ruokaa halvalla?

Eli: kertokaapa vinkkinne, miten saisi mahansa täyteen budjetilla 3.2 euroa / päivä?
Ilmianna
Jaa

17 Vastaustahinnalla ei saa mutta hernekeitto purkki lienee jotain 70 senttiä ja näkkileipäpaketti euron ja kauraryynit saman verran.Täysi kattila riisipuuroa lienee pari euroa....
Ilmianna
Jaa
No.Pussillinen hyvää täysjyvä pastaa alle 1,5 euroa(jaa 5 päivällä...eli n.100g/päivä),tomaattimurskaa saa 20-30 centtiä kpl,halvimmat tomaatit kaupungista mukaan kastikkeeseen,sipulia.Ja tietysti just noi näkkärit ja hernekeitot.Miksei alle 40 centin papupurkitkin.
paljon vettä ja special-päivinä tuoremehua.
Katso tarjoukset.Useasti näkee pekoneita halvalla,kun siis syöt samana päivänä "vanhenevana" myytävää.Myös jugurttia ja viilejä saa viimeisenä päivänä halvalla.
Ilmianna
Jaa
oli ruokavarastossa tarjouksella spagettia 2pss eurolla tms.
ite käytän aina kaupan punaisen lapun tarjoukset hyväksi. pakastimessa on jauhelihaa, makkaraa, lihaa, leipää...

helppo ja halpa ruokaohje:

vettä
mausteita/lihaliemikuutio, ketsuppia
makaroonia
herne-maissi-paprikaa
jauhelihaa, kinkkua, makkaraa yms.

kiehauta vesi ja amausteet. lisää makaroonit ja anna kiehua noin kymmenen minuuttia. lisää vihannekset ja paistettu jauheliha tai kinkku tai makkara.keitä hetki. anna koko veden imeytyä ruokaan.

tämä mössäkkä vain paranee lämmitettynä.

minestronekeitto

pätkäspagettia
vettä
mausteita, tomaattimurskaa
suikalejuureksia
jauhelihaa, kinkkua, broileria yms.

keitä vesi ja lisää spagetit. anna kiehua kolme minuuttia. lisää juurekset ja mausteet ja tomaattimurska. anna kiehua hetki. lisää liha tms. anna kiehua hetki. sammuta levy ja anna kypsyä. spagetti turpoaa kunnolla kun keitto saa seistä noin puoli tuntia.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
1 VASTAUS:
ovat varmasti kulkeneet Berlusconin ja Chiracin korviin.Mikään ruoka aineshan ei sinällään ole pahaa mutta tuollaiset mössöt ovat tarkoitettu Einari Epätoivoisille.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Ensinnäkin: varsin usein edullisia ruokia etsivää kehotetaan vertaamaan kilohintoja, mikä onkin saman ruoka-aineen eri pakkauksia ja pakkauskokoja vertaillessa järkevää - useimmiten suuri pakkauskoko on halvempi kuin pieni, mutta ei aina, joten aina kannattaa verrata. Esimerkiksi yhden pillimehupurkin hinnalla saattaa saada koko litran tuoremehua, joten kannattaa ostaa iso purkki, vaikka osa menisi hukkaankin. Toisaalta vehnäjauhot maksavat lähes aina enemmän viiden kilon pussissa kuin kahden kilon pussissa.

Mutta: todellista käsitystä siitä, mikä ruoka tulee halvimmaksi ei saa vertailemalla eri ruokien kilohintoja, vaan vertailemalla hintoja mittarilla euroa/senttiä per KILOKALORI (tai joule). Mehän emme tarvitse päivittäisen energiantarpeemme tyydyttämiseen tiettyä kilomäärää ruokaa, vaan tietyn kalorimäärän ja syömällä pelkkää voita kalorit tulevat paljon pienemmästä määrästä (kiloina) ruokaa kuin syömällä kurkkua. Tällä asialla ei tietenkään ole mitään tekemistä ruoan terveellisyyden kanssa, mistä syystä pelkkiä vehnäjauhoja tai makaronia ei voi syödä, vaan terveellisyyden ja maun vuoksi on hankittava jotain kalliimpaakin. Asiallisen ja silti edullisen ruokakorin saa siis aikaiseksi vertailemalla kalorihintoja ja valitsemalla kustakin tuoteryhmästä järkevästi yhdistellen edullisimmat tuotteet.

Näin mitaten vihannekset ja hedelmät ovat KAIKKEIN KALLEIMPIA perusruoka-aineita ja pelkkiä vihanneksia käyttämällä ruokalasku on kaikkein suurin (vaikka usein näkee toista väitettävän). Tottakai Gourmet -valmiseineksiä ja erikoistuotteita käyttämällä ruokalaskusta saa vieläkin suuremman kuin porkkanaa popsimalla, mutta tällä vertailulla tarkoitan edullisia peruselintarvikkeita. Todellisuus on se, että ruoassaan eniten säästää se, joka syö epäterveellisesti ja pystyy hallitsemaan mielitekonsa ja pitämään syömänsä ruokamäärät kohtuullisina - sekä tietysti tekee ruokansa itse.

