ruokaa halvalla?

tilipäivää odotellessa

Eli: kertokaapa vinkkinne, miten saisi mahansa täyteen budjetilla 3.2 euroa / päivä?

17

17473

Äänestä

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • herkkujahan sillä

      hinnalla ei saa mutta hernekeitto purkki lienee jotain 70 senttiä ja näkkileipäpaketti euron ja kauraryynit saman verran.Täysi kattila riisipuuroa lienee pari euroa....

    • R.T

      No.Pussillinen hyvää täysjyvä pastaa alle 1,5 euroa(jaa 5 päivällä...eli n.100g/päivä),tomaattimurskaa saa 20-30 centtiä kpl,halvimmat tomaatit kaupungista mukaan kastikkeeseen,sipulia.Ja tietysti just noi näkkärit ja hernekeitot.Miksei alle 40 centin papupurkitkin.
      paljon vettä ja special-päivinä tuoremehua.
      Katso tarjoukset.Useasti näkee pekoneita halvalla,kun siis syöt samana päivänä "vanhenevana" myytävää.Myös jugurttia ja viilejä saa viimeisenä päivänä halvalla.

    • nuukailija

      oli ruokavarastossa tarjouksella spagettia 2pss eurolla tms.
      ite käytän aina kaupan punaisen lapun tarjoukset hyväksi. pakastimessa on jauhelihaa, makkaraa, lihaa, leipää...

      helppo ja halpa ruokaohje:

      vettä
      mausteita/lihaliemikuutio, ketsuppia
      makaroonia
      herne-maissi-paprikaa
      jauhelihaa, kinkkua, makkaraa yms.

      kiehauta vesi ja amausteet. lisää makaroonit ja anna kiehua noin kymmenen minuuttia. lisää vihannekset ja paistettu jauheliha tai kinkku tai makkara.keitä hetki. anna koko veden imeytyä ruokaan.

      tämä mössäkkä vain paranee lämmitettynä.


      minestronekeitto

      pätkäspagettia
      vettä
      mausteita, tomaattimurskaa
      suikalejuureksia
      jauhelihaa, kinkkua, broileria yms.

      keitä vesi ja lisää spagetit. anna kiehua kolme minuuttia. lisää juurekset ja mausteet ja tomaattimurska. anna kiehua hetki. lisää liha tms. anna kiehua hetki. sammuta levy ja anna kypsyä. spagetti turpoaa kunnolla kun keitto saa seistä noin puoli tuntia.

      • mössöreseptit

        ovat varmasti kulkeneet Berlusconin ja Chiracin korviin.Mikään ruoka aineshan ei sinällään ole pahaa mutta tuollaiset mössöt ovat tarkoitettu Einari Epätoivoisille.


    • Noppa

      Ensinnäkin: varsin usein edullisia ruokia etsivää kehotetaan vertaamaan kilohintoja, mikä onkin saman ruoka-aineen eri pakkauksia ja pakkauskokoja vertaillessa järkevää - useimmiten suuri pakkauskoko on halvempi kuin pieni, mutta ei aina, joten aina kannattaa verrata. Esimerkiksi yhden pillimehupurkin hinnalla saattaa saada koko litran tuoremehua, joten kannattaa ostaa iso purkki, vaikka osa menisi hukkaankin. Toisaalta vehnäjauhot maksavat lähes aina enemmän viiden kilon pussissa kuin kahden kilon pussissa.

      Mutta: todellista käsitystä siitä, mikä ruoka tulee halvimmaksi ei saa vertailemalla eri ruokien kilohintoja, vaan vertailemalla hintoja mittarilla euroa/senttiä per KILOKALORI (tai joule). Mehän emme tarvitse päivittäisen energiantarpeemme tyydyttämiseen tiettyä kilomäärää ruokaa, vaan tietyn kalorimäärän ja syömällä pelkkää voita kalorit tulevat paljon pienemmästä määrästä (kiloina) ruokaa kuin syömällä kurkkua. Tällä asialla ei tietenkään ole mitään tekemistä ruoan terveellisyyden kanssa, mistä syystä pelkkiä vehnäjauhoja tai makaronia ei voi syödä, vaan terveellisyyden ja maun vuoksi on hankittava jotain kalliimpaakin. Asiallisen ja silti edullisen ruokakorin saa siis aikaiseksi vertailemalla kalorihintoja ja valitsemalla kustakin tuoteryhmästä järkevästi yhdistellen edullisimmat tuotteet.

