itämäinen ruoka

Amy

voisko joku kertoo jotai hyvii itämaisii ruokii...esim jälkkäreit... ja halpoi sellasii.... pidetää täs tyttöporukas itämainen ilta ja ei keksitä mitää itämaist HALPAA jälkkärii... kertokaa pliis ja ohjeet kans tai sit nettisivu....

-amy

15

5188

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • zaatar

      satsataan enemmän alkupaloihin ja pääruokaan ja jälkiruoka kuitataan usein pelkällä mustalla kahvilla ja palalla oikein makeaa kakkua tai baklawaa.

      Erityyppiset mannasuurimo-kakut ja leivonnaiset ovat suosittuja kaikkialla lähi-idässä. Ne kastellaan aina (siis aina)makealla sokerisiirapilla, joka myös on hyvin yleisessä käytössä itämaisessa keitiössä.

      Tässä yksi sellainen, halpa ja helppo valmistaa. 1 lasi= 2,5 dl.

      200 g margariinia (tai ½-1 lasia öljyä)
      1 lasi sokeria
      1 lasi mannasuurimoita
      1 lasi vehnäjauhoja
      1 lasi kookoshiutaleita
      3 munaa
      2 tl leivinjauhoja
      ½ lasia kermaviiliä? (rasva% n.15)

      siirappi:
      1 lasi sokeria
      1 lasi vettä
      ½ sitruunan mehu

      päälle: kanelia

      Sekoita margariini ja sokeri ja lisää munat. Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään ja lisää margariiniseokseen. Lisää kermaviili tai vastaava ja sekoita.
      (Öljyä käytettäessä kaikki aineet sekoitetaan keskenään)

      Paista 200 asteessa puolisen tuntia kunnes valmis.
      Kun kakku on uunissa valmista siirappi.
      Kiehuta sokeria ja vettä kunnes sakenee siirapiksi. Lisää sitruunan mehu.
      Kaada siirappi kuuman kakun päälle.
      Sirottele päälle kanelia ja kookoshiutaleita.
      Leikkaa kakku neliöiksi tai vinokulmioiksi ja jäähdytä jääkaapissa vähint, muutama tunti ennen tarjoamista.

      • banaanit

        on hyvin yleinen kiinalaisravintoloiden jälkiruoka länsimaissa. Syövätköhän sitä paikan päälläkin?


      • -mari

        Tarkennatko millaisia mannaryynejä? Ehtivätkö ihan tavalliset ryynit kypsyä puolessa tunnissa?


      • zaatar
        -mari kirjoitti:

        Tarkennatko millaisia mannaryynejä? Ehtivätkö ihan tavalliset ryynit kypsyä puolessa tunnissa?

        En ole selvillä suomalaisesta valikoimasta, mutta minä ainakin käytän aivan tavallisia valkoisia mannaryynejä, joista valmistan myös mannapuuroa, kubbe-pyöryköitä ja kuskusta.
        Imevät kosteutta lähestulkoon kuin jauhot ja kypsyvät 5-10 minuutissa.


      • zaatar
        banaanit kirjoitti:

        on hyvin yleinen kiinalaisravintoloiden jälkiruoka länsimaissa. Syövätköhän sitä paikan päälläkin?

        käsitän kyllä lähinnä arabi- ja muslimikulttuurin ruokarikkauksia, siis suurinpiirtein Marokosta Persiaan.
        Kauko-idän ruokakulttuurin antimia kutsutaan kai yleisesti aasialaiseksi ruuaksi. (?)


      • Lixpetty

        Mikä tämän leivonnaisen nimi on? Besbuusa tmv? Maistoin tänään jo oli sikahyvää!


    • zaatar

      Muistui mieleeni tosi halpa ja helppo jälkiruoka, joka on myös suosittu lähi-idässä.
      Malabi (mahlabijja) on jonkilainen maitovanukas, joka tarjoillaan kylmänä makean siirapin kera tai ilman. Jos ei ole saatavilla ruusuvettä ilmankin pärjää.

