Ruuan lämpötilan mittaaminen

Anonyymi-ap

Useissa ruokaohjeissa sanotaan, että ruoka on valmista kun lämpötila on esim. 75 astetta. Mutta miten ihmeessä se lämpötila voidaan mitata esim. suikalelihasta tai leikkeista/fileistä ? Eihän sitä paistiin/kinkkuun laitettavaa lihalämpömittaria saa millään työnnettyä em. pieniin ja ohuihin ruoka-aineisiin ?

7

245

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Anonyymi

      Suurin osa ruokien kypsennysajoista mitataan kellolla eikä muutaman minuutin ylitys pilaa arkiruokia. Pataruoka ja keitot ovat yleensä vain parempia kun kasvikset ovat hieman ylikypsiä ja muhjaantuneita. Sama pätee keitoissa ja padoissa oleviin lihasuikaleisiin ja -paloihin, pieni ylikypsennys ei pilaa vaan päin vastoin parantaa makua koska kaikki lihasta irronnut neste päätyy keiton tai padan liemeen.

      Kypsennyksen minuuttiluokan tarkkuutta tarvitaan kotiruoissa harvoin. Lähes ainoat tällaiset ruuat ovat erikseen kypsytettävät lihapalat, joista ylikypsennyksessä irtoava neste ei päädy ruokaan vaan heitetään hukkaan. Siksi kinkkua ei kannata aivan mahdottomasti ylikypsentää ja pihvien kanssa pitää olla vielä tarkemmin. Naudanlihasta tulee sitkeää ja kuivaa kun sen paistaa kypsäksi. Rasvaton riistaliha alkaa sitkeyden ja kuivuuden lisäksi maistua maksalle eli kypsä riistalihapihvi on katastrofaalisesti pilattu.

      Millä pihvin lämpötilan voi mitata? Esimerkiksi Thermapen mittaa lämpötilan tarkasti alle sekunnissa. Sillä on helppo mitata myös pihvien sisälämpö pannulla kesken kypsennyksen.

      https://www.kitchenone.fi/p/thermapen-one-laempoemittari_50703/

      • Anonyymi

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.


      • Anonyymi

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Leivonnaisiin kannattaa käyttää myös sisälämpömittaria. Leipä, pulla, kakut yms. ovat kypsiä kun sisälämpö on 98C. Toki näiden kypsyyden voi testata cocktailtikulla, mutta lämpömittarilla ei tule pidettyä ylimääräistä aikaa uunissa. Toinen etu lämpömittarilla on se, ettei uunia tarvitse aukoa kesken paiston. Kolmas etu on se, että lämpömittarilla varmistuu kovakuoristen leipien kypsyys kun cocktailtikkua ei tarvitse taistella kovan kuoren läpi. Itse käytän lämpömittaria erityisesti ruisleiville. Toki kokeneet mummot koputtelevat leipiä ja korvakuulolta tietävät kypsyyden, mutta me nuoremmat turvaudumme tekniikkaan ja saamme yhtä hyvän lopputuloksen.

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Ei pullien lämpötilaa mitata, hölmölaisten hommaa. Kun ovat sen näköisiä että pinta on tummunut tietyn väriseksi ovat valmiita!


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Kiitos kommentista ja mainoksesta.
        Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. Meillä esim. hirvenliha paistetaan aina läpikypsäksi ja hyvältä maistuu. Oli sitten jauhelihaa, filettä tai paistia, ei maistu maksalle eikä ole katastrofia ilmennyt.

        "Kiitos kommentista ja mainoksesta."

        Ole hyvä. Ei ollut mainokseksi tarkoitettu vaan esimerkki kunnollisesta mittarista. Oleellista on se, että kykenee mittaamaan alle sekunnissa eikä kuten halvat mittarit, joita pitää pitää noin kymmenen sekuntia ennen kuin saa edes pihvin lämmön oikein. Pintalämmön mittaamiseen infrapunamittari on hyvä. Käytän sitä paistinpannun riittävän lämmön varmistamiseen, ettei tule hätäisesti laitettua kylmälle pannulle.

        "Olen kuitenkin eri mieltä lihan kypsyydestä. "

        Rasvaton ylikypsä riistaliha maistuu maksalle sen vuoksi, että siinä on runsaasti myöglobiinia ja rasvattomuuden vuoksi rakenne tiivistyy maksamaiseksi.

        "Rasvattomassa ylikypsässä lihassa lihassyyt ovat tarttuneet toisiinsa, ja se tuntuu suussa maksamaiselta. Lihan raudan on todettu kiihdyttävän monia rasvojen ja proteiinien reaktioita, jotka pehmentävät lihaksen rakenteita ja aiheuttavat ylikypsän lihan maun.

