Onko kellään mitään tietoa härkäpavun liotus- tai keittoajoista tai reseptejä? Siis kokonaisten, kuivattujen papujen käyttövinkkejä kaipaan..
Härkäpapu
32
43019
Vastaukset
- ja keittäminen
Kaikkia palkokasvia paitsi linssejä ja halkaistuja herneitä pitää liottaa pitkään ennen keittämistä. Niitä pitää myös keittää kovaa 10 minuuttia myrkkyjen tuhoamiseksi (ei linssejä ja halkaistuja herneitä).
Härkäpapujen liotusaika on 8 tuntia. Kovaa niitä pitää siis keittää 10 minuuttia ja hiljaa vielä 1,5 tuntia. Nämä ovat tietysti vain viitteellisiä vähimmäisaikoja.
(Lisää esim. kirjasta Terveellinen kasvisruoka. Herkullisia ruokaohjeita terveellisempään elämäntapaan. - Judith Wills)- epätietoinen
Onko todella niin, että härkäpavut pitää liottaa?
Torikauppias sanoi, että niitä voi syödä raakana.
Olen nyt syönyt raakana. Olenko saanut myrkkyä? - Papu
epätietoinen kirjoitti:
Onko todella niin, että härkäpavut pitää liottaa?
Torikauppias sanoi, että niitä voi syödä raakana.
Olen nyt syönyt raakana. Olenko saanut myrkkyä?Epätietoiselle:
Kysymyksessä on nyt varmaankin 2 eri asiaa, eli kuivattu härkäpapu ja tuore härkäpapu. Kuivattuja papuja täytyy aina liottaa, mutta tuoreena palkokasvista otetulle riittää keittäminen. Raakana en ole syönyt enkä tiedä onko siitä jotakin haittaa. - kasvatan
Papu kirjoitti:
Epätietoiselle:
Kysymyksessä on nyt varmaankin 2 eri asiaa, eli kuivattu härkäpapu ja tuore härkäpapu. Kuivattuja papuja täytyy aina liottaa, mutta tuoreena palkokasvista otetulle riittää keittäminen. Raakana en ole syönyt enkä tiedä onko siitä jotakin haittaa.Koska itse viljelen, kysyn kuinka kauan papuja tulee keittää?
- boxbean
epätietoinen kirjoitti:
Onko todella niin, että härkäpavut pitää liottaa?
Torikauppias sanoi, että niitä voi syödä raakana.
Olen nyt syönyt raakana. Olenko saanut myrkkyä?Kuivatut pavut pitää liottaa yön yli, heittää liotusvesi pois, huuhdella raikkaalla vedellä ja keittää vedessä kypsiksi noin tunnin. Raakoja papuja en myöskään söisi vaikka niin monet tseffit niin nykyään tekevätkin vaan kiehauttaisin niitä noin 3-5 minuuttia ja kuorisin kalvon pavun päältä ennen keittämistä - se on turhan sitkeää tavaraa. Härkäpapua voi syödä myös palkoina nuorina kuten muitakin papuja ennen siementen kehittymistä muutaman minuutin kiehauttamisen jälkeen.
Olet syönyt yhdenlaista myrkkyä, mutta todennäköisesti sen pahin oire on vain vatsanväänteet. Runsaasti nautittuna (eli pääasiallisena ravintona) se voi aiheuttaa sille herkille ihmisille tiettyä anemiaa tai erinäisiä aineenvaihdunnan häiriöitä. Lisää tietoa esim. täältä: http://www.kolumbus.fi/rahola/sanastot/h.html#hark. Jossain oli parempikin selvitys asiaan, mutta en enää löydä sitä.
- SLE infoa
SLE potilaat älkää syökä härkäpapua sen sisältämän kanavaniinin takia, se kiihdyttää SLE tautia.
- Ninna
Mikä on SLE -tauti?
- Wikipedistinen
Ninna kirjoitti:
Mikä on SLE -tauti?
http://fi.wikipedia.org/wiki/Systeeminen_lupus_erythematosus
- reumankaltainen
Ninna kirjoitti:
Mikä on SLE -tauti?
http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=ima01485
- Tanita
Kiitos tiedosta, olin juuri lisäämässä härkäpapua puutarhaani, nyt jätän sen muille :-)
- Chaozu
Niin härkäpapu ei ole papu, vaan sukua herneelle. Ei siis ole myrkyllinen, ei tarvitse keittää.
