Olen harrastajakalastaja, ja sain juuri mahtavan kampelasaaliin, lähes sata kampelaa. Verkkosilmä on 55, joten pienimmätkin ovat kohtuu kokoisia, isoimmat tuskin mahtuvat yksinään paistinpannulle.
Monet kuitenkin naureskelivat saaliilleni. Mistä mahtaa johtua, että olen käsittänyt, että kampela on arvostettu kala gurmeeravintoloissa? Olenko väärässä?
Kampela
10
8291
Vastaukset
- Gourmand
Suomessa arvostetaan perinteisesti isokokoisia kaloja mm. lohta ja haukea, jotka kuitenkin ovat kohtuullisen surkean makuisia kampelaan verrattuna. Kampelan valmistusta ei myöskään osata ja siksi niitä on heitetty surutta takaisin mereen.
Kampela on kuitenkin parhaimman makuinen kala ja erityisen hyvää se on savustettuna tai voissa leivitettynä paistettuna. Kmapelan tekee erityisen mainioksi mm. se, että siinä ei ole hankalia ruotoja, vaan isokokoiset ruodot on helppo poistaa kaikki kerrallaan.
Asia taitaa vain olla niin, että suomalaiset moukat eivät osaa arvostaa makua vaan kalassa on pääasia iso koko.- Kampela
Kun olin vielä pieni saimme aina verkoilla parikymmentä kampelaa. Se oli mielestäni paras kala sen takia, että se maistui todella hyvältä ja ruodot eivät haitanneet. Nykyään ei kampelaa saa meiltä päin eikä kaupassakaan myydä. Harmittaa todella. Paras kala on hävinnyt.
- ymmärtävät
Kampela kirjoitti:
Kun olin vielä pieni saimme aina verkoilla parikymmentä kampelaa. Se oli mielestäni paras kala sen takia, että se maistui todella hyvältä ja ruodot eivät haitanneet. Nykyään ei kampelaa saa meiltä päin eikä kaupassakaan myydä. Harmittaa todella. Paras kala on hävinnyt.
kampelan päälle ihan eri tavalla, joten jos kielitaito riittää surffaa naapurin sivustoille:D
- Helpotukseksi
ymmärtävät kirjoitti:
kampelan päälle ihan eri tavalla, joten jos kielitaito riittää surffaa naapurin sivustoille:D
flundra (kampela)
rödspätta (punakampela)
piggvar (piikkikampela)
sjötunga (meriantura)
hälleflundra (pallas, ruijanpallas)
Elokuun 1. viikolla (vko 31) meinaan taas liottaa isosilmäistä riimuverkkoa Porkkalan vesillä kampelan toivossa! Monena vuonna on herkuteltu. Savustettuna kampela on herkkua, mutta saa niistä tosimaittavan bouillabaissenkin! - kels
ymmärtävät kirjoitti:
kampelan päälle ihan eri tavalla, joten jos kielitaito riittää surffaa naapurin sivustoille:D
Itämeren (Suomen vesistä) saa vain kampelaa eli maariankalaa ja piikkikampelaa. Puna- ja hietakampelaa pitää lähteä pyydystämään Ruotsin vesille.
Muut kampelalajit, kuten meriantura, ovat tuontikampeloita. - wally
kels kirjoitti:
Itämeren (Suomen vesistä) saa vain kampelaa eli maariankalaa ja piikkikampelaa. Puna- ja hietakampelaa pitää lähteä pyydystämään Ruotsin vesille.
Muut kampelalajit, kuten meriantura, ovat tuontikampeloita.Vietimme kesän Ruotsin ja Tanskan vesillä. Siellä sai sekä ravintoloissa tilata että kalastajakylistä ostaa upeita kampeloita, jotka maistuivat taivaallisilta. Paras yksittäinen syömäni kala oli sjötungaa, jonka mieheni valmisti voissa paistamalla. Olen matkan jälkeen käynyt kyselemässä hallissa ja kaupoissa sjötungan perään, mutta tuloksetta. Tietääkö kukaan saako sitä mistään?