        Maksoittumisongelma esiintyy vain riistan mureissa eli rasvattomimmissa osissa. Se on yleensä merkki liiasta kypsentämisestä, mutta toisinaan myös medium-kypsä liha saattaa maistua maksaiselta. Tällöin lihaan on saattanut jäädä teurastuksessa verta, joka kypsyessään maksoittuu."

        https://www.luma.fi/kysymykset/2012/08/30/poronfileen-maksoittuminen/

        Valmistustapa vaikuttaa toki myös. Riistajauhelihassa tai pitkään haudutetuissa padoissa maksan makua ei ole. Voimakas maustaminen ja marinointi vähentää myös maksan makua. Ongelma on kuitenkin todellinen, olen muutaman kerran joutunut syömään hienoissakin ravintoloissa kypsäksi paistettua poron ulkofiletta, joka maistuu maksalle. Itsekin on tullut joskus pilattua poron file tai riekon rintafileet kun paisto menee vähänkin yli. Mieluummin jättää medium miinus tai raaka ja antaa levätä foliossa niin jälkikypsytys tekee hienovaraisesti tehtävänsä.


      • Anonyymi
        Anonyymi kirjoitti:

        Miten sillä sisälämpömittárilla sitten pullan lämpötila mitataan, jos ei sitä uunin luukkua avata, jotta mittari saadaan työnnettyä siihen pullaan ??? En ymmärrä.

        Esimerkiksi Weberin iGrillin nturin langan saa uunin luukun välistä sisään. Toki se luukku pitää avata silloin kun sen anturin työntää leipään enkä minäkään sitä raakaan taikinaan tökkää vaan noin puolen tunnin jälkeen kun leipä on jo kohonnut muotoonsa ja anturi pysyy kiinni siinä. En käyttäisi pullan lämpötilan mittaamiseen anturia muuten kuin isojen vuokapullien teossa, esimerkiksi panettonen tekemiseen se voisi olla hyödyllinen.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. SDP jo 100 % suositumpi kuin persut

      Kertoo Hesarin uusin kannatuskysely. Demareiden kannatus on miltei tuplat verrattuna persuihinl. Suomen kansa ei selväst
      Maailman menoa
      188
      12743
    2. Ikävä sinua mies

      Vuosia kuluu, mutta tunteet ei ole hävinnyt. Tasoittuneet toki, kun ei olla nähty. Järki palannut päähän kuitenkin. Se i
      Ikävä
      49
      4679
    3. Mikä tämä henkilö mahtaa touhuta Parkanossa

      Kamalaa https://www.ylasatakunta.fi/teksti/pirkanmaan-karajaoikeus-vangitsi-koiran-tappamisesta-epaillyn-6.68.127794.b58
      Parkano
      70
      4296
    4. Orpo: Velkajarrua vastustavaa puoluetta vaikea ajatella hallitukseen

      No Minja Koskelan kommunistipuolue jäi ulos tuosta. Kaikki eduskuntapuolueet vasemmistoliittoa lukuun ottamatta sopivat
      Maailman menoa
      216
      3718
    5. PS ylivoimainen nousija myös HS:n gallupissa, SDP laskee taas

      https://www.verkkouutiset.fi/a/hs-gallup-sdpn-suosio-laskee-ps-nousussa/#0a7d2507 Ylivoimainen viime kuukausien nousija
      Maailman menoa
      102
      3514
    6. Valtavasti suomalaisia asunnottomina, mutta ei yhtään somalia

      tai muuta kehitysmaalaista. Mites tässä näin kävi? Tiedän hyvin, että esim. somaleita lentää ulos mm. Hekan asunnoista,
      Maailman menoa
      100
      3373
    7. Hienoa! Eduskunta luopui käteisen käytöstä

      Nyt tuo sama muutos pitää saada myös muuhun yhteiskuntaan. Käteistähän ei tarvitse tänä päivänä enää kuin rikolliset.
      Maailman menoa
      73
      2010
    8. Maajussi-Ville herättää kysymyksiä - Etsiikö oikeasti rakkautta vai mainostaako oliiviöljyä?

      Mitä mieltä olet: etsiikö Ville rakkautta vai mainostaako oliiviöljyään? Maajussille morsian -ohjelmassa yksi maajusseis
      Maajussille morsian
      16
      1355
    9. Kovia syytöksiä Stefan Thermaninsta.

      Jättänyt taas maksamatta kohuliikemies, hupparit ja muita ostamiaan tavaroita. On soiteltu liikkeestä ja Stefan iskenyt
      Kotimaiset julkkisjuorut
      156
      1070
    10. Totuuspuolueen johtaja Jaana "prinsessa Leia" Kavonius on vangittu

      Kavonius määrättiin jo keväällä 2024 poissaolevana vangittavaksi todennäköisin syin epäiltynä 13 vainoamisesta ja 24 kun
      Maailman menoa
      286
      1035
    Aihe