      Sahlab on malabin lämmin muoto, jota alunperin valmistettiin orkideasta (=sahlab) saadusta jauheesta. Se on juotavaksi tarkoitettu ja siksi ohuempaa kuin malabi. Nykyään sekin useimmiten valmistetaan maissitärkkelyksestä, koska tuo sahlab-jauhe on hyvin kallista ja sitä on vaikea saada käsiinsä.

      aineet malabiin (1lasi=2,5dl):
      3 lasia maitoa
      2 lasia vettä
      1 lasi (n. 8 rkl)maissitärkkelystä
      sokeria maun mukaan
      (muutama tippa ruusuvettä)

      päälle kanelia, rouhettuja pähkinöitä ym.

      Mittaa maito, vesi ja maissitärkkelys paksupohjaiseen kattilaan ja sekoita kunnes sileää. Lämmitä seosta kunnes sakenee kaiken aikaa sekoittaen pohjia myöten mielummin puuhaarukalla. Keitä muutama minuutti ja jos tuntuu liian sakealta lisää hieman nestettä.
      Lisää sokeria maun mukaan (4-8 rkl).
      Kaada valmis malabi tarjoilulaseihin ja koristele kanelilla (ja pähkinärouheella).
      Tarjoa kylmänä.

      • Asafoetida

        mutta muuten vastaava jälkiruoka tunnetaan sielläkin, ihan etelä-Intiaan saakka, jossa manteleilla yms. maustettu, kokoonkeitetty maito tunnetaan nimellä payasam. En tiennytkään, että arabialaisessa kulttuuripiirissä on maitopohjaisia ruokia! Mielenkiintoista!

        Onkos 'sinun' itämaissasi intialaista riisivanukasta ('halava' - maitoon keitetty, maustettu riisipuuro, niin sanoakseni) vastaavaa?


      • zaatar
        Asafoetida kirjoitti:

        mutta muuten vastaava jälkiruoka tunnetaan sielläkin, ihan etelä-Intiaan saakka, jossa manteleilla yms. maustettu, kokoonkeitetty maito tunnetaan nimellä payasam. En tiennytkään, että arabialaisessa kulttuuripiirissä on maitopohjaisia ruokia! Mielenkiintoista!

        Onkos 'sinun' itämaissasi intialaista riisivanukasta ('halava' - maitoon keitetty, maustettu riisipuuro, niin sanoakseni) vastaavaa?

        ainakin turkkilaisen keittiön riisivanukas eli sytlak muistuttaa kovasti tuota kuvailemaasi halavaa. Vaikka omaan ruokalistaani se ei kyllä kuulu.
        Se voisi myöskin käydä jälkiruokaideasta.


      • Asafoetida
        zaatar kirjoitti:

        ainakin turkkilaisen keittiön riisivanukas eli sytlak muistuttaa kovasti tuota kuvailemaasi halavaa. Vaikka omaan ruokalistaani se ei kyllä kuulu.
        Se voisi myöskin käydä jälkiruokaideasta.

        mutta minulle samantekevää - halava ei kuulu minun ruokalistaani enkä usko että toinen ohje saisi maitoon keitetyn riisin maistumaan suussani paremmalta.

        Mielenkiintoista kuitenkin, miten samantapaiset ruoat esiintyvät niin laajoilla alueilla! Persialaisilla taitaa olla sormensa pelissä.


      • Amy
        Asafoetida kirjoitti:

        mutta muuten vastaava jälkiruoka tunnetaan sielläkin, ihan etelä-Intiaan saakka, jossa manteleilla yms. maustettu, kokoonkeitetty maito tunnetaan nimellä payasam. En tiennytkään, että arabialaisessa kulttuuripiirissä on maitopohjaisia ruokia! Mielenkiintoista!