      Näin mitaten vihannekset ja hedelmät ovat KAIKKEIN KALLEIMPIA perusruoka-aineita ja pelkkiä vihanneksia käyttämällä ruokalasku on kaikkein suurin (vaikka usein näkee toista väitettävän). Tottakai Gourmet -valmiseineksiä ja erikoistuotteita käyttämällä ruokalaskusta saa vieläkin suuremman kuin porkkanaa popsimalla, mutta tällä vertailulla tarkoitan edullisia peruselintarvikkeita. Todellisuus on se, että ruoassaan eniten säästää se, joka syö epäterveellisesti ja pystyy hallitsemaan mielitekonsa ja pitämään syömänsä ruokamäärät kohtuullisina - sekä tietysti tekee ruokansa itse.

      Mielitekojen hallinta onkin yksi edullisen ruokavalion perusteista: Kevyttuotteet ovat lähestulkoon AINA hinnaltaan kalliimpia kuin vastaavat normaalituotteet ja useissa tuotteissa terveydellistä merkitystä ei ole jos vertaa siihen, että söisi normaalituotetta vähemmän: Makkarat, juustot, keksit ja suklaat kannattaa syödä normaalituotteina ja hillitä mielitekonsa pieneen määrään. Maito lienee lähes ainoita poikkeuksia, joissa rasvattoman maidon terveysvaikutus on iso verrattuna täysmaitoon ja keveydestä kannattaa maksaa. Mielitekojen hallintaa on myös se, että laittaa perheelle kunnon ruokaa sen sijaan, että kaikki kävisivät vuoronperään jääkaapilla syömässä sitä sun tätä: nämä välipalat tulevat yllättävän kalliiksi ja perusruoka maksaa paljon vähemmän! Jos tällaisia välipaloja tarvitaan, niin itse leivotut leivonnaiset, omatekoinen viili jne. ovat hyvä vaihtoehto.

      Toinen pääsääntö on se, että valmiseinekset maksavat lähes AINA enemmän kuin vastaava tuote itse tehtynä (toisaalta kaupan lihapullista valtaosa on jauhoa ja jos teet itse hyvästä jauhelihasta, niin tulee kalliimmaksi). Eineksiä kannattaa siis välttää kuin ruttoa jos haluaa pienentää kauppalaskuaan: Tee isoja annoksia ja pakasta ylimäärä annoksina. Tee kotona eväät töihin. Jos joskus joudut ostamaan eineksiä, niin valitse halpoja: hernekeittoa, kalapuikkoja, nakkeja, lihapullia ja jauhelihapihvejä, maksa- ja makaronilaatikkoa, valmispitsoja, pinaatti- ja verilettuja,… Älä osta valmiita mikroaterioita, lämpimiä annoksia tiskiltä, eksoottisia annoksia, kerrosleipiä ja täytettyjä patonkeja,… ja vertaa niitä kilohintoja!

      Yksi avainasia on myös se, että keittokirjan ohjeissa kannattaa tuplata halpojen ainesten (esim. makaronin tai riisin) määrä ja puolittaa kalliimpien ainesten (esim. liha tai kasvikset) määrä - näin sapuskakokonaisuuden hinta putoaa. Aineksia voi myös korvata halvemmilla, esim. jauhelihan soijarouheella, eksoottiset vihannekset tutummilla jne. Ylipäänsä kannattaa valita keittokirjasta ne ohjeet, joissa on pääasiassa tavallisia halpoja aineksia ja unohtaa tai jättää juhlapäiviksi ne, joihin tarvitaan kovin eksoottisia tai kalliita tuotteita.

      Juomissa voi säästää suuria summia: vesi on suurinpiirtein ilmaista ja lisäksi huomattavasti terveellisempää kuin limpparit ja oluet, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Juhlapäiviksi mehua tai limpparia kannattaa ostaa valmiiksi kesän isoista tarjouksista: 1,5 litran limpparipullon voi saada 79 sentillä ja omassa ruokakaupassamme ovat jatkuvasti omena- ja appelsiinimehut tarjouksessa 5 purkkia eurolla – siis 20 senttiä litra, mikä on jo edullista ruokaa! Kahvi on kallista, eikä lainkaan välttämätöntä juomaa – tee on paljon halvempaa ja sitä voi tehdä itsekin.

      Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne… Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen – kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.

      Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!

      Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia.

