputulos saadaan kun yhdistetään monipuolisesti lihaa, kalaa, viljaa, maitotuotteita, munia sekä herne-, linssi- ja paputuotteita.
Sekä vaalean että punaisen lihan määrän ei tarvitse olla nykytiedon mukaan suuren suuri, mutta vegaanit nollatoleranssilla kärsivät yleensä jostakin puutoksesta. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Eli ei ole erittäin laadukasta, vaan paras lopputulos saadaan kun yhdistetään monipuolisesti lihaa, kalaa, viljaa, maitotuotteita, munia sekä herne-, linssi- ja paputuotteita.
Sekä vaalean että punaisen lihan määrän ei tarvitse olla nykytiedon mukaan suuren suuri, mutta vegaanit nollatoleranssilla kärsivät yleensä jostakin puutoksesta.Riippuu paljon proteiinin DIAAS-arvosta (DIAAS = Digestible Indispensable Amino Score), jolla tarkoitetaan proteiinin eri välttämättömien aminohappojen DIAA-arvojen pienintä arvoa (DIAA = indispensable amino acid content, rajoittava aminohappo). Jos DIAAS on yli 100, proteiinilla ei ole rajoittavaa aminohappoa. Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 0,8 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 1,2, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 1:n).
- AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Riippuu paljon proteiinin DIAAS-arvosta (DIAAS = Digestible Indispensable Amino Score), jolla tarkoitetaan proteiinin eri välttämättömien aminohappojen DIAA-arvojen pienintä arvoa (DIAA = indispensable amino acid content, rajoittava aminohappo). Jos DIAAS on yli 100, proteiinilla ei ole rajoittavaa aminohappoa. Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 0,8 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 1,2, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 1:n).
"Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 0,8 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 1,2, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 1:n)."
Piti sanomani: Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 80 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 120, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 100:n). - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Riippuu paljon proteiinin DIAAS-arvosta (DIAAS = Digestible Indispensable Amino Score), jolla tarkoitetaan proteiinin eri välttämättömien aminohappojen DIAA-arvojen pienintä arvoa (DIAA = indispensable amino acid content, rajoittava aminohappo). Jos DIAAS on yli 100, proteiinilla ei ole rajoittavaa aminohappoa. Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 0,8 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 1,2, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 1:n).
Miten kertomasi vertautuu tähän väitteeseen?: "Mustapapujen proteiini on erittäin laadukasta, soijaan verrattavaa."
Miksi soija ja mustapavut ovat proteiinin osalta erittäin laadukkaita? - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
"Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 0,8 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 1,2, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 1:n)."
Piti sanomani: Jos X-proteiinin Y-aminohapon DIAA on 80 ja toisella proteiinilla saman aminohapon DIAA on 120, nämä yhdistettynä ovat täydellistä proteiinia, koska rajoittavaa proteiinia ei enää ole (olettaen että kaikki muut aminohapot olivat yli 100:n).Luuletko vaikuttavasi oppineelta, kun tuot keskusteluun suoria lainauksia jostain tieteellisestä tekstistä, joka ei liity mitenkään ravitsemukseen eikä keskustelun aiheeseen?
Vähän naurattaa nämä keskustelupalstojen tiedemiehet, joilla ei ole oikeasti muuta osaamista kuin että osaa copy pastettaa tekstejä eikä itsellä ole mitään ymmärrystä tekstin sisällöstä tai että miten se liittyy laihdutukseen. Pohjalla joku elämänkoulu ja tietenkin totuus rokotteista.😂 - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Luuletko vaikuttavasi oppineelta, kun tuot keskusteluun suoria lainauksia jostain tieteellisestä tekstistä, joka ei liity mitenkään ravitsemukseen eikä keskustelun aiheeseen?