        Onkos 'sinun' itämaissasi intialaista riisivanukasta ('halava' - maitoon keitetty, maustettu riisipuuro, niin sanoakseni) vastaavaa?

        no voisko joku kertoo riisivanukkaan ohjeen?
        -amy


      • zaatar
        Amy kirjoitti:

        no voisko joku kertoo riisivanukkaan ohjeen?
        -amy

        melkein kuin riisipuuro.
        Mielestäni hieman raskas jälkiruuaksi. Tässä resepti, mutta en ole itse kokeillut.

        aineet:
        2 lasia pyöreää riisiä
        4½ lasia vettä
        1 l maitoa
        1 lasi sokeria tai maun mukaan
        2tl vanilliinisokeria
        kanelia
        kookosta
        pähkinärouhetta

        Huuhdellaan riisi ja liotetaan vedessä tunti pari.
        Keitetään kunnes kaikki vesi haihtuu.
        Lisätään maito ja sokerit kiehautetaan ja keitetään 25 min kunnes sakenee.
        Annostellaan tarjoilulaseihin ja sirotellaan päälle kaneli, kookos ja pähkinärouhe.
        Jäähdytetään jääkaapissa 5-6 tuntia ennen tarjoilua.


      • amy
        zaatar kirjoitti:

        melkein kuin riisipuuro.
        Mielestäni hieman raskas jälkiruuaksi. Tässä resepti, mutta en ole itse kokeillut.

        aineet:
        2 lasia pyöreää riisiä
        4½ lasia vettä
        1 l maitoa
        1 lasi sokeria tai maun mukaan
        2tl vanilliinisokeria
        kanelia
        kookosta
        pähkinärouhetta

        Huuhdellaan riisi ja liotetaan vedessä tunti pari.
        Keitetään kunnes kaikki vesi haihtuu.
        Lisätään maito ja sokerit kiehautetaan ja keitetään 25 min kunnes sakenee.
        Annostellaan tarjoilulaseihin ja sirotellaan päälle kaneli, kookos ja pähkinärouhe.
        Jäähdytetään jääkaapissa 5-6 tuntia ennen tarjoilua.

        joo no en se vähä liian raskas... ja menee kyl liian kauan aikaaki... kiitti nyt kuitenki :)
        -amy


    • .........................

      itselläni käy joka kesä itämaisia ystäviä.. ruoan jälkeen on ollut suosikki eli jälkkäriksi vahva kahvi...

      • zaatar

        minunkin mielestäni.
        Ja kun on tottunut juomaan pienen kupillisen vahvaa, melko karvasta kahvia aina aterian jälkeen, niin ei sitä mielellään vaihda edes parhaaseen jälkiruokaan.
        Toiseksi itämaisilla aterioilla (varsinkin juhlallisilla) tarjotaan ruokaa kasoittain ja röikkiöittäin ja lisäksi on vielä alkupaloja, jotka nekin käyvät jo ateriasta. Siispä kuka enää pystyykään mitään täyttävää jälkiruokaa syömään.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Tukalaa kuumuutta

      Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh
      Ikävä
      42
      2812
    2. Mansikkatiloilla hyväksikäytetään ukrainalaisia

      Työolot ovat surkeita ja palkka kelvoton. https://yle.fi/a/74-20172942
      Maailman menoa
      354
      2586
    3. Ensi kesänä

      Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta
      Ikävä
      56
      2315
    4. Sinä, ihastukseni

      Mitä haluaisit tehdä kanssani ensimmäisenä?
      Ihastuminen
      35
      2194
    5. Tiedät ettei tule toimimaan.

      Mielenterveys ei kummallakaan kestä.
      Ikävä
      25
      1733
    6. Okei, myönnetään,

      Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘
      Ikävä
      25
      1639
    7. Onko kaivatullasi

      himmeä kuuppa?
      Ikävä
      48
      1526
    8. Sokea "ystävälle"

      Oletko oikeasti noin sokea?
      Ikävä
      100
      1449
    9. En ymmärrä käytöstäsi

      Se on ollut eräänlaista hyväksikäyttöä. Että seura kyllä kelpaa palstan välityksellä silloin kun ei ole parempaakaan tek
      Ikävä
      139
      1395
    10. Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.

      Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa
      Kotimaiset julkkisjuorut
      66
      1289
    Aihe