Mielitekojen hallinta onkin yksi edullisen ruokavalion perusteista: Kevyttuotteet ovat lähestulkoon AINA hinnaltaan kalliimpia kuin vastaavat normaalituotteet ja useissa tuotteissa terveydellistä merkitystä ei ole jos vertaa siihen, että söisi normaalituotetta vähemmän: Makkarat, juustot, keksit ja suklaat kannattaa syödä normaalituotteina ja hillitä mielitekonsa pieneen määrään. Maito lienee lähes ainoita poikkeuksia, joissa rasvattoman maidon terveysvaikutus on iso verrattuna täysmaitoon ja keveydestä kannattaa maksaa. Mielitekojen hallintaa on myös se, että laittaa perheelle kunnon ruokaa sen sijaan, että kaikki kävisivät vuoronperään jääkaapilla syömässä sitä sun tätä: nämä välipalat tulevat yllättävän kalliiksi ja perusruoka maksaa paljon vähemmän! Jos tällaisia välipaloja tarvitaan, niin itse leivotut leivonnaiset, omatekoinen viili jne. ovat hyvä vaihtoehto.

Toinen pääsääntö on se, että valmiseinekset maksavat lähes AINA enemmän kuin vastaava tuote itse tehtynä (toisaalta kaupan lihapullista valtaosa on jauhoa ja jos teet itse hyvästä jauhelihasta, niin tulee kalliimmaksi). Eineksiä kannattaa siis välttää kuin ruttoa jos haluaa pienentää kauppalaskuaan: Tee isoja annoksia ja pakasta ylimäärä annoksina. Tee kotona eväät töihin. Jos joskus joudut ostamaan eineksiä, niin valitse halpoja: hernekeittoa, kalapuikkoja, nakkeja, lihapullia ja jauhelihapihvejä, maksa- ja makaronilaatikkoa, valmispitsoja, pinaatti- ja verilettuja,… Älä osta valmiita mikroaterioita, lämpimiä annoksia tiskiltä, eksoottisia annoksia, kerrosleipiä ja täytettyjä patonkeja,… ja vertaa niitä kilohintoja!

Yksi avainasia on myös se, että keittokirjan ohjeissa kannattaa tuplata halpojen ainesten (esim. makaronin tai riisin) määrä ja puolittaa kalliimpien ainesten (esim. liha tai kasvikset) määrä - näin sapuskakokonaisuuden hinta putoaa. Aineksia voi myös korvata halvemmilla, esim. jauhelihan soijarouheella, eksoottiset vihannekset tutummilla jne. Ylipäänsä kannattaa valita keittokirjasta ne ohjeet, joissa on pääasiassa tavallisia halpoja aineksia ja unohtaa tai jättää juhlapäiviksi ne, joihin tarvitaan kovin eksoottisia tai kalliita tuotteita.

Juomissa voi säästää suuria summia: vesi on suurinpiirtein ilmaista ja lisäksi huomattavasti terveellisempää kuin limpparit ja oluet, joilla ei ole mitään ravitsemuksellista merkitystä. Juhlapäiviksi mehua tai limpparia kannattaa ostaa valmiiksi kesän isoista tarjouksista: 1,5 litran limpparipullon voi saada 79 sentillä ja omassa ruokakaupassamme ovat jatkuvasti omena- ja appelsiinimehut tarjouksessa 5 purkkia eurolla – siis 20 senttiä litra, mikä on jo edullista ruokaa! Kahvi on kallista, eikä lainkaan välttämätöntä juomaa – tee on paljon halvempaa ja sitä voi tehdä itsekin.

Varsinkin vihanneksissa ja hedelmissä, mutta myös joissain muissa tuotteissa kannattaa suosia kausituotteita: appelsiinit ovat edullisimmillaan joulun alla, omenat alkusyksystä, tomaatit, kurkut ja paprikat keskikesällä jne… Kannattaa seurata hintoja ja ostaa aina sitä, mikä on halvinta juuri siihen aikaan vuodesta. Jos on hyvä kellari, niin perunat, porkkanat jne. voi ostaa koko vuodeksi kerrallaan. Myös esim. sokerista on halvimpia tarjouksia syksyllä säilöntäaikaan, kokonaisia kinkkuja saa joulun alla ihan älyttömän halvalla ja joulun jälkeen vielä halvemmalla jos niitä on vielä jäljellä. Uusia perunoita tai mansikoita ei kannata ostaa heti sesongin alussa, jolloin ne ovat kalleimmillaan, vaan vasta kun hinnat ovat tippuneet alimmilleen – kokemus auttaa. Kaali on todella halpa vihannes, jos siitä tykkää ja osaa käyttää. Itse pidän vihannesten ja hedelmien suhteen linjana, että yli 2 euroa en kilolta maksa, tavallisimmista en tietysti sitäkään.