      Tässä listaa joistakin elintarvikkeista euroa (senttiä) / kilokalori –tyylillä. Hinnat ovat edullisia tai tarjoustuotteita, koska niitä säästäjän kannattaa käyttää. Vertauksena mainittakoon vaikka, että jäävuorisalaatista saatu kalori maksaa 233 kertaa enemmän kuin vehnäjauhosta tai makaronista hankittu ja kurkun kalorikin maksaa 76 kertaa enemmän kuin kaurahiutaleen kalori. Normaalikokoinen nainen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria. Jos hän täyttää päivittäisen ravinnontarpeensa makaroneilla, se maksaa 22 senttiä päivässä, 6,6 euroa kuukaudessa ja 80,3 euroa vuodessa. Kaurahiutaleilla hinnaksi tulee 58 senttiä päivässä, 17,4 euroa kuukaudessa ja 211,7 euroa vuodessa. Jos hän täyttää ravinnontarpeensa porkkanalla niin se maksaa 10,4 euroa päivässä, 312 euroa kuukaudessa ja 3796 euroa vuodessa. Tuoretta tonnikalafilettä syöden luvut ovat 35,4 euroa päivässä, 1062 euroa kuukaudessa ja 12 921 euroa vuodessa ja jäävuorisalaattia syöden 53 euroa päivässä, 1590 euroa kuukaudessa ja 19 345 euroa vuodessa. Mainittakoon vielä, että kun perunaa pidetään halpana ruokana niin sikäli se ei ihan pidä paikkaansa, että perunan kalori maksaa 10 kertaa enemmän kuin makaronin kalori ja 3,5 kertaa riisin tai kaurahiutaleen kalorin verran. Perunan kanssa saman hintaisia ovat mm. ruisleipä, paahtoleipä, maito, edamjuusto, jogurtti, jäätelö, suklaa, sipsit, broilerin koipireisi, makkara, tonnikalasäilyke öljyssä ja banaani (tietysti perunan hinnassa on suuria vaihteluita vuodenajan mukaan).

      vehnäjauhot 35 senttiä kilo - 0,011 s/kcal
      makaroni 38 senttiä kilo – 0,011 s/kcal
      kaurahiutaleet euron kilo - 0,029 s/kcal
      puuroriisi 80 senttiä/kilo - 0,023 s/kcal
      pitkäjyväinen riisi 1,3 euroa kilo – 0,038 s/kcal
      ruisleipä 2 euroa kilo - 0,09 s/kcal
      ruisnäkkileipä 3 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      paahtoleipä 2,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      Ciabattaleipä 5,4 euroa kilo – 0,26 s/kcal
      pulla 5 euroa kilo – 0,15 s/kcal
      kermaleivos 18 euroa kilo – 0,60 s/kcal
      maissihiutaleet 2 euroa kilo – 0,05 s/kcal
      mysli 3 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      muromysli 4,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
      riisimurot 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      Kellogs Frost Rice 8 euroa kilo – 0,21 s/kcal
      Kellogs Special 10,3 euroa kilo – 0,28 s/kcal

      margariini 2 euroa kilo - 0,027 s/kcal
      täysmaito 49 senttiä litra - 0,07 s/kcal,
      rasvaton maito 49 senttiä litra - 0,14 s/kcal
      Edamjuusto 3,90 kilo - 0,11 s/kcal
      Goudajuusto 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
      sulatejuustoviipale 7 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      raejuusto 5 euroa kilo – 0,53 s/kcal
      jogurtti litran purkeissa euron litra - 0,12 s/kcal
      jogurtti pikkupurkeissa 1,5 euroa litra – 0,18 s/kcal
      viili 1,3 euroa litra – 0,20 s/kcal
      vaniljakermajäätelö (euroshopper) 1,6 euroa kilo – 0,08 s/kcal
      kasvirasvajäätelö kaksi euroa kilo - 0,11 s/kcal
      jäätelöauton jäätelötuutit 5,14 euroa kilo – 0,25 s/kcal
      maustettu kermajäätelö litran purkissa 6 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      vispikerma 4,25 euroa litra – 0,13 s/kcal
      Flora vanilla 5,8 euroa litra – 0,31 s/kcal
      ruokakerma 3 euroa litra – 0,15 s/kcal
      Creme Fraiche 6,45 euroa litra – 0,40 s/kcal

      suklaa 7 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      sipsit 7 euroa kilo – 0,13 s/kcal
      appelsiinimehu tarjouksesta 40 senttiä kilo – 0,093 s/kcal
      pillimehu euron litra – 0,23 s/kcal
      limppari euron litra - 0,26 s/kcal
      III olut 1,50 euroa litra – 0,44 s/kcal

      kananmunat 1,8 euroa/kilo - 0,13 s/kcal
      kokonainen lohi tarjouksesta 3,5 euroa kilo – 0,23 s/kcal
      lohimedaljongit 13 euroa kilo – 0,85 s/kcal
      tonnikalasäilyke öljyssä 2,7 euroa kilo - 0,11 s/kcal
      tonnikalasäilyke vedessä 2,7 euroa kilo – 0,24 s/kcal
      tuore tonnikalafile 20 euroa kilo – 1,77 s/kcal
      broilerin koipireisi 2 euroa kilo - 0,10 s/kcal
      broilerin rintafile 10 euroa kilo – 0,70 s/kcal
      makkara 2 euroa kilo – 0,09 s/kcal
      sikanautajauheliha tarjouksesta 3 eurolla kilo - 0,14 s/kcal
      paistijauheliha tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,34 s/kcal
      joulukinkku 3 euroa kilo - 0,13 s/kcal
      porsaan sisäfile 8 euroa kilo – 0,56 s/kcal
      härän sisäfile 17 euroa kilo – 1,39 s/kcal

