Ruuan lämpötilan mittaaminen

Anonyymi-ap

Useissa ruokaohjeissa sanotaan, että ruoka on valmista kun lämpötila on esim. 75 astetta. Mutta miten ihmeessä se lämpötila voidaan mitata esim. suikalelihasta tai leikkeista/fileistä ? Eihän sitä paistiin/kinkkuun laitettavaa lihalämpömittaria saa millään työnnettyä em. pieniin ja ohuihin ruoka-aineisiin ?

7

236

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suurin osa ruokien kypsennysajoista mitataan kellolla eikä muutaman minuutin ylitys pilaa arkiruokia. Pataruoka ja keitot ovat yleensä vain parempia kun kasvikset ovat hieman ylikypsiä ja muhjaantuneita. Sama pätee keitoissa ja padoissa oleviin lihasuikaleisiin ja -paloihin, pieni ylikypsennys ei pilaa vaan päin vastoin parantaa makua koska kaikki lihasta irronnut neste päätyy keiton tai padan liemeen.

      Kypsennyksen minuuttiluokan tarkkuutta tarvitaan kotiruoissa harvoin. Lähes ainoat tällaiset ruuat ovat erikseen kypsytettävät lihapalat, joista ylikypsennyksessä irtoava neste ei päädy ruokaan vaan heitetään hukkaan. Siksi kinkkua ei kannata aivan mahdottomasti ylikypsentää ja pihvien kanssa pitää olla vielä tarkemmin. Naudanlihasta tulee sitkeää ja kuivaa kun sen paistaa kypsäksi. Rasvaton riistaliha alkaa sitkeyden ja kuivuuden lisäksi maistua maksalle eli kypsä riistalihapihvi on katastrofaalisesti pilattu.

      Millä pihvin lämpötilan voi mitata? Esimerkiksi Thermapen mittaa lämpötilan tarkasti alle sekunnissa. Sillä on helppo mitata myös pihvien sisälämpö pannulla kesken kypsennyksen.

      https://www.kitchenone.fi/p/thermapen-one-laempoemittari_50703/

      • Anonyymi

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.


      • Anonyymi

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Ei pullien lämpötilaa mitata, hölmölaisten hommaa. Kun ovat sen näköisiä että pinta on tummunut tietyn väriseksi ovat valmiita!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.

        "Kiitos kommentista ja mainoksesta."

        Ole hyvä. Ei ollut mainokseksi tarkoitettu vaan esimerkki kunnollisesta mittarista. Oleellista on se, että kykenee mittaamaan alle sekunnissa eikä kuten halvat mittarit, joita pitää pitää noin kymmenen sekuntia ennen kuin saa edes pihvin lämmön oikein. Pintalämmön mittaamiseen infrapunamittari on hyvä. Käytän sitä paistinpannun riittävän lämmön varmistamiseen, ettei tule hätäisesti laitettua kylmälle pannulle.

        "Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. "

        Rasvaton ylikypsä riistaliha maistuu maksalle sen vuoksi, että siinä on runsaasti myöglobiinia ja rasvattomuuden vuoksi rakenne tiivistyy maksamaiseksi.

        "Rasvattomassa ylikypsässä lihassa lihassyyt ovat tarttuneet toisiinsa, ja se tuntuu suussa maksamaiselta. Lihan raudan on todettu kiihdyttävän monia rasvojen ja proteiinien reaktioita, jotka pehmentävät lihaksen rakenteita ja aiheuttavat ylikypsän lihan maun.

        Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        Valmistustapa vaikuttaa toki myös. Riistajauhelihassa tai pitkään haudutetuissa padoissa maksan makua ei ole. Voimakas maustaminen ja marinointi vähentää myös maksan makua. Ongelma on kuitenkin todellinen, olen muutaman kerran joutunut syömään hienoissakin ravintoloissa kypsäksi paistettua poron ulkofiletta, joka maistuu maksalle. Itsekin on tullut joskus pilattua poron file tai riekon rintafileet kun paisto menee vähänkin yli. Mieluummin jättää medium miinus tai raaka ja antaa levätä foliossa niin jälkikypsytys tekee hienovaraisesti tehtävänsä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Esimerkiksi Weberin iGrillin nturin langan saa uunin luukun välistä sisään. Toki se luukku pitää avata silloin kun sen anturin työntää leipään enkä minäkään sitä raakaan taikinaan tökkää vaan noin puolen tunnin jälkeen kun leipä on jo kohonnut muotoonsa ja anturi pysyy kiinni siinä. En käyttäisi pullan lämpötilan mittaamiseen anturia muuten kuin isojen vuokapullien teossa, esimerkiksi panettonen tekemiseen se voisi olla hyödyllinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Pehmeää laskua

      Sinulle. Muutaman kilsan päästä. Mieheltä, joka salaa välittää.
      Ikävä
      92
      3528
    2. Nainen olet minun

      Olen ominut sinut itselleni, täysin itsekkäistä syistä. Haluan rakastella sinua nainen, toivottavasti sinäkin minua. Oli
      Ikävä
      44
      2907
    3. Sille ei voi enää mitään

      Miten kaikki meni aiemmin. Oon aivan lukossa 🔒 Tuskin uskallat enää mitää tehdä. Ehkä pitää luovuttaa vaan.
      Ikävä
      74
      2396
    4. Mukavaa päivää

      Miehelle 🖕❤️‍🔥 Kahvia ja kävelylle🌞
      Ikävä
      61
      2328
    5. Harmi jos ei enään nähdä

      Ehkä se on parempi näin kuitenkin. Ehkä jotain uutta löytyy. Uskon ja toivon että olet onnellinen. Sinussa on kaikki
      Ikävä
      51
      2291
    6. Miten suhtauisitte jos kaivattunne sanoisi, ettei hänestä ole seurusteluun

      mutta seksi, hellyys ja yhdessäolo kelpaa kyllä??
      Ikävä
      116
      2256
    7. Kunpa minä tietäisin

      Olisipa minulla tietoa, siitä oletko sinä nainen kiinnostunut minusta, miehestä joka tätäkirjoittaa, vai olenko minä aiv
      Ikävä
      21
      2143
    8. Vau miten upea nainen!

      Näytit todella tyrmäävältä. 🤩😍 En meinannut saada katsettani irti sinusta.
      Tunteet
      20
      2107
    9. Merja Kyllönen: Ero

      Joko uusi kierroksessa
      Suomussalmi
      115
      2055
    10. En voi sanoa että toivon sinulle hyvää.

      Ei meitä ole tarkoitettu yhteen.
      Ikävä
      62
      1974
    Aihe