Jos omistaa oman puutarhan tai voi vuokrata maatilkun viljelyä varten, niin kannattaa viljellä kasviksia omaan käyttöön. Pienen maatilkun omistajan kannattaa miettiä, mitä viljelee ja isolla pellolla voi viljellä paljon kaikenlaista. Pienellä tilkulla kannattaa tietenkin viljellä mielummin niitä tuotteita, jotka maksavat kaupassa paljon kuin esim. perunaa, jota saa suhteellisen halvalla. Jos on paljon aikaa, niin voi viljellä suuritöisiä tuotteita, esim. vadelmia ja helpommalla pääsee, kun viljelee vaikka raparperia ja herukoita. Jos on hyvät säilytystilat, niin tuotteita kannattaa säilöä koko vuodeksi. Lisäksi kannattaa tietysti marjastaa, sienestää ja kalastaa, ilmaista ruokaa ovat metsät ja järvet pullollaan!

Ja ensimmäinen hankinta kun ryhtyy säästämään on tietenkin PAKASTIN. Oikeastaan säästämisestä ei tule yhtään mitään ilman pakastinta. Säästämisen alussa tarvitaan enemmän rahaa kuin normaalisti ja vasta varastojen täyttymisen myötä tulee sitä säästöä. Koskaan rahat eivät saa olla ihan loppu, koska aina pitää olla mahdollista ostaa iso erä tarjoukseen tulevaa tuotetta. Eli idea on, että ostetaan isoja eriä silloin kun saadaan halvalla ja säilötään tuotteet kaappiin tai pakastimeen. Esim. meillä on aina jauhelihaa (paistijauheliha tarjouksesta 4,95 / kilo) pakastimessa, tällä hetkellä yli 5 kg pakattuna 100 g ”köntsinä” joista on helppoa ottaa aina tarvittava määrä sulamaan. Myös valmiita ruokia voi pakastaa eli vaivan välttämiseksi kannattaa tehdä isoja annoksia.

Tässä listaa joistakin elintarvikkeista euroa (senttiä) / kilokalori –tyylillä. Hinnat ovat edullisia tai tarjoustuotteita, koska niitä säästäjän kannattaa käyttää. Vertauksena mainittakoon vaikka, että jäävuorisalaatista saatu kalori maksaa 233 kertaa enemmän kuin vehnäjauhosta tai makaronista hankittu ja kurkun kalorikin maksaa 76 kertaa enemmän kuin kaurahiutaleen kalori. Normaalikokoinen nainen kuluttaa päivässä keskimäärin 2000 kilokaloria. Jos hän täyttää päivittäisen ravinnontarpeensa makaroneilla, se maksaa 22 senttiä päivässä, 6,6 euroa kuukaudessa ja 80,3 euroa vuodessa. Kaurahiutaleilla hinnaksi tulee 58 senttiä päivässä, 17,4 euroa kuukaudessa ja 211,7 euroa vuodessa. Jos hän täyttää ravinnontarpeensa porkkanalla niin se maksaa 10,4 euroa päivässä, 312 euroa kuukaudessa ja 3796 euroa vuodessa. Tuoretta tonnikalafilettä syöden luvut ovat 35,4 euroa päivässä, 1062 euroa kuukaudessa ja 12 921 euroa vuodessa ja jäävuorisalaattia syöden 53 euroa päivässä, 1590 euroa kuukaudessa ja 19 345 euroa vuodessa. Mainittakoon vielä, että kun perunaa pidetään halpana ruokana niin sikäli se ei ihan pidä paikkaansa, että perunan kalori maksaa 10 kertaa enemmän kuin makaronin kalori ja 3,5 kertaa riisin tai kaurahiutaleen kalorin verran. Perunan kanssa saman hintaisia ovat mm. ruisleipä, paahtoleipä, maito, edamjuusto, jogurtti, jäätelö, suklaa, sipsit, broilerin koipireisi, makkara, tonnikalasäilyke öljyssä ja banaani (tietysti perunan hinnassa on suuria vaihteluita vuodenajan mukaan).

vehnäjauhot 35 senttiä kilo - 0,011 s/kcal
makaroni 38 senttiä kilo – 0,011 s/kcal
kaurahiutaleet euron kilo - 0,029 s/kcal
puuroriisi 80 senttiä/kilo - 0,023 s/kcal
pitkäjyväinen riisi 1,3 euroa kilo – 0,038 s/kcal
ruisleipä 2 euroa kilo - 0,09 s/kcal
ruisnäkkileipä 3 euroa kilo – 0,10 s/kcal
paahtoleipä 2,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
Ciabattaleipä 5,4 euroa kilo – 0,26 s/kcal
pulla 5 euroa kilo – 0,15 s/kcal
kermaleivos 18 euroa kilo – 0,60 s/kcal
maissihiutaleet 2 euroa kilo – 0,05 s/kcal
mysli 3 euroa kilo – 0,09 s/kcal
muromysli 4,8 euroa kilo – 0,11 s/kcal
riisimurot 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
Kellogs Frost Rice 8 euroa kilo – 0,21 s/kcal
Kellogs Special 10,3 euroa kilo – 0,28 s/kcal