      valmislihapullat 1,70 euroa kilo – 0,06 s/kcal
      purkkihernekeitto (euroshopper) 1,15 euroa kilo – 0,10 s/kcal
      perunamuusijauhe (euroshopper) 4 euroa kilo – 0,12 s/kcal
      maksalaatikko 2,5 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      perunasalaatti 2,3 euroa kilo – 0,14 s/kcal
      pinaattiletut 3 euroa kilo – 0,16 s/kcal
      kananugetit tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,18 s/kcal
      kananugetit normaalihinnalla 8 euroa kilo – 0,29 s/kcal
      lasagne 5,7 euroa kilo – 0,44 s/kcal
      mikroateria lihapullat & muusi 6,7 euroa kilo – 0,61 s/kcal
      mikroateria pannupihvi 9,1 euroa kilo – 0,83 s/kcal


      peruna 70 senttiä kilo - 0,10 s/kcal
      kaali 70 senttiä kilo – 0,17 s/kcal
      porkkana 1,5 euroa kilo - 0,52 s/kcal
      kukkakaali 1,5 euroa kilo – 0,65 s/kcal
      sipuli 2 euroa kilo - 0,77 s/kcal
      banaani euron kilo - 0,12 s/kcal
      omena euron kilo - 0,27 s/kcal,
      mandariini 1,6 euroa kilo - 0,39 s/kcal
      persikka 2 euroa kilo – 0,57 s/kcal
      tomaatti 1,4 euroa kilo - 0,78 s/kcal
      kurkku 2 euroa kilo - 2,2 s/kcal,
      jäävuorisalaatti 2,3 euroa kilo - 2,56 s/kcal

      Ja sitten jonkinlaista esimerkkilistaa siitä, millainen esimerkiksi päivän ruokalista voisi olla:


      LISTA 1:

      Aamupalaksi kaurapuuroa maidon kanssa (2 dl = 10 centtiä) ja omena (80 c/kg = 10 c / kpl)
      Kaurapuuro:
      - 1 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 5 centtiä)
      - 2 dl vettä
      Mittaa aineet lautaselle ja kypsennä mikrossa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kattilassa satsin isommalle porukalle. Annoksen hinta on noin 5 centtiä.

      Lounaaksi makaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta (49 c/ kg = 5 centtiä), juomana vettä
      Makaronilaatikko isoon uunipannuun:
      - 18 dl makaronia (= likimain 3 pussia, 20 centtiä pussi = 60 centtiä)
      - 600 g jauhelihaa (meillä käytetään paistijauhelihaa tarjouksesta 3,99 euroa kilo = 2,40 euroa)
      - 3 isoa – 6 pientä sipulia ( noin 400g, 95 centtiä kilo = 38 centtiä)
      - 200 g edamjuustoa (3,99 euroa kilo = 80 centtiä)
      - 30 g margariinia sipulien paistamiseen ja vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 5 centtiä)
      - 6 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 64 centtiä)
      - 16 dl lihalientä (sis. 3 lihaliemikuutiota = n. 40 centtiä)
      Makaronit keitetään, silputut sipulit ja jauhelihat paistetaan pannussa (näin iso satsi erikseen, koska eivät kaikki mahdu yhtä aikaa pannuun). Lihalientä varten kannattaa keittää pieni vesimäärä (esim. vedenkeittimellä tai mikrossa jos haluaa säästää sähköä), johon kuutiot liuotetaan ja sitten lisätään loppu vesi kylmänä. Makaronit, jauhelihat, sipulit ja juustoraaste sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Lihaliemi ja kananmunat sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Lihaliemeen tai jauhelihaan voi halutessaan lisätä mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, muskottia ja basilikaa, mutta lihaliemikuutioistakin tulee aika hyvin makua. Paistetaan 175 asteessa ja tämä on niitä ruokia, jonka voi hyvin lykätä kylmään uuniin sähkön säästämiseksi: Laita siis vuoka uuniin ja käännä uuni 175 asteeseen. 45 minuutin kohdalla voit kääntää uunin nollille ja tunnin kohdalla sapuska on valmista. Koko satsin hinnaksi tulee 5,90 euroa ja siitä tulee 16 annosta (tai 12 tosi isoa annosta), eli 37-49 centtiä per annos. Vielä huomattavasti halvemmalla pääsee, jos jättää jauhelihan kokonaan pois, vaihtaa sen soijaksi tai edes sika-nautajauhelihaksi. Verrattuna kaupan tarjousmakaronilaatikkoon (euron / 400g laatikko) säästö on huomattava ja maku huomattavasti parempi. Mainio sapuska pakastettavaksi tai vaikka otettavaksi töihin evääksi.

