VUODEN 2001 VIHANNES: KUKKAKAALI (Brassica oleracea var. botrytis)
Kotimaista tuoreena ja pakasteena
Kukkakaalin viljelyhistoria yhdessä keräkaalin kanssa ulottuu parin tuhannen vuoden taakse Syyriaan, Turkkiin ja Egyptiin. Kyprosta ja Syyriaa pidetään valkoisen kukkakaalin synnyinsijana. Ensimmäiset Pohjoismaissa 200 vuotta sitten viljellyt lajikkeet muodostivat ainoastaan golfpallon kokoisia kukintoja. Nykyisin kukkakaalia viljellään maassamme noin 450 hehtaarin alalla. Satoa kukkakaalista saadaan ammattiviljelmillä vuosittain 4-5 miljoonaa kiloa. Kotipuutarhoissa kukkakaalin viljely on verrattain vähäistä viljelyn vaativuuden vuoksi.
Terveellistä purtavaa
Kaali mainitaan jo antiikin ajan kirjallisuudessa lääkekasvina. Nykylääketieteen tutkimukset vahvistavat käsitystä. Kukkakaali sisältää muiden kaalikasvien tapaan paljon glukosinolaatteja, jotka muuttuvat elimistössä edelleen maksan entsyymien toimintaa aktivoiviksi aineiksi. Tällä arvioidaan olevan syöpäkasvaimien muodostumista ehkäisevää vaikutusta.
Kukkakaali on myös hyvä C-vitamiinin lähde. Suositellun päivittäisen C-vitamiiniannoksen saa jo vajaasta 100 grammasta tuoretta kukkakaalia. Keittäminen tuhoaa osan niin kukkakaalin kuin muidenkin vihannesten C-vitamiinista. C-vitamiini vaikuttaa yleiskuntoon ja tautien vastustuskykyyn, edistää ravinnon raudan imeytymistä ja vaikuttaa sidekudosten terveyteen. Onpa C-vitamiinin todettu pienentävän kolesterolitasoa ja suojaavan syöpäsairauksilta. Kukkakaalista saa myös kuitua. Kuidusta ei saa energiaa, mutta se pitää yllä kylläisyyden tunnetta. Kuitu ehkäisee ummetusta, alentaa kolesterolia ja pitää veren sokerin tasaisena.
Dipistä wokkipannuun
Kukkakaali on todella monipuolinen tuote, jota voidaan laittaa tarjolle niin kypsennettynä kuin raakanakin. Raaka kukkakaali on erinomainen tarjottava vihannestarjottimella, kermaviilissä dipattuna tai salaatissa. Kukkakaali sopii patoihin, keittoihin, muhennoksiin ja vuokaruokiin. Gratinoitu kukkakaali on jo klassikko, eikä sovi unohtaa perinteistä tapaa tarjota kukkakaalia liharuokien lämpimänä lisäkkeenä. Viime vuosien uutuuksia ovat wokkiruuat, joihin kukkakaali sopii loistavasti. Kukkakaalin marinointia kevyesti kypsennettynä kannattaa myös kokeilla. Kukkakaalista on totuttu käyttämään ainoastaan kukinnot, mutta maukkaat, mehevät ylälehdet sopivat hyvin ruoanvalmistukseen. Otetaan siis kaksinkertainen hyöty kauppakunnostuksessa kukinnon suojaksi jätettävistä ylälehdistä! Kukkakaalia voi pakastaa kotioloissakin, mutta liiallista esikypsennystä on vältettävä rakenteen säilyttämiseksi. Nopea jäähdytys ennen pakastusta parantaa tulosta.
Kukkakaali
auflauf
0
1837
Vastaukset
Ketjusta on poistettu 0 sääntöjenvastaista viestiä.
Luetuimmat keskustelut
- 1406653
Mies, mua jotenkin kiinnostaa
Että osaatko sä ollenkaan höllätä? Ootko aina kuin persiille ammuttu karhu. Pohtimassa muiden vikoja?1495729- 1234891
Moi kuumis.
Just ajattelin sua. Oot mun rauha, turva ja lämpö. Olet monia muitakin asioita, mut noita tartten eniten. Pus.434480Milloin olisi sinun ja kaivattusi
Kaunein päivä? Kamalin hetki? Miksi? Kumpaa pyrit muistelemaan? Kumpi hallitsee mieltäsi?523892- 623061
Itkin oikeasti aamulla taas
Haluaisin niin kertoa miltä musta tuntuu. Oon jotenkin hajalla. Tarvitsin ees jonkun joka ymmärtää.522956Minun rakkaani.
Haluaisin käden mitan päähän sinusta. Silleen, että yltäisin koskettamaan, jos siltä tuntuu. Olen tosi huono puhumaan, m242402- 422270
Naiselle hyvää viikkoa
olet edelleen sydämessäni. Toivon sinulle myötätuulta mitä ikinä teetkään🪢152197