margariini 2 euroa kilo - 0,027 s/kcal
täysmaito 49 senttiä litra - 0,07 s/kcal,
rasvaton maito 49 senttiä litra - 0,14 s/kcal
Edamjuusto 3,90 kilo - 0,11 s/kcal
Goudajuusto 7 euroa kilo – 0,19 s/kcal
sulatejuustoviipale 7 euroa kilo – 0,25 s/kcal
raejuusto 5 euroa kilo – 0,53 s/kcal
jogurtti litran purkeissa euron litra - 0,12 s/kcal
jogurtti pikkupurkeissa 1,5 euroa litra – 0,18 s/kcal
viili 1,3 euroa litra – 0,20 s/kcal
vaniljakermajäätelö (euroshopper) 1,6 euroa kilo – 0,08 s/kcal
kasvirasvajäätelö kaksi euroa kilo - 0,11 s/kcal
jäätelöauton jäätelötuutit 5,14 euroa kilo – 0,25 s/kcal
maustettu kermajäätelö litran purkissa 6 euroa kilo – 0,29 s/kcal
vispikerma 4,25 euroa litra – 0,13 s/kcal
Flora vanilla 5,8 euroa litra – 0,31 s/kcal
ruokakerma 3 euroa litra – 0,15 s/kcal
Creme Fraiche 6,45 euroa litra – 0,40 s/kcal

suklaa 7 euroa kilo - 0,13 s/kcal
sipsit 7 euroa kilo – 0,13 s/kcal
appelsiinimehu tarjouksesta 40 senttiä kilo – 0,093 s/kcal
pillimehu euron litra – 0,23 s/kcal
limppari euron litra - 0,26 s/kcal
III olut 1,50 euroa litra – 0,44 s/kcal

kananmunat 1,8 euroa/kilo - 0,13 s/kcal
kokonainen lohi tarjouksesta 3,5 euroa kilo – 0,23 s/kcal
lohimedaljongit 13 euroa kilo – 0,85 s/kcal
tonnikalasäilyke öljyssä 2,7 euroa kilo - 0,11 s/kcal
tonnikalasäilyke vedessä 2,7 euroa kilo – 0,24 s/kcal
tuore tonnikalafile 20 euroa kilo – 1,77 s/kcal
broilerin koipireisi 2 euroa kilo - 0,10 s/kcal
broilerin rintafile 10 euroa kilo – 0,70 s/kcal
makkara 2 euroa kilo – 0,09 s/kcal
sikanautajauheliha tarjouksesta 3 eurolla kilo - 0,14 s/kcal
paistijauheliha tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,34 s/kcal
joulukinkku 3 euroa kilo - 0,13 s/kcal
porsaan sisäfile 8 euroa kilo – 0,56 s/kcal
härän sisäfile 17 euroa kilo – 1,39 s/kcal

valmislihapullat 1,70 euroa kilo – 0,06 s/kcal
purkkihernekeitto (euroshopper) 1,15 euroa kilo – 0,10 s/kcal
perunamuusijauhe (euroshopper) 4 euroa kilo – 0,12 s/kcal
maksalaatikko 2,5 euroa kilo – 0,14 s/kcal
perunasalaatti 2,3 euroa kilo – 0,14 s/kcal
pinaattiletut 3 euroa kilo – 0,16 s/kcal
kananugetit tarjouksesta 5 euroa kilo – 0,18 s/kcal
kananugetit normaalihinnalla 8 euroa kilo – 0,29 s/kcal
lasagne 5,7 euroa kilo – 0,44 s/kcal
mikroateria lihapullat & muusi 6,7 euroa kilo – 0,61 s/kcal
mikroateria pannupihvi 9,1 euroa kilo – 0,83 s/kcal

peruna 70 senttiä kilo - 0,10 s/kcal
kaali 70 senttiä kilo – 0,17 s/kcal
porkkana 1,5 euroa kilo - 0,52 s/kcal
kukkakaali 1,5 euroa kilo – 0,65 s/kcal
sipuli 2 euroa kilo - 0,77 s/kcal
banaani euron kilo - 0,12 s/kcal
omena euron kilo - 0,27 s/kcal,
mandariini 1,6 euroa kilo - 0,39 s/kcal
persikka 2 euroa kilo – 0,57 s/kcal
tomaatti 1,4 euroa kilo - 0,78 s/kcal
kurkku 2 euroa kilo - 2,2 s/kcal,
jäävuorisalaatti 2,3 euroa kilo - 2,56 s/kcal

Ja sitten jonkinlaista esimerkkilistaa siitä, millainen esimerkiksi päivän ruokalista voisi olla:

LISTA 1:

Aamupalaksi kaurapuuroa maidon kanssa (2 dl = 10 centtiä) ja omena (80 c/kg = 10 c / kpl)
Kaurapuuro:
- 1 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 5 centtiä)
- 2 dl vettä
Mittaa aineet lautaselle ja kypsennä mikrossa. Vaihtoehtoisesti voit tehdä kattilassa satsin isommalle porukalle. Annoksen hinta on noin 5 centtiä.