Vähän naurattaa nämä keskustelupalstojen tiedemiehet, joilla ei ole oikeasti muuta osaamista kuin että osaa copy pastettaa tekstejä eikä itsellä ole mitään ymmärrystä tekstin sisällöstä tai että miten se liittyy laihdutukseen. Pohjalla joku elämänkoulu ja tietenkin totuus rokotteista.😂En kylläkään kopioinut tekstiä mistään.
Nämä DIAA- ja DIAAS-jutut on selitetty useammassakin oppikirjassa, ei ehkä suomalaisessa (ellei sitten Eeva Voutilaisen Ravitsemustaito-kirjassa ole jotain mainittu).
Katsoin äsken, että Ravitsemustiede-oppikirjassa puhutaan PDCAASista, joka käsittääkseni eroaa DIAASista siinä, että lukuarvo ei voi ylittää 100:aa. Kun puhutaan kasvisruokavaliosta, lienee havainnollisempaa puhua vain DIAASista, vai mitä mieltä itse olet?
FAOkin on kirjoitellut DIAASista: ”The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications”
Yksi tutkimus, jota halunnet lukea, on Herreman L, Nommensen P, Pennings B, Laus MC. ”Comprehensive overview of the quality of plant- And animal-sourced proteins based on the digestible indispensable amino acid score. ” Food Sci Nutr. 2020; 8: 5379–5391.
Myös englanninkielisessä Wikipediassa on juttua DIAASista. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Miten kertomasi vertautuu tähän väitteeseen?: "Mustapapujen proteiini on erittäin laadukasta, soijaan verrattavaa."
Miksi soija ja mustapavut ovat proteiinin osalta erittäin laadukkaita?”Miksi soija ja mustapavut ovat proteiinin osalta erittäin laadukkaita?”
Koska Ravistamon koulutetut laillistetut ravitsemusterapeutit niin väittävät, mutta he eivät perustelleet asiaa millään tutkimuksella. Hvp:kin väittää, että soijan proteiini täydellistä, mutta uutta on että myös mustapavussa ja kikherneissä on täydellistä proteiinia. Melko varmasti tällä tarkoitetaan ”jokseenkin täydellistä”. Tietääkseni ainoa kasviproteiini, joka on aidosti täydellistä (DIAAS-arvo vähintään 100) on perunan proteiini, mutta perunan ongelma on pieni proteiinipitoisuus.
Soijan DIAAS olisi tämän lähteen mukaan ”vain” 91: Herreman et al. ”Comprehensive overview of the quality of plant- And animal-sourced proteins based on the digestible indispensable amino acid score.” , mutta sillä ei ole merkitystä, koska välttämättömiä aminohappoja tarvitaan loppujen lopuksi niin vähän, että pystyt korvaamaan 91 DIAASin syömällä soijaa 9,89 prosenttia enemmän kuin muutaman kymmenen gramman minimitarve on. Päädyin lukuun 9,89, koska 100 jaettuna 91:llä on 1,0989010989011.
Kun katsoin edellä mainitutn tutkimuksen taulukkoa, niin yhdistelemälläkään ei päästä ilman perunaa 100 DIAASin arvoon, mutta ei se haittaa mitään. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
En kylläkään kopioinut tekstiä mistään.
Nämä DIAA- ja DIAAS-jutut on selitetty useammassakin oppikirjassa, ei ehkä suomalaisessa (ellei sitten Eeva Voutilaisen Ravitsemustaito-kirjassa ole jotain mainittu).
Katsoin äsken, että Ravitsemustiede-oppikirjassa puhutaan PDCAASista, joka käsittääkseni eroaa DIAASista siinä, että lukuarvo ei voi ylittää 100:aa. Kun puhutaan kasvisruokavaliosta, lienee havainnollisempaa puhua vain DIAASista, vai mitä mieltä itse olet?
