sokerit?

apua..

Mitä eroa on seuraavilla:

Taloussokeri, hillosokeri, panimosokeri, fariinisokeri ja hunaja?

Ja jos joku ihmettelee, mihin tuollaisia tietoja tarvitsen, niin viiniä olis tarkoituksena tehdä? Jos muuten tiedätte enemmänkin optimaalisesta käymisprosessista niin kertokaa ihmeessä? Tai keinoja, joilla voi ehkäistä sakkautumista.

12

8517

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • Taloussokeri on sakkaroosia, C10H22O11, hillosokeri on tavallista sakkaroosia, johon on lisätty sitruunahappoa ja hyytelöimisaine pektiiniä. Pektiini aikaan saa metanolikäymistä, joten ÄLÄ KÄYTÄ HILLOSOKERIA VIININVALMISTUKSEEN. Panimosokeri on rypälesokeria, C6H12O6. Se ilmeisesti käy jonkin verran nopeammin alkoholiksi, mutta se makeusarvo on 0,6 tavallisen sokerin makeusarvosta. Fariinisokeri sisältää siirapilla päällystettyä tavallista sokeria. Siirappi on eräänlaista raakasokeria, jossa on oma makuarominsa. Hunaja on pääasiassa inventterisokeria ja vettä sekä pieniä määriä satoja eril. yhdisteitä. I.sokeri sisältää hedelmäsokeria, fruktoosia ja rypälesokeria eli glukoosia (Molemmilla sama molekyylikaava: C6H12O6, mutta eril. rakenne) Sakkaroosi voidaan hajottaa (laboratoriossa) happamissa olosuhteissa glukoosiksi ja fruktoosiksi. Lisäksi reaktiossa vapautuu vettä. I.sokeri on samanarvoisen makeaa kuin tavallinen sokeri.

      Lähes kaikki viinissä oleva sokeri käy alkoholiksi, oli sitten mitä sokeria hyvänsä. Valmiin tuotteen makeudessa ei ole juurikaan eroa käytti mitä sokeria hyvänsä, mutta jos tarkkoja ollaan, voi reaktioyhtälöistä laskea ihanteelleset määrät sokeria. Itse käytän viinin teossa tavllista sokeria.

      Jos kiinnostaa, on tuolla omakirjoittamani sivu alkoholinvalmistuksesta: http://harrinsysteemit.com/etanoli.html

      Osaan selittää asiat vaikeasti. Kysy, jos selitin liian vaikeasti =) Ja muut, korjatkaa, jos jossain olen väärässä.

      • pari juttua

        "Pektiini aikaan saa metanolikäymistä, joten ÄLÄ KÄYTÄ HILLOSOKERIA VIININVALMISTUKSEEN."


        Eikös tuota pektiiniä ole ihan hedelmissä ja marjoissakin? Muistaakseni esim. pihlajanmarjat sisältävät runsaasti pektiiniä.

        Satuin vaan tekemään juuri viiniä, jossa yhtenä ainesosana omenoiden, sitruunan ja limen lisäksi oli myös pihljanamarjoja.

        Viinipakkauksessa oli mukana tuollainen "enzymers" -pussi, mutta sisällöstä ei ollut mitään infoa. Kaitpa siellä sitten tuota pektolaasia toivon mukaan oli.

        Entä myydäänköhän esim. apteekissa jotain pektolaasipitoista tuotetta, jota voisin lisätä viiniini varmuuden vuoksi?

        Eikös muuten viinissä tai missä tahansa käymisessä oli se sitten kiljua tai olutta, muodostu pieniä määriä myös metanolia sekä myös noita pidempiketjuisiakin alkoholeja, puhumattakaan muista ihme yhdisteistä. Että mietin tässä vain, että onkohan edes mahdollista saada aikaiseksi tavallisella alkoholikäymisellä haitallisia määriä metanolia?


      • näinpä

        Lainaus sivuiltasi:

        "Esimerkiksi hedelmien ja marjojen (varsinkin raakojen) kuorten sisältämä pektiini saa aikaan metanolikäymisen."


        Olishan ne omentakin tietty kannattanu kuoria pilkkomisen lisäksi. =) Toivottavasti en nyt saa metanolimyrkytystä, heh.