Lounaaksi makaronilaatikkoa ja porkkanaraastetta (49 c/ kg = 5 centtiä), juomana vettä
Makaronilaatikko isoon uunipannuun:
- 18 dl makaronia (= likimain 3 pussia, 20 centtiä pussi = 60 centtiä)
- 600 g jauhelihaa (meillä käytetään paistijauhelihaa tarjouksesta 3,99 euroa kilo = 2,40 euroa)
- 3 isoa – 6 pientä sipulia ( noin 400g, 95 centtiä kilo = 38 centtiä)
- 200 g edamjuustoa (3,99 euroa kilo = 80 centtiä)
- 30 g margariinia sipulien paistamiseen ja vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 5 centtiä)
- 6 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 64 centtiä)
- 16 dl lihalientä (sis. 3 lihaliemikuutiota = n. 40 centtiä)
Makaronit keitetään, silputut sipulit ja jauhelihat paistetaan pannussa (näin iso satsi erikseen, koska eivät kaikki mahdu yhtä aikaa pannuun). Lihalientä varten kannattaa keittää pieni vesimäärä (esim. vedenkeittimellä tai mikrossa jos haluaa säästää sähköä), johon kuutiot liuotetaan ja sitten lisätään loppu vesi kylmänä. Makaronit, jauhelihat, sipulit ja juustoraaste sekoitetaan ja kaadetaan vuokaan. Lihaliemi ja kananmunat sekoitetaan ja kaadetaan päälle. Lihaliemeen tai jauhelihaan voi halutessaan lisätä mausteeksi mustapippuria, paprikajauhetta, muskottia ja basilikaa, mutta lihaliemikuutioistakin tulee aika hyvin makua. Paistetaan 175 asteessa ja tämä on niitä ruokia, jonka voi hyvin lykätä kylmään uuniin sähkön säästämiseksi: Laita siis vuoka uuniin ja käännä uuni 175 asteeseen. 45 minuutin kohdalla voit kääntää uunin nollille ja tunnin kohdalla sapuska on valmista. Koko satsin hinnaksi tulee 5,90 euroa ja siitä tulee 16 annosta (tai 12 tosi isoa annosta), eli 37-49 centtiä per annos. Vielä huomattavasti halvemmalla pääsee, jos jättää jauhelihan kokonaan pois, vaihtaa sen soijaksi tai edes sika-nautajauhelihaksi. Verrattuna kaupan tarjousmakaronilaatikkoon (euron / 400g laatikko) säästö on huomattava ja maku huomattavasti parempi. Mainio sapuska pakastettavaksi tai vaikka otettavaksi töihin evääksi.

Välipalaksi itse leivottu sämpylä, päälle 5g leipämargariinia (1 centti) ja 2 dl jogurttia (litran purkeissa 99 c/l = 20 centtiä), juomaksi vettä.
Sämpylät:
- 1 litra vettä
- 100 g hiivaa (80 centtiä(?))
- 1 tl suolaa
- ½ dl sokeria (80 centtiä kilo = 5 centtiä)
- 6 dl kaurahiutaleita (euron kilo = 30 centtiä)
- n. 16 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 45 centtiä)
- 100 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 18 centtiä)
Liuota hiiva veteen. Lisää suola, sokeri ja kaurahiutaleet. Alusta jauhot taikinaan ja lisää margariini. Kohota ja leivo sämpylöiksi. Paista 225 asteessa, uunin on oltava alusta loppuun kuuma. Annoksesta tulee noin 40 sämpylää. Satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja yhden sämpylän hinnaksi 4,5 centtiä.

Päivälliseksi riisipuuroa ja mehukeittoa, jälkiruoaksi kauden hedelmä (10centtiä)
Riisipuuro:
- 4 dl vettä
- 4 dl puuroriisiä (80 senttiä kilo = 40 senttiä)
- 2 l kevytmaitoa (49 senttiä litra = 98 senttiä)
- ripaus suolaa
Laita riisit ja vesi kerroskattilan yläosaan ja keitä kunnes vesi imeytyy. Lisää maitoa vähitellen keittämisen aikana kunnes puuro on valmista. Lisää halutessasi suola. Satsin hinta on 1,38 euroa ja siitä tulee 8-10 annosta. Annoksen hinnaksi tulee 14-17 senttiä.
Mehukeitto:
- 1 l omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
- 3 rkl perunajauhoja (9 senttiä)
Kuumenna mehu ja suurusta veteen liuotetuilla perunajauhoilla. Satsin hinta on 17 senttiä ja annoksia tulee ainakin 5, eli annoksen hinnaksi tulee 3,4 senttiä. Jos ei ole omista marjoista tehtyä mehua niin myös kaupan mehutiivisteeseen voi tehdä, eikä senkään hinta mikään hurja ole.