- Joukkari
Keitto-ohjeita ja ruokaohjeita härkäpavuille:
http://www.voima.fi/content/view/full/142?PHPSESSID= - Tietoinen valinta
Entä osaako joku auttaa esikeitettyjen härkäpapujen kanssa? Kesän kasvatin papuja ja sitten esikeitin hetken ja pistin pakkaseen. Minkälaiset liotusajat tai keittoajat tälläisessä tilanteessa on?
Kiitos- Pavunvarsi
Jos olet ryöpännyt tuoreet pavut (eli keittänyt n. 10 min.) ja sitten pakastanut, voit käyttää niitä pakkasesta suoraan sellaisenaan. Laita sulaneina vaikka salaattiin, tai johonkin pataruokaan - mitä nyt sitten oletkaan kokkaamassa. Jos olet keittänyt papuja ennen pakastamista vähemmän aikaa, kypsennä niitä joitakin minuutteja ruokaa laittaessasi.
Kuivattujen papujen käsittely on sitten eri asia. Kuivatut pavut ovat kovia kuin kivet, joten niitä on liotettava ja keitettävä. Tämä myös tuhoaa pavuissa olevan lievästi myrkyllisen lektiinin. Tällätavoin käsiteltyjä papuja voi pakastaa sopivina annoksina ja käyttää kuten "tuoreena" pakastettuja.
- Vähän ohi mutta
Miten tehdään härkäpavuista rouhetta? Pitääkö ne ensin liottaa ja keittää vai miten?
- Härkäpapufani
Tiedoksi tämä kaikille herkkusuille. Koska härkäpapu on virnakasvi, ei se myöskään ole myrkyllinen. Sitä ei tarvitse keittää tuoreena eikä kuivattuna sen takia, että "myrkky" pitäisi poistaa. Sitä voi syödä aivan hyvin tuoreena raakana esim. nuoria pieniä palkoja pilkottuna salaatissa ja vähän pulleampia palkoja riitvittyinä papuina myös salaatin seassa. Tietysti tuoreistakin pavuista voidaan keittää keitto. Kuivattuja papuja liotetaan siksi, että ne pehmenevät ennen keiton tekemistä. Itse olen käyttänyt koko kesän härkäpapua kaikissa muodoissa enkä todellakaan ole saanut minkäänlaisia oireita. Kasvia sanotaan käsittääkseni pavuksi vain siksi, että se muistuttaa ulkomuodoltaan papua.
- uusi viljelijä
Miten voin ja miten kannattaa säilöä härkäpavut, istutin ne aika myöhään eli isoimmissakin paloissa on vain hernettä pienemmät litteät ja vihreät pavut sisällä. Ryöppäys koko palolle ja pakkaseen? Riipimällä noista ei oikein mitään saa ja avaaminen tosi vaikeaa... Tarkoitus olisi laittaa erilaisiin pata- ja wok-ruokiin lisukkeeksi papuja talven mittaan, sato on iso mutta ilmeisesti keskeneräinen? En ole koskaan syönyt kuin purkkipapuja ja viljellyt vain ruusupapua jota ei syöty.
Entä ruusupapu, siinäkin pavut tosi pieniä pitkien ja hoikkien palkojen sisällä. Mitä siitä voisi tehdä? - lkjhkg
(Härkä)papu nimenomaan on se alkuperäisin papu. Eikä Euroopassa muuta papua tunnettukaan ennen siirtomaiden valloittamsita muilta mantereilta.
Se, että kasvitieteellinen nimi "papu" on siirtynyt muille kasveille on tietysti tutkijoiden harjoittamaan luokitukseen liittyvä asia. Tavalliselle ihmiselle Härkäpapu on papu. - Beti
"Koska härkäpapu on virnakasvi, ei se myöskään ole myrkyllinen."
Virnakasveissa on myrkyllisiä kasveja. Ks. biol. opas tms.
- .dmqg
voiko gobbas gård härkäpapuja syödä pussista ilman keittämistä?