      Välipalaksi itse leivottu sämpylä, päälle 5g leipämargariinia (1 centti) ja 2 dl jogurttia (litran purkeissa 99 c/l = 20 centtiä), juomaksi vettä.
      Sämpylät:
      - 1 litra vettä
      - 100 g hiivaa (80 centtiä(?))
      - 1 tl suolaa
      - ½ dl sokeria (80 centtiä kilo = 5 centtiä)
      - 6 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 30 centtiä)
      - n. 16 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 45 centtiä)
      - 100 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 18 centtiä)
      Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää margariini. Kohota ja leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteessa, uunin on oltava alusta loppuun kuuma. Annoksesta tulee noin 40 sämpylää. Satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja yhden sämpylän hinnaksi 4,5 centtiä.

      Päivälliseksi riisipuuroa ja mehukeittoa, jälkiruoaksi kauden hedelmä (10centtiä)
      Riisipuuro:
      - 4 dl vettä
      - 4 dl puuroriisiä (80 senttiä kilo = 40 senttiä)
      - 2 l kevytmaitoa (49 senttiä litra = 98 senttiä)
      - ripaus suolaa
      Laita riisit ja vesi kerroskattilan yläosaan ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maitoa vähitellen keittämisen aikana kunnes puuro on valmista. Lisää halutessasi suola. Satsin hinta on 1,38 euroa ja siitä tulee 8-10 annosta. Annoksen hinnaksi tulee 14-17 senttiä.
      Mehukeitto:
      - 1 l omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 3 rkl perunajauhoja (9 senttiä)
      Kuumenna mehu ja suurusta veteen liuotetuilla perunajauhoilla. Satsin hinta on 17 senttiä ja annoksia tulee ainakin 5, eli annoksen hinnaksi tulee 3,4 senttiä. Jos ei ole omista marjoista tehtyä mehua niin myös kaupan mehutiivisteeseen voi tehdä, eikä senkään hinta mikään hurja ole.

      Iltapalaksi lettuja tai pannaria ja hilloa
      Letut tai pannari:
      - 1 l maitoa (49 centtiä)
      - 3 kananmunaa ( 1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - n. 5 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 14 centtiä)
      - (haluttaessa ripaus suolaa ja sokeria)
      - lettujen paistamiseen 30 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 5 centtiä)
      - hilloa (vadelmahillo tarjouksesta 2 x 900 g / 3 euroa = 33 centtiä / 200g)
      Kananmunat vatkataan maitoon ja lisätään sopivasti jauhoja ja haluttaessa suolaa ja sokeria. Paistetaan pannulla ohuita lettuja vähässä rasvassa tai kaadetaan koko satsi leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Koko satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja siitä syö 4 todella nälkäistä ja suuriruokaista ihmistä tai vaihtoehtoisesti siitä tulee 8 normaaliannosta. Annoksen hinnaksi tulee
      22-45 centtiä.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 25c lounas 42c välipala 26c päivällinen 28c iltapala 31c eli yhteensä 1,52 euroa/hlö ja 4-henkiselle perheelle 6,08 euroa.


      LISTA 2:

      Aamupalaksi maissimuroja (2 euroa kilo = 10 senttiä), maitoa (49 s/litra = 10 senttiä), 1 kananmuna (1,59 euroa / 15 kpl = 11 senttiä) ja lasi appelsiinimehua (5 litraa eurolla = 4 senttiä).

      Lounaaksi Broileria ja riisiä sekä vihreää salaattia, juomaksi vettä
      Broileria ja riisiä:
      - 6-8 kpl broilerin koipireisiä (2 kg, 1,95 euroa kilo = 3,90 euroa)
      - 12 dl pitkäjyväistä riisiä (euron kilo = n.1,4 euroa)
      - 10 g margariinia vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 2 centtiä)
      Voitele uunivuoka. Huuhtele riisit ja laita vuoan pohjalle. Puolita koipireidet ja lado ne nahkoineen riisien päälle. Kaada marinadiliemi riisien ja kanapalojen päälle. Lisää reilusti vettä. Myös tämän ruoan voi työntää kylmään uuniin, eli sinne vaan ja uuni 200 asteeseen. Kurkista uuniin aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Uunin voi kääntää pois päältä kun riisit alkavat pehmetä. Tästä tulee 12-16 annosta. Satsin hinnaksi tulee 5,32 euroa ja annoksen hinnaksi 33-44 centtiä.
      Vihreä salaatti (kannattaa tehdä vain sesonkiaikaan):
      - salaattia omasta maasta (tai ruukkusalaatti kaupasta 49 senttiä)
      - 3 tomaattia (1,39 euroa kilo = 30 senttiä)
      - ½ kurkkua (1,3 euroa kilo = 20 senttiä)
      - halpaa salaatinkastiketta (esim. euroshopper, 10 senttiä)
      Salaatin hinnaksi tulee1,09 euroa ja siitä tulee ainakin 6-8 annosta, eli 14-18 senttiä/annos.