Iltapalaksi lettuja tai pannaria ja hilloa
Letut tai pannari:
- 1 l maitoa (49 centtiä)
- 3 kananmunaa ( 1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
- n. 5 dl vehnäjauhoja (40 centtiä kilo = 14 centtiä)
- (haluttaessa ripaus suolaa ja sokeria)
- lettujen paistamiseen 30 g margariinia (90 centtiä / 500 g = 5 centtiä)
- hilloa (vadelmahillo tarjouksesta 2 x 900 g / 3 euroa = 33 centtiä / 200g)
Kananmunat vatkataan maitoon ja lisätään sopivasti jauhoja ja haluttaessa suolaa ja sokeria. Paistetaan pannulla ohuita lettuja vähässä rasvassa tai kaadetaan koko satsi leivinpaperilla vuorattuun uunipannuun. Koko satsin hinnaksi tulee 1,78 euroa ja siitä syö 4 todella nälkäistä ja suuriruokaista ihmistä tai vaihtoehtoisesti siitä tulee 8 normaaliannosta. Annoksen hinnaksi tulee
22-45 centtiä.

Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 25c lounas 42c välipala 26c päivällinen 28c iltapala 31c eli yhteensä 1,52 euroa/hlö ja 4-henkiselle perheelle 6,08 euroa.

LISTA 2:

Aamupalaksi maissimuroja (2 euroa kilo = 10 senttiä), maitoa (49 s/litra = 10 senttiä), 1 kananmuna (1,59 euroa / 15 kpl = 11 senttiä) ja lasi appelsiinimehua (5 litraa eurolla = 4 senttiä).

Lounaaksi Broileria ja riisiä sekä vihreää salaattia, juomaksi vettä
Broileria ja riisiä:
- 6-8 kpl broilerin koipireisiä (2 kg, 1,95 euroa kilo = 3,90 euroa)
- 12 dl pitkäjyväistä riisiä (euron kilo = n.1,4 euroa)
- 10 g margariinia vuoan voiteluun (90 centtiä / 500g = 2 centtiä)
Voitele uunivuoka. Huuhtele riisit ja laita vuoan pohjalle. Puolita koipireidet ja lado ne nahkoineen riisien päälle. Kaada marinadiliemi riisien ja kanapalojen päälle. Lisää reilusti vettä. Myös tämän ruoan voi työntää kylmään uuniin, eli sinne vaan ja uuni 200 asteeseen. Kurkista uuniin aina välillä ja lisää tarvittaessa vettä. Uunin voi kääntää pois päältä kun riisit alkavat pehmetä. Tästä tulee 12-16 annosta. Satsin hinnaksi tulee 5,32 euroa ja annoksen hinnaksi 33-44 centtiä.
Vihreä salaatti (kannattaa tehdä vain sesonkiaikaan):
- salaattia omasta maasta (tai ruukkusalaatti kaupasta 49 senttiä)
- 3 tomaattia (1,39 euroa kilo = 30 senttiä)
- ½ kurkkua (1,3 euroa kilo = 20 senttiä)
- halpaa salaatinkastiketta (esim. euroshopper, 10 senttiä)
Salaatin hinnaksi tulee1,09 euroa ja siitä tulee ainakin 6-8 annosta, eli 14-18 senttiä/annos.

Välipalaksi raparperi- / omenapiirakkaa ja juomaksi mehua tai omista marjoista tehtyä mehua
Raparperi-/ omenapiirakka:
- 1 l vehnäjauhoja ( 40 centtiä kilo = n. 28 centtiä)
- 2 rkl leivinjauhetta (10 centtiä)
- 1 rkl vaniljasokeria (5 centtiä)
- 6 dl sokeria (80 centtiä kilo = n. 64 centtiä)
- 300 g margariinia ( 90 centtiä / 500 g = 54 centtiä)
- 3 kananmunaa (1,59 euroa / 15 kpl = 32 centtiä)
- 1 l raparperinpaloja tai omenapaloja omalta pihalta
- kyytipojaksi litra vaniljajäätelöä (80 centtiä)
Sekoita kuivat aineet. Nypi joukkoon pehmeä margariini. Lisää munat ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Taputtele 2/3 taikinasta leivinpaperilla vuoratun uunivuoan pohjalle, kaada päälle omana/raparperipalat ja ripottele niiden päälle loput taikinasta. Paista 175 asteessa n. 30 min. uunin kannattaa olla yli 100-asteinen kun laitat piirakan uuniin, voit kääntää uunin pois päältä noin 5 minuuttia ennen kuin otat piirakan uunista. Tästä tulee iso uunipannullinen, eli ainakin 20 reilua piirakkapalaa. Satsin hinnaksi tulee 2,73 euroa ja annoksen hinnaksi 14 centtiä.

Päivälliseksi purkkihernekeittoa (25 centtiä/annos) ja 2 viipaletta ruisleipää (10 centtiä), joiden päälle 10 g leipämargariinia (2 centtiä) ja 2 viipaletta Edamjuustoa (8 centtiä), jälkiruoaksi banaani (10 centtiä) ja juomaksi vettä.

