Ruuan lämpötilan mittaaminen

Anonyymi-ap

Useissa ruokaohjeissa sanotaan, että ruoka on valmista kun lämpötila on esim. 75 astetta. Mutta miten ihmeessä se lämpötila voidaan mitata esim. suikalelihasta tai leikkeista/fileistä ? Eihän sitä paistiin/kinkkuun laitettavaa lihalämpömittaria saa millään työnnettyä em. pieniin ja ohuihin ruoka-aineisiin ?

7

262

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suurin osa ruokien kypsennysajoista mitataan kellolla eikä muutaman minuutin ylitys pilaa arkiruokia. Pataruoka ja keitot ovat yleensä vain parempia kun kasvikset ovat hieman ylikypsiä ja muhjaantuneita. Sama pätee keitoissa ja padoissa oleviin lihasuikaleisiin ja -paloihin, pieni ylikypsennys ei pilaa vaan päin vastoin parantaa makua koska kaikki lihasta irronnut neste päätyy keiton tai padan liemeen.

      Kypsennyksen minuuttiluokan tarkkuutta tarvitaan kotiruoissa harvoin. Lähes ainoat tällaiset ruuat ovat erikseen kypsytettävät lihapalat, joista ylikypsennyksessä irtoava neste ei päädy ruokaan vaan heitetään hukkaan. Siksi kinkkua ei kannata aivan mahdottomasti ylikypsentää ja pihvien kanssa pitää olla vielä tarkemmin. Naudanlihasta tulee sitkeää ja kuivaa kun sen paistaa kypsäksi. Rasvaton riistaliha alkaa sitkeyden ja kuivuuden lisäksi maistua maksalle eli kypsä riistalihapihvi on katastrofaalisesti pilattu.

      Millä pihvin lämpötilan voi mitata? Esimerkiksi Thermapen mittaa lämpötilan tarkasti alle sekunnissa. Sillä on helppo mitata myös pihvien sisälämpö pannulla kesken kypsennyksen.

      https://www.kitchenone.fi/p/thermapen-one-laempoemittari_50703/

      • Anonyymi

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.


      • Anonyymi

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Ei pullien lämpötilaa mitata, hölmölaisten hommaa. Kun ovat sen näköisiä että pinta on tummunut tietyn väriseksi ovat valmiita!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.

        "Kiitos kommentista ja mainoksesta."

        Ole hyvä. Ei ollut mainokseksi tarkoitettu vaan esimerkki kunnollisesta mittarista. Oleellista on se, että kykenee mittaamaan alle sekunnissa eikä kuten halvat mittarit, joita pitää pitää noin kymmenen sekuntia ennen kuin saa edes pihvin lämmön oikein. Pintalämmön mittaamiseen infrapunamittari on hyvä. Käytän sitä paistinpannun riittävän lämmön varmistamiseen, ettei tule hätäisesti laitettua kylmälle pannulle.

        "Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. "

        Rasvaton ylikypsä riistaliha maistuu maksalle sen vuoksi, että siinä on runsaasti myöglobiinia ja rasvattomuuden vuoksi rakenne tiivistyy maksamaiseksi.

        "Rasvattomassa ylikypsässä lihassa lihassyyt ovat tarttuneet toisiinsa, ja se tuntuu suussa maksamaiselta. Lihan raudan on todettu kiihdyttävän monia rasvojen ja proteiinien reaktioita, jotka pehmentävät lihaksen rakenteita ja aiheuttavat ylikypsän lihan maun.

        Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        Valmistustapa vaikuttaa toki myös. Riistajauhelihassa tai pitkään haudutetuissa padoissa maksan makua ei ole. Voimakas maustaminen ja marinointi vähentää myös maksan makua. Ongelma on kuitenkin todellinen, olen muutaman kerran joutunut syömään hienoissakin ravintoloissa kypsäksi paistettua poron ulkofiletta, joka maistuu maksalle. Itsekin on tullut joskus pilattua poron file tai riekon rintafileet kun paisto menee vähänkin yli. Mieluummin jättää medium miinus tai raaka ja antaa levätä foliossa niin jälkikypsytys tekee hienovaraisesti tehtävänsä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Esimerkiksi Weberin iGrillin nturin langan saa uunin luukun välistä sisään. Toki se luukku pitää avata silloin kun sen anturin työntää leipään enkä minäkään sitä raakaan taikinaan tökkää vaan noin puolen tunnin jälkeen kun leipä on jo kohonnut muotoonsa ja anturi pysyy kiinni siinä. En käyttäisi pullan lämpötilan mittaamiseen anturia muuten kuin isojen vuokapullien teossa, esimerkiksi panettonen tekemiseen se voisi olla hyödyllinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Minkähän takia ns. persuille ei tunnu työ maistuvan?

      Vaikuttavat olevan joutoväkeä syystä tai toisesta  – työttömiä tai työeläkeloisia. Muiden rahoilla pötköttelevää väkeä,
      Maailman menoa
      83
      4483
    2. Olit ihan

      Kiihkona silloin. Sen näki ja lähes tunsi. Ei tainnut olla kaukana et olisit vetänyt lähellesi jos siihen olisi hetki tu
      Ikävä
      25
      3258
    3. Miksiköhän vasemmistossa on niin paljon ns. tapatyöttömiä ja muita köyhiä?

      Tokihan Minja Koskela oli sitä mieltä, että ei terveenkään ihmisen ole pakko tehdä töitä, sitä neuvoa moni vassu noudatt
      Maailman menoa
      39
      2914
    4. Trump huonommassa kunnossa kuin Usasta virallisesti sanotaan?

      "Terveys on vakaa mutta ei normaali".Uskallan melkein sanoa,että Trumpin terveydentilaa kaunistellaan.Myös se että se nu
      Maailman menoa
      117
      2727
    5. Kaipaamasi miehen nimi?

      Ja maakunta tai kaupunki?
      Ikävä
      16
      2700
    6. Oletko keskustellut kaivatustasi muiden

      Kanssa lähiaikoina? Jos, onko keskustelu ollut positiivista tai negatiivista? Vaikuttaako keskustelut mielipiteeseesi ka
      Ikävä
      43
      2567
    7. Kyllä on Vasemmistoliitosta Koskelan johdolla tullut todellinen ääripuolue

      se on niin tulipunainen kuin olla voi, ja selvästi haluaa jatkuvasti eripuraa, ja repiä kansaa kahtia. Siinä on jo vuod
      Maailman menoa
      17
      2559
    8. Suomen veroaste 5 %-yks liian matala

      Palauttamalla kokonaisveroaste 1990-luvun tasolle saadaan hyvinvointivaltion palvelut rahoitettua ilman velan ottoa.
      Maailman menoa
      113
      2285
    9. MTV: Harvinainen haastattelu! Vappu Pimiä kommentoi vihdoinkin uutta TTK-juontajaa

      TTK-juontajaspekuloinnit käyvät edelleen kuumana. Kenet sinä haluaisit uudeksi TTK-juontajaksi? Kommentoi alle! Lue,
      Suomalaiset julkkikset
      14
      2095
    10. Yleveron tuotto siirrettävä S-ryhmälle

      Yleisradio on mukana kansanmurhassa. Tuollaista ei voi tukea verovaroin. S-ryhmä on ainoa selkärankainen iso toimija S
      Maailman menoa
      28
      1737
    Aihe