- esim hummusta
http://fi.wikipedia.org/wiki/Härkäpapu
ja hummuksen valmistus (pizzan jälkeen) http://muusissa.posterous.com/?tag=kasvisruoka - ´`
=
- walts1
Voiko härkäpavun varsia tai lehtiä käyttää ruoanvalmistuksessa. Lehdet kasvavat lähes raparperin lehtien kokoon. Krassin lehtiä ja kukkia voi syödä. Entäpä sitten papu, jota monet kasvattavat parvekkeen iloksi sekä näkösuojaksi. Onko myrkyllisiä osia kasvissa? Perunasta esim. voi syödä vain mukulan.
- fava
Härkäpavun kyllä. Uuden mantereen varsinaisiin papuihin suhtautuisin varovaisemmin, ja niiden mahdollinen haitallisuus kannattaa tarkistaa lajikohtaisesti.
- Muutama resepti
fava kirjoitti:
Härkäpavun kyllä. Uuden mantereen varsinaisiin papuihin suhtautuisin varovaisemmin, ja niiden mahdollinen haitallisuus kannattaa tarkistaa lajikohtaisesti.
www.tiirinkoski.fi
- vastuutonta
Eviran ohjeiden mukaan härkäpavutkin pitää liottaa ja keittää: https://www.evira.fi/elintarvikkeet/valmistus-ja-myynti/pakkausmerkinnat/varoitusmerkinnat-ja-kayttoohjeet/pavut/
Ja tästä pitäisi olla myös myyntipakkkauksessa merkintä, mikä on unohtunut joiltain tuottajilta. Vaarana ruokamyrkytyksen kaltaiset oireet, joihin myrkytystietokeskusksen mukainen hoito on lääkehiili. Carbo mix pullo maksaa yli 35€ / aikuinen eli kalliiksi tulee väärin valmistettu ateria.- Chaozu
Lopettakaa nyt jo se väärän tiedon levittäminen. Ei sisällä mitään myrkky, ei tarvitse keittää.
- wwqeewqaew
Juuri näin, en ole koskaan keittänyt härkäpapuja ja mitään oireita ei ole tullut.
- idättelijä
Huuhtele härkäpavut siivilässä.
Liota härkäpapuja 8-10 tuntia.
Kaada liotusvesi pois ja huuhtele pavut.
Jätä pavut lävikköön hämärään paikkaan. Vaikka tiskikaappiin.
Lautasella voi peittää halutessa. Kunhan ilma pääsee kiertämään.
Huuhtele papuja 2-3 kertaa päivässä.
Idätys 2-4 päivää. Riippuu ympäristöstä.
Itse idätän 2 vuorokautta ja keitän seuraavana aamuna.
Idätetyt härkäpavut voi keittää pehmeiksi tai jättää keittämättä. Itse keitän noin 10 minuuttia..
Ilmainen keittokirja:
Vegaanikeittokirja ”Härkäpapua sarvista 2018”
http://vegaaniliitto.fi/www/sites/default/files/julkaisut/Härkäpapua sarvista_2018.pdf
Tuolta löytyy myös härkäpapujen idätysohje ja ruokavinkkejä:
http://tiirinkoski.fi/reseptit.html
"Nauti pavuista ilman vatsavaivoja"
https://www.leeniviio.com/2015/02/03/nauti-pavuista-ilman-vatsavaivoja/
#Härkäpapu Härkäpapuohje #Härkäpapuruoka #Idätys #Idättäminen - Anonyymi
Nim ilmavaiva.
Onko kellään tietoa mikä härkkis ja nyhtökaurassa aiheuttaa kiusallisia ilmavaivoja,onko mitään tekotapaa millä sen voisi estää,tykkään molempien mausta ja söisin enemmän lihan korvikkena mut vatsan toiminta rajoittaa niiden käyttöä,olisin kiitollinen jos joku antais vihjeen vaivan eliminoimiseksi. - Anonyymi
Voiko lehtiä syödä kun härkäpavut on pieniä
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1072745Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302385Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen212290Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631021876- 1141610
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1671324Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2801149- 711024
- 801014
Omalääkäri hallituksen utopia?
Suurissa kaupungeissa ja etelässä moinen onnistunee. Suuressa osassa Suomea on taas paljon keikkalääkäreitä. Mitenkäs ha179936