"Venäläinen Pravda uutissivusto nostaa esiin mielenkiintoisen näkökulman sianrasvan terveellisyyteen. Artikkelissa ”Scientists have found out whether pork fat is healthy for humans” (18.3.2025) viitataan tutkimuksiin, joissa korostetaan sianrasvan monityydyttymättömien rasvahappojen hyötyjä. Pravdan mukaan ”sianrasva sisältää arvokkaita ravintoaineita, jotka voivat tukea sydämen terveyttä kohtuullisesti nautittuna”. Artikkeli huomauttaa myös, että rasvan laatu riippuu siitä, miten sika on kasvatettu: luonnollisemmalla ruokavaliolla kasvatettujen sikojen rasva voi olla ravitsemuksellisesti parempaa kuin tehotuotettujen.
Tämä näkemys resonoi suomalaisen tutkimuksen kanssa, joka korostaa eläimen ruokavalion merkitystä. Esimerkiksi luomutuotannossa kasvatettujen sikojen rasvassa on usein parempi rasvahappokoostumus kuin soijarehulla ruokittujen tehotuotantoeläinten.
Terveysriskit ja kohtuullisuus
Vaikka sianlihalla on kiistattomia ravitsemuksellisia hyötyjä, sen runsas kulutus – etenkin prosessoituna – voi lisätä terveysriskejä. Punaisena lihana sianliha on yhdistetty tutkimuksissa kohonneeseen paksu- ja peräsuolisyövän riskiin, erityisesti makkaroiden ja pekonin osalta. Voidaan kuitenkin todeta, että ”kohtuullinen sianrasvan käyttö ei ole haitallista, vaan voi jopa olla hyödyllistä, jos se korvaa epäterveellisempiä rasvoja”.
Suomalaiset ravitsemussuositukset kehottavat rajoittamaan punaisen lihan kulutuksen 500 grammaan viikossa kypsänä lihana. Valmistustavalla on myös väliä: paistettu tai grillattu sianliha voi sisältää haitallisia yhdisteitä, kuten heterosyklisiä amiineja (HCA), kun taas haudutettu tai keitetty liha on terveellisempi vaihtoehto.
Siat ovat tuotteliaita
Yksi emakko voi kasvattaa jopa 100 porsasta, joka on paljon enemmän kuin lampailla, vuohilla tai lehmillä, niiden jälkeläiset voivat saavuttaa kypsyyden noin kuudessa kuukaudessa. Ne tarvitsevat alle puolet lehmän tai hevosen tarvitsemasta vesimäärästä, joten ne kestävät paremmin kuivuutta. Monissa osissa maapalloa, menneisyydessä ja nykyisyydessä, siat syövät myös jätteitä ja muuttavat haitalliset roskat ravitsevaksi ruoaksi. Nykyään teurastetaan miljardi sikaa tuottaen vuosittain laajan valikoiman elintarvikkeita, kuten porsaankyljyksiä, kinkkukinkkuja, pekonia ja laardia.
Johtopäätös: Tasapaino on avain
Sianliha ja sen rasva eivät ole yksiselitteisesti terveellisiä tai epäterveellisiä – niiden vaikutus riippuu määrästä, laadusta ja ruokavalion kokonaisuudesta. Pravda.ru:n artikkelin sanoin: ”Sianrasvan maine epäterveellisenä on osin liioiteltu, ja sen kohtuullinen käyttö voi tukea terveyttä.” Suomessa asiantuntijat muistuttavat, että sianliha sopii osaksi monipuolista ruokavaliota, mutta sen korvaaminen esimerkiksi kalalla tai kasviproteiineilla voi vähentää pitkäaikaisia riskejä.
Lopulta sianlihan terveellisyys on kiinni kontekstista. Valitse laadukasta lihaa, suosi vaihtelevia valmistustapoja ja pidä annokset kohtuullisina – näin sianliha voi olla paitsi herkullista myös terveyttä tukevaa. "
https://mediamaailma.fi/onko-sianliha-terveellista-tutkimus-valottaa-rasvan-ja-lihan-hyotyja-seka-riskeja/
Syökää possua
Anonyymi-ap
2
101
Vastaukset
- Anonyymi
https://youtu.be/PgqmqeH0iDs
Possua ja enemmän possua - Anonyymi
Lisää viinaa ja sikaa russille, elävät liian kauan!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 712963
- 462564
Kuoleman pelko katosi
Olen pelännyt koko elämän ajan kuolemaa mutta yhtäkkiä kun hindut paljastivat totuuksia uskonnoista noin aloin yhtäkkiä4322225- 792138
- 951956
- 321702
- 121536
Kuhmolainen on selvästi kepun lehti
Kuhmolaise etukannessa oli Kuva kun Jaskalle annettiin karhu patsas.mutta kukmolaislehti oli niin kepulainen että Jaskan171487Mitä nämä palautteet palstalla ovat?
Joku uusi toimintatapa rohkaista kirjoittajia vai mistä on kyse?271302Ei mun tunteet
ole mihinkään kadonnut. Enkä mä sua inhoa tai ole kyllästynyt. Mä ymmärsin, ettet ole kiinnostunut minusta, ainakaan sil191195