Epätoivoinen yritys, mutta: Tansaniassa ollessani maistoin erittäin hyvää tomaattipohjaista hieman tulista kastiketta, jossa oli esim. kanaa tai kalaa. Sattuisiko joku tietämään tällaisen reseptin? Muutkin reseptit ovat tervetulleita! Kaipaan erityisesti myös hyvää chapati-reseptiä. Kiitoksia avusta.
Itä-Afrikkalaisia reseptejä?
17
7445
Vastaukset
- sorkkis
En ole afrikkalaisen keittiön asiantuntija, mutta niinä kertoina kun olen saanut itä-afrikkalaista ruokaa olen pannut merkille, että se on aika lailla saman tyyppistä kuin intialainen ruoka. Ainakin monet mausteet (chili, kardemumma, neilikka, curryjauhe) ovat ihan samoja. Intialaisia reseptejä löytänee netistä helpommin.
Chapatiakin syödään Intiassa. Sen resepti on hyvin yksinkertainen. Tarvitset vain vehnäjauhoja, ripauksen suolaa, öljyä ja vettä. Sekoita 1 tl suolaa ½ litraan vehnäjauhoja ja lisää vettä kunnes saat melko kiinteää taikinaa. Lorauta joukkoon hiukan öljyä ja vaivaa huolellisesti. Pyörittele taikinasta palloja ja kauli ne ohuiksi lättysiksi. Paista niitä kuivalla pannulla hetki kunnes taikina kuivahtaa. Lisää sitten pannuun hiukan öljyä ja paista chapateja vielä kunnes ne saavat kullanruskean vivahteen.- zaatar
oli jo täällä kerran (sheriffin antamana) sillä erolla, että paistinpannun jälkeen chapati laitetaan kaasuliekille, jossa se pullistuu kuin ilmapallo.
Antamassasi ohjeessa jäi epäselväksi paistetaanko kaikki chapatit ensin kuivassa pannussa yhteenmenoon ja sitten lisätään öljyä ja paistetaan uudestaan? Vai pitääkö öljy lisätä heti kuivapaiston jälkeen, kun chapati on vielä kuuma ja näin paistaa valmiiksi yksitellen chapati chapatin jälkeen? Tässä tapauksessa kyllä olisi parasta käyttää kahta erillistä pannua, yksi kuivapaistoa ja toinen öljypaistoa varten.
- mar
En tiedä onko tämä se etsimäsi, mutta minulla on tämä ohje eli Salsa Pili-Pili:
12 chilipalkoa, poista siemenet ja paloittele
paloiteltua vihreää parikaa
valkosipulia
sipulia
1 kg tomaatteja
4 rkl viinietikkaa
1 rkl sokeria
suolaa
Kaikki ainekset kattilaan. Keitetään hiljaisella tulella 1 1/2 tuntia.
Tätä käytetään niin lihan kuin kalankin kanssa.
Nkunde Nyekundu (swahili)
1/2 kg punaisia papuja, joita olet liottanut yön yli
1-2 kupillista kookosmaitoa
2-4 rkl sokeria
pala kanelitankoa
suolaa
2 sipulia paloiteltuna
2 tomaattia paloiteltuna
1 vihreä paprika paloiteltuna
valkosipulia
curryjauhetta
chilipippuria
Laita pavut kattilaan ja keitä kunnes alkavat pehmentyä. Lisää loput aineista ja kiehuta kunnes pavut ovat kypsiä.
Tanzanialainen lihapata
1 - 1 1/2 kg lihaa palasina (nautaa, lammasta... maun mukaan)
öljyä
suolaa
sitruunamehua
vettä
curryjauhetta
pilkottu sipuli
pari-kolme perunaa paloiteltuina
pari tomaattia palasina
pari porkkanaa paloiteltuina
Ruskista liha padassa öljyssä. Suolaa, lisää vettä ja sitruunanmehu.
Lämmitä öljyä toisessa kattilassa. Kaada siihen currya ja kääntele hetken. Lisää sipuli, kuullota, lisää perunat, tomaatti ja porkkana. Kääntele hetken ja kaada seos lihan päälle.
Keitä kunnes liha on kypsää.
Tarjoile riisin kera.
Oliko mitään apua?- mar
Tulinpa katsomaan, joko olit vastannut ja huomasin tuon vihreän "parikan" Pili-Pilissäni! Eksoottinen afrikkalainen mauste? Ehei vaan ihan pelkkä paprika...
- Gimba
Minulla oli koulukiireitä ja muistin vasta nyt kirjoittaneeni tänne :) Täytyy ehdottomasti kokeilla reseptejäsi.
- piri-piri
maustesekoitus joka tulee intiasta. käytetään mm. Mosambikissa. Saa hyvistä maustekaupoista. ja etelästä erilaisia piripiri sekoituksia. Se on sitten tulista. Laitat vain öljy/tomaatti sekoitukseen ja suolaa ja sokeria niin johan halkeaa kitalaki.