      • näinpä kirjoitti:

        Lainaus sivuiltasi:

        "Esimerkiksi hedelmien ja marjojen (varsinkin raakojen) kuorten sisältämä pektiini saa aikaan metanolikäymisen."


        Olishan ne omentakin tietty kannattanu kuoria pilkkomisen lisäksi. =) Toivottavasti en nyt saa metanolimyrkytystä, heh.

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.


      • totta..
        harsa82 kirjoitti:

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.

        "En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde."


        Ainakin googlessa pectine methanol ( wine) tuo aiheesta lukemattoman paljon sivuja, että kyllä tuo paikkansa pitänee, mutta ne muodostuneet määrät sitä metanolia ei taida kyllä kovin hälyyttäviä olla.


      • rakennekaava
        totta.. kirjoitti:

        "En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde."


        Ainakin googlessa pectine methanol ( wine) tuo aiheesta lukemattoman paljon sivuja, että kyllä tuo paikkansa pitänee, mutta ne muodostuneet määrät sitä metanolia ei taida kyllä kovin hälyyttäviä olla.

        Mikähän mahtaa olla pektiinin rakennekaava?
        Entä pektolaasin?


      • rakennekaava kirjoitti:

        Mikähän mahtaa olla pektiinin rakennekaava?
        Entä pektolaasin?

        Googlessa suomenkielisellä hakusanalla pektiini molekyylikaava ei löydy mitään järkevää. Englanninkielinen "pectin molecular stucture" ohjaa mm. sivulle: http://www.lsbu.ac.uk/water/hypec.html. Jonkinlainen sokeri tuo näyttää olevan. Metyyliryhmiäkin sieltä löytyy. Ilmeisesti ne voivat lohjeta ja muodostaa metanolia. Pektolaasi on biokatalyytti eli entsyymi, joka hajottaa pektiinin. En tiedä miksi tuo sitten hajoaa. Siitä voi etsiä tietoja vaikka hakusanalla "pectolase molecular stucture"

        Aika monimutkainen rakenne...


      • coeur de vin
        harsa82 kirjoitti:

        En kyllä tarkalleen muista, mistä olen tuon pektiinitiedon onkinut, mutta muistelisin sen olleen luotettava tietolähde. En tiedä kuinka paljon asialla on merkitystä, mutta niinhän se on, että jo pieni määrä metanolia vie näön. Kyllä niissä marjojen ja hedelmien kuorissa tosiaan on pektiiniä, raaoissa vielä enemmän. Se entsyymipussi varmaankin sisältää pektolaasia. Tuskin saat metanolimyrkytystä.

        Pitkäketjuisia alkoholeja, sikunoita syntyy käymisen sivutuotteena. Sikunat haisevat inhottaville, ja antavat jonkin verran makua. Ei niistä varsinaista haittaa ole.

        metanoli (ja sikunat) syntyvät jo käymisvaiheessa. Tislauksessakin ongelma on se, että metanolipitoisuus rikastuu ensimäisiin tippoihin.

        Pienillä määrillä metanolia ei ole merkitystä, koska etanoli ohittaa sen aineenvaihdunnassa. Metanolimyrkytyksissä ensiapukin taitaa olla etanolihoito.


    • ex. sokerityöntekijä

      Taloussokeri on sakkaroosia, joka on kiteytetty keskimäärin 0,55 millin kidekokoon

      Hillosokeri sekoitetaan taloussokerista, pektiinistä, sitruunahaposta ja kaliumsorbaatista. Pektiini toimii hyytelöintiaineena, sitruunahappoa tarvitaan optimaalisen pH: saavuttamiseen ja viimeinen on säilöntäaine

      Panimosokeri on dekstroosia, joka on "valmiimpaa" hiivan ravintoa kuin sakkaroosi. Tämä sopii käymisprosessiin kaikkein parhaiten. Hiivan entsyymien ei tartte ensin lähteä pilkkomaan sakkaroosia, vaan tämä on sellaisenaan "käymiskelpoista".

      Fariinisokeri valmistetaan muistaakseni elintarvikemelassista (vai oliko sitten joku oma siirappilaatunsa) ja ns. loppupään taloussokerikiteytyksen (kolmas tai neljäs kiteytys) saannosta.

