Painovoiman vaikutusetäisyys ja nopeus

Collins

Askarruttaa yleisesti ottaen kysymys, mikä on painovoiman vaikutusnopeus suurilla etäisyyksillä, ts. miten vaikka galaksit tietävät liikkua oikeilla radoilla miljoonien valovuosien päässä toisistaan?
Erään toisen kysymyksen yhteydessä (pallosalama) täällä kerrottiin, että vastaus löytyy valintala(tal)don kassajonosta, mutta ei ollu tietoo; tuskimpa tähänkään kymysykseen.

10

1827

    Vastaukset

    Anonyymi (Kirjaudu / Rekisteröidy)
    5000
    • nopeus c

      Jonkinlainen likiarvo voisi olla, että muutos painovoimassa etenee valon nopeudella c. Tällä hetkellä ei ole tarkempaa tietoa taikka parempia arvauksia. Asian tutkiminen on vaikeaa.

    • ole olemassa

      Galakseista avautuu energia-aaltoja, jotka saavat toiset galaksit taipumaan radallaan kohti sitä galaksia, josta avautuu tiheimmät energia-aallot.

      Esim. valo taipuu, jos se ohittaa esim. tähden tai mustan aukon, josta avautuu riittävän tiheitä energia-aaltoja, joihin valon energia-aallot hankautuvat.

      Tuo hankautuminen saa valon taipumaan kohti energia-aaltojen lähdettä.



      Esim. ihmisjoukko, joka etenee suolla, taipuu suonsilmäkkeisiin, koska sieltä avautuu tiheimmät energia-aallot.


      Ja pallo joka heitetään koripallotyylillä eteenpäin, alkaa pyörimään akselinsa ympäri, koska osuessaan maan pintaa, se hankautuu voimakkaasti siihen ja alkaa pyörimään kiihtyvällä voimalla akselinsa ympäri,

      aivan kuten pulsari, jonka laajeneva pinta kohtaa tähden laajenevan pinnan, tai kohteista avautuvat energia-aallot, kunnes tuo pyöriminen akselin ympäri alkaa hidastua.

      :);):)

      • tämä Jukris

        käyttää loistavia kertojan taitojaan väärin
        muiden ihmisten sumuttamiseen ja nolaamiseen.


      • Fysiikan standardimallin mukaan jonkinlainen voimanvälittäjähiukkanen (ennustettu: Gravitrooni)
        välittää painovoimaa.

        Koska energia pystyy muuttumaan hiukkasiksi niin sitä voi kutsua "energiahiukkaseksi".
        Ja koska jokaisella hiukkasella on aaltoominaisuus ni voidaan puhua "energia-aalloista" :D mut eipähä tossa mitään vikaa ole ainoastaan helpompi ymmärtää ;)


      • asiatonta tekstiä
        tämä Jukris kirjoitti:

        käyttää loistavia kertojan taitojaan väärin
        muiden ihmisten sumuttamiseen ja nolaamiseen.

        Olen samaa mieltä. Jos osa kirjoittajista on tosissaan ja yksi vain herjaa, niin olisi palstan seriffillä aihetta poistaa asiattomuudet.

        Jukris voi avata oman keskustelun aiheen ja jättää herjaamisen vähemälle, jos hänellä on asiaa. Mutta kaikki pyörii muiden pilkkaamisessa. Täytyy vain toivoa, että saa jokin päivä maistaa kunnolla omaa lääkettään. Näin aika usein nimittäin käy.


    • Rantanplan

      Ei kai sillä nopeudella yleensä niin suurta merkitystä ole. Hieman kylläkin, nimittäin tarkemmat laskelmat radoista tuottaa suhteellisuusteoria, jossa painovoiman nopeus on sama kuin valon nopeus.

      Galaksit eivät muuten liiku millään radoilla...

      • Collins

        Katselin nettisivuja painovoima-aalloista, joita on yritetty mitata esim USA:ssa kahdella maanalaisella, tunneliin (4 km molemmat)lasermittalaitteilla. Onko tietoa? Painovoima-aallot vaikuttavat erittäin heikoilta, mutta ne on ennustettu.


      • Rantanplan
        Collins kirjoitti:

        Katselin nettisivuja painovoima-aalloista, joita on yritetty mitata esim USA:ssa kahdella maanalaisella, tunneliin (4 km molemmat)lasermittalaitteilla. Onko tietoa? Painovoima-aallot vaikuttavat erittäin heikoilta, mutta ne on ennustettu.

        Suhteellisuusteoria ennustaa, että muutokset painovoimakentässä etenee avaruudessa häiriönä kuten aalto. Jos jokin voimakas muutos avaruuden kaareutumisessa sattuu kohdalle, niin se pitäisi näkyä niissä pitkien tunnelien lasereissa. Muistaakseni häiriön pitää aiheuttaa tunnelin pituudelle muutos, joka voi olla jopa alle atomin läpimitan, jotta se näkyy mittalaitteessa.


    • Jollain oletuksin

      Mielenkiintoinen kysymys. Pitäisi ensiksi ratkaista kysymys siitä, mitä painovoima on. Ja miksi vuorovaikutus esiintyy juuri massojen suhteessa?

      Ainoa johtopäätös on, että painovoima liittyy materiaan, koska atomien kokonaismassasta riippuu vaikutuksen kokonaismäärä. Tästä voidaan edelleen ajatella, että jokainen atomi on kytketty jokaiseen toiseen atomiin painovoiman vaikutusalueessa.

      Kun atomi siirretään massakeskittymästä A massakeskittyumään B, niin sen vetovoima lisää keskittymän B kokonaisvetoa. Vastaavasti A:n vetovoima pienenee. Samassa siirrossa ko. atomin voimavektorit kaikkiin muihin atomeihin päivittyvät.