FAOkin on kirjoitellut DIAASista: ”The 2013 FAO report on dietary protein quality evaluation in human nutrition: Recommendations and implications”
Yksi tutkimus, jota halunnet lukea, on Herreman L, Nommensen P, Pennings B, Laus MC. ”Comprehensive overview of the quality of plant- And animal-sourced proteins based on the digestible indispensable amino acid score. ” Food Sci Nutr. 2020; 8: 5379–5391.
Myös englanninkielisessä Wikipediassa on juttua DIAASista.”Luuletko vaikuttavasi oppineelta, kun tuot keskusteluun suoria lainauksia jostain tieteellisestä tekstistä”
”En kylläkään kopioinut tekstiä mistään.”
No myönnettäköön, että DIAAS-lyhenteen merkityksen (”Digestible Indispensable Amino Score”) otin copy-pastena. En itse muistanut mistä DIAAS-lyhenne tulee.
Mutta muuten viesti oli ihan minun omaa muotoiluani.
Ja mitä tulee rokotteisiin, niin minulla on jo 6-7 koronarokotetta otettuna, joten minun pitäisi olla kuollut ennusteiden mukaan jo vuoden 2022 toukokuun loppuun mennessä. - AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
”Luuletko vaikuttavasi oppineelta, kun tuot keskusteluun suoria lainauksia jostain tieteellisestä tekstistä”
”En kylläkään kopioinut tekstiä mistään.”
No myönnettäköön, että DIAAS-lyhenteen merkityksen (”Digestible Indispensable Amino Score”) otin copy-pastena. En itse muistanut mistä DIAAS-lyhenne tulee.
Mutta muuten viesti oli ihan minun omaa muotoiluani.
Ja mitä tulee rokotteisiin, niin minulla on jo 6-7 koronarokotetta otettuna, joten minun pitäisi olla kuollut ennusteiden mukaan jo vuoden 2022 toukokuun loppuun mennessä.Itse asiassa kaikkien rokotteen ottaneiden (mm. 99 prosenttia lääkäreistä) piti kuolla 31.5.2022 mennessä.
- AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
”Miksi soija ja mustapavut ovat proteiinin osalta erittäin laadukkaita?”
Koska Ravistamon koulutetut laillistetut ravitsemusterapeutit niin väittävät, mutta he eivät perustelleet asiaa millään tutkimuksella. Hvp:kin väittää, että soijan proteiini täydellistä, mutta uutta on että myös mustapavussa ja kikherneissä on täydellistä proteiinia. Melko varmasti tällä tarkoitetaan ”jokseenkin täydellistä”. Tietääkseni ainoa kasviproteiini, joka on aidosti täydellistä (DIAAS-arvo vähintään 100) on perunan proteiini, mutta perunan ongelma on pieni proteiinipitoisuus.
Soijan DIAAS olisi tämän lähteen mukaan ”vain” 91: Herreman et al. ”Comprehensive overview of the quality of plant- And animal-sourced proteins based on the digestible indispensable amino acid score.” , mutta sillä ei ole merkitystä, koska välttämättömiä aminohappoja tarvitaan loppujen lopuksi niin vähän, että pystyt korvaamaan 91 DIAASin syömällä soijaa 9,89 prosenttia enemmän kuin muutaman kymmenen gramman minimitarve on. Päädyin lukuun 9,89, koska 100 jaettuna 91:llä on 1,0989010989011.
Kun katsoin edellä mainitutn tutkimuksen taulukkoa, niin yhdistelemälläkään ei päästä ilman perunaa 100 DIAASin arvoon, mutta ei se haittaa mitään.Eli ihmisen pitää olla sekasyöjä saadakseen kaiken tarvittavan. Ellei ole, pitää ottaa ainetta purkista.
- AnonyymiUUSI
Anonyymi kirjoitti:
Eli ihmisen pitää olla sekasyöjä saadakseen kaiken tarvittavan. Ellei ole, pitää ottaa ainetta purkista.