Maputossa asunut. - mar
piri-piri kirjoitti:
maustesekoitus joka tulee intiasta. käytetään mm. Mosambikissa. Saa hyvistä maustekaupoista. ja etelästä erilaisia piripiri sekoituksia. Se on sitten tulista. Laitat vain öljy/tomaatti sekoitukseen ja suolaa ja sokeria niin johan halkeaa kitalaki.
Maputossa asunut.on käytössä, pili-pili sekä piri-piri. Riippuu kai vähän missä päin kokkailee...
Intialaisia vaikutteita on todella runsaasti Saharan alapuoleisessa Afrikassa. Siirtolaisuus Intiasta on ja on ollut suuri näillä alueilla.
Minulla on myös marinadiohje lihalle tai siipikarjalle, sanotaan nyt sitten vaikka Piri-Piri:
4 rkl sitruunamehua
4 rkl öljyä
chilipalkoja
1 rkl paprikajauhetta
1 tl suolaa
1 tl mustapippuria
murskattua valkosipulia.
Sekoita kaikki aineet. Polttavuuden voit itse määritellä lisäämällä tai poistamalla chiliä.
- mar
Tansaniasta:
8-10 keittobanaania
sitruunamehua
öljyä
paloiteltu sipuli
2-3 paloiteltua kuoretonta tomaattia
1 paloiteltu vihreä paprika
3-4 valkosipulinkynttä murskattuna
chilipalko (-ja)
suolaa ja punapippuria
1/2 kg jauhe- tai patalihaa
muutama kupillinen lihalientä.
Kuori banaanit, leikkaa viipaleiksi ja kaada sitruunamehua niiden päälle.
Kuullota sipuli, tomaatit, paprika, chili ja valkosipuli kattilassa öljyssä. Mausta. Lisää lihaliemi. Kääntele kunnes liemi alkaa kiehua.
Käännä liesi pienemmälle. Lisää banaanit.
Sulje kattila kannella ja keitä kunnes liha sekä banaanit ovat kypsiä.
Voi valmistaa myös ilman lihaa.- Asafoetida
eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?
- mar
Asafoetida kirjoitti:
eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?
sanoa, sillä en asu Suomessa. Stockmannilta, kauppahallista, etnisistä kaupoista? Kuka osaa neuvoa?
Täällä meillä (Espanja) niitä voi ostaa tavallisista marketeista. Kiitos runsaalle siirtolaismäärälle Afrikasta, Et.-Amerikasta... - TaruM
Asafoetida kirjoitti:
eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?
Saa mitä vaan. Sieltä itse niitä ostelen.
- Cherno
Asafoetida kirjoitti:
eli 'keittobanaaneja' saa Helsingissä?
Hakaniemen afrikkalaisista / aasialaisista ruokakaupoista löytynee..
- makumatkalle Kallio
menes maistelemaan
http://www.tableonline.fi/ravintolat/helsinki/theme/ravintola-afrikkalainen-helsinki?cooking_ids=11 - Larry-durm
Tuohon ylenpään ohjeeseen voisin lisätä että mausteena voi hyvin käyttää ebolaa. Se luo kivaa eksoottisuutta ja pikanttia siihen.!
- kattilamatka Kamerun
Tsekkaas Martat ja ei ko matkaan
http://www.kansanuutiset.fi/uutiset/kotimaa/3059681/marttojen-kattilamatka-kameruniin - po kookoskala
http://www.ruokatieto.fi/keittokirja/ruokaohjeet/tansanialainen-kookoskana
läheltä liippaa
http://www.suominamibiaseura.fi/doc/Namibialainen_keittokirja.pdfmutta voi muuttaa myös broiskulle
Ketjusta on poistettu 3 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornosta
https://www.kymensanomat.fi/paikalliset/8081054 Kotkalainen Demari Riku Pirinen vangittu Saksassa lapsipornon hallussapi1203021Vanhalle ukon rähjälle
Satutit mua niin paljon kun erottiin. Oletko todella niin itsekäs että kuvittelet että huolisin sut kaiken tapahtuneen302434Olen tosi outo....
Päättelen palstajuttujen perusteella mitä mieltä minun kaipauksen kohde minusta on. Joskus kuvittelen tänne selkeitä tap302415Maisa on SALAKUVATTU huumepoliisinsa kanssa!
https://www.seiska.fi/vain-seiskassa/ensimmainen-yhteiskuva-maisa-torpan-ja-poliisikullan-lahiorakkaus-roihuaa/15256631092051- 1141670
Hommaatko kinkkua jouluksi?
Itse tein pakastimeen n. 3Kg:n murekkeen sienillä ja juustokuorrutuksella. Voihan se olla, että jonkun pienen, valmiin k1711378Aatteleppa ite!
Jos ei oltaisikaan nyt NATOssa, olisimme puolueettomana sivustakatsojia ja elelisimme tyytyväisenä rauhassa maassamme.2891212Mikko Koivu yrittää pestä mustan valkoiseksi
Ilmeisesti huomannut, että Helenan tukijoukot kasvaa kasvamistaan. Riistakamera paljasti hiljattain kylmän totuuden Mi2601120- 621057
- 711054