Iltapalaksi vispipuuroa ja maitoa (49 senttiä litra = 10 senttiä)
Vispipuuro:
- 1 omista marjoista tehtyä mehua laimennettuna (sokerin osuus n. 8 senttiä)
- 1,5 dl mannasuurimoita (1,5 euroa kilo = 23 senttiä)
Lisää suurimot kiehuvaan mehuun ja keitä puuroksi. Vatkaa kuohkeaksi sähkövatkaimella. Tästä tulee 6-8 annosta hintaan 31 senttiä, eli 4-5 senttiä/annos.

Päivän ruokien hinnaksi tulee: aamupala 35c lounas 47c välipala 14c päivällinen 55c iltapala 15c eli yhteensä 1,66 euroa / hlö ja nelihenkiselle perheelle 6,64 euroa.

Nämä esimerkkilistat ovat monipuolisia ja täyttäviä ja valtaosa suomalaisista syö ravitsemuksellisesti huomattavasti surkeampaa ruokaa kuin tämä. Toki ravitsemusterapeutti löytää moitittavaa joka ruokavaliosta ja tässä moitteita saisi todennäköisesti ainakin kuitujen vähyys ja vihannesten ja hedelmien pieni määrä, mutta kuinka moni oikeasti syö tämän terveellisemmin vaikka söisikin kalliimmalla? Tämänkaltaisilla ratkaisuilla 4-henkisen perheen kuukauden ruokalasku on 200 euroa ja ruoka on terveellistä perusruokaa. Jos jokainen perheenjäsen syö vaikkapa 5 ateriaa viikossa kodin ulkopuolella (koulussa, työpaikalla), niin kotiruoan lasku putoaa 170 euroon.

Ja mainitsen nyt vielä kertaalleen varmuuden vuoksi, että meillä ei todellakaan syödä pelkkää makaronia, vaan ihan monipuolista kasviksia ja hedelmiäkin sisältävää ruokaa - terveellisyyden vuoksi. Kannattaa kuitenkin tiedostaa se tosiasia, että kasvikset ja hedelmät ovat KALLIITA, koska muuten ruokakauppalasku voi kasvaa ihan turhan takia kun hampaat irvessä popsii porkkanoita säästääkseen. Tietoisesti valittu terveellinen ruoka tulee taatusti halvemmaksi kuin luulojen perusteella mutu-tuntumalla ostettu ruoka. Ja ensisijainen juttu on tietenkin mielitekojen hallinta!

Ja lähteenä noiden hintojen suhteen olivat käyttämämme ruokakaupan hinnat, sanomalehden ruokakauppamainokset sekä kirja Ruoka-aineiden ravintoainesisältö, Kela, Vammalan kirjapaino 1993
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
6 VASTAUSTA:
Jopa oli hieno selonteko! Olit jaksanut todella nähdä vaivaa asian eteen! Kiitos tästä vinkkien runsaudensarvesta! Nyt vaan kaikki säästämään.. =)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Ällistynyt kirjoitti:
Jopa oli hieno selonteko! Olit jaksanut todella nähdä vaivaa asian eteen! Kiitos tästä vinkkien runsaudensarvesta! Nyt vaan kaikki säästämään.. =)
asiaasi vihkiytynyt.Harvinaista intohimoa jouleihin ja kaloreihin.Liekö enää ihan tervettäkään?
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
olla kirjoitti:
asiaasi vihkiytynyt.Harvinaista intohimoa jouleihin ja kaloreihin.Liekö enää ihan tervettäkään?
noudattavani kaikkia ohjeita itsekään enkä myöskään intohimoisesti ajattelevani niitä päivittäin...

Itse asiassa tuo "selonteko" on vanhaa perua ja suoraan kopioitu vanhasta jutusta, joka minulla vielä on koneella. Kaikki lähti siitä, kun jossain muinaisessa keskustelussa joku väitti perunan tai sipulin olevan halvempaa ruokaa kuin makaroni, riisi tai makkara vain siitä syystä että kilohinta on pienempi. Oli tuolloin aikaa ja tuli tarve näyttää, että asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia ;)

Toki itsekin on tullut opiskeluaikana ja sen jälkeenkin säästettyä yhdessä jos toisessakin asiassa (ja sen ansiosta myös hankittua omistusasunto nuorena ja matkusteltua paljon). En kuitenkaan myönnä säästämisen olleen koskaan itse tarkoitus tai tavoitteetonta: aina minulla on ollut säästötavoite, mutta ne ovat olleet aina vähän suurempia ja haastavampia kuin muilla ja siksi keinotkin ovat olleet vähän paremmin suunniteltuja.

Nykyisellään ei ole enää tarvis niin hirmuisesti säästellä (kun on tullut nuorena säästettyä) ja nyt voi ottaa löysästi ja nauttia lasten kanssa olosta isossa ja lähes velattomassa omakotitalossa, ajaa perheen kahdella isolla autolla jne. Edelleenkään en tosin kanna ruokakaupasta joka päivä kotiin mitään gourmet-herkkuja, vaan ylimääräiset rahat käytämme mieluummin esim. koko perheen kaukomatkaan vähintään kerran vuodessa.