Kasvissyöjä kyllä saa proteiinia tarpeeksi, kun syö viljaa ja palkokasveja, mutta kalsiumin, jodin, seleenin, B2-, B6-, B12- ja D-vitamiinin kanssa tulee/voi tulla ongelmia. A-vitamiinia saa porkkanasta. Sekaravinnon syöjillä on yleistä folaattien vajaus, mutta ei kasvisyöjillä.
Reijo Laatikainen on julkaissut äskettäin sivullaan aiheesta artikkelin https://www.pronutritionist.net/2024/10/vegaanisen-ruokavalion-vitamiini-ja-kivennaisainehaasteet-lyhyesti/
- Anonyymi
Ruuan terveellisyys riippu lähinnä siitä mitä aineksia niiden valmistukseen on käytetty itse en esimerkiksi osta juurikaan mitään, jotka sisältävät siemenöljyjä, säilymistä lisääviä lisäaineita, keinotekoisia makeutusaineita ym. ravintoaine vajaavaisia tuotteita. Yleensä ostan mahdollisimman luonnonmukaista vähän jalostettuja tuotteita, mutta näidenkään laadusta ei mitään takeita ole riippuen juuri tuottajan tekemistä ratkaisuista tuotteen eteen, kun näitä ei tarvitse edes mainita pakkauksissa esim. mitä torjunta aineita tai lääkkeitä ym. ravinteita niiden tuottamiseen on käytetty.
Luomu periaatteessa olisi hyvää ja turvallista, jos se aidosti olisi luomua ja paremman hinnan takia kiusaus myydä luomuna on suuri. Yleensä viljeltyjen tuotteiden luomuus perustuu määperä tutkimuksiin toinen asia sitten onkin mistä ne tuotteet on peräisin mitä luomuna myydään ja väärennöksiä on paljon liikkeellä esim. oliiviöljyistä.
Yleensä jätän espanjalaiset vihannekset ja hedelmät ostamatta kun kerran katsoin dokumentin näistä viljely hommista. Käyttivät viljelmillä yli 20 erilaista torjunta-ainetta joista osa oli kiellettyjen listalla ollut vuosikymmeniä ja tulli ei tutkinut edes näitä aineita pistokokeissa koska olettivat, että niitä ei käytetä ruuantuotannossa.
Viljely alue itsessään muistutti enemmän kaatopaikkaa ulkoisestikin epämääräisten muovista kyhättyjen viljelytelttojen takia, joita alueella oli silmän kantamattomiin. Lisäksi alueella työskenteli lähinnä resupettereiltä näyttäneitä maahanmuuttajia jotka ruiskuttelivat näitä kasveja ilman mitään suojavarusteita. En halua tukea tämänkaltaista ihmisten hyväksikäyttöön perustuvaa toimintaa millään tavalla, jos olen tietoinen siitä.
Voihan espanjassa olla kunnollisiakin viljelijöitä, mutta eiköhän ne vientiin menevät tuotteet tule näiltä bisnekseen pohjautuvilta viljelmiltä, kun kunnon tuotteille löytyy markkinat kotimaastakin. Siksi on parempi jättää kaikki espanjalainen vihannes ja hedelmä kaupanhyllyihin niitä kun ei silmämääräisesti voi erottaa toisistaan. - Anonyymi
Itse käytän paljon ruokaöljyjä, rypsiä, saksanpähkinää ja oliivia lähinnä.
Ketjusta on poistettu 1 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Minulla heräsi huoli sinusta ajatteluni kohteesta!
Toivottavasti sinulla on siellä jossain kaikki hyvin. Välitän sinusta edelleen vaikka olet varattu, etkä tykkää minusta.854588- 1643552
- 533149
Missä Sanna nyt suvaitsevaisuus?
Tekijä on nyt kuitenkin jotain muuta kuin suomalainen niin eikös nyt pitäisi suvaita kulttuuri eroja ja rakastaa tekijä1981967- 321799
- 461783
- 241763
- 571694
- 191607
- 181601