- kels
wally kirjoitti:
Vietimme kesän Ruotsin ja Tanskan vesillä. Siellä sai sekä ravintoloissa tilata että kalastajakylistä ostaa upeita kampeloita, jotka maistuivat taivaallisilta. Paras yksittäinen syömäni kala oli sjötungaa, jonka mieheni valmisti voissa paistamalla. Olen matkan jälkeen käynyt kyselemässä hallissa ja kaupoissa sjötungan perään, mutta tuloksetta. Tietääkö kukaan saako sitä mistään?
sjotunga eli äkta tunga ovat kielikampela eli meriantura. Sama kala.
Saat meilläkin ravintolasta merianturaa, samoin ainakin kauppa- ja hakaniemenhallista tuontikalana. Usein sitä kyllä on ihan lähikaupan tiskissäkin, jos kauppa yleensä myy tuoretta kalaa.
Tietääkseni se ei itämeressä viihdy, mutta jo pohjanmerestä sitä saadaan. - wally
kels kirjoitti:
sjotunga eli äkta tunga ovat kielikampela eli meriantura. Sama kala.
Saat meilläkin ravintolasta merianturaa, samoin ainakin kauppa- ja hakaniemenhallista tuontikalana. Usein sitä kyllä on ihan lähikaupan tiskissäkin, jos kauppa yleensä myy tuoretta kalaa.
Tietääkseni se ei itämeressä viihdy, mutta jo pohjanmerestä sitä saadaan.Kiitos tiedosta. Pitää näköjään muuttaa takaisin stadiin sillä asumme nykyisin Turun saaristossa ja täällä ei keskustan hallista eikä edes Stokkalta löytynyt näitä herkkukaloja. Puhumattakaan lähikauppojen kalatiskeiltä. Jatkan kuitenkin "kalastusta" ...
- tutori
Kertokaa mulle.tkävin laspalmatlmrasissra jra sietltleä titlrasin meriranturrara.Tiedeän vrain etteä on tlrahnran traprainen kratlra jra HYVÄÄ.... kertokrara muutra siittä
- Ertzii
Meriantura kuuluu kampeloihin ja on toiselta nimeltäänkin kielikampela.. antura niinkuin me kokit lyhyesti sanotaan on ihan ehottomasti yksi parhaimman makuisista kaloista varsinkin tuoreena.
Anturaa saadaan matalahkoista Atlantin itäosan vesistä Norjasta Senegaliin, Pohjanmereltä, Englannin kanaalista, Irlannin, Ison-Britannian ja Ranskan rannikoilta ja Välimerestä.
Valmistus tapoja on paljon mutta kärkeen hyppien keikkuen omasta mielestäni menee perus pannulla kokonaisena voissa paistettu hienolla merisuolalla ja vastajauhetulla valkopippurilla maustettu ei ylikypsäksi vejetty antura.. nam.. ei muuta voi sanoo!!
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Joskus mietin
miten pienestä se olisi ollut kiinni, että et koskaan olisi tullut käymään elämässäni. Jos jokin asia olisi mennyt toisi244736- 883734
Ryöstö hyrynsalmella!
Ketkä ryösti kultasepänliikkeen hyryllä!? 😮 https://yle.fi/a/74-20159313483135- 542677
- 2062621
- 512609
Sukuvikaako ?
Jälleen löytyi vastuulliseen liikennekäyttäytymiseen kasvatettu iisalmelainen nuori mies: Nuori mies kuollut liikenne322410- 1522338
- 311955
Avustettu itsemurha herättää vahvoja tunteita - Laillista Sveitsissä, ei Suomessa
Hilkka Niemi sairastaa harvinaista PLS-sairautta. Hilkan on elettävä loppuelämänsä parantumattoman sairauden kanssa, jok1081549