      Hunaja on mehiläisten haihduttamalla tiivistämää, kukista imettyä mettä, joka sisältää sokereita n. 85% sekä myös muita aineita vähäisissä määrin.

      Näitä juttuja opin, kun 15 vuotta sitten kesiä vietin sokeritehtaalla.

      • Koekaniini

      • kidekoko

        "Taloussokeri on sakkaroosia, joka on kiteytetty keskimäärin 0,55 millin kidekokoon"


        Todellakin vain KESKIMÄÄRIN!

        Laittakaapa huviksenne taloussokeria tummalle alustalle ja tutkikaapa kidekokoa. Löytyy tasapuolisesti kaikenkokoisia kiteitä väliltä 0,2 mm - 1,0 mm. Jos alettaisiin laskea sitä keskiarvoa, niin tuo 0,55 saattaisi osua aika kohdalleen.


      • Sokerihtaalla työskennellyt

        >Fariinisokeri valmistetaan muistaakseni elintarvikemelassista (vai oliko sitten joku oma siirappilaatunsa) ja ns. loppupään taloussokerikiteytyksen (kolmas tai neljäs kiteytys) saannosta<

        Kyllä vain. Loppupään kiteet ovat jo sen verran ruskeita että niitä ei enää sellaisena kehdata laittaa myyntiin. Sotkemalla melassia joukkoon saadaan fariinisokeria. Ihme juttu että fariinisokeri on kaupassa tavallista sokeria kalliinpaa vaikka melassi ja ruskea loppupään sokeri yksinään ovat ihmiselle epäkuranttia tavaraa.


    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. Miksi persuilla ei ole firmoja?

      Kuten vasemmisstolaisilla, esim. Sannalla MA\PI. Eikö ole aika erikoista?
      Maailman menoa
      82
      7076
    2. Persut hommasivat Suomeen 35 000 pientä lasta v. 2015

      Onko Riikka Purra nyt tavoittelemassa tätä samaa historiallista persujen utopiaa? Purram kaksinaamaisessa pelissä vaadit
      Maailman menoa
      26
      7043
    3. Purran tuhoja tuskin saadaan koskaan korjatuksikaan

      Purra on aiheuttanut Suomen taloudelle karmaisevat tuhot. Sen lisäksi Purra on ajanut myös suuren osan Suomen kansasta k
      Maailman menoa
      106
      6143
    4. Persujen kaksoisstandardit: Räsäsen uhkailu paha, Virran uhkailu hyvä

      Tässä taas nähdään kuinka kaksinaamaista porukkaa persut ovat. Mitäs persut tähän?
      Maailman menoa
      45
      5394
    5. Miksette persut irtisanoudu Kirkin lausunnoista?

      Kirkhän muun muassa vaati raiskattuja naisia pidättäytymään abortista ja vaimoja alistumaan aviomiestensä tahtoon. Mik
      Maailman menoa
      84
      5228
    6. Demarikultin uhri kertoo

      Demarikultin uhri kertoo: “En saanut mennä edes suihkuun ilman lupaa” – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri kertoo vuosistaa
      Maailman menoa
      60
      5173
    7. Miksi vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa?

      Vasemmistolaiset eivät omista yhtään firmaa joka työllistäisi ihmisiä. Miksi? No siksi, että jos vasemmistolainen perus
      Maailman menoa
      40
      5098
    8. Sanna valittiin Euroopan huonoimmaksi pääministeriksi

      Sannan kaudella Suomi oli ainut maa missä bkt laski. Kannattaa huomata, että luvut valitsi Sannan huonoimmaksi. Ihmiset
      Maailman menoa
      27
      4585
    9. Purran vuoro kiihoittua Lepomäen sääristä

      "Ulkoministeri Elina sanoo, ettei muuta pukeutumistaan sen mukaan, kenet tapaa, ja että hän ei suostuisi peittämään kasv
      Maailman menoa
      16
      3457
    10. Vasemmistolaiset paskat eivät nousseet seisomaan kun Akaan kaupunginvaltuusto

      vietti hiljaisen hetken Charlie Kirkin muistoksi https://www.aamulehti.fi/uutiset/art-2000011523016.html
      Maailman menoa
      300
      3370
    Aihe