      Välipalaksi raparperi- / omenapiirakkaa ja juomaksi mehua tai omista marjoista tehtyä mehua
      Raparperi-/ omenapiirakka:
      - 1 l vehnäjauhoja ( 40 centtiä kilo = n. 28 centtiä)
      - 2 rkl leivinjauhetta (10 centtiä)
      - 1 rkl vaniljasokeria (5 centtiä)
      - 6 dl sokeria (80 centtiä kilo = n. 64 centtiä)
      - 300 g margariinia ( 90 centtiä / 500 g = 54 centtiä)
      - 3 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
      - 1 l raparperinpaloja tai omenapaloja omalta pihalta
      - kyytipojaksi litra vaniljajäätelöä (80 centtiä)
      Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää munat ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle, kaada päälle omana/raparperipalat ja ripottele niiden päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa n. 30 min. uunin kannattaa olla yli 100-asteinen kun laitat piirakan uuniin, voit kääntää uunin pois päältä noin 5 minuuttia ennen kuin otat piirakan uunista. Tästä tulee iso uunipannullinen, eli ainakin 20 reilua piirakkapalaa. Satsin hinnaksi tulee 2,73 euroa ja annoksen hinnaksi 14 centtiä.

      Päivälliseksi purkkihernekeittoa (25 centtiä/annos) ja 2 viipaletta ruisleipää (10 centtiä), joiden päälle 10 g leipämargariinia (2 centtiä) ja 2 viipaletta Edamjuustoa (8 centtiä), jälkiruoaksi banaani (10 centtiä) ja juomaksi vettä.

      Iltapalaksi vispipuuroa ja maitoa (49 senttiä litra = 10 senttiä)
      Vispipuuro:
      - 1 omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
      - 1,5 dl mannasuurimoita (1,5 euroa kilo = 23 senttiä)
      Lisää suurimot kiehuvaan mehuun ja keitä puuroksi. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tästä tulee 6-8 annosta hintaan 31 senttiä, eli 4-5 senttiä/annos.

      Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 35c lounas 47c välipala 14c päivällinen 55c iltapala 15c eli yhteensä 1,66 euroa / hlö ja nelihenkiselle perheelle 6,64 euroa.


      Nämä esimerkkilistat ovat monipuolisia ja täyttäviä ja valtaosa suomalaisista syö ravitsemuksellisesti huomattavasti surkeampaa ruokaa kuin tämä. Toki ravitsemusterapeutti löytää moitittavaa joka ruokavaliosta ja tässä moitteita saisi todennäköisesti ainakin kuitujen vähyys ja vihannesten ja hedelmien pieni määrä, mutta kuinka moni oikeasti syö tämän terveellisemmin vaikka söisikin kalliimmalla? Tämänkaltaisilla ratkaisuilla 4-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on 200 euroa ja ruoka on terveellistä perusruokaa. Jos jokainen perheenjäsen syö vaikkapa 5 ateriaa viikossa kodin ulkopuolella (koulussa, työpaikalla), niin kotiruoan lasku putoaa 170 euroon.

      Ja mainitsen nyt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi, että meillä ei todellakaan syödä pelkkää makaronia, vaan ihan monipuolista kasviksia ja hedelmiäkin sisältävää ruokaa - terveellisyyden vuoksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että kasvikset ja hedelmät ovat KALLIITA, koska muuten ruokakauppalasku voi kasvaa ihan turhan takia kun hampaat irvessä popsii porkkanoita säästääkseen. Tietoisesti valittu terveellinen ruoka tulee taatusti halvemmaksi kuin luulojen perusteella mutu-tuntumalla ostettu ruoka. Ja ensisijainen juttu on tietenkin mielitekojen hallinta!

      Ja lähteenä noiden hintojen suhteen olivat käyttämämme ruokakaupan hinnat, sanomalehden ruokakauppamainokset sekä kirja Ruoka-aineiden ravintoainesisältö, Kela, Vammalan kirjapaino 1993

      • Ällistynyt

        Jopa oli hieno selonteko! Olit jaksanut todella nähdä vaivaa asian eteen! Kiitos tästä vinkkien runsaudensarvesta! Nyt vaan kaikki säästämään.. =)


      • olla
        Ällistynyt kirjoitti:

        Jopa oli hieno selonteko! Olit jaksanut todella nähdä vaivaa asian eteen! Kiitos tästä vinkkien runsaudensarvesta! Nyt vaan kaikki säästämään.. =)

        asiaasi vihkiytynyt.Harvinaista intohimoa jouleihin ja kaloreihin.Liekö enää ihan tervettäkään?