      Havaittu painovoima on siis vain atomien heikkojen sidosvoimien yhteisvaikutus tilassa, jossa on vähemmän (ilmakehä) tai ei lainkaan (avaruus) atomeja. Voimat ovat olemassa myös materiassa, tällöin vain atomit ovat lähellä toisiaan. Tästä huolimatta jokainen atomi on vuorovaikutuksessa jokaisen toisen atomin kanssa. Verkko on tiheä ja jatkuva.

      Vaikka havaittu avaruus vaikuttaakin tyhjiöltä, onkin se erittäin täynnä atomien vuorovaikutusta. Jokainen atomi on kytketty kaikkialla jokaiseen toiseen atomiin. Tämän huomaa siitä, että vaikka kappaleiden väliin laittaisi toisen kappaleen, niin vetovoima säilyy samana alkuperäisten kappaleiden välissä.

      Tuleeko jossain vaiheessa vastaan tilanne, että etäisyys on niin suuri, että yhteyttä ei enää ole. Tämä on todennäköistä! Koska on varmaankin olemassa minimi sille energialle, joka saa aikaan muutoksia ympäristössä. Tämän energian avulla pitäisi voida laskea se etäisyys, jonka jälkeen vaikutusta ei enää ole kahden atomin välillä. Eli etäisyys on ylittänyt atomin painovoimaherkkyyden taikka -kynnyksen.

      Koska galaksit eivät avaruudessa kierrä millään tunnetuilla radoilla, voisi vaikkapa olettaa, että galaksien välinen etäisyys on niin suuri, että ytksittäiset atomit eri galakseissa eivät enää vaikuta toisiinsa? (en tiedä)

      Vai olisiko painovoiman vaikutusetäisyys sitäkin suurempi? Pitäisi tutkia asiaa tarkemmin.

    • One Way or Another..

      Painovoima = gravitaatio = aika/avaruus on läsnä jokapuolella ja se viitoittaa maailmankaikkeuden suurten ja pienten struktuurien tien tästä hetkestä tulevaisuuteen, yhtälailla se ohjasi myös menneisyyttämme.
      Maailmankaikkeuden suuret massat kuten galaksijoukot ja toisaalta pienet, jopa massattomat fotonit, tietävät jokaisella atomillaan ja hiukkasellaan jokaisen toisen hiukkasen tai atomeista muodostuneen massan sijainnin maailmankaikkeudessa.
      Gravitaatio on siis läsnä kokoajan.
      Sen ei tarvitse levitä enää minnekkään muualle kuin mahdollisesti tulevaisuuteen.
      Se että massakeskittymät kaareuttavat ja vääntävät tätä gravitaatiokentäksi kutsuttua ilmiötä suoraan massaan verrannollisesti ja etäisyyden käänteiseenpotenssiin verrannollisesti, oli jo Isaac Newtonin kappaleita ja taivaanmekaniikkaa sisältävissä kaavoissa.
      Einstein lisäsi kaavaansa massa/energia vastaavuuden ja tästä seurauksena myös energia aiheuttaa gravitaatiota.
      Gravitaatio vaikuttaa siis reaaliajassa (jos nyt niin voi sanoa) eikä valonnopeudella.

    Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.

    Luetuimmat keskustelut

    1. 166
      4616
    2. Katso: Ohhoh! Miina Äkkijyrkkä sai käskyn lähteä pois Farmi-kuvauksista -Kommentoi asiaa: "En ole.."

      Tämä oli shokkiyllätys. Oliko tässä kyse tosiaan siitä, että Äkkijyrkkä sanoi asioita suoraan vai mistä.... Tsemppiä, Mi
      Tv-sarjat
      118
      4207
    3. Voi kun mies rapsuttaisit mua sieltä

      Saisit myös sormiisi ihanan tuoksukasta rakkauden mahlaa.👄
      Ikävä
      25
      2770
    4. Kyllä poisto toimii

      Esitin illan suussa kysymyksen, joka koska palstalla riehuvaa häirikköä ja tiedustelin, eikö sitä saa julistettua pannaa
      80 plus
      28
      1901
    5. "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu"..

      "Joka miekkaan tarttuu, se siihen hukkuu".. Näin puhui jo aikoinaan Jeesus, kun yksi hänen opetuslapsistaan löi miekalla
      Yhteiskunta
      23
      1774
    6. Haluan jutella kanssasi Nainen

      Olisiko jo aika tavata ja avata tunteemme...On niin paljon asioita joihin molemmat ehkä haluaisimme saada vastaukset...O
      Ikävä
      15
      1669
    7. Poliisiauto Omasp:n edessä parkissa

      Poliisiauto oli parkissa monta tuntia Seinäjoen konttorin edessä tänään. Haettiinko joku tai jotain pankista tutkittavak
      Seinäjoki
      22
      1660
    8. Hermo mennyt sotealueeseen?

      Nyt hammaslääkäriaika peruttiin neljännen kerran. Perumiset alkoi tammikuussa. Nyt uusi aika elokuulle!????
      70 plus
      94
      1615
    9. Haluan tavata Sinut Rakkaani.

      Olen valmis Kaikkeen kanssasi...Tulisitko vastaa Rakkaani...Olen todella valmistautunut tulevaan ja miettinyt tulevaisuu
      Ikävä
      30
      1573
    10. Onko mies niin,

      että sinulle ei riitä yksi nainen? Minulle suhde tarkoittaa sitoutumista, tosin eihän se vankila saa olla kummallekaan.
      Tunteet
      18
      1521
    Aihe