Maailmalla viljellään ja syödään paljon karppeja. Millekä nuo kalat maistuvat ja minkälaisiin ruuanlaittotapoihin ne soveltuvat? Vertautuvatko esimerkiksi meidän lahnoihin ja särkiin?
Karpin maku
8
5904
Vastaukset
- Erämies!
Karpin maku on aika lähellä särkikalojen makua. Kerran olen Suomessa kasvanutta karppia maistellut ja ihan hyvää oli.
Usein karpit kasvavat/kasvatetaan ravinnerikkaissa vesissä, jopa jätevesien saostusaltaissa. Siksi on tärkeää pitää karppia muutama päivä puhtaassa vedessä, ennen syöntiä, jotta makuvirheet poistuvat.
Karppi jota itse söin oli savustettu. Usein ulkomailla karppi kypsennetään kokonaisena uunissa. Myös karpin paloittelu suikaleiksi ja paistaminen öljyssä (friteeraus) tai kypsentäminen kastikkeessa keittämällä ovat yleistä.- Nykyinen
ENTINEN kirjoitti:
ei ole tärkeää pitää mitään kalaa muutamaa
päivää puhtaasssa vedessä.Ja mihin tämä väite perustuu? Jos kalastaa mutapohjaisesta lammesta tai järvestä esim. lahnoja, niin tasan tarkkaan ne maistuvat mudalta ellei niitä pidä muutamaa päivää puhtaassa vedessä. Näin se vaan on.
- zaatar
noihin suomalaiskaloihin kun en muista niiden makua, mutta karppi on tavattoman monikäyttöinen ruokakala. Se on myynnissä yleensä isoina, vähintään puolikiloisina yksilöinä.
Sopii paloiteltuna hyvin erilaisiin keittoihin ja kastikkeisiin (esim. tunisialaiset ja marokkolaiset kalaruuat) sekä jauhettuina siitä saa erinomaisia kalapyöryköitä. Kokonaisena paistettavaksi tai grillattavaksi valitsisin kuitenkin jonkun maukkaamman kalalajin.
Karppi kasvaa ja lisääntyy tosiaan nopeasti jos jonkinlaisessa lammikossa samoin kuin akvaariosta tutut kultakalat.
Lämpimillä seuduilla niitä kasvatetaan maatalouden kastelualtaissa pitämässä poissa hyttysentoukat. - Ressu
Karppi on aivan tavallinen suomalainen särkikala.
Todennäköisesti eri versioita esiintyy hyvin paljon ympäri maailmaa.
Suomessa karppia esiintyy aivan matalissa jopa "umpinaisissa" lammissa. Muistan, että niitä esiintyi ennen aivan soistuneissa ravinteikkaissa suolammeissa ja aivan pienissä "mutahaudoissa". Varmaan ne kalat ovat jääneet jääkauden jälkeen niihin lampareihin.
Ulkonäöltään lahnaa muistuttava, mutta tummempi. Elää hyvin vaatimattomissa olosuhteissa. En ole koskaan syönyt.
Karppi on Suomessa luokiteltu kalojen "pohjamutiin" kuuluvaksi arvottomaksi kalaksi. Ei ole Suomessa ruokakala.
Varmaan se on aivan syötävä kala, mutta pitää varmaan huuhdella ja liottaa hyvin. Lisäksi maustaa kunnolla.- hoh hoh hoh
"Suomessa karppia esiintyy aivan matalissa jopa "umpinaisissa" lammissa. Muistan, että niitä esiintyi ennen aivan soistuneissa ravinteikkaissa suolammeissa ja aivan pienissä "mutahaudoissa". Varmaan ne kalat ovat jääneet jääkauden jälkeen niihin lampareihin.
Ulkonäöltään lahnaa muistuttava, mutta tummempi."
Tuo ei ole karppi, vaan ruutana.
- Pax Romanoff
http://fi.wikipedia.org/wiki/Karppi
Lue enemmän, luulet vähemmän !- Anonyymi
just näin opettelis ennen kuin kirjoittelee
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
Ensi kesänä
Näin kesän viimeisenä minuutteina ajattelen sinua. Olisiko seuraava kesä "meidän" kesä? Tänä vuonna ei onnistuttu, mutta663382Tukalaa kuumuutta
Tietäisitpä vaan kuinka kuumana olen käynyt viime päivät. Eikä johdu helteestä, vaan sinusta. Mitäköhän taikoja olet teh463192Anne Kukkohovin karmeat velat ovat Suomessa.
Lähtikö se siksi pois Suomesta ? Et on noin kar? mean suuret velat naisella olemassa1232718- 432548
- 311953
Okei, myönnetään,
Oisit sä saanut ottaa ne housutkin pois, mutta ehkä joskus jossain toisaalla. 😘271860- 481636
Mihin hävisi
Mihin hävisi asiallinen keskustelu tositapahtumista, vai pitikö jonkin Hannulle kateellisen näyttää typeryytensä871495- 391330
- 821199