      • Noppa
        olla kirjoitti:

        asiaasi vihkiytynyt.Harvinaista intohimoa jouleihin ja kaloreihin.Liekö enää ihan tervettäkään?

        noudattavani kaikkia ohjeita itsekään enkä myöskään intohimoisesti ajattelevani niitä päivittäin...

        Itse asiassa tuo "selonteko" on vanhaa perua ja suoraan kopioitu vanhasta jutusta, joka minulla vielä on koneella. Kaikki lähti siitä, kun jossain muinaisessa keskustelussa joku väitti perunan tai sipulin olevan halvempaa ruokaa kuin makaroni, riisi tai makkara vain siitä syystä että kilohinta on pienempi. Oli tuolloin aikaa ja tuli tarve näyttää, että asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia ;)

        Toki itsekin on tullut opiskeluaikana ja sen jälkeenkin säästettyä yhdessä jos toisessakin asiassa (ja sen ansiosta myös hankittua omistusasunto nuorena ja matkusteltua paljon). En kuitenkaan myönnä säästämisen olleen koskaan itse tarkoitus tai tavoitteetonta: aina minulla on ollut säästötavoite, mutta ne ovat olleet aina vähän suurempia ja haastavampia kuin muilla ja siksi keinotkin ovat olleet vähän paremmin suunniteltuja.

        Nykyisellään ei ole enää tarvis niin hirmuisesti säästellä (kun on tullut nuorena säästettyä) ja nyt voi ottaa löysästi ja nauttia lasten kanssa olosta isossa ja lähes velattomassa omakotitalossa, ajaa perheen kahdella isolla autolla jne. Edelleenkään en tosin kanna ruokakaupasta joka päivä kotiin mitään gourmet-herkkuja, vaan ylimääräiset rahat käytämme mieluummin esim. koko perheen kaukomatkaan vähintään kerran vuodessa.

        Mutta kieltämättä säästäminen on sen verran jäänyt takaraivoon ja selkäytimeen, että hulluja ja täysin päättömiä neuvoja en kestä katsella, vaan mielummin neuvon itse ja kunnolla ;) Jos ihmiset oppisivat oikeasti säästämään järkevästi, niin todennäköisesti hyötyisin siitä itsekin jossain vaiheessa alentuneiden sosiaalikulujen ja verojen kautta.


      • Opiskelija
        Noppa kirjoitti:

        noudattavani kaikkia ohjeita itsekään enkä myöskään intohimoisesti ajattelevani niitä päivittäin...

        Itse asiassa tuo "selonteko" on vanhaa perua ja suoraan kopioitu vanhasta jutusta, joka minulla vielä on koneella. Kaikki lähti siitä, kun jossain muinaisessa keskustelussa joku väitti perunan tai sipulin olevan halvempaa ruokaa kuin makaroni, riisi tai makkara vain siitä syystä että kilohinta on pienempi. Oli tuolloin aikaa ja tuli tarve näyttää, että asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia ;)

        Toki itsekin on tullut opiskeluaikana ja sen jälkeenkin säästettyä yhdessä jos toisessakin asiassa (ja sen ansiosta myös hankittua omistusasunto nuorena ja matkusteltua paljon). En kuitenkaan myönnä säästämisen olleen koskaan itse tarkoitus tai tavoitteetonta: aina minulla on ollut säästötavoite, mutta ne ovat olleet aina vähän suurempia ja haastavampia kuin muilla ja siksi keinotkin ovat olleet vähän paremmin suunniteltuja.

        Nykyisellään ei ole enää tarvis niin hirmuisesti säästellä (kun on tullut nuorena säästettyä) ja nyt voi ottaa löysästi ja nauttia lasten kanssa olosta isossa ja lähes velattomassa omakotitalossa, ajaa perheen kahdella isolla autolla jne. Edelleenkään en tosin kanna ruokakaupasta joka päivä kotiin mitään gourmet-herkkuja, vaan ylimääräiset rahat käytämme mieluummin esim. koko perheen kaukomatkaan vähintään kerran vuodessa.

        Mutta kieltämättä säästäminen on sen verran jäänyt takaraivoon ja selkäytimeen, että hulluja ja täysin päättömiä neuvoja en kestä katsella, vaan mielummin neuvon itse ja kunnolla ;) Jos ihmiset oppisivat oikeasti säästämään järkevästi, niin todennäköisesti hyötyisin siitä itsekin jossain vaiheessa alentuneiden sosiaalikulujen ja verojen kautta.