Mutta kieltämättä säästäminen on sen verran jäänyt takaraivoon ja selkäytimeen, että hulluja ja täysin päättömiä neuvoja en kestä katsella, vaan mielummin neuvon itse ja kunnolla ;) Jos ihmiset oppisivat oikeasti säästämään järkevästi, niin todennäköisesti hyötyisin siitä itsekin jossain vaiheessa alentuneiden sosiaalikulujen ja verojen kautta.
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
Noppa kirjoitti:
noudattavani kaikkia ohjeita itsekään enkä myöskään intohimoisesti ajattelevani niitä päivittäin...

Itse asiassa tuo "selonteko" on vanhaa perua ja suoraan kopioitu vanhasta jutusta, joka minulla vielä on koneella. Kaikki lähti siitä, kun jossain muinaisessa keskustelussa joku väitti perunan tai sipulin olevan halvempaa ruokaa kuin makaroni, riisi tai makkara vain siitä syystä että kilohinta on pienempi. Oli tuolloin aikaa ja tuli tarve näyttää, että asiat eivät ole ihan niin mustavalkoisia ;)

Toki itsekin on tullut opiskeluaikana ja sen jälkeenkin säästettyä yhdessä jos toisessakin asiassa (ja sen ansiosta myös hankittua omistusasunto nuorena ja matkusteltua paljon). En kuitenkaan myönnä säästämisen olleen koskaan itse tarkoitus tai tavoitteetonta: aina minulla on ollut säästötavoite, mutta ne ovat olleet aina vähän suurempia ja haastavampia kuin muilla ja siksi keinotkin ovat olleet vähän paremmin suunniteltuja.

Nykyisellään ei ole enää tarvis niin hirmuisesti säästellä (kun on tullut nuorena säästettyä) ja nyt voi ottaa löysästi ja nauttia lasten kanssa olosta isossa ja lähes velattomassa omakotitalossa, ajaa perheen kahdella isolla autolla jne. Edelleenkään en tosin kanna ruokakaupasta joka päivä kotiin mitään gourmet-herkkuja, vaan ylimääräiset rahat käytämme mieluummin esim. koko perheen kaukomatkaan vähintään kerran vuodessa.

Mutta kieltämättä säästäminen on sen verran jäänyt takaraivoon ja selkäytimeen, että hulluja ja täysin päättömiä neuvoja en kestä katsella, vaan mielummin neuvon itse ja kunnolla ;) Jos ihmiset oppisivat oikeasti säästämään järkevästi, niin todennäköisesti hyötyisin siitä itsekin jossain vaiheessa alentuneiden sosiaalikulujen ja verojen kautta.
Hieno asiantuntemus tuli esille Nopan kirjoituksessa. Kysehän olikin nimenomaan siitä, mikä olisi halvinta, ei välttämättä tarkoita että silti syö pelkkää sahanpurua. Tai muutenkaan piirulleen "halvimmalla". Kyllähän ruokakulut helposti saa moninkertaisiksi, vaikka söisi samojakin ruoka-aineita, jos ostelee ja valitsee valmista ja muuten kallista.

Itse sain hyviä vinkkejä ja suuntaviivoja omaan talouteeni, vaikka osan tietysti klaarasin jo ennalta. Kattava esitys oli.

Enemmän tällaisia kirjoittajia. ;)
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
ei tollasta jaksa nälkäisenä lukea. V..ttu sentään tätäkin elämää!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
tähän kirjoitukseen. Siinä kaikki oli asiaa, mutta eniten minua ilahdutti sen hyvä suomenkieli. Oli todella virkistävää lukea sujuvaa ja täysin virheetöntä suomea. Kiitos Noppa!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Osta irtoperunaa (erittäin halpaa), kuori ja leikkaa lohkoiksi, sekoittele lohkoihin öljyä, pippuria ja paprikajauhoa (helpoimmin tapahtuu esim kulhossa pyörittelemällä). Paista uunissa 220 asteessa ja kääntele välillä. Kun sopivan värisiä ota pois, suolaa ja nauti ketsupin kanssa :) Lisukkeeksi voit paistaa uunissa edullisiä broilerinkoipia (2,5€ neljä kappaletta)
Ilmianna
Jaa
Ruokaa halvalla
Ilmianna
Jaa
elin köyhinä aikoina 1.50markalla päivän.
makaroonipussi 40penniä, hernemaissipaprika 30penniä ja purkillinen tonnikalaa 80penniä. en valittanut ja hyvää oli!
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
2 VASTAUSTA:
nyt nuo samat hinnat on senteissä
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
joo nyt samat hinnat senteissä...
tonnikala purkki 80 centtiä...
Kommentoi
Ilmianna
Jaa
+Lisää kommentti
Euron maittava ruoka . Tekoaika 5 minuuttia, microssa 10-15 m
www.koko-elama.com
Ilmianna
Jaa

Vastaa alkuperäiseen viestiin

ruokaa halvalla?

Eli: kertokaapa vinkkinne, miten saisi mahansa täyteen budjetilla 3.2 euroa / päivä?

5000 merkkiä jäljellä

Peruuta