        Hieno asiantuntemus tuli esille Nopan kirjoituksessa. Kysehän olikin nimenomaan siitä, mikä olisi halvinta, ei välttämättä tarkoita että silti syö pelkkää sahanpurua. Tai muutenkaan piirulleen "halvimmalla". Kyllähän ruokakulut helposti saa moninkertaisiksi, vaikka söisi samojakin ruoka-aineita, jos ostelee ja valitsee valmista ja muuten kallista.

        Itse sain hyviä vinkkejä ja suuntaviivoja omaan talouteeni, vaikka osan tietysti klaarasin jo ennalta. Kattava esitys oli.

        Enemmän tällaisia kirjoittajia. ;)


      • jaksa Erkkikään

        ei tollasta jaksa nälkäisenä lukea. V..ttu sentään tätäkin elämää!


      • Jorma N.

        tähän kirjoitukseen. Siinä kaikki oli asiaa, mutta eniten minua ilahdutti sen hyvä suomenkieli. Oli todella virkistävää lukea sujuvaa ja täysin virheetöntä suomea. Kiitos Noppa!


    • ...

      Osta irtoperunaa (erittäin halpaa), kuori ja leikkaa lohkoiksi, sekoittele lohkoihin öljyä, pippuria ja paprikajauhoa (helpoimmin tapahtuu esim kulhossa pyörittelemällä). Paista uunissa 220 asteessa ja kääntele välillä. Kun sopivan värisiä ota pois, suolaa ja nauti ketsupin kanssa :) Lisukkeeksi voit paistaa uunissa edullisiä broilerinkoipia (2,5€ neljä kappaletta)

    • vjkljgk

      Ruokaa halvalla

    • keijo koo

      elin köyhinä aikoina 1.50markalla päivän.
      makaroonipussi 40penniä, hernemaissipaprika 30penniä ja purkillinen tonnikalaa 80penniä. en valittanut ja hyvää oli!

      • minä vaan

        nyt nuo samat hinnat on senteissä


      • kike79

        joo nyt samat hinnat senteissä...
        tonnikala purkki 80 centtiä...


    • koko-elämä

      Euron maittava ruoka . Tekoaika 5 minuuttia, microssa 10-15 m
      www.koko-elama.com

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 4 tuntia töitä kerran viikossa on naisen mukaan liian raskasta

      Tämä ei taija olls lieksalaine vaikka "tuntomerkkiin" perusteella nii vois eppäillä! 🤣 31-vuotias Maya ei kykene tekemä
      Lieksa
      87
      3654
    2. Riikka Purra rosvosi eläkeläiset!

      1900 euron eläkkeestä rosvottiin 350 euroa. Kohtuullista vai? Perussuomalaisia ei enää ole olemassa meille eläkeläisille
      Maailman menoa
      577
      3425
    3. Baaritappelu

      Hurjaksi käynyt meno Laffassa. Jotain jätkää kuristettu ja joutunu teholle...
      Kokkola
      42
      3279
    4. Näytit nainen sanoinkuvaamattoman ihanalta

      En voi unohtaa sinua. Pohdin nyt sinua.
      Ikävä
      50
      2141
    5. Tappo Kokkolassa

      Päivitetty tänään Iltalehti 17.04.2024 Klo: 15:23..Mikähän tämä tapaus nyt sitten taas on.? Henkirikos Kokkolassa on tap
      Kokkola
      13
      2061
    6. SDP:n kannatus edelleen kovassa nousussa, ps ja kokoomus putoavat

      SDP on noussut Helsingin Sanomien tuoreessa kannatuskyselyssä kokoomuksen ohi Suomen suosituimmaksi puolueeksi. SDP:n ka
      Maailman menoa
      316
      1918
    7. Ihastuksesi persoonalliset piirteet ulkonäössä?

      Onko jotain massasta poikkeavaa? Uskallatko paljastaa? Aloitan; todella kauniit kädet ja sirot sormet miehellä.
      Tunteet
      120
      1895
    8. Kansaneläkkeiden maksu ulkomaille loppuu

      Hyvä homma! Yli 30 miljoonan säästö siitäkin. Toxia.
      Maailman menoa
      152
      1599
    9. Ketä ammuttu ?

      Ketä sielä Juupajoela ammuttu ei kait mainemies alkanu amuskelemaan , , Kyösti H ?
      Juupajoki
      26
      1341
    10. Nainen, meistä tulisi maailman ihanin pari

      Mutta tosiasiat tosiasioina, on liian monta asiaa, jotka sotivat meidän yhteistä taivalta vastaan. Surulla tämän sanon,
      Ikävä
      